Acis (herfstbloeiend)

Acis autumnale Picture Erna

Acis is familie van de Amaryllidaceae

Populaire naam: Narcisklokje, Sneeuwvlok

Bloeiperiode: augustus – oktober - Bloemkleur: wit of roze

Plantdiepte: 5 cm - Plantafstand: 5 cm - Planthoogte: 15 - 20 cm

Toepassingen: borders, rotstuinen, aan de rand van houtige gewassen, potterie

NAAM EN HERKOMST ACIS

Oorspronkelijk komt ze uit het westelijk deel van het Middellandse Zeegebied. In 1807 werd ze door R.A. Salisbury (een Engelse botanist) gedefinieerd als Acis. In 1880 werd Acis samengevoegd met het geslacht Leucojum. In 2004 hebben taxonomen DNA-onderzoek uitgevoerd bij diverse soorten Leucojum en Galanthus. Zij hebben vastgesteld dat Galanthus het nauwst verwant is aan Leucojum en dat de soort die voorheen in Acis was opgenomen, naar Acis moest worden teruggeplaatst. Het gaat dan om de kleine soorten met smalle bladeren, waarvan de bloemen geen tekening hebben. Bovendien groeit de Acis in mediterrane gebieden. In 1829 werd ze in Nederland geïntroduceerd. In het latijn komt Acis van acutus dat puntig of scherp betekent, een verwijzing naar de puntige bloemblaadjes. Ze wordt ook wel narcisklokje of sneeuwvlok genoemd. Ze wordt vaak gezien als de arme neef van het sneeuwklokje (Galantus). De meeste soorten zijn beschermd omdat ze in hun natuurlijke groeigebieden bedreigd worden.

KLEUREN EN VORMEN ACIS

Ze heeft 1 tot 4 knikkende klokvormige witte bloemen met een lichtroze waas aan de basis van de bloem. Ze heeft stevige roodgroene stengels en smalle bladeren die meestal verschijnen tijdens of na de bloei. Er zijn soorten die in het voorjaar bloeien, maar ook in de herfst.

ACIS KOPEN

Koop aan het einde van de zomer of in het najaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

ACIS PLANTEN

Plant haar in augusts (als herfstbloeier) of in het najaar (als voorjaarsbloeier) op een zonnige plek of in  halfschaduw in voedselrijke goed waterdoorlatende grond. Meer planttips.

VERZORGEN ACIS

Ze heeft geen speciale verzorging nodig. Meer verzorgingstips.

VERWILDEREN ACIS

Een aantal soorten zijn winterhard en op de juiste plek in de tuin verwilderen die goed doordat ze zelf broedbollen aanmaken. Ook is ze is eenvoudig te vermeerderen via zaad. Het duurt dan wel 3 tot 4 jaar voordat ze bloeit. Meer verwilderingstips.

ACIS OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

Combineer haar met andere bloembollen zoals de Scilla (autumnalis).

CULTIVARS HERFSBLOEIENDE ACIS

Soorten met een * zijn te koop in Nederland.

Acis autumnalis

Acis autumnalis*: (betekent herfstbloeiend) ze wordt ook wel het herfstklokje genoemd. Oorspronkelijk komt ze uit het westelijke Middellandse Zeegebied (inheems op het Iberisch schiereiland) en Noord-Afrika en wordt 15-20 cm hoog. Ze groeit op uiteenlopende plekken, op zandige en rotsachtige bodems tot grasachtige oevers en heuvels. Ze begint in de zomer te bloeien tot ver in de herfst (augustus – oktober). De donkergroene draadachtige bladeren verschijnen na de bloei en verdorren pas in de lente. De stengel is meestal roodachtig en de 1 tot 4 witte knikkende klokvormige bloemen zijn vaak aan de basis rood of roze getint. Ze is matig winterhard. 

Acis ionica Picture Oron Peri

Acis ionica: komt oorspronkelijk van de Ionische eilanden, West Sterea eilanden in Griekenland en een beperkt gebied van Albanië, dicht bij de stad Vlore. Ze heeft witte bloemen, bloeit in de vroege herfst en is winterhard. Ze is voor het eerst in 2006 beschreven.

Acis rosea Picture Ray Mills

Acis rosea: groeit in het wild in Corsica en Sardinië op droge, rotsachtige of zandige plaatsen en heeft geurende lichtroze bloemen. Ze bloeit in de herfst (september-november) voordat de draadachtige grijsgroene bladeren verschijnen. Ze wordt 12 cm hoog en is niet winterhard. In 1804 werd zo voor het eerst beschreven door F. Martin als Leucojum roseum. In 1829 werd ze door Robert Sweet in het geslacht Acis geplaatst. Ze wordt ook wel het roze herfstklokje genoemd. 

Acis valentina Picture Réginald Hulhoven

Acis valentina*: komt uit Spanje waar ze groeit op zonnige, rotsachtige plaatsen. Ze bloeit in van augustus – september en heeft zuiver witte bloemen. De buitenste bloemblaadjes hebben scherpe punten. Ze werd voor het eerst beschreven in 1914 door Carlos Pau, als Leucojum valentinum. Ze wordt ook wel het Spaanse herfstklokje genoemd.

Ook benieuwd naar de voorjaarsbloeiende Acis. Kijk HIER.