Prospero

Prospero talosii Picture Oron Peri

Prospero is familie van de asparagaceae

Populaire naam: winterhyacint

Bloeiperiode: september - oktober

Bloemkleur: lichtblauw, roze of lila-roze, paarsblauw, donkerroze

Plantdiepte: 6 - 8 cm - Plantafstand: 10 cm - Planthoogte: 15 - 20 cm

Toepassingen: borders, potterie, rotstuin, tussen bodembedekkers

NAAM EN HERKOMST PROSPERO

Prospero is een Europees en mediterraan herfstbloeiend geslacht dat eerder onder de Scilla was opgenomen. Er zijn 17 erkende soorten. Deze zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Er is weinig variatie in de planten behalve qua grootte.

Ze groeit op droge gras- en rotsachtige plaatsen, open struikgewas, velden, in bergachtig of heuvelachtig terrein langs de Atlantische- of Middellandse Zeekust.

Prospero is een maan van Uranus, een personage in The Tempest van William Shakespeare en een Italiaanse jongensnaam.

KLEUREN EN VORMEN PROSPERO

De bloemen verschijnen voordat de bladeren volledig zijn ontwikkeld; schutbladen en bracteolen (vruchtkleppen) ontbreken. Ze bloeit 3-4 weken van onder naar boven, meestal licht blauw, licht roze of lila-roze (zelden wit). De bloeistengel is tussen de 6 en 25 cm met 5 tot 30 of zelfs meer bloemen. Een plant kan 1 tot 6 ranken ontwikkelen. De bladeren variëren in breedte en aantal. Binnen één populatie is er variatie in deze verschijningsvormen.

PROSPERO KOPEN

Koop in de zomer stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn of al uitlopers hebben. Deze zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

PROSPERO PLANTEN

Plant ze in augustus in goed doorlatende humusrijke niet uitdrogende grond op een plek in de zon of in lichte schaduw. Plant ze direct na de koop zodat ze voor het aanbreken van de vorstperiode goed kunnen wortelen. Meer planttips. 

VERZORGING PROSPERO

Snij na de bloei de afgestorven bladeren af en breng een dikke laag compost op de grond aan, om de aarde te verbeteren en vochtig te houden. Een laagje plantaarde of oude mest voor het planten bevordert de bloei. De bolletjes zijn winterhard, dus ze kunnen in de grond blijven zitten. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING PROSPERO

Ze vermeerdert zich vooral via zaad. Na de bloei verslappen de stengels en komen de rijpende vruchten op de grond te liggen. Meer vermeerderingstips.

CULTIVARS PROSPERO

Soorten met een * zijn te koop in Nederland.

Prospero autumnale Picture Fiona Dunbar

Prospero autumnale*: (betekent herfstbloeiend) groeit vanuit West-Europa en de Middellandse Zee naar Oekraïne, Sardinië en Turkije op rotsachtige hellingen met kreupelhoutvegetatie en open droge struikvegetatie, open bossen en olijfgaarden. De plantenlijst toont 33 taxa als synoniemen voor dit geslacht, waaronder 10 variëteiten of vormen van Scilla autumnalis en zes soorten Prospero. De bladeren verschijnen voor de bloei en zijn smal en grasachtig. Ze bloeit in meestal licht paarsblauw, maar ook in lila en donkerroze. Ze werd in 1753 geïntroduceerd en wordt 10-20 cm hoog.

Prospero battagliae Picture Nora Goosen

Prospero battagliae: uit Kreta.

Prospero depressum: (betekent afgeplat naar beneden) is zeer zeldzaam en groeit, voor zover bekend, alleen in de Imbros kloof op Kreta. Ze bloeit witachtig tot bleek violet met 5 tot 18 stengels.

Prospero elisae: uit Albanië en Joegoslavië.

Prospero hanburyi Picture Oron Peri

Prospero hanburyi: groeit van Syrië tot de Sinaï.

Prospero hierapytnense: uit Kreta.

Prospero idaeum: uit Kreta.

Prospero obtusifolium subsp. intermedium Picture Motomu Nagaoka

Prospero minimum: uit Kreta.

Prospero obtusifolium: groeit in Algerije, de Balearen, Corsica, Libië, Marokko, Sardinië, Sicilië en Spanje. De bladeren zijn 1 cm breed en liggen als een ster op de grond. Ze heeft grotere roze bloemen en bloeit eerder dan Prospero autumnale.

Prospero paratethycum: groeit in het Noorwesten van de Balkan.

Prospero talosii Picture Oron Peri

Prospero rhadamanthi: uit Kreta.

Prospero talosii: uit Kreta, het eiland Dia.

Meer cultivars: P. corsicum, P. cudidaghense, P. fallax, P. hierae en P. seisumsianum.