Eranthis

Eranthis 10 (2) Eranthis is familie van de Ranunculaceae
 Populaire naam: Winter akoniet
 Bloeiperiode: februari – maart
 Bloemkleur: geel 
 Toepassing: borders en onder bomen en struiken

 

bol-knol-wortelstok zon-halfschaduw-schaduw plantdiepte plantafstand groeihoogte verwildering blanco blanco
Knol Zon-Half Schaduw 5 cm 7 cm 10 cm Verwilderen    

NAAM EN HERKOMST ERANTHIS

De Eranthis komt oorspronkelijk voor van Zuid-Europa en Oost-Azië tot in Japan. In de Benelux komt één soort voor: de winterakoniet (Eranthis hyemalis). Er worden in de literatuur acht soorten genoemd. De naam Eranthis betekent in het Grieks er: wat voorjaar betekent en anthos: een bloem, dus een voorjaarsbloem.

KLEUREN EN VORMEN ERANTHIS

De bloemen van de Eranthis zijn geel en lijken op de bloem van de boterbloem. Ze hebben erg korte stelen. Als de zon schijnt openen de bloemen zich en als het donker weer is sluiten ze zich weer. De groen omwikkelde bladeren omsluiten de bloem als een kraag en komen pas volledig uit wanneer de bloemen al bijna zijn uitgebloeid. Aan het einde van het voorjaar sterven de bladeren af.

ERANTHIS KOPEN

Let er bij het kopen van bloembollen op dat de bollen stevig aanvoelen. De bollen moeten niet zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Meer kooptips.

ERANTHIS PLANTEN

De Eranthis plant je op een diepte van tweemaal de hoogte van de bol in humusachtige, vochtige grond. Ze komt uit een bosrijke omgeving en vereist losse grond en rijke humus. Grond die snel uitdroogt is minder geschikt. Wel moet de grond makkelijk afwateren tijdens de winter. Als ze in zandgrond wordt geplant, meng die dan met een ruime hoeveelheid bladaarde (of compost met kleimineralen. De knollen zijn klein – ongeveer de maat van een erwt – en van ongelijke vormen. Het is onduidelijk wat de boven en onderkant is. Dit maakt niet uit, strooi de bolletjes uit in losgemaakte grond en dek ze af met een laagje. Plant niet later dan september als ze het eerste jaar mooi willen bloeien. Leg de bolletjes voor het planten 24 uur in handwarm water. Dit helpt ze zich makkelijker te ontwikkelen.  Meer planttips.
Alle delen van de plant zijn giftig, vooral de knolletjes bevatten glycoside, een stof die de hartwerking beïnvloedt. Tot de vergiftigingsverschijnselen behoren dan ook ademnood en een onregelmatige en langzame hartslag. Door de zeer zure smaak is de kans op een vergiftiging klein.

VERZORGING ERANTHIS

De Eranthis heeft geen speciale verzorging nodig.

ERANTHIS VERWILDEREN

De Eranthis verwildert goed. Let er wel op dat ze dan geplant worden in een gebied waar niet teveel in gewerkt wordt. Ze zijn minder geschikt om in een gazon te planten, want na de bloei moeten de bladeren tijd hebben om zich te ontwikkelen en het blad mag niet afgemaaid worden, omdat het ervoor moet zorgen, dat er voldoende reservestoffen in de knolletjes worden opgeslagen. Plekjes tussen ruim staande heesters of onder een boom met een open kruin zijn ideaal. Ze kan jaren op dezelfde plek blijven staan en groeit langzamerhand uit tot een heel veld. Na enkele jaren kan ze zich door zaad flink uitbreiden. Meer verwilderingstips.

ERANTHIS OP DE CATWALK EN HET TUINPALET

Ze combineert mooi met Crocus, Sneeuwklokje (Galanthus), en Lenteklokje (Leucojum vernum).

CULTIVARS ERANTHIS

Eranthis 'Cilicica'

 Eranthis cilicica
 Bloemkleur: geel

 De Eranthis cilicica is inheems in Irak en Afganistan en heeft wat meer zon nodig dan de Eranthis hyemalis. De
 bladeren zijn diep ingesneden en enigszins bronsgroen bij het ontluiken. Ze bloeien iets later dan E. hyemalis, maar
 de goudgele bloemen zijn weer groter terwijl de halsband rond de bloem kleiner en fijner gedeeld is.
 

 

 

Eranthis hyemalis

 Eranthis hyemalis
 Bloemkleur: helder geel

 De Eranthis hyemalis komt in grote delen van Europa en Noord-Amerika in het wild voor. Oorspronkelijk komt ze uit
 Zuid-Frankrijk, Italië, voormalig Joegoslavië en Bulgarije, maar ook Noord-Irak en Afghanistan. De bloemsteeltjes zijn
 wat langer (7-10 cm) dan de cilicica en de bloemdoorsnede is vaak niet groter dan twee cm.