Planten bloembollen

Planten bloembollen, check de plant- en bloeikalender

Hoe, waar, wanneer plant je bloembollen en wanneer kun je dan uiteindelijk genieten van de bloei. Zoek op de plant- en bloeikalender (Plant en bloei kalender) en creëer door wisselende bloeiperiodes steeds fraaie kleurvlakken.

Bloembollen planten

Bloembollen planten, hoe doe je dat?

• maak de aarde los op de plaats waar je de bloembollen wil planten;
• graaf een gat en plant hierin de bloembol(len) met de punt omhoog en de bolle kant omlaag;
• de plantdiepte van de bloembol is plm. 3x de hoogte van de bloembol ;
• de plantafstand tussen de bloembollen is plm. 3x de breedte van de bol. Dit is ook afhankelijk van het gewenste effect in de tuin: een natuurlijk effect of strakke lijnen;
voorjaarsbloeiende bloembollen direct na het planten water geven zodat ze goede wortels kunnen aanmaken. Hoe eerder ze wortels vormen, hoe beter ze bestand is tegen de kou en de vorst;
zomerbloeiende bloembollen direct na het planten veel water geven. Houdt de grond vochtig.

Bloembollen houden van voedselrijk, goed gedraineerde grond. Het toevoegen van goed verteerde bladcompost bevordert de groei. Kleigrond verbeteren door het toevoegen van zand. Arme zandgrond verbeteren door toevoegen van bentoniet (is een in de natuur voorkomende kleisoort met grote zwel capaciteit wanneer het met water in aanraking komt).

Gezelschapsspel

Bollen planten kun je samen doen met buren als een lint door de straat of de buurt, met medebewoners van een appartementencomplex en met je kinderen of kleinkinderen in een eigen tuin. Lekker naar buiten met z’n allen, samen bezig zijn in de natuur. En dan, als de dagen weer gaan lengen, genieten van het effect.
samen bollen plantenWat is er nou heerlijker dan in het late najaarszonnetje in oktober met de kinderen de tuin in te gaan om bloembollen te planten? In potten, in borders, vermengd met vaste planten of juist geconcentreerd in een perk.
Terwijl de winter zijn intrede doet, kunnen ouders en kinderen samen fantaseren over hoe de tuin er straks in het voorjaar zal uitzien, met al die prachtige, bloeiende bolbloemen die zij zelf hebben geplant. Dan gaan zij zich ook afvragen welk proces een bloembol doormaakt, wat laat hem nu eigenlijk groeien en bloeien? Als ze samen op internet gaan zoeken, komen ze de leukste en meest leerzame sites tegen die allerlei geheimen van bloembollen onthullen. Des te leuker is het dan om in het voorjaar samen de opkomst en bloei van de zelf geplante bollen mee te maken. Als dat geen beleving van de seizoenen is!

Lenteweide

Een saai, door de winter geteisterd grasveld wordt een levende caleidoscoop door een mengeling van bijvoorbeeld krokusjes, sterhyacint (Scilla siberica), blauwe druifjes (Muscari armeniacum), witte druifjes (Muscari botryoides ‘Album’), Scilla mischtschenkoana, narcissen (Narcissus ‘Jetfire’ en ‘Hawera’) en botanische tulpen (Tulipa tarda, Tulipa linifolia en Tulipa clusiana). Zoek ook de sneeuwroem (Chionodoxa ‘Pink Giant’ en ‘Blue Giant’) eens op.
Betreed dat grasveld in de herfst met een emmer vol met de gekozen bollen en strooi om je heen. Graaf de bolletjes in, waar ze neerkwamen om na twee maanden door flower power te worden begroet. De lente in optima forma!

Lentemode op de runway

Denk bij een groter grasveld aan wervelende modeshows bij het vullen van langwerpige vlakken. Zet lijnen uit, vlakken van driekwart meter breed, de ene wat langer dan de andere als uitwaaierende stralen. Laat uw creaties daarover heupwiegen, paarse linten, roze flarden of witte slepen. Denk daarbij groots met opvallende fluwelen als de reusachtige sierui, de Allium ‘Globemaster’, donkere tulpensoorten en vergeet niet de kleuraccenten van de trouwe blijvers, mooi in blad en met bloemen als edelstenen: de vrouwenmantel, akelei en hosta.

Hippe mobieltjes

Grote potten met groenblijvende planten breng je tot leven met lentebollen. Juist in de nasleep van de winter maakt kleur in het grauw je gelukkig. Vul daartoe in de herfst potten met winterharde planten, zoals tuinkruiden, heide, violen, lavendel, klimop, kerstroos, viburnum, skimmia, buxusstekken en ….. bollen zoals anemonen, blauwe druifjes, krokusjes, kleine narcisjes. Terrassen, opritten en entrees leven ervan op.

BoomspiegelBoomspiegel

Een boomspiegel is een cirkel op de grond onder een boom, doorgaans een stuk natuur dat nauwelijks aandacht krijgt omdat de boom die vraagt. Dat is niet het geval in het vroege voorjaar. Een uitdaging om daar iets aan te doen! Plaats bollen, zoals krokussen, sneeuwgroen, scilla, allium, druifjes, kleine narcissen en tulpen aan de voet van de boom. hebben een sprookjesachtig effect.