Dahlia is familie van de Asteraceae
Bloemkleur: bijna alle kleuren zijn verkrijgbaar
Bloeiperiode: juli – tot de eerste nachtvorst
Plantdiepte: 3 - 5 cm - Plantafstand: 5 - 7 st. per m2 - Planthoogte: 15 - 200 cm
Toepassingen: borders, tuin, potterie, bloemsierkunst
New title
NAAM EN HERKOMST DAHLIA
Oorspronkelijk komt ze uit Mexico, waar ze de nationale bloem is. In de hogere delen (1500 – 2500 m) van Mexico komen ongeveer 37 soorten voor. Tegenwoordig bestaan er meer dan 62.000 verschillende gecultiveerde soorten in alle kleuren, vormen en maten. Dahlia biedt een enorme verscheidenheid aan vormen en kleuren en nog steeds komen er nieuwe rassen op de markt. De Royal Horticultural Society registreert alle nieuwe cultivars.
Bijna 4 eeuwen geleden, in 1615, beschreef Francisco Hernandez een plant die gelijkenis vertoont met de huidige dahlia. Hij noemde de plant cocoxochitl of acocotli, de naam die de Azteken gebruikten voor de plant en zoveel betekent als waterpijp plant. In 1791 werd ze vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl, een leerling van Linnaeus. Twee ontdekkingsreizigers, Humboldt en Bonplard, brachten de plant in 1804 naar Europa. Zij stuurden zaden naar de Botanische tuin in Berlijn met de informatie dat de planten gevonden waren op 2700 m hoogte. Door deze informatie lukte het de plant in stand te houden en te vermeerderen. Een botanist van de Berlijnse tuin vond dat dahlia te veel leek op het geslacht Dalae en doopte de plant Georgina. Die naam werd door de wetenschap verworpen, maar in Duitsland is deze naam nog lang gebruikt. In 1834 werd in de London Gardeners Magazine officieel aangekondigd dat de naam Dahlia is. In 1851 stal ze de harten van Victoriaans Engeland op de grote tentoonstelling.
Aan het begin van de vorige eeuw was ze zeer geliefd omdat ze in de tuin de overgang vormde tussen heesters en sierplanten. Het werd een modebloem waarvoor hoge prijzen werden betaald. Vooral in Engeland werd er ijverig handel in gedreven en werd een prijs van meerdere honderden ponden gezet op het verkrijgen van een blauwe vorm. In Duitsland was dit 2000 mark. In Frankrijk begon een dahliamanie vergelijkbaar met de tulpomanie. In 1838 werd een bed met dahlia’s verkocht voor 70000 francs en een enkele dahlia werd tegen een zeldzame diamant geruild. Midden vorige eeuw was de dahlia nog steeds een statussymbool in menig tuin. Maar daarna viel ze uit de toon in de tuin die òf strak ton sur ton moest zijn òf wild en natuurlijk. Tegenwoordig heeft ze wat populariteit betreft haar rang op de lijst van tuin- en vaasfavorieten weer terugverdiend dankzij goede teeltresultaten. Ze staat daarmee op de eerste plaats met de roos en door de eenvoudige zorg gaat ze het daarvan misschien nog winnen.
KLEUREN EN VORMEN DAHLIA
Er komen veel verschillende kleur- en vormvariaties voor. Opvallend zijn de bloemblaadjes die soms effen, maar ook vaak verschillend van kleur zijn met spikkels of streepjes. Sommige bloemen hebben één rij met blaadjes, andere bestaan uit tientallen blaadjes, die rond, sprietig of opgerold kunnen zijn. Op blauw na, zijn vrijwel alle kleuren verkrijgbaar. Er is slechts één dahlia die geurt. Dat is ‘Mexican Star’ die naar chocolade ruikt. Het is een kruising tussen een Dahlia en Cosmos atrosanguineus. Van dit laatste gewas is de chocoladegeur meegekomen. De gecultiveerde soorten zijn voornamelijk ontwikkeld uit een of twee wilde soorten. Momenteel zijn er 41 erkende wilde soorten. Door prof. Sorensen zijn de wilde soorten verdeeld in 4 secties. De Pseudodendron-sectie bevat de boomdahlia's. De Entemophyllon-sectie omvat kort groeiende soorten met fijn verdeelde bladeren. De grootste groep dahlia's is Section Dahlia; is niet alleen de ouder van alle gehybridiseerde dahlia's - namelijk D. coccinea - maar omvat ook een groot aantal taxa die nog niet elders uitgebreid zijn geteeld. En omdat er altijd ten minste één in elke menigte is die niet bij de anderen past, resteert Section Epiphytum D. macdougallii, een zeldzame epifytische wijnstok dahlia die groeit in het zuidelijkste deel van Mexico en in Guatemala. De wilde soorten zijn allemaal enkelbloemig.
De gecultiveerde dahlia’s worden naar de vorm van de bloemen in groepen ingedeeld:
Groep 1 - Enkelbloemige dahlia: heeft één rij brede lintbloemen (is alleen aan de voet buisvormig en verder vlak uitgespreid) rond een open hart, wordt tot 50 cm hoog en de bloem ongeveer 10 cm groot. ‘Firebird’ (rood), ‘Sneezy’ (wit)
Groep 2 - Anemoonbloemige dahlia: heeft één of meer rijen lintbloemen met een hart van dicht ingeplante, vrij lange buisbloemen (buisvormige blaadjes, waarvan de kroon vergroeid is tot een buis), vaak in dezelfde kleur als de lintbloemen, wordt 30 tot 60 cm hoog met bloemen van 3 tot 8 cm groot. ‘Bleu Bayou’ (paarsroze), ‘Polka’ (wit met roze randje langs bloemblaadje en geel hart)
Groep 3 - Collorette of Halskraag dahlia: heeft één rij brede, platte lintbloemen met tussen het hart en de lintbloemen een krans van buisbloemen die half zo lang zijn als de lintbloemen en meestal een andere kleur hebben. Het hart bestaat uit korte buisbloemen (de kraag), ze wordt rond 70 cm hoog met bloemen van 8 tot 12 cm groot. ‘Alstergruss’ (oranje met witte kraag)
Groep 4 - Waterlelie dahlia: heeft volledig gevulde bloemen die worden gekenmerkt door brede straalbloemen die in de lengte (lengteas) enigszins omgekruld zijn, waardoor de bloem een schotelvormig uiterlijk heeft. De diepte mag niet meer zijn dan een derde van de diameter van de bloem. Ze wordt vanaf 50 cm hoog en de bloem is meestal 10 tot 20 cm groot. ‘Cream Beauty’ (zachtgeel), ‘Pam Howden’ (oranje)
Groep 5 - Formele Decoratieve dahlia: heeft geheel gevulde bloemen met alleen lintbloemen met brede, platte bloemblaadjes die over niet meer dan 75% van hun lengte (lengteas) omgekruld zijn of lichtjes gedraaid, en meestal stomp toegespitst. Wordt 40 tot 150 cm hoog met bloemen van enkele cm tot meer dan 30 cm. ‘Hallwood gezant’ (donkerrood), ‘Spartacus’ (rood)
Groep 6 - Bal dahlia: heeft geheel gevulde bloemen en de lintbloemen zijn aan de top afgerond, de randen spiraalvormig gerangschikt en ten minste 75% van de lengte van de bloem omgekruld tot een soort trechtertje. De opgerolde bloemblaadjes zijn spiraalvormig rond het centrum geplaatst. Ze wordt 60 tot 70 cm hoog en de bloemen 8 tot 12 cm groot. ‘Lismore Robin’ (rood), ‘Hapet Diane’ (geel)
Groep 7 - Pompon dahlia: heeft volledig dubbele bolvormige bloemen van miniatuurformaat, met bloemen die over hun lengte (lengteas) grotendeels omgekruld zijn. Ze wordt 50 tot 100 cm hoog en de bloemen van 2 tot 6 cm groot. ‘Oreti Duke’ (roze), ‘Tisa’ (donkerrood)
Groep 8 - Cactus dahlia: heeft volledig gevulde bloemen, de lintbloemen zijn meestal spits, de meerderheid smal en over 65% of meer van hun lengte (lengteas) omgekruld en ofwel recht ofwel insnijdend. Men noemt ze ook wel ‘Spinnenkop dahlia’s. Ze wordt 40 tot 150 cm hoog en de bloem 10 tot ruim 30 cm groot. ‘Jessica’ (geel met rood aan het uiteinde van de bloemblaadjes), ‘Bed Head’ (oranje)
Groep 9 - Semi-cactus dahlia: heeft volledig dubbele bloemen; de lintbloemen zijn gewoonlijk puntig en omgekruld over meer dan 25% en minder dan 65% van hun lengte en breed aan de basis en ofwel recht ofwel insnijdend. Ze wordt 40 tot 150 cm hoog en de bloemen 10 tot ruim 30 cm groot. ‘American Dream’ (roze), ‘Jim Branigan’ (rood)
Groep 10 - Diverse dahlia's: Alle dahlia's die niet vallen onder groep 1 t/m 9 en groep 11, 12, 13 & 14, bijv. Disteldahlia's, etc. Deze groep omvat ook de specie dahlia's.
Groep 11 - Gefranjerde dahlia: heeft bloemen waarbij de uiteinden van de lintbloemen gelijkmatig verdeeld of gekerfd moeten zijn in twee of meer delen, gelijkmatig over de hele bloei om een gefranjerd totaaleffect te creëren. De bloemblaadjes kunnen plat, omgekruld, recht, insnijdend of gedraaid zijn. ‘Hapet Austria Lace’ (wit met rood), ‘Hapet Champagne’ (roze met wit/geel)
Groep 12 - Ster dahlia: heeft bloemen met een enkele buitenste ring van bloemetjes rond de schijf. De randbloemen zijn uniform omgekruld of omgekruld. ‘Honka’ (geel met oranje hart), ‘Verrone’s Morning Star’ (wit met oranje hart)
Groep 13 - Dubbele Orchidee dahlia: heeft volledig dubbele bloemen zonder schijf en met een driehoekig centrum. De bloemblaadjes zijn smal, lansvormig en omgekruld of omgekruld. ‘Elvira’ (roze), ‘Melody Swing’ (oranje)
Groep 14 - Pioen dahlia: heeft tussen de 2 en 5 kransen met bloemblaadjes enigszins onregelmatig gerangschikt rond een open hart. De lintbloemen zijn plat of licht omgekruld aan de basis en zijn plat of in zekere mate omgekruld. Ze wordt vanaf 50 cm groot en de bloem is meestal 10 cm groot. ‘Chic en Rouge’ (kardinaalrood)
SYMBOLIEK DAHLIA
De bloem staat symbool voor weelde, vrouwelijkheid, aantrekkelijkheid, dankbaarheid, trots, nobiliteit, onbestendigheid, kracht en voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. De enkelbloemige staat symbool voor goede smaak. “De Dahlia, rood als najaarsbloed, Hangt zwaar als een geplaagd gemoed”.
KOPEN DAHLIA
Koop vanaf april stevige wortelknollen. Ze mogen al iets uitlopen. Koop nooit zachte of verschrompelde knollen. Koop liever ook geen knollen die in plastic zakken zijn verpakt of die al lange uitlopers hebben. Knollen die door de kweker vermeerderd zijn door stekken, zijn geselecteerd op gezondheid en soortechtheid. Dahlia’s vermeerderd door zaad worden meestal gemengd verkocht omdat onvoorspelbaar is welke dahlia uit een zaadje komt. Meer kooptips.
PLANTEN DAHLIA
Plant ze in mei, na IJsheiligen, als de kans op vorst is verdwenen, op een lichte zonnige plek in voedzame, goed doorlatende niet te droge grond. Te veel schaduw geeft minder bloemen. Breng voor het planten de voeding in de grond op peil en hark de grond goed door zodat die lekker luchtig wordt. Graaf een gat waar de Dahlia ruim in past, maar plant haar niet te diep want ze voelt graag de warmte van de zon. Als er al een stuk stengel uit de knol steekt, mag dit stuk boven de grond steken. Geef na het planten niet direct water. De lage soorten kunnen ook prima in een pot geplant worden. Gebruik grote potten zodat de kans op uitdroging minimaal is. De bloei kan vervroegd worden door de dahlia’s binnenshuis op te potten en in juni in de tuin te planten. Meer planttips.
VERZORGING DAHLIA
Geef, zodra het eerste groen verschijnt, 2 tot 3 maal per week voldoende water maar niet te veel om rotten te voorkomen en regelmatig mest tijdens de groeiperiode. Stop vanaf september met water geven. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om herbloei te bevorderen. Hoge en zwaar bloemige exemplaren hebben steun nodig om stand te houden bij wind en zware regenval. Bamboe/rotan stokken met groeiringen zijn handig maar vragen voortdurende attentie. Zet de stokken om en om in het perk en verbindt ze door draad op diverse groeihoogtes. De plant zoekt zelf zijn weg. Deze methode is vooral handig bij volle perken met andere gewassen (zie catwalk). Om brede, vertakte planten te krijgen, worden de scheuten als ze uitgegroeid zijn tot 2 à 3 bladparen getopt. Daardoor ontwikkelen de okselknoppen en de plant vertakt zich. Hetzelfde gebeurt als de bloemen worden weggesneden. Dit stimuleert de groei van nieuwe uitlopers. Na de eerste vorst en zodra het loof helemaal zwart is, knip je de bloemen tot op 10-20 cm van de grond af. Daarna rooien. De knollen kun je het beste eerst drogen: de stengelrest is hol en daar mag geen vocht in blijven staan. Als ze goed droog zijn, zand eraf kloppen en opslaan in een kist op een laag zand of turf en bewaren op een droge, koele, maar vorstvrije plaats. Controleer ze regelmatig omdat ze snel rotten als ze te vochtig zijn. Aangetaste knollen direct weggooien om verspreiding tegen te gaan. Verdeel ze in maart voorzichtig, zodat elke kluit compleet is met een deel van de stengel. Zet de planten in potten of diepe bakken met afgewerkte potgrond en geef ze water. Een enkele knol groeit niet uit zichzelf en moet aan de plant vastzitten. Bij een minimumtemperatuur van 10°C ontwikkelen de scheuten. Bekijk een filmpje over het overhouden van Dahlia knollen. Is ze in potten geplant, deze voor de vorst koel wegzetten. In het voorjaar de grond vernieuwen.
Dahlia’s zijn gevoelig voor slakken, die verzot zijn op de jonge scheuten. Strooi grind rond de dahlia’s of strooi biologische slakkenkorrels. Oorwurmen komen ook op dahlia’s af. Vang deze door een omgekeerde bloempot gevuld met stro of kranten op een stok bij de planten te zetten. Ze gebruiken dit ’s nachts als schuilplaats. Overdag de pot elders uitschudden. Meer verzorgingstips.
VERMEERDERING DAHLIA
Vermeerdering is mogelijk door zaad, door te delen of splitsen en door stekken.
Door zaad: het merendeel van de dahlia’s is goed te vermeerderen uit zaad, maar houdt er rekening mee dat de plant er anders uit kan zien dan de plant waarvan het zaad is gewonnen.
Door te delen of splitsen: de oude knollen in het voorjaar met een mes splitsen en planten. Zorg ervoor dat op elk deel één of meer ogen aanwezig zijn.
Door stek: plant geoogste dahliaknollen in december in een koude kas in een dunne laag grond. Dit heet opleggen. Vanaf eind januari de kastemperatuur verhogen. Hierdoor lopen de ogen op de stengelknol uit tot stekken. Als de stekken zo’n 10 cm lang zijn deze van de knol afhalen en in zand planten. Hier vormen de stekken wortels. Of, pot de knollen in januari op, zodat er nog een stompje uit de grond steekt. Zet ze daarna op de vensterbank. Zodra de scheuten ongeveer 5 cm lang zijn, afsnijden en alle bladeren verwijderen, behalve het buitenste paar. Zet de stekken tot aan het overgebleven bladpaar in potgrond en dek af met folie. Bij kamertemperatuur zouden zich binnen 3 tot 4 weken nieuwe wortels moeten vormen. De bewortelde stekken kunnen vanaf mei buiten worden geplant. De stekken groeien uit tot planten met verdikte wortels. Juf Jannie geeft uitleg in een filmpje.
Meer vermeerderingstips.
DAHLIA CULINAIR
De knollen bevatten 7-18% inuline (biologische en natuurlijke suikervervanger: meer info) en werden als vervangers van aardappels gekweekt. De Mexicanen kookten de knollen en aten ze als groente. De smaak lijkt op die van de artisjok. Het vee lustte de knollen niet zodat de dahlia als voerplant snel afviel. Voor zover bekend zijn alle delen van de dahlia eetbaar.
Let op: gebruik alleen eetbare bloemen/bollen van gespecialiseerde leveranciers die eetbare bloemen/bollen telen.
ANDER GEBRUIK DAHLIA
Door de inheemse bevolking in Mexico werden de holle stengels gebruikt als waterleidingen bij het bevloeien van terreinen voor groenteteelt.
De dahlia wordt veel gebruikt voor bloemencorso’s, omdat ze goedkoop, sterk en lang beschikbaar is en verkrijgbaar in veel vormen en kleuren. Het corso in Zundert is het grootste dahlia corso ter wereld. Alle deelnemende buurtschappen hebben eigen dahliavelden. Verder zijn er nog de corso’s in Vollenhove, Sint Jansklooster, Lichtenvoorde, Valkenswaard , Winkel en Beltrum. Deze corso’s vinden plaats in augustus/september.
In Brussel wordt ieder jaar een tapijt van dahlia’s en begonia’s gemaakt van 1800 vierkante meter. (http://www.flowercarpet.brussels/nl).
In augustus vindt het Holland Dahlia Event plaats. Vakgenoten uit de hele wereld kunnen op meerdere locaties het assortiment bezichtigen. De consument kan dahlia’s bewonderen in de tuin van Kasteel Keukenhof en de tuin van Museum De Zwarte Tulp.
BLOEMSIERKUNST DAHLIA
Ze is gewild om de vele felle kleuren en de lange rechte stelen. De beperkte houdbaarheid was altijd een probleem, maar de veredeling heeft meerdere goede snijsoorten opgeleverd. Snij de bloem uit de eigen tuin in de ochtend of avond en zet die direct in diep water. Bloemenvoeding zorgt ervoor dat de bloemen goed uitkomen en verlengt de houdbaarheid. Combineer eventueel met Rudbeckia, Viburnum, Leucospermum, Seneciocineraria.Één grote dahlia in een piepklein vaasje of drie stelen enkelbloemige in een fles verlevendigt het interieur.
- Pluk de bloemen bij voorkeur ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, dan zijn ze in de beste conditie, ze verdampen minder water;
- Gebruik een mes om een scherpe schuine snede te maken;
- Pluk bloemen die al geopend zijn, gesloten knoppen komen in de vaas niet of nauwelijks uit;
- Zet de bloemen in een emmer met lauw water zodat ze zich goed vol kunnen zuigen;
- Verwijder het blad van de steel zodat deze het water niet raken;
- Vul de vaas goed met water, dahlia’s hebben dorst;
- Voeg een paar druppels chloor of azijn toe, zo blijft het water schoon waardoor de bloemen langer staan;
- Ververs het water om de dag;
- Zet het boeket niet in de volle zon.
DAHLIA PLUKKEN
Er zijn diverse tuinen in Nederland waar dahlia’s geplukt kunnen worden:
Zeeland Dahlia in Heinkenszand: www.zeelanddahlia.nl - Geerlings Dahlia’s in Heemstede: www.geerlings-dahlia.nl - Festina Lente Tuin in Katwijk: www.festinalentetuin.nl - Hoeve Ravenstein in Baarn: https://hoeveravenstein.nl/ - Sperwershof in ’s-Graveland: www.sperwershof.nl.
DAHLIA OP DE CATWALK IN HET TUINPALET
Dahlia’s combineren mooi met siergrassen, zoals Miscanthus en Pennisetum (Lampenpoetsersgras), maar ook met asters, Cosmea, Kattenstaart, Helianthus, Helenium, Achillea, Zonnehoed, Nicotiana, Kniphfolia, Ricinus communis, Goudsbloem, Verbena bonariensis, Phlox, Crocosmia, Persicaria (Duizendknoop), Phytolacca, Salvia, Sanguisorba, Cosmos bipinnatus, Margrieten, Hosta, Petunia, Sisyrinchium, Eryngium en Agastache. Door de verschillende bloeiperiode per soort, kan er altijd wel een soort bloeien tot ver in de herfst. De honingbij en vlinder zijn gek op de enkelvoudige soorten, dus vergeet die niet in de tuin te zetten.
CULTIVARS WILDE DAHLIA
Section Pseudodendron
D. campanulata: werd in 2003 beschreven. Ze onderscheidt zich door de uitzonderlijk grote, elegante, hangende en klokvormige bloemen die wit tot lichtroze zijn met een donkerder centrum. Ze kan een hoogte bereiken 2,5 m.
D. excelsa: bloeit in lila en heeft rietachtige bladeren met een houtachtige basis.
D. imperialis: bloeit laat van wit tot lavendel en heeft dikke, houtachtige stengels met grote samengestelde bladeren. Ze kan tot 9 m hoog worden.
D. tenuicaulis: bloeit in de late herfst in licht lavendel of roze en de kleine bladeren vormen een brede struik. Nieuw gebladerte is kastanjebruin.
Section Entemophyllon
D. congestifolia: wordt slechts 5 cm hoog, is meerstammig en bloeit vroeg in paars of lavendel met paarse uiteinden.
D. dissecta: wordt 2,5 tot 5 cm hoog, bloeit van wit tot licht lavendel en heeft fijne bladeren.
D. foeniculifolia: wordt 10 cm hoog, bloeit in lavendel.
D. linearis: wordt 10 cm hoog, bloeit paarsachtig met een geel hart met vrij vertakkende, houtachtige stengels.
D. mixtecana: in 2019 in Mexico ontdekt, bloeit geel.
D. rupicola: wordt 15 cm hoog, bloeit in lila met naaldachtig gebladerte.
D. scapigeroides: wordt 15 cm hoog en bloeit in lavendel met houtachtige stengels.
D. sublignosa: wordt 8 cm hoog, bloeit in licht lavendel tot paars, is meerstammig met een houtachtige basis.
Section Dahlia
D. apiculata: wordt 20 cm hoog, bloeit in lavendel en heeft een houtachtige stengel.
D. atropurpurea: wordt 15 cm hoog, bloeit in donkerrood en heeft slungelige stengels.
D. australis: wordt 5 tot 10 cm hoog, bloeit in paars.
D. brevis: wordt 5 cm hoog, bloeit in gestreept paars en lavendel.
D. calzadana: ontdekt in 2018 in Mexico.
D. coccinea: wordt 12 cm hoog. Is een zeer veel voorkomende soort in Mexico, waar ze groeit in eiken- of dennenbossen tot op 2500 m hoogte. De kleuren van de bloemen zijn variabel en variëren van oranje tot rood met elke toon daartussenin.
D. cordifolia: (syn. D. cardiophylla) wordt 5 cm hoog, bloeit in donkerrood.
D. cuspidata: wordt 8 cm hoog en bloeit in licht lavendel.
D. hintonii: wordt 10 cm hoog, bloeit in donker roze tot paars.
D. hjertingii: wordt 10 cm hoog, bloeit in licht paars.
D. mollis: wordt 15 cm hoog, bloeit licht lila met behaarde stengels en bladeren.
D. moorei: wordt 5 cm hoog, bloeit paars.
D. neglecta: wordt 15 cm hoog, bloeit laat in de zomer licht lavendel met geel hart.
D. pugana: wordt 5 cm hoog, bloeit in lavendel op lange stelen.
D. parvibracteata: wordt 10 cm hoog, bloeit in licht lavendel. Heeft veel bloemen op dunne stengels.
D. pteropoda: wordt 8 cm hoog, bloeit van lavendel tot paars.
D. purpusii: wordt 5 cm hoog, bloeit in paars en heeft dikke stengels.
D. rudis: wordt 20 cm hoog, bloeit in lavendel tot licht.
D. sherffii: wordt 15 cm hoog, bloeit laat in de zomer in roze tot lila met een geel hart.
D. scapigera: wordt 5 cm hoog, bloeit in licht lavendel sommigen met een geel hart.
D. sorensenii: wordt 10 cm hoog, bloeit in lavendel.
D. spectabilis: wordt 20 cm hoog, bloeit in licht lavendel met donkere aderen.
D. tamaulipana: wordt 5 tot 15 cm hoog, bloeit in licht lavendel.
D. tenuis: wordt 5 cm hoog, bloeit in geel.
D. tubulata: wordt 15 cm hoog, bloeit laat in lavendel tot licht roze met duidelijk geribbelde stengels.
D. wixarika: wordt 5 tot 15 cm hoog, bloeit in wit tot licht lavendel op steile hellingen.
Subsection Merckii
D. merckii: wordt 5 cm hoog, bloeit in licht lavendel tot roze.
Section Epiphytum
D. macdougallii: wordt 65 cm hoog, bloeit laat in wit met luchtwortels en houtachtige hoofdstam.
CULTIVARS GECULTIVEERDE DAHLIA
Meer cultivars zijn te vinden op: www.ilovedahlia.nl.