Eremurus

Eremurus 'Yellow Cleopatra'

Eremurus is familie van de Asphodelaceae  

Populaire naam: Naald van Cleopatra, Sierzweep of Woestijnkaars  

Bloeiperiode: mei – juli - Bloemkleur: divers

Plantdiepte: 10 - 15 cm - Plantafstand: 60 cm - Planthoogte: 100 - 250 cm

Toepassingen: aan de achterkant van borders 

HERKOMST EREMURUS

Eremurus is een geslacht van meer dan 40 soorten, voornamelijk uit centraal en westelijk Azië, waar ze groeit op droge rotsachtige hellingen, vaak te vinden op vrij grote hoogten in bergachtig terrein. Uit het Grieks vertaald betekent ‘eremos’ alleen en ‘oura’ staart. Een verwijzing naar de standplaats en de bloeivorm. Ook wordt de Eremurus wel eens woestijn staart genoemd, Erem (woestijn) en ura (staart). In de tweede helft van de 19e eeuw heeft een Russische botaniste en plantenverzamelaarster Olga Fedtschenko haar naam aan het soort Olgae gegeven. Het soort Robustus (grovere variant) wordt al beschreven in 1871. Door de firma Van Tubergen (tubergenii) zijn er in 1907 hybriden (kruising tussen 2 soorten) gewonnen en door P. Voet (x himrob) uit Overveen in 1903. Door Sir Michael Forster uit Great Shelford, Engeland zijn rond die tijd ook de Shelford hybriden op naam gezet. In 1950 zijn de Ruiterhybriden gekweekt door Klaas de Ruyter uit Uitgeest. De meest bekende varianten zijn de Ruiter hybride, Robustus, Isabellinus, Himalaicus en Shelford hybride.

KLEUREN EN VORMEN EREMURUS

In het voorjaar vormt zich eerst een rozet van blauwgroen blad, waarna rond eind mei (na de vorst) de prachtige bloemtrossen verschijnen. Aan de voet zitten sprietige, riemvormige bladeren. De Erumurus is er in veel kleuren: roze, witte, gele, terra- en pasteltinten worden het meest aangeboden. Vooral in een groep komen de bloemen mooi uit. Ze bloeit in de vorm van een aar van onder naar boven. Na de bloei, ontstaat er vruchtvorming zoals bij frambozen, bloemen maken dan plaats voor kogelvormige groene vruchten. De bloemen lijken op kleine sterren, de aar van bloemen kan wel een meter lang worden. De bloem trekt bijen aan.

SYMBOLIEK EREMURUS

Symbool van opvallende schoonheid.

EREMURUS KOPEN

Koop in de late zomer of in het najaar stevige, gezonde, grote knollen. Koop nooit knollen die zacht aanvoelen, beschimmelde of rotte plekken hebben, met vlekken of groene uitlopers of verschrompeld zijn. Koop ook geen beschadigde knollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote knollen geven stevige lange stengels met grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

Eremurus knollen Picture David Pilling
EREMURUS PLANTEN Plant haar niet te diep van oktober tot eind april. De bloeitijd varieert per soort van juni tot augustus. Als er voor de winter geplant wordt, bescherm dan van december tot en met het voorjaar de knollen tegen de vorst. Een laagje stro of bladeren van 5 cm voorkomt bevriezen van de tere, vlezige wortels. Wat stro mag in het voorjaar op de knollen blijven liggen, dit zorgt ervoor dat de grond wat langer vochtig blijft tijdens de groei. Zorg er voor dat de wortels niet teveel uitdrogen tijdens het overwinteren en bewaar de bollen op een koele droge plek. De Eremurus houdt van goed doorlatende, humusachtige, zandige grond, volle zon en (met het oog op de bloei) een vorstperiode in de winter. De Eremurus heeft lange, vlezige wortels. Uitgespreid op de grond lijken ze op een zeester. Centraal in het hart van de wortels bevindt zich het groeipunt. De wortels moeten goed worden gespreid. Het groeipunt moet bij het dichten van het plantgat iets worden opgetild. De afdekking met grond boven het groeipunt moet niet meer zijn dan een paar cm. Zet de planten op een zonnige en warme plek. In vochtige klei moet een diepere kuil worden gemaakt met een flinke laag drainagegrind, daarboven wat klei met potgrond en vervolgens de knol met de dekgrond. Ook is het planten in een (kunstmatig gemaakt) heuveltje een optie. In zandgrond is het aan te bevelen om het plantgat te verrijken met potgrond of compost. Meer planttips.

EREMURUS VERZORGING

In het voorjaar en tijdens de bloei de plant royaal voorzien van organische mest. Dit bevordert de bloei. Na de bloei mogen de stengels eventueel afgesneden worden, maar laat het blad natuurlijk afsterven. In het najaar tot en met het voorjaar moet de Eremurus worden beschermd tegen de vorst. Een laag stro voorkomt bevriezen van de tere, vlezige wortels. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING EREMURUS

Eremurus groeit uit tot flinke pollen als ze het naar haar zin heeft. Als de knollen 3-5 jaar gebloeid hebben, kunnen ze in het voorjaar gescheurd/gedeeld worden, het beste in de maand oktober. Zorg er wel voor dat het groeihart niet beschadigt. Boven de knol ontwikkelen nieuwe knollen. Deze kunnen in het najaar weer horizontaal geplant worden en geven het eerste jaar geen bloemen. Zaaien is ook mogelijk in februari. Het zaad eerst 8 weken bewaren op 2 ˚C en dan bij 20˚C zaaien. Zaad geeft meestal planten met afwijkende typen en kleuren. . Meer vermeerderingstips.

GEBRUIK EREMURUS

De wortels van sommige soorten zijn eetbaar of worden gebruikt om lijm te maken.

EREMURUS OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

Afhankelijk van de kleur van de Eremurus combineert ze mooi met lelie, Phlox, Helenium, Erysimum, Hosta, Kniphofia, Paeonia, Achilla, Eryngium, Nepera, Echinacea, Lavendula, Lupinus, Salvia en Agapanthus.

BLOEMSIERKUNST EREMURUS 

De Eremurus is ook als snijbloem te verkrijgen:

  • gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid. Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding;
  • snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad;
  • zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit;
  • zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

CULTIVARS EREMURUS

Eremurus alberti Picture www.viranatura.com

Eremurus aitchisonii: syn.E. elwesii, is licht roze. Ze is ontdekt door Henry John Elwes, een Engelse botanicus in Turkije. Ze heeft grotere bloemen die begin juni verschijnen. 

Eremurus alberti: is een zeer zeldzame en bedreigde soort uit Centraal-Azië. Het is een robuuste plant, 60-80 cm en groeit in droge habitats.  

Eremurus altaicus: heeft lijnvormige en gekielde bladeren, een dichte bloeiwijze van 20 tot 30 cm lang met heldergele bloemen. Ze komt oorspronkelijk uit Noord-Mongolië en kan 70 tot 100 cm hoog worden.

Eremurus bucharicus: heeft lijnvormige, gekielde bladeren, een losse bloeiwijze van 40 tot 75 cm met witte met bruinachtige rode bloemen. Is beschreven in 1890 en kan 80 tot 125 cm hoog worden. 

Eremurus candidus: heeft sneeuwwitte bloemen.

Eremurus lactiflorus Picture Oron Peri

Eremurus himalaicus: komt uit Afghanistan en de Himalaya, heeft donkergroene, lancetvormige bladeren, een dichte bloeiwijze van 40 tot 70 cm lang met witte geurende bloemen die aan de buitenkant smal bruin gestreept zijn. Kan tot 250 cm hoog worden en is beschreven in 1881.

Eremurus lactiflorus: is vroegbloeiend met lijnvormige blauw/groene bladeren, een losse bloeiwijze van 30 tot 50 cm lang met oranje rode bloemen die van binnen melkwit zijn met een gele voet en aan de buitenkant donkergeel met een rode streep. Ze komt uit Centraal-Azië en kan 75 tot 150 cm hoog worden. 

Eremurus olgae: is een laatbloeiende soort met blauw/groene lijnvormige bladeren. De bloeiwijze is 40 tot 60 cm lang met zacht roze bloemen. Ze komt oorspronkelijk uit Turkestan en kan 150 tot 180 cm hoog worden. De var. albidus heeft witte bloemen met een roze keur aan de buitenkant terwijl var. roseus helder roze bloemen heeft.

Eremurus robustus www.viranatura.com

Eremurus robustus: heeft donkergroene tot blauwachtig lancetvormige en gekielde bladeren, een bloeiwijze van 60 tot 175 cm met soms wel 800 roze met groen gestreepte bloemen. Ze komt oorspronkelijk uit de bergen van Centraal-Azië, is beschreven in 1871 en kan wel 200 tot 300 cm hoog worden. De albiflorus heeft zacht roze tot witte bloemen.  

Eremurus soogdianus: komt voor van Centraal-Azië naar Noord-Afghanistan. Ze wordt tot 1,5 meter hoog.

Eremurus spectabilis Picture www.viranatura.com

Eremurus spectabilis: heeft blauwachtig groene lijnvormige bladeren, een dichte bloeiwijze van 60 tot 80 cm met heldergele bloemen met een bruinachtige top. Ze komt oorspronkelijk uit de Kaukasus, Turkestan en Perzië, is beschreven in 1800 en kan 150 tot 250 cm hoog worden. De var. marginatus bloeit helder roze met in het midden en is aan de randen bruin gestreept, de var. Sulphurus heeft grotere zwavel gele bloemen en var. Tauricus witte bloemen met een groene middenstreep, terwijl var. Variegatus witte bloemen heeft met een roestbruine middennerf.  

Eremurus stenophyllus: heeft lijnvormige en sterk gekielde bladeren, een dichte bloeiwijze van 20 tot 35 cm met donkergele bloemen met een oranje gestreepte buitenkant. Ze is in 1914 beschreven, komt oorspronkelijk uit Turkestan, Pakistan en Afghanisan en wordt 70 tot 120 cm hoog. De var. Bungei, ontdekt door de Russiche botanicus A. von Bunge, is forser met een bloeiwijze van 35 tot 60 cm en talrijke heldergele bloemen, terwijl Var. Praecox eerder bloeit en tegen de avond heerlijk geurt.

Eremurus tianschanicus Picture Oron Peri

Eremurus tianschanicus: is een lange en indrukwekkende soort uit Centraal-Azië, enigszins lijkend op Drimia maritima. Ze groeit in droge habitats meestal in grote aantallen. De Tian Shan, of Tien Shan, is een groot systeem van bergketens in Centraal-Azië. 

Overige cultivars: E. afghanicus, E. alaicus, E. albocitrinus, E. ammophilus, E. anisopterus, E. azerbajdzhanicus, E. bactrianus, E. brachystemon, E. cappadocicus, E. chinensis, E. chloranthus, E. comosus, E. cristatus, E. czatkalicus, E. dolichomischus, E. furseorum, E. fuscus, E. gypsaceus, E. hilariae, E. hissaricus, E. iae, E. inderiensis, E. isabellinus, E. jungei, E. kaufmannii, E. kopet-daghensis, E. korowinii, E. korshinskyi, E. lachnostegius, E. ludmillae, E. luteus, E. micranthus, E. nikitinae, E. nuratavicus, E. parviflorus, E. persicus, E. pubescens, E. rechingeri, E. regelii, E. roseolus, E. saprjagajevii, E. stenophyllus subsp. Ambigens, E. stenophyllus subsp. Aurantiacus, E. stenophyllus subsp. Stenophyllus, E. subalbiflorus, E. suworowii, E. tadshikorum, E. tauricus, E. thiodanthus, E. turkestanicus, E. wallii, E. zangezuricus, E. zenaidae, E. zoae. 

Eremurus 'Rosalie' Picture www.naaldvancleopatra.nl

Eremurus hybridenEremurus x himrob: (him van himalaicus en rob van robustus) werd door P. Voet uit Overveen in 1903 gewonnen uit een kruising tussen de himalaicus en de robustus. Ze heeft zacht roze bloemen en kan 175 tot 250 cm hoog worden. Eremurus x isabellinus: is een kruising tussen stenophyllus var. Bungei en olgae en werd gewonnen door Ph.L. de Vilmorin, een kweker uit Frankrijk. Ze heeft geelachtig groene bloemen, de isabella kleur. Uit deze kruising zijn diverse vormen ontstaan zoals de Shelford hybriden die bloeit van zachtgeel tot helder roze en oranje. Ze bloeit in juli en kan 100 tot 170 cm hoog worden. ‘Shelford’ heeft koperkleurige/gele bloemen. Ruiterhybriden: deze werden gekweekt door N. Ruiter uit Uitgeest in 1950. Het zijn kruisingen tussen de in de natuur ontstane hybride warei en de shelford. Ze is geschikt als snijbloem omdat de stengels dun blijven en niet te lang worden. De ‘Cleopatra’ bloeit oranje, de ‘Copper Glow’ in kopergeel en de ‘Parade’ roze.