Hyacinthoides

Hyacinthoides hispania 'White City'

Hyacinthoides is familie van de Asparagaceae  

Populaire naam: Boshyacint  

Bloeiperiode: maart – juni - Bloeikleur: blauw, lila, roze, wit  

Plantdiepte: 8 - 10 cm - Plantafstand: 8 - 10 cm - Planthoogte: tot 40 cm

Toepassing: omlijsting perken en borders, borders, rotstuinen en vaste planten bedden, onder bomen en struiken, gazon 

NAAM EN HERKOMST HYACINTHOIDES 

De Hyacinthoides komt oorspronkelijk uit Midden- en West-Europa in de natuur voor, in lichte bossen en onder struiken. Vroeger werd de Hyacinthoides ingedeeld bij het plantengeslacht Scilla. Ze onderscheiden zich van de Scilla doordat de bollen jaarlijks afsterven en door broedbollen worden vervangen. Tot het geslacht Hyacinthoides behoren 13 soorten. De bollen van hyacinthoides worden door woelratten met rust gelaten en kunnen daarom als afweer tussen andere bollen en knollen worden geplant.

KLEUREN EN VORMEN HYACINTHOIDES

De Hyacinthoides groeit dicht bij de grond, heeft smalle bladeren en trossen klokjesvormige bloemen. Ze bloeien in veel kleuren: licht- tot violetblauw, wit, diep purperroze, donkerroze, donkerblauw, diepblauw en violetblauw.

SYMBOLIEK HYACINTHOIDES

Omdat de bloemen van de boshyacint aan een kant bloeien, is ze het symbool van constantheid, maar ze symboliseert ook vriendelijkheid.

HYACINTHOIDES KOPEN

Koop bij voorkeur in september of oktober stevige, gezonde, grote bloembollen en plant voor de vorst in de grond zit en bij sommige soorten direct na het kopen om uitdrogen te voorkomen. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn of al uitlopers hebben. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

HYACINTHOIDES PLANTEN

In september of oktober de Hyacinthoides planten in niet al te droge, goed doorlatende grond in de halfschaduw of schaduw. Ze kan ook prima in een pot geplant worden. Meer planttips

VERZORGING HYACINTHOIDES 

Bij aanhoudende droogte moet er in het voorjaar royaal water worden gegeven. Bedek de grond rond ingewortelde planten met compost. Meer verzorgingtips.

VERWILDERING HYACINTHOIDES

Vermeerderen is mogelijk door zaad of broedbolletjes. Ze verwildert snel en moet in toom gehouden worden. Wordt er geen zaad gewonnen, verwijder dan in de zomer de uitgebloeide bloemen. Vermeerder oude pollen door deze met de spitvork voorzichtig op te graven en te delen. Plant de delen direct weer terug. In het najaar kan het rijpe zaad verzameld worden en direct op de bestemde plaats of in een zaaibed geplant worden. Uit zaad geteelde plantjes bloeien pas in het 5e jaar. Meer verwilderingstips.

HYACINTHOIDES OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

In groepjes combineert ze mooi met varens, Brunnera, Hosta, Euphorbia, Doronicum, Arum, Corydalis solida, daslook, fluitekruid en azalea’s.

BLOEMSIERKUNST HYACINTHOIDES

De hyacinthoides is een goede snijbloem. Met deze tips geniet je langer van je bloemen:

  • Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid.
  • Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding. Een klein beetje bleekwater in het water helpt bacteriegroei te beheersen en het water helder te houden.
  • Twee eetlepels suiker, 1 theelepel baking soda, appelazijn of een cent in de vaas houden de bloemen langer vers.
  • Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
  • Zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit.
  • Zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

CULTIVARS HYACINTHOIDES

Cultivars met een * zijn te koop in Nederland.

Hyacinthoides hispanica

Hyacinthoides hispanica*: ze wordt ook wel de Spaanse boshyacint of Spaans klokje genoemd. Oorspronkelijk komt ze uit het Iberisch Schiereiland en Noord-Afrika. ‘Hispanica’ betekent Spanje, naar haar groeiplaats. Ze heeft een hoge bloemstengel met bloemen rondom deze stengel. De bloemtrossen zijn piramidevormig en bestaan uit maximaal 15 bloemen met teruggeslagen punten.  Bij de zuivere soort zijn de bloemen licht- tot violetblauw, maar ze is er ook in wit en roze. Ze is in 1683 beschreven. Ze verwildert snel, heeft veel blad en moet dus in toom worden gehouden. Er zijn ook rassen met andere bloemkleuren, zoals ‘Alba Maxima’ (zuiverwit), ‘White Triumphator’ (zuiverwit), ‘La Grandesse’ (wit), ‘Dainty Maid’ (diep purperroze), ‘Queen of the Pinks’ (donkerroze), ‘Danube’ (donkerblauw) en ‘Excelsior’ (diepblauw). 

Hyacinthoides italica Picture Mary Sue Ittner

Hyacinthoides italica*: bloeit in mei met kleine klokjesvormige bloemen in lichtblauw tot blauw violet. Er kunnen tot 30 bloemetjes op een stengel zitten. Ze geurt licht. Ze komt oorspronkelijk uit Italië, Dalmatië, Servië en Bosnië en is beschreven in 1827. 

Hyacinthoides lingulata Picture Mary Sue Ittner

Hyacinthoides lingulata: is een kleine maar mooie herfstbloeiende soort afkomstig uit Noord-Afrika.  

Hyacinthoides × massartiana: is een hybride van H. hispanica en H. non-scripta en bloeit in wit, tinten roze en blauw. Ze verwildert snel en moet dus in toom worden gehouden. Ze wordt ook wel de Kruishyacint genoemd en groeit op vochtige, voedselrijke grond in loofbossen. Ze bloeit vanaf half april tot begin mei en wordt 15 tot 50 cm hoog.

Hyacinthoides mauritanica Picture Marcus Mulder

Hyacinthoides mauritanica*: bevat twee ondersoorten die voorheen in Scilla waren opgenomen. Hyacinthoides mauritanica ssp. mauritanica is een dwergblauwe voorjaarsbloeiende bloemensoort afkomstig uit Portugal en Marokko en Hyacinthoides mauritanica ssp. vincentina komt uit het zuidwesten van Portugal wordt ook gekweekt onder het synoniem Hyacinthoides vincentina.

Hyacinthoidus non scripta

Hyacinthoides non-scripta*: wordt ook wel Engelse of wilde boshyacint genoemd. Ze komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en de Balkan en bloeit in blauw, roze en wit. De geurende bloemen hangen naar één kant omdat ze aan één kant van de stengel bloeien. Ze wordt bestoven door hommels en zweefvliegen. In Nederland komt ze in het wild voor, zie hier. In Engeland wordt ze ‘bluebell’ genoemd en is ze de bloem van St. Georg (Sint-Joris), een traditionele feestdag op 23 april. Natuurbeschermers geloven dat de belangrijkste bedreigingen voor inheemse boshyacinten in Engeland ‘wereldwijde klimaatverandering’ zijn en hybridisatie met ‘Spaanse boshyacinten’ (Hyacinthoides hispanica) die zijn ontsnapt uit tuinen. In vergelijking met andere soorten heeft ze witte helmknoppen en geen blauwe. De cultivar ‘Alba’ bloeit wit en de ‘Carnea’ in roze.  

Hyacinthoides reverchonii Picture Mary Sue Ittner

Hyacinthoides reverchonii: uit Spanje heeft smalle bladeren en losse trossen blauwe bloemen met paarse meeldraden die aan één kant van de stengel hangen. Het is een vroege bloeier, tussen februari en april.  

Meer soorten: H. aristides, H. cedretorum, H. ciliolata, H. flahaultiana, H. kroumiriensis en H. paivae.