Anemone

Anemone Anemone is familie van de Ranunculaceae
 Populaire naam: Anemoon
 Bloeiperiode: maart – april

 Bloemkleur: rood, roze, blauw, paars, wit
 Toepassingen: verwildering onder bomen en struiken, in combinatie met vaste planten, in borders, potterie

bol-knol-wortelstok zon-halfschaduw plantdiepte plantafstand groeihoogte verwildering/vermeerdering potterie blanco
Bol Zon – half schaduw 5 cm 10 cm tot 20 cm Verwildert Potterie  NAAM EN HERKOMST ANEMONE

Er zijn ongeveer 120 soorten. De meeste soorten hebben knollen om zich te vermeerderen, sommige hebben echter rhizomen. Veel soorten bloeien in het voorjaar, maar de vaste plant Anemoon (Japanse) bloeit in het najaar. De anemoon komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië. Carolus Clusius introduceerde ruim 400 jaar geleden dit gewas in Nederland. Er bestaan verschillende verhalen over waar de naam anemone vandaan komt. De naam anemone is afgeleid van het Griekse woord ‘anemos’ dat wind betekent. Het zaad is pluizig en wordt door de wind verspreid. Een ander verhaal is dat Anemona een nimf was aan het hof van de godin Flora. Volgens de sage werd Floras Zephyr, de god van de wind, verliefd op Anemona waarop de jaloerse godin haar veranderde in een boem. En dan is er het verhaal dat de naam Anemone ontstaan is uit de Griekse en Latijnse verbastering van de Semitische naam van Adonis. Uit zijn bloed zou de anemoonsoort in het Midden-Oosten zijn ontsproten. Volgens een Griekse sage: de tranen die Aphrodite om de stervende Adonis weende, rolden op de aarde en veranderden in anemonen.

KLEUREN EN VORMEN ANEMONE

De anemoon heeft grote bloemen met zwarte of gekleurde hartjes en stevige stengels. De lange bloemsteel draagt één of meer witte, rode, blauwe, paarse of zelden gele bloemen. Ze hebben gelobde bladeren. De vruchten hebben vaak lange harige stijlen die bestuiving via de wind mogelijk maken.

SYMBOLIEK ANEMONE

De anemoon staat voor ‘ik wil graag bij je zijn’, verwachting, zorgzaamheid en eerlijkheid.

ANEMONE KOPEN

Let er bij het kopen van bloembollen op dat de bollen stevig aanvoelen. De bollen moeten niet zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Meer kooptips.

ANEMONE PLANTEN

Anemonen hebben een ondergrondse wortelstok en een diep gesneden basis. Anemonen groeien het best in losse humusrijke grond, niet te droog in halfschaduw tot zon. De planten worden in oktober geplant. De meeste anemonen bloeien in het voorjaar, meestal van mei tot juni. Meer planttips.

VERZORING ANEMONE

De Anemoon heeft geen speciale verzorging nodig.

VERWILDERING ANEMONE

Anemone verwildert prima, ook door zaad. Meer verwilderingstips.

ANEMONE OP DE CATWALK EN HET TUINPALET

De witte kleur van de Bosanemoon combineert goed met veel andere bollen, zoals de Sterhyacint (Scilla siberica) en Vingerhelmbloem (Corydalis solida).

CULTIVARS ANEMONE

Anemone blanda Anemone blanda
 Populaire naam: Oosterse anemoon 
 Bloemkleur: wit, blauw, roze
 Bloeiperiode: maart – april
 

De Anemone blanda komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Euroa, de Kaukasus en West Turkije. De bloem bloeit van donkerblauw tot blauw violet, maar er is ook een witte variëteit.

 

Anemone nemorosa Anemone nemorosa
 Populaire naam: Witte Bosanemoon
 Bloemkleur: wit
 Bloeiperiode: maart – april
 Standplaats: schaduw
 De bosanemoon geeft witte bloemen met een geel hartje die bij ouder worden een vleugje roze meekrijgen. Soms met meer rood en soms met een meer licht blauwe kleur. De   bloem draait met de zon mee en neemt ‘s avonds een slaapstand aan. Ze komt in heel Europa voor. De bosanemoon heeft een wortelstok, die dicht onder het grondoppervlak loopt en witte knoppen heeft. Op de wortelstok staan de bladeren. 

Anemone apennina Picture SvdmolenAnemone apeninna 
Populaire naam: Blauwe anemoon
Bloemkleur: blauw
Ze bloeit als blauwe sterren met vele smalle bloemblaadjes en komt oorspronkelijk uit Middellandse Zeegebied, de Apennijnen.   

 

Anemone ranunculoidesAnemone ranunculoides,
Populaire naam: Gele bosanemoon
Bloemkleur: geel
Ze bloeit met gele bloemetjes en is inheems in Europa.