BollenPraat

In BollenPraat gaan we in gesprek met professionals die actief zijn in de bloembollensector.


Ik zit aan de keukentafel van Linda van der Slot die met haar middelbare schoolvriendin Marlies Weijers 5 jaar geleden is gestart met FAM Flower Farm. Linda heeft bij diverse bedrijven in de marketing gewerkt en Marlies is bouwkundige. Beiden komen uit de Bollenstreek, Linda trouwde met narcis- en tulpenkweker Henk van der Slot en Marlies met dahliakweker Hubert Weijers.

Waarom zijn jullie gestart met FAM Flower Farm?
“Marlies en ik zien dat onze mannen iedere dag heel hard werken, maar niet actief bezig zijn met de afzet van hun producten. Ze planten en rooien de bollen die daarna verkocht worden aan exporteurs en andere kwekers. Ze weten niet naar welk land of welke winkels de bollen gaan. We wilden daarom graag directer in contact komen met de consument en vooral de schoonheid van het eindproduct, de bloemen, laten zien.  Dus startten we een webshop waarbij we de bollen verkopen van onze mannen, dus direct van het land naar de consument. We verzorgen zelf de fotografie, zoals wij het mooi en leuk vinden en gewoon met de mobiel. We zijn geen fotografen die het perfecte plaatje moeten schieten. We begonnen met het posten van onze prachtige foto’s en al snel hadden we een hele flower community vergaart van mensen die van bloemen houden. Maar naast de foto’s van de mooie tulpen en dahlia’s, laten we natuurlijk ook zien hoe de bollen geplant, gerooid, verpakt en verzonden worden.” FAM staat voor familie en feminien, want Linda en Marlies voegen graag de vrouwelijk touch toe aan alles wat zij doen. Ondertussen werken ze allebei fulltime aan het uitbreiden van het merk FAM Flower Farm.

Wat doen jullie nog meer naast de webshop?
“Tijdens het bloeiseizoen van de narcissen, de tulpen en de dahia’s kunnen mensen een bezoek boeken aan het veld. Mensen krijgen van ons uitleg over de kwekerij en kunnen veel foto’s maken. Daarvoor kleden we de boel leuk aan met grote bossen bloemen in manden en diverse fotohoekjes. Het is een echte beleving voor de bezoekers. De Dahlia is steeds populairder aan het worden, het is natuurlijk een prachtige bloem in enorm veel verschillende kleuren en vormen. Volgend voorjaar gaan we starten met de verkoop van 30 verschillende soorten bloemenzaden, die mooi gecombineerd kunnen worden met dahlia’s. Op die manier kunnen de mensen thuis hun eigen pluktuin creëren. Je tuin hoeft niet groot te zijn. Met een paar dahliaknollen en zakjes zaad, kun je niet alleen lang genieten van een mooie tuin, maar ook van mooie bossen bloemen op tafel. Zelfs op een balkon kun je een pluktuintje inrichten. Hoe meer bloemen je knipt van een dahlia, hoe meer nieuwe bloemen er terugkomen.”

Krijgen jullie veel reacties op de webshop en tuin?
“Ja, we zien ontzettend veel leuke berichten voorbijkomen en door social media kunnen we ook goed uitleggen wanneer de velden bloeien, wanneer je de dahlia’s moet rooien en de tulpen kunt planten. Nadat we de pakketjes met bollen hebben verstuurd, verschijnen er ook veel berichten op Instagram dat ze het pakket ontvangen hebben en hoe blij men daarmee is. We verpakken onze bollen als een kadootje, met een paar ansichtkaarten erbij en ons FAM Magazine. In het magazine vertellen we wat over onszelf, maar laten we ook zien welke soorten er besteld kunnen worden. Online kunnen mensen een verlanglijstje bijhouden. We zien nu al verlanglijstjes voorbijkomen voor het bestellen van dahlia’s. Men vraagt wanneer de verkoop start, zelfs hoe laat. We zetten de webshop voor de dahlia’s trouwens open op 1 januari 2022.”

Wat vind je het leukste aan het werk?
“Het directe contact met de consument en het heel snel in kunnen spelen op wensen en ideeën. We sturen elkaar een appje met een idee en besluiten meteen of we iets wel of niet doen. We doen ook echt alleen maar wat we zelf leuk vinden en als we daar enthousiaste reacties op krijgen, geeft dat zoveel energie.”

Krijgen jullie veel vragen over duurzaamheid en gewasbeschermingsmiddelen?
“Er wordt steeds meer naar biologische bollen gevraagd, maar die hebben wij nog niet. De dahliakwekerij is wel als enige in Europa PlanetProof gecertificeerd. De tulpen en narcissen worden ook zo duurzaam mogelijk geteeld en het belang van een goed bodemleven staat sowieso voorop. Daarnaast wordt op onze bedrijven continue geïnvesteerd in duurzame en energiezuinige machines en gebouwen.”

Waar staan jullie over 5 jaar?
Linda lachend: “Dan maken we nog meer mensen blij met onze bollen, knollen en bloemenzaden. Vorig jaar hebben we een dahliaboek geschreven en uitgebracht en omdat er vraag is, staat het maken en uitgeven van een tulpenboek op ons wensenlijstje. We willen ons daarin dan wel meer richten op de toeristische sector. Trouwens, over een mooi boek over narcissen wordt ook nog nagedacht. Narcis is zo’n dankbaar product. Ze komt ieder jaar terug en ze zijn er niet alleen met een trompet in geel, maar ook dubbele en in verschillende kleuren geel, wit en roze.”

Tulpenbollen, narcissenbollen, dahliaknollen en bloemenzaden zijn te bestellen via de website van FAM Flower Farm: www.famflowerfarm.nl


Meer Bollenpraat