BollenPraat

In BollenPraat gaan we in gesprek met professionals die actief zijn in de bloembollensector.

The Tulip Barn, het succesvolle afstudeerproject van Romy Ruigrok

Dit keer ben ik voor de Bollenpraat op bezoek bij Romy Ruigrok van The Tulip Barn in Hillegom. Ik ontmoet haar in de kas van haar bedrijf waar ze druk bezig is alles klaar te maken voor de opening op 1 april a.s. In de kas kunnen de bezoekers van The Tulip Barn genieten van koffie met wat lekkers, een drankje, een hapje en kunnen ze een mooi souvenir uitzoeken om mee naar huis te nemen.

Dacht je toen je klein was, als kleindochter en dochter van een grote bollenteler/exporteur (Ruigrok Flowerbulbs), dat je later hetzelfde wilde doen als vader en grootvader?
Nou niet per se nee, tenminste, we zijn natuurlijk wel tussen de bloemen opgegroeid en hielpen in de vakanties wel mee, dat was altijd heel erg leuk. Maar nee, tijdens de middelbare school en daarna de hogeschool had ik eigenlijk geen idee wat ik later wilde doen en eigenlijk nog steeds niet helemaal. Maar dat geeft ook niet. Ik ben tijdens mijn afstuderen hiermee begonnen en werk ook bij mijn ouders op het bedrijf. Ik heb food innovation gestudeerd aan de Agrarische Hogeschool, dat is een marketing opleiding gericht op voeding. Dat was hartstikke leuk en kan ik nu ook in het bedrijf goed gebruiken. Of ik later in het bedrijf van mijn ouders stap, weet ik niet, want ik heb ook nog 2 broers en die gaan het bedrijf sowieso overnemen. Wat mijn rol daarin wordt, weet ik nog niet en dat zien we nog wel. Er is genoeg ruimte in het bedrijf dus het kan alle kanten op gaan.

Hoe kwam je op het idee om The Tulip Barn te starten?
In mijn afstudeerjaar van de HAS kon ik kiezen om een opdracht voor een bedrijf te doen of een eigen bedrijf te starten. Ik studeerde af in coronatijd en had geen zin om weer alleen achter een computer te kruipen op mijn kamer, dus besloot ik een eigen bedrijf te starten. Na een selectieprocedure kreeg ik akkoord dat ik dat mocht doen als mijn afstudeerproject en dus ben ik The Tulip Barn gestart. Ik had altijd al het idee om iets te combineren met tulpen, de toeristen, mijn opleiding en horeca. Ook zag ik de behoefte bij de toeristen om in de velden te lopen en foto’s te maken. Dat is heel begrijpelijk, want wij doen dat soort dingen ook als we met vakantie zijn, maar dat is slecht voor het gewas. Ik dacht als we nou iets maken waar mensen wel doorheen mogen lopen en foto’s maken, dan los je een klein stukje van dat probleem op. Je kunt de toeristen vertellen waar dat mogelijk is. Zo is het idee een beetje ontstaan en dat heb ik verder uitgewerkt. Mijn vader heeft deze oude kas en de grond een aantal jaar geleden gekocht. Het is een oude kas die niet werd gebruikt en te oud is om tulpen in te telen. Ik heb toen mijn idee geopperd en daarna heeft de hele familie meegeholpen met klussen. Het is wel echt mijn ding, maar mijn ouders en broers en zussen vinden het ook leuk om mij te helpen en het is ook heel leuk om het met elkaar te doen. Het zijn maar een paar weken per jaar, maar wel hele drukke.

Heb je in deze tijd geen problemen om personeel te vinden?
Nee, eigenlijk niet nee. Het gaat verrassend goed. Er zijn ieder jaar wel een paar meiden die terugkomen, er zijn studenten die voor tijdelijk wat werk zoeken en ook zijn er wat oudere dames die enkele dagen in de week willen werken. Eigenlijk heel divers. Af en toe is het moeilijk om het werkschema rond te krijgen, bijvoorbeeld bij ziekte, maar meestal lukt het wel. En mocht het zo zijn dat het niet lukt of dat het heel druk is, kan ik altijd de hulp van mijn vriendinnen inroepen. Voor komend seizoen heb ik gelukkig voldoende medewerkers.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Ik vind het heel leuk dat er zoveel verschillende mensen komen. Over het algemeen zijn de mensen een dagje weg of hebben vakantie, dus de meeste mensen zijn vrolijk. Het is ook een vrolijke en kleurrijke omgeving en daar worden mensen blij van. En als ik zie dat de mensen blij zijn, dan ben ik dat ook. De bollenstreek is in het voorjaar op zijn mooist en het is heerlijk om de hele dag buiten te werken en te kletsen met de mensen. Je bent ook een soort vraagbaak, want er worden vaak tips gevraagd voor restaurants of andere mooie plekken. Die zijn er in de Bollenstreek natuurlijk voldoende. Het is een uitdaging om steeds weer wat nieuws te verzinnen. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld de horeca wat aangepast en de indeling van de tuin is ieder jaar anders. Ook voor de attributen in de tuin waarop en waarmee foto’s gemaakt kunnen worden proberen we ieder jaar iets nieuws te verzinnen. Het draait allemaal om social media. Het is leuk om te zien dat mensen foto’s posten en dat vrienden daarna ook op bezoek komen. Er zijn ook influencers met een blog of vlog die op hun kanaal melden dat het tulpentijd is en tips geven voor een bezoek aan de bollenstreek. Dat is heel leuk en gratis reclame. Wij gebruiken bijna geen advertenties dus het is mooi dat social media dat voor ons doen. Het werk is heel leuk en afwisselend. De voorbereidingen duren lang, maar de tuin is maar 6 weken open en dan is het alweer voorbij. Eigenlijk is het zo dat als de mensen de tulpen zien, ze al blij worden. En ook ik vind het nog steeds mooi en bijzonder.

Dit is het derde jaar dat je open bent, maar wat doe je over 5 jaar?
Jeetje dat is wel een lastige vraag. In ieder geval hoop ik dat dit er allemaal nog is. We moeten natuurlijk wel ieder jaar bekijken of het nog leuk en rendabel is en of er voldoende mensen komen. In 2021 zijn we gestart. Corona was nog niet op zijn hoogtepunt,  maar we mochten geen reclame maken, geen kaartjes verkopen en alles moest ‘to go’ zijn want mensen mochten niet blijven hangen. We hebben toen veel handhaving over de vloer gehad, dus dat was wel een vuurdoop. Maar alles is goed gekomen en vorig jaar hebben we een heel leuk jaar gedraaid. Ik denk dat dit jaar een goed jaar gaat worden en dat er veel toeristen naar de streek komen. We zien het al aan de kaartverkoop. Mensen uit Thailand, Maleisië, Australië en Brazilië die al kaartjes besteld hebben. De mensen komen echt overal vandaan en het wordt weer leuk om dan die mengelmoes van talen te horen. Of we in het najaar ook weer open zijn op zaterdag en zondag (van 1 september tot 15 oktober), weten we nog niet. Normaal staan er dan dahlia’s en zonnebloemen, maar dit jaar past dat niet in het teeltplan. Bovendien is het dan op het bedrijf heel druk, dus lastig te combineren.


The Tulip Barn opent haar tulpentuin op 1 april en sluit op 14 mei 2023. De tulpentuin is dagelijks open van 10.00 – 19.00 uur. Bezoekers kunnen door de tulpentuin heen wandelen en foto’s nemen op bijvoorbeeld grote kunststof koeien, een schommel, een tractor of grote houten klompen. Om de kinderen wat over de teelt van bloembollen te leren, is er een toer over de bollenvelden. Voor de kleinere kinderen is er een speurtocht en kunnen zij rondrijden op speeltracktoren.

Meer informatie: https://thetulipbarn.com.


Meer Bollenpraat