Herfstbollen planten

Crocus SativusVanaf juli/augustus zijn herfstbloeiende bolgewassen verkrijgbaar. Plant ze (vanaf eind juli tot half september) direct na aankoop zodat je vanaf eind augustus kunt genieten van de bloei. Kijk op de soortenpagina om je keus te maken.
Koop of bestel ze tijdig bij tuincentra of gespecialiseerde kwekers.

Veel herfstbloeiende bolgewassen komen van oorsprong uit landen rondom de Middellandse Zee. Ze kunnen worden geplant in iedere grondsoort mits goed waterdoorlatend. Meng zware kleigrond met zand of compost.

De selectie van herfstbollen
Er is slechts een handjevol herfstbloeiende bolgewassen: Acis, Colchicum, Cyclaam, Crocus sativus, Herfstcrocus, Herfstnarcis, Nerine, Prospero en Sternbergia. Daarnaast zijn er ook veel zogenoemde voorjaarsbloeiende bolgewassen waarvan een aantal soorten al in de herfst/winter bloeien, zoals: Galanthus reginae-olgae, Muscari parviflorum, Narcissus broussonetti, Narcissus cavanillesii, Narcissus elegans, Ornithogalum lanceolatum. Bezoek de betreffende pagina’s voor meer informatie. 

Ontwerp
Na de uitbundigheid van de voorjaarsbloeiende bolgewassen en de kleurige zomerbloeiers, rek je kleur in je tuin door het planten van herfstbloeiers. Plaats ze op plekken waar de overige bolgewassen zijn uitgebloeid. Natuurlijk kun je ze ook in potten en bakken planten voor op het terras of het balkon.  Kijk voor inspiratie op onze inspiratiepagina.

Hoe herfstbollen planten
Kijk bij ‘Planten bloembollen, knollen en wortelstokken’ over hoe ze geplant moeten worden en bij ‘Planten in bakken en potten’ voor informatie over het planten in bakken en potten.

UITZONDERINGEN: De naam herfstbloeiend kan verwarrend zijn omdat er soorten zijn die in het voorjaar worden geplant, maar in de herfst bloeien.