Chionodoxa

Chionodoxa Picture Dominicus Johannes Bergsma Chionodoxa is familie van de Asparagaceae
 Populaire naam: Sneeuwroem
 Bloemkleur: blauw, wit, roze
 Bloeiperiode: maart – april 

 Toepassingen: borders, rotstuin, perken, gazon, potterie en onder bomen en heesters

bol-knol-wortelstok zon-halfschaduw-schaduw plantdiepte plantafstand groeihoogte verwildering potterie blanco
Bol Zon-Half schaduw 10 cm 8 cm 15 cm Verwildert Potterie  

 

NAAM EN HERKOMST CHIONODOXA

Meestal wordt het aantal soorten op 8 gehouden. Ze lijkt veel op Scilla; kleine verschillen tussen de twee geslachten zijn te vinden in de meeldraden en buitenste bloembladeren. Van nature komt ze voor in het Middellandse Zeegebied en Klein Azië. Chionodoxa komt van het Griekse woord ‘chiōn’ dat ‘sneeuw’ betekent en ‘doxa’ dat mening, opvatting, eer, roem, heerlijkheid, trots of glans betekent. Vandaar de populaire naam Sneeuwroem.

KLEUREN EN VORMEN CHIONODOXA

Ze heeft stervormige bloemen in wit of blauw met vaak een witte basis en grasachtige bladeren. 

CHIONODOXA KOPEN

Koop grote, stevige bollen met een doorsnee van 2,5 cm of meer; want dan zijn er meer bloemstengels te verwachten. Koop nooit zachte bollen. Neem ook geen beschadigde bollen, omdat deze gevoelig zijn voor schimmels. Meer kooptips.

CHIONODOXA PLANTEN

Plant ze direct na de koop in het najaar op een zonnige tot half beschaduwde plek in waterdoorlatende en voedselrijke grond. Bij zacht herfstweer wortelen ze snel. Meer planttips.

VERZORGING CHIONODOXA

In het voorjaar meststof aanbrengen om de planten. In de zomer het rijpe zaad in de grond drukken of in opkweekbakken laten kiemen. Snij uitgebloeide bloemen niet af, de planten kunnen zichzelf door zaad vermeerderen. Zijn er bolletjes in het gazon geplant, dan pas maaien als het blad is afgestorven.

VERWILDERING/VERMEERDERING CHIONODOXA

De Chionodoxa verwildert door broedbollen en zaad. De bollen in de vroege zomer opgraven, de broedbollen eraf halen en deze apart planten. Om bolvorming te stimuleren, de bollen ongehinderd laten. Ook de bladeren laten liggen. Hierdoor groeien er nog meer bollen. Meer verwilderingstips.

CHIONODOXA OP DE CATWALK

Het blauw is een mooi contrast naast bloemen zoals de gele en witte narcis en een kleine vroeg bloeiende rode tulp. Net als de krokus en het sneeuwklokje, kan de Chionodoxa in gazons worden geplant. 

CULTIVARS CHIONODOXA

Chionodoxa luciliae 'Alba' Chionodoxa luciliae

 Populaire naam: Grote sneeuwroem
 Bloeimaand: eind maart – april
 Bloemkleur: blauw met wit hart

 Dit soort komt oorspronkelijk uit West Turkije. Deze kleine plant (10 tot 15 cm) heeft lavendel blauwe stervormige bloemen met een wit hart. De rassen ‘Pink Giant’ en ‘Rosea’   bloeien roze en ‘Alba’ zuiver wit.

 

Chionodoxa sardensis Picture Hedwig Storch Chionodoxa sardensis
 
 Populaire naam: Kleine sneeuwroem
 Bloeimaand: half maart – april

 Bloemkleur: blauw kleine sneeuwroem
 
 Oorspronkelijk komt ze voor in Klein-Azië, West-Turkije, Boz-Dagh en Mahmout Dagh bij Izmir in dennenbossen op
 ongeveer 550 m hoogte op de vochtige noordflanken. Ze wordt sinds 1887 gebruikt in siertuinen en parken. Ze bloeit in kleine, donker blauwe bloemetjes met een wit hart.

 

Chionodoxa forbesii 'Blue Giant'Chionodoxa forbesii
Bloeimaand: eind maart/april
Bloemkleur: lichtblauw met wit hart
Hoogte: 12 cm
Deze Chionodoxa heeft meerdere bloemen aan de steel en bloeit in blauw met een wit hart, wit of roze. Ze is inheems in Klein-Azië.