Bloembollen inspiratie

Bloembollen zijn op veel verschillende manieren te gebruiken, niet alleen in de tuin, maar ook op het balkon, het terras en in huis. Lees onderstaand alle mogelijkheden en laat je inspireren.

Bloembollen in de tuin

Bloembollen planten in de tuin kan op veel verschillende manieren. In plaats van een aantal bloembollen bij elkaar te planten, kun je ook kiezen voor een solitaire beplanting: hier en daar plant je een bloembol. Hierbij wel opletten dat de tuin een geheel wordt en geen rommeltje. Groepjes bloembollen van één of twee kleuren komen ook mooi tot hun recht in de tuin en geven een rustig beeld. Meer informatie over het planten van bloembollen.

Sneeuwklokjes in de natuurVerwilderingstuin

Wil je niet te veel onderhoud aan je tuin, maar toch ieder jaar genieten van bloembollen? Plant dan verwilderingsbollen. Deze bloembollen komen ieder jaar weer terug, dus een minimum aan onderhoud. Lees meer over verwildering.

Bloembollen in combinatie met vaste planten

Bloembollen kunnen niet alleen met elkaar worden gecombineerd, maar zeker ook met vaste planten. In het voorjaar schermen de vaste planten het afstervende loof van de voorjaarsbollen af. Maar ook zomerbloeiende bloembollen combineren mooi met vaste planten.

Border

crocosmia in combinatie vaste plantenHeb je een border in de tuin, combineer dan eens de volgende vaste planten: Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’ – Aquilegia vulgaris ‘Rosea’ – Brunnera macrophylla – Brunnera macrophylla ‘Variegata’ – Geranium macrorrhizum ‘Czakor’ – Geranium macrorrhizum ‘Spessart’ – Omphalodes verna met de volgende voorjaarsbloeiende bloembollen: Chionodoxa luciliae ‘Blue Giant’ – ‘Pink Giant’ – Narcis ‘Sailboat’ – ‘Segovia’ – Tulp ‘Flaming Purissima’ – ‘Maureen’ – ‘Menton’ – ‘Negrita’ – ‘Spring Song’ – ‘Christmas Dream’. De vaste planten geven de voorkeur aan een licht beschaduwde plek. De genoemde bloembollen zijn geschikt voor meerjarenbloei. Probeer in een border het evenwicht te vinden tussen vaste beplanting en bloembollen zodat zij elkaar versterken zonder overheersend te worden. De tulpen en narcissen worden van te voren gemengd en als mengsel, in grotere en kleinere groepen, uitgestrooid en geplant tussen de vaste planten. De Chionodoxa’s worden op eenzelfde manier uitgestrooid en geplant. Alliums komen ook mooi uit in een border. Combineer de verschillende soorten met Echinacea purpurea ‘Magnus’, Echinacea pallida en siergrassen. Sommige sieruien, zoals Allium schubertii, Allium christophii, A. atropurpureum, A. multibulbosum en A. ‘Globemaster’ transformeren na de bloei in een opmerkelijke droogbloem, die vaak nog meer sierwaarde heeft dan de eigenlijke bloem.
Wil je in de zomer ook wat kleur in uw border, plant dan in het voorjaar Crocosmia tussen de vaste planten. Ze bloeit van oranjegeel tot oranje en felrood en is een aanwinst voor de zonnige, nonchalante zomerborder.

Bloemperk

Witte, oranje en gele tulpenVoor feestelijke bloemperken gaat het om het massale kleureffect. Gebruik een mix van 2 soorten en plant deze in 2 lagen. De onderste laag is de laag die het laatste in bloei komt. Kies hiervoor bijvoorbeeld 2 soorten tulpen van ongeveer dezelfde hoogte. Bijvoorbeeld ‘Couleur Cardinal’ (donkerrood) en ‘Garden Party’ (roze wit met een donkerder roze rand). Verdeel per m2 15 tulpen ‘Garden Party’ gelijkmatig over het bloemperk en vul aan met 35 tulpen ‘Couleur Cardinal’. Daarbovenop komt een laag aarde. Plant daarin een mix van Crocus ‘Pickwick’ (wit met paars gestreept) en kaufmanniana tulp ‘Showwinner’ (helderrood). Per m2 30 tulpen ‘Showwinner’ en 100 Crocus ‘Pickwick’, per soort gelijkmatig verdeeld over het oppervlak. Ook deze laag afdekken met een aarde. Het is natuurlijk ook mogelijk een kleurig bloemperk van de zomerbloeiende dahlia te maken. Bekijk de verschillende soorten op onze website en maak uw eigen combinaties.

Onder bomen en heesters

Bloembollen kunnen ook prima onder bomen en heesters geplant worden, zoals onder een beukenhaag. Plant hieronder gele narcissen die verwilderen. De gele narcissen combineren prachtig met de bruine blaadjes van de beukenhaag. Een mix van witbloeiende bloembollen zorgt voor een ‘sneeuw’ effect tussen het frisse wintergroen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een mix van narcis ‘Mount Hood’, ‘Salome’, ‘Thalia’, ‘White Marvel’, ‘Geranium’, ‘Pueblo’, ‘Petrel’, poeticus recurvus, Ornithogalum nutans en Hyacinthoides hispanica ‘Alba’. Voor een mooi resultaat worden de bloembollen geplant in een natuurlijke kruidenlaag bestaande uit: Aegopodium podagraria ‘Variegata’ – Geranium nodosum – Lamiastrum galeobdolon ‘Herman’s Pride’ – Vinca minor ‘Marie’ – Waldsteina ternata. Sneeuwklokjes (Galanthus) gedijen prima onder een grote boom.

Weide/grasveld

Heb je een grotere tuin, maak dan eens een lenteweide of plant bloembollen in het gras. Je kunt hiervoor een bollenplanter gebruiken of een riek voor de kleinere bloembollen. Een andere methode is graszoden te verwijderen, de bollen neer te leggen en de zoden weer terug te leggen.

Bloeiende weide:
Madeliefje (Bellis perennis), paardebloem (Taraxatum officinale), boterbloem (Ranunculus acris) en winterakoniet (Eranthis hyemalis)

Lenteweide:
Lenteweide Keukenhof 2017Op de Keukenhof zijn altijd een aantal lenteweides te bewonderen. Er wordt gebruik gemaakt van combinaties bloembollen waardoor de lenteweides er gedurende de hele periode dat Keukenhof geopend is prachtig bloeien.
Probeer zelf eens een lenteweide. Mix de bollen in een mand en strooi ze uit over de weide. Plant ze in de grond daar waar ze gevallen zijn. Voor een lenteweide die bloeit van januari tot en met juni kies je de volgende soorten:

Januari: sneeuwklokjes (Galanthus), vervolgens krokussen (Crocus), dan sterhyacinten (Scilla mischtschenkoana en Scilla siberica.
Februari/maart: narcis (geel) ‘February Gold’, ‘Peeping Tom’, ‘Tête- à- Tête’, ‘Jetfire’, ‘Topolini’, ‘Litlle Spell’ en ‘Mite’, daarna (crèmekleurige en witbloeiende) ‘Tracy’ en ‘Regggae’
April: Allium neapolitanum. Leucojum aestivum ‘Gravetye Giant’, Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris), druifjes Muscari latifolium, M. neglectum en M. comosum, botanische tulpen: Tulipa clusiana, Tulipa orphanidea, Tulipa marjoletti. Tulipa whitalii, Ornithogalum nutans, Narcis Petrel en Hawera
Mei: Bellevalia pycnantha, Cammassia cusickii, Camassia quamash, Hyacinthoides hispanica, Ornithogalum umbellatum
Eind mei: Narcis poeticus recurvus
Juni: Margriet, Klaproos, Teunisbloem, Chicorei, Allium unifolium, Ornithogalum magnum
Of gebruik de volgende soorten. Deze mix bloeit gegarandeerd 2 maanden:
Narcis ‘Jetfire’ en ‘Hawera’, Crocus (diverse soorten), Scilla siberica en Scilla mischtschenkoana (Sterhyacint), Tulp tarda, linifolia en clusiana (Botanische tulpen), Chionodoxa, ‘Pink Giant’ en ‘Blue Giant’ (Sneeuwroem), Muscari armeniacum (Blauwe druifjes), Muscari botryoides ‘Album’ (Witte druifjes)

Aangekleed grasveld:
Wil je wat kleur brengen in je grasveld, maar wil je het eenvoudig houden, gebruik dan een mix van narcissen, zoals bijvoorbeeld ‘February Gold’, ‘Jenny’, ‘Hawera’, ‘Petrel’, poeticus recurcus, ‘Quail’ en ‘Pipit’. Maar ook een grasveld met alleen Fritillaria meleagris of Narcis ‘Thalia’ en blauwe druifjes is prachtig.

Bijzonder grasveld:
Wil je genieten van een meer bijzonder grasveld, gebruik dan bijzondere bloembollen zoals Crocus, Chionodoxa, Puschkinia, Scilla, botanische tulpen en dwergnarcissen.

TIP
Maai het gras pas als de bovengrondse delen van de bol geheel zijn afgestorven, als regel 6 tot 8 weken na de bloeiperiode. Het is de moeite waard deze periode in acht te nemen om zo het volgende voorjaar weer te genieten van de bloeiende sneeuwklokjes, krokussen, Chionodoxa, Scilla siberica en vroegbloeiende narcissen.

Bloembollen op pot

Bloembollen op potHeb je slechts een kleine tuin of een balkon, geen probleem. Ook dan kun je genieten van bloembollen. Ga op zoek naar wat leuke potten, manden of schalen, desnoods bij de kringloop. Plant de bollen samen met wat zaad, heesters, vaste of éénjarige planten, bijvoorbeeld Viburnum tinus en klein bloemige viooltjes. Ieder jaar bloeien ze mooier en rijker. De meeste soorten bloembollen kunnen in potten worden geplant. Let wel op dat de gekozen soorten niet te hoog zijn, want dan zijn ze gevoelig voor de wind. Wil je een geurende pot, kies dan voor hyacinten of crème-witte narcissen, deze ruiken heerlijk. Zet de potten in de winter in de garage of ergens buiten in de luwte. In het voorjaar alles terugsnoeien, de pot voorzien van een nieuwe laag aarde en wat mest en dan is het weer genieten. Lees meer over het planten van bloembollen in bakken en potten.

Etage- of lasagnebeplanting:
Wil je genieten van een kleurrijke pot, plant dan de bloembollen in lagen, de zogenoemde etage- of lasagnebeplanting. Plant de grotere bloembollen zoals narcis en hyacint onderin, dan tulpen als 2e laag en de kleinere bloembollen zoals krokussen en blauwe druifjes als 1e laag. Wil je langere tijd genieten van de potten, kies dan soorten die na elkaar bloeien.
Bloembollen op pot zijn ook leuk te combineren met groenblijvende en winterharde planten zoals heide, buxus, klimop, winterviolen, Helleborus, Skimmia en Viburnum tinus. Door hiertussen wat bloembollen te planten, verschijnt er in het voorjaar wat kleur in de pot. Kies bijvoorbeeld voor blauwe druifjes tussen Thymus vulgaris (Keukentijm), lilabloeiende krokus tussen lavendel of Anemone blanda ‘White Splendour’ tussen Viburnum Tinus.

Kant-en-klaar:
Vergeten zelf bloembollen te planten in potten? Ook dat is geen probleem. Vanaf december tot en met Pasen kun je bij het tuincentrum bloembollen op pot kopen. De kwekers hebben de bollen na een koude behandeling opgeplant in potten en in de kas gezet. Als ze bijna bloeien, zijn deze potjes te koop. Bijna het hele voorjaarsassortiment bloembollen is kant-en-klaar te koop: tulpen, hyacinten, blauwe druifjes, narcis. Je kunt de potjes ook in huis zetten. Kies diverse potten en bloembollen die passen bij je interieur. Je kunt deze potjes echter ook gebruiken om een mooie pot op te fleuren voor in de tuin of op het balkon. Door het koele weer buiten, duurt het langer voordat de bloembollen bloeien. Als ze eenmaal bloeien, blijven ze wekenlang prachtig. Vergeet niet ze in februari/maart regelmatig wat water te geven. In deze tijd van het jaar regent het te weinig. Over nachtvorst hoef je je geen zorgen te maken, daar kunnen ze prima tegen.

In glas:
Het is ook leuk om de gekochte bloembollen af te spoelen en ze zonder aarde te verwerken. De bol bevat alle energie om te kunnen groeien en bloeien. Er is alleen wat water nodig om ze te laten bloeien. Voor hyacinten bestaan er speciale hyacintenvaasjes waarbij de wortels in het water hangen. Ook amaryllis bollen zijn hiervoor geschikt. Deze kun je zelfs zomaar ergens neerleggen, eenmaal per week even dompelen in water en ze gaan bloeien.

Lente mandje:
Leef je creatief uit en gebruik bloembollen op pot in een hanging basket. Om een lente mandje te maken heb je een draadmand nodig, veenmos (spagnum), potgrond en bloeiende bloembollen zoals narcis, hyacint of anemone blanda. Bekleed de draadmand met veenmos en daarboven de potgrond. Verdeel de bloeiende bollen over de mand en zet of hang de mand of een mooie zichtbare plek.

Aan de slag met bloembollen en potten:
• Ga naar het tuincentrum en kies bloembollen uit die mooi bij elkaar passen en bijzonder worden in combinatie met potten;
• In huis bloeien bollen op pot ongeveer 7 tot 14 dagen. Hoe warmer het is in huis, hoe sneller ze zijn uitgebloed. Plaats ze dus op een niet te warme plek;
• De voorjaarsbloembollen combineren goed met elkaar. Plant ze samen of apart in een pot.

Bolbloemen

LeliesNaast het gebruik van bloembollen in de tuin en in potten, kunnen ze ook gebruikt worden om zelf snijbloemen te telen. Naast tulpen en narcissen zijn ook de gladiool, dahlia, Agapanthus, Allium en Crocosmia zeer geschikt. Gebruik hiervoor een stuk van de tuin dat niet direct zichtbaar is, want zodra alle bloemen geplukt zijn, is er niets meer te zien.
De professionele productie van bolbloemen wordt gedaan door de bloemkwekers. Zij planten de bloembollen in grote kassen en door verschillende temperatuurbehandelingen, kunnen zij de bollen eerder of later laten bloeien. In vaktermen heet dit broeien of voortrekken.

Verzorgingstips bolbloemen:
• vul een schone, ruime vaas met schoon water met de juiste dosering snijbloemvoedsel;
• snij met een scherp mes ongeveer 2 cm van de stelen schuin af;
• verwijder bladeren die in het water komen;
• controleer regelmatig het waterniveau (vooral tulpen drinken snel);
• ververs het water indien nodig en snijd de stelen opnieuw schuin af;
• vermijd tocht en warmtebronnen;
• zet de bloemen niet in de buurt van fruit (rijpend fruit scheidt ‘ethyleen’ af die de bloei van snijbloemen versnelt);
• het toevoegen van koperen munten, suiker of frisdrank aan het water berust op fabels en heeft geen zin.