Bloembollen kopen

Bloembollen kopen: waar moet je op letten, wanneer koop je bloembollen, waar koop je bloembollen en hoe plant je bloembollen. 

Juiste aankoopmoment
Koop bloembollen altijd in het juiste seizoen: bloembollen die in het voorjaar bloeien, koop je in de herfst en bloembollen die in de zomer bloeien, koop je in het vroege voorjaar. Dit wordt nog weleens door verkopers verzwegen en de kans dat je bollen koopt die niet opkomen is dan erg groot!

Bloembollen kopen, waar koop ik bloembollen?
Bloembollen worden overal ter wereld op veel plaatsen verkocht:
– tuincentra en kwekerijen
– postorderbedrijven
– supermarkten
– doe-het-zelf winkels
– specialiteitenwinkels
– internet
Op www.bloembollen.startpagina.nl onder het kopje ‘postorder’ vindt u veel aanbieders.

Maak een bloembollen boodschappenlijst
Gebruik de 'info' pagina om ideeën op te doen. Je vindt hier een overzicht van de voorjaarsbloeiende bloembollen, de zomerbloeiende bloembollen en de herfstbloeiende bloembollen. Schrijf je voorkeur van soort, kleur, bloeitijd en hoogte op. Als jouw leverancier dan niet precies de variëteit heeft die je graag wilt hebben, dan kun je met deze informatie een andere variëteit vinden die dezelfde eigenschappen heeft.

Lees de beschrijvingen
Je hoeft geen expert te zijn om bloembollen mooi te laten bloeien. Voorverpakte Nederlandse bollen bevatten instructies en andere informatie op hun labels. Bollen die los verkocht worden bij een tuincentrum hebben vaak een informatie strookje met de juiste gegevens. Postorder bedrijven vermelden de noodzakelijke informatie in hun catalogus en sluiten instructies in bij de bollen wanneer deze aan u verzonden worden. Ook kun je natuurlijk kijken bij onze plantinstructies.

Denk na over het klimaat
Bloembollen kunnen bijna in elk klimaat en in iedere grondsoort groeien. Toch wordt niet elke bol in elk land even mooi. Jouw bollen leverancier is de beste informatiebron over welke bloembol het beste in jouw omgeving geplant kan worden.

Check je aankoop
Onthoudt: Groter is over het algemeen beter. Grotere bollen krijgen grotere bloemen. Koop geen zachte, papperige, beschimmelde en beschadigde bollen, ze moeten stevig aanvoelen. 

Plant- en bloeikalender
Wanneer moeten bloembollen eigenlijk geplant worden? En wanneer bloeien ze dan. Op de plant- en bloeikalender staat dat allemaal schematisch aangegeven, zodat u in een oogopslag leuke combinaties kunt maken. Download de Plant en bloei kalender hier.

Kijk uit met aanbiedingen
Goedkopere bloembollen zijn vaak kleiner dan de normale bloembollen en krijgen kleinere bloemen. Deze kunnen wel eens niet geschikt zijn voor mooie beplanting. Alhoewel het kopen van kleinere bloembollen een goedkopere manier kan zijn om grote gedeelten van de tuin te beplanten bijvoorbeeld langs de oprit of in een wilder gedeelte van de tuin.

Geef jezelf eens bollen cadeau
Geef jezelf na het maken van een tuinplan spontaan bloembollen cadeau. Experimenteer eens met een half dozijn narcissenbollen in een nieuwe kleur zoals roze of een vroeg bloeiende tulp. Experts zeggen dat als je elk jaar iets nieuws in je tuin probeert, dit je creatief houdt.