Herfstnarcis

Narcissus broussonetii Picture Angelo Porcelli

Narcis is familie van de Amaryllidaceae

Latijnse naam: Narcissus broussonetti  

Bloeiperiode: september – januari - Bloemkleur: wit

Plantdiepte: 12,5 - 20 cm - Plantafstand: 2,5 - 7,5 cm - Planthoogte: 15 - 25 cm 

Toepassingen: ideaal voor vele toepassingen; het veld, bloembedden, plantenbakken en potten, rotstuinen en voor binnengebruik.

NAAM EN HERKOMST NARCIS

Oorspronkelijk komt ze uit Marokko en ze is vernoemd naar Pierre Marie August Broussonet, een botanische professor uit Montpellier, Frankrijk. De Spaanse botanicus, Mariano Lagasca, publiceerde voor het eerst over deze narcis in Genera et species plantarum 1 in 1816. Ze is een wilde of botanische narcis en valt in divisie 13. Meer informatie over de verschillende divisies van de narcis vindt u HIER

NARCIS KLEUREN EN VORMEN

Ze bloeit met wel 10 zuiver witte geurende bloemen per steel en heeft groenachtig grijze bladeren. Ze heeft nauwelijks een kroon. Ze is aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

NARCISSEN KOPEN

Koop in de zomer stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

NARCISSEN PLANTEN

Plant de bollen in augustus in kalkrijke, licht vochtige grond op een plek in de zon. In te natte grond kunnen de bollen gaan rotten. Ze is niet winterhard dus niet geschikt voor ons klimaat. Wel kan ze in een vorstvrije koude kas of serre in een pot worden geplant. Meer planttips.

NARCIS VERZORGING

Laat de aarde niet uitdrogen. Meer verzorgingstips.

NARCIS VERWILDERING

Ze verwildert via neven of broedbollen, maar ook via zaad, dat door mieren verspreid wordt. Planten uit zaad zijn niet soortecht. Meer verwilderingstips.

Meer informatie over narcis kunt u HIER vinden.