Bloembollen kopen

Bloembollen, knollen en wortelstokken kopen

Met deze kooptips leer je waar je op moet letten bij het kopen van bloembollen, knollen en wortelstokken: wanneer koop je ze, waar koop je ze en wanneer plant je ze. 

Op deze website maken we verschil tussen de bloembol, knol en wortelstok, maar in het algemeen praten we over bolgewassen.

Juiste aankoopmoment
Koop bloembollen, knollen en wortelstokken altijd in het juiste seizoen: soorten die in het najaar geplant moeten worden, koop je in de herfst, en bloeien meestal in het voorjaar, maar enkelen ook in de zomer. Soorten die in het voorjaar geplant moeten worden, koop je in het vroege voorjaar, en bloeien meestal in de zomer. Soorten die in de herfst bloeien, koop je in de zomer. Dit wordt nog weleens door verkopers verzwegen en de kans dat je bollen koopt die niet opkomen is dan erg groot! Ook worden in het voorjaar op toeristische plekken zoals de Singel in Amsterdam en de kraampjes ten tijde van de Keukenhof diverse voorjaarsbloeiende bloembollen (tulp, narcis, hyacint) aangeboden. Meestal zijn dit zogenoemde fopbollen. Deze bollen zijn al een jaar eerder geoogst en bloeien daarom niet of nauwelijks.

Heb je na het kopen niet direct tijd om te planten, maak dan de zakken open zodat er voldoende lucht bij kan en bewaar ze op een donkere, droge en koele plek (15°C). Er zijn wel enkele uitzonderingen want Allium paradoxum, Allium ursinum (Daslook), Anemone, Corydalis bulbosa, Eranthis (Winterakonit), Erythronium (Hondstand), Fritillaria meleagris (Kievietsbloem), Galanthus (Sneeuwklokje), Leucojum vernum (Lenteklokje) en lelie drogen snel uit en kunnen beter bewaard worden in zand of turfmolm. Anemoon, Eranthis (Winterakoniet) en cyclamen zijn hard en lijken uitgedroogd, maar je legt ze voor het planten eerst een nachtje in het water.

Vers en stevig!
Koop stevige, gezonde, grote bloembollen of knollen die gelijkmatig van vorm zijn. Let er op dat de bloembollen of knollen niet zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen of knollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen of knollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen of knollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Let er bij het kopen van wortelstokken op dat ze stevig, onbeschadigd zijn met tenminste 1 gezonde knoop, daaruit groeit de plant. Koop nooit zachte, uitgedroogde of verschrompelde wortelstokken. 

Wanneer bloeien?
Door het verschil van voorjaars-, zomer- en herfstbloeiende bloembollen, knollen en wortelstokken, is het wel duidelijk dat ieder soort op een ander moment bloeit. Neem een kijkje in het assortiment om dit uit te zoeken. Neem een kijkje op de sortimentpagina's en bekijk de Plant-en-bloei-kalender. Je kunt natuurlijk ook op de verpakking lezen wanneer een soort bloeit. Probeer eens een aantal soorten uit die na elkaar bloeien om langer te genieten van de bloemenpracht. 

Waar planten?
Zoek voor het kopen uit wat de beste standplaats is voor de bloembol, knol of wortelstok. Er zijn soorten die van de zon houden, voornamelijk de zomerbloeiende bolgewassen, maar ook die van halfschaduw of schaduw houden. Voorjaarsbloeiende bolgewassen hebben nog voldoende licht tijdens hun groei omdat bomen en struiken nog niet helemaal in blad staan.

Neem een kijkje in het assortiment. Natuurlijk kun je in de winkel ook op de verpakking kijken. Maar het beste leer je van je eigen fouten.

Geschikte bollen voor de volle zon (vermeld in volgorde naar bloeitijd):

Chionodoxa, Crocus, Iris, Scilla, Anemone blanda, Anemone coronaria, Ipheion, Muscari, Ornithogalum, Puschkinia, Tulipa, Fritillaria imperialis, Fritillatira persica, Fritillaria pontica, Hyacinthus, Brimeura, Geranium tuberosum, Ixiolirion, Nectaroscordum, Camassia, Dichelostemma, Allium moly, Allium aflatunense, Allium atropurpureum, Allium caeruleum, Allium cernuum, Allium chrisophii, Allium flavum, Allium giganteum, Allium karataviense, Allium neaplitanum, Allium nigrum, Allium oreophilum, Allium roseum, Allium saticum ophioscorodon, Allium choenoprasum, Allium schubertii, Allium sphaerocephalon, Allium stipatum, Allium tuberosum, Allium unifolium, Allion zebdanense, Eremurus, Lilium candidum, Lilium regale, Lilium testaveum, Gladiolus, Colchicum en Crocus (herfstbloeiend).

Geschikte bollen voor lichte schaduw zijn (vermeld in volgorde naar bloeitijd):

Chionodixa, Galantus, Scilla, Anemone blanda, Anemone nemerosa, Anemone ranunculoides, Corydalis, Leucojum, Ornithogalum, Puschkinia, Erythronium, Fritillaria camschatcensis, Fritillaria meleagris, Fritillaria pallidiflora, Fritillaria michailovsky, Hyacinthoides, Brimeura, Nectaroscordum, Camassia, Allium moly, Alium paradoxum, Allium triquetrum, Allium ursinum, Allium zebdanense, Lilium martagon en Cyclamen.

Geschikte bollen voor de schaduw zijn (vermeld in volgorde naar bloeitijd)::

Eranthis, Chionodoxa, Galanthus, Anemone nemorosa, Anemone ranunculoides, Corydalis, Leucojum, Puschkinia, Erhythronium, Fritillaria camschatcensis, Fritillaria meleagris, Fritillaria michailovskyi, Hyacinthoides, Arum, Allium paradocum, Allium triquetrum en Allium ursinum. 

Waar koop ik bloembollen?
Bloembollen, knollen en wortelstokken worden overal ter wereld op veel plaatsen verkocht:

– tuincentra en kwekerijen
– postorderbedrijven
– supermarkten
– doe-het-zelf winkels
– specialiteitenwinkels
– internet

Op www.bloembollen.startpagina.nl onder het kopje ‘postorder’ staan veel aanbieders. 

Maak een bloembollen boodschappenlijst
Om ideeën op te doen op welke manier bloembollen gebruikt kunnen worden, kijk eens op onze inspiratiepagina en gebruik de ‘soorten’ pagina om te zien welke bolgewassen er allemaal zijn. Je vindt hier een overzicht van de voorjaarsbloeiende bloembollen, de zomerbloeiende bloembollen en de herfstbloeiende bloembollen. Schrijf je voorkeur van soort, kleur, bloeitijd en hoogte op. Als jouw leverancier dan niet precies de variëteit heeft die je graag wilt hebben, dan kun je met deze informatie een andere variëteit vinden die dezelfde eigenschappen heeft. Houd er ook rekening mee dat er enkeljarige bloembollen zijn (bloeien één seizoen), meerjarige bloembollen (bloeien meerdere seizoenen) en verwilderings bloembollen (bloeien meerdere seizoenen omdat ze zich uitbreiden). 

LBloembollen plantenees de beschrijvingen
Je hoeft geen expert te zijn om bloembollen, knollen en wortelstokken mooi te laten bloeien. Voorverpakte Nederlandse bollen bevatten instructies en andere informatie op hun labels. Bollen die los verkocht worden bij een tuincentrum hebben vaak een informatie strookje met de juiste gegevens. Postorder bedrijven vermelden de noodzakelijke informatie in hun catalogus en sluiten instructies in bij de bollen. Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen bij onze plantinstructies.

Denk na over de winterhardheid
Bloembollen, knollen en wortelstokken kunnen bijna in elk klimaat en in iedere grondsoort groeien. Toch wordt niet elke bol in elk land even mooi. Bij enkele soorten wordt een klimaatzone genoemd. Het betreft hier dan de winterhardheid van een soort. De genoemde zone is een indicatie en geen garantie. Lokale omstandigheden, het microklimaat ter plekke en bijvoorbeeld (afwijkende) regenval in de winter, kunnen de uiteindelijke overleving van de bloembollen flink beïnvloeden. Meer informatie hierover vind je op de pagina winterhardheidszones. De leverancier is de beste informatiebron over welke bloembol het beste in jouw omgeving geplant kan worden.

Check je aankoop
Onthoud: Groter is over het algemeen beter. Grotere bollen, knollen en wortelstokken krijgen grotere bloemen. Controleer tijdens de koop of na ontvangst van de bloembollen of ze stevig zijn. Ze mogen niet week aanvoelen, beschadigd of beschimmeld zijn, of al uitlopen. De worteltjes mogen niet zwart en sterk verdroogd zijn. Neem contact op met de leverancier als dit wel het geval is.  

Plant- en bloeikalender
Wanneer moeten bloembollen, knollen en wortelstokken eigenlijk geplant worden? En wanneer bloeien ze dan. Op de plant- en bloeikalender staat dat allemaal schematisch aangegeven, zodat in een oogopslag leuke combinaties gemaakt kunnen worden. Download de Plant-en-bloei-kalender hier. Vroeg, middel en laatbloeiende bollen geven een mooie combinatie in de tuin.

Combineren
Bloembollen, knollen en wortelstokken zijn in de tuin of pot goed te combineren met andere bolgewassen, maar natuurlijk ook met vaste planten. Bij iedere cultivar wordt genoemd met welke gewassen ze gecombineerd kunnen worden.

Kijk uit met aanbiedingen
Goedkopere bloembollen, knollen en wortelstokken zijn vaak kleiner en krijgen kleinere bloemen. Deze kunnen wel eens niet geschikt zijn voor mooie beplanting, maar wel een goedkopere manier om grote delen van de tuin te beplanten bijvoorbeeld langs de oprit of in een wilder gedeelte van de tuin. 

Geef jezelf eens bollen cadeau
Geef jezelf na het maken van een tuinplan spontaan bloembollen, knollen of wortelstokken cadeau. Experimenteer eens met een half dozijn narcissenbollen in een nieuwe kleur zoals roze of een vroegbloeiende tulp. Experts zeggen dat als je elk jaar iets nieuws in je tuin probeert, dit je creatief houdt. Bij iedere bol, knol of wortelstok die je plant, beloof je jezelf een bloemengroet in het volgende kwartaal.

Biologische bolgewassen
Biologische bloembollen zijn te herkennen aan het Skal-keurmerk. Bolgewassen met dit logo zijn 100% biologisch geteeld. Dit betekent dat het product, de keten ervoor en de bodem onder controle staan van Stichting Skal. Deze houdt toezicht op de betrouwbaarheid van de biologische productie in Nederland. Ze doet dit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Deze stichting mag als enige in ons land de biologische bloembollen controleren en certificeren. Het Skal-certificaat is gebaseerd op Europese wetgeving.