Erythronium

Erythronium 'White Beauty'

 Erythronium is familie van de Liliaceae
 Populaire naam: Hondstand, Waarheidslelie, Adders tong
 Bloemkleur: geel, wit, roze, violet, lavendelblauw
 Bloeiperiode: maart april – mei

 
 Toepassingen: onder bomen of struiken en verwildering

bol-knol-wortelstok zon-halfschaduw-schaduw plantdiepte plantafstand groeihoogte verwildering blanco blanco
Knol Zon-Half schaduw 10 cm 15 cm 10 – 30 cm Verwildert    

 

NAAM EN HERKOMST ERYTHRONIUM

Er komen 20-30 soorten voor, echter maar 1 soort in de oude wereld, die voorkomt in Centraal en Zuid Europa, Rusland en Japan. Verscheidene soorten komen voor in Noord Oost Amerika, waarvan er twee gevonden worden in de Rocky Mountains, terwijl in de koele wouden en hoge bergen van Noord Californië het geslacht verte­genwoordigd wordt door 9 soorten en een aantal variëteiten.  De Erythronium heeft zijn populaire naam ‘hondstand’ te danken aan de smalle langwerpige bol, die op de hoektand van een hond lijkt. De naam Erythronium is afgeleid van het Griekse woord eruthros = rood, maar er zijn geen soorten met rode bloemen.

KLEUREN EN VORMEN ERYTHRONIUM

De bloemen bloeien slechts korte tijd tussen maart en mei in geel, wit, roze, violet, lavendelblauw. Ze hangen knikkend aan korte, dunne stengels en heeft een tot vele cyclaamachtige bloemen.

ERYTHRONIUM KOPEN

Koop in de late zomer stevige, vlezige knollen. Plant deze direct, want ze drogen snel uit en kunnen slecht worden bewaard. Koop nooit knollen die uitgedroogd of verschrompeld zijn of hard aanvoelen. Meer kooptips.

ERYTHRONIUM PLANTEN

Erythroniums zijn niet makkelijk te telen. Plant de bollen op een beschaduwde plaats zo snel mogelijk om uitdrogen te voorkomen. De grond moet humeus en voldoende vochtig zijn. Zware grond met zand menen voor een goede afwatering. Dek de plaats na het planten af met bladeren, in streken met koude winters ook nog met takken. Ervaring wijst uit dat de planten jaren op dezelfde plaats kunnen blijven staan en zo elk jaar meer bloemen produceren. Voor de verwildering op het gazon zijn de planten eveneens geschikt, zolang ze maar in de halfschaduw kunnen staan. Ze kunnen vele jaren op dezelfde plaats staan en vermeerderen zich voornamelijk door zaad. Meer planttips.

VERZORGING ERYTHRONIUM

Verdeel in het voorjaar rijpe compost rond de planten zodra ze uitlopen. Geef geen mest. Na de bloei de bladeren niet afsnijden maar laten verwelken. Oude pollen kunnen uitgegraven worden om de broedknollen van de moederknollen te halen. Deze direct weer planten. In de zomer de plantplaats bedekken met bladeren en bij droogte water geven.

VERWILDERING ERYTHRONIUM

Een laag bladeren in het najaar en wat compost in het voorjaar is voldoende om de planten van voldoende voedingsstoffen te voorzien. De Erythronium groeit dan ongehinderd door. Meer verwilderingstips.

CULTIVARS ERYTHRONIUM

Erythronium ‘Pagoda’ Picture Dominicus Johannes Bergsma Erythronium ‘Pagoda’
 Bloemkleur: geel
 Bloeiperiode: april – mei
 Hoogte: 30 cm – Plantdiepte: 10 cm – Plantafstand: 15 cm
 Standplaats: zon-half schaduw 

 Deze soort is een hybride van Erythronium tuolumnense x Erythronium revolutum White Beauty gold. Ze werd
 gewonnen door L. Slikker en door W. Blom & Zn. op de markt gebracht. Zo kruiste een Nederlander een Amerikaanse vader en moeder en gaf de nakomeling een Aziatische naam. Ze geeft 3-5 goudgele buigende bloemen die een bruine ring in het hart bezitten. De bloembladen zijn sterk teruggeslagen en de stuifmeeldraden komen sterk naar voren. Deze krachtige plant heeft bronsachtig gevlekte bladeren. 

Erythronium dens canis 'Purple King' Picture Francine Riez Erythronium dens-canis
 Populaire naam: Wilde hondstand
 Bloemkleur: verschillende tinten lila
 Bloeiperiode: april – mei
 Hoogte: 10 – 20 cm – Plantdiepte: 10 cm – Plantafstand: 15 cm Boltype: knol
 Standplaats: half schaduw

Deze soort komt oorspronkelijk uit Midden en Zuid Europa, Kaukasus en Siberië en is in 1596 beschreven. Ze bloeit van lila/roze tot purper/roze en is aan de voet wit gevlekt. De bloemen openen en sluiten zich met het komen en gaan van de zon. 

Erythronium revolutum Picture Francine Riez Erythronium revolutum
 Populaire naam: Forellenlelie
 Bloemkleur: wit
 Bloeiperiode: april – juni
 Hoogte: 15-30 cm – Plantdiepte: 10 cm – Plantafstand: 15 cm
 Standplaats:half schaduw

Deze soort groeit in vochtige kustwouden van Noord West Amerika en Noord Californië en is in 1897 beschreven. De bloemenblaadjes zijn witachtig en omgebogen en bloeien in zacht purper/roze. Door de mooie loof tekening, maar ook door de bladvorm wordt deze soort ook wel forellenlelie genoemd.