BollenPraat

In BollenPraat gaan we in gesprek met professionals die actief zijn in de bloembollensector.

Bas Reijerkerk loves Dahlia’s

Bas vertelt dat hij eigenlijk al vanaf zijn 12e in de bloembollen zit. Zijn opa en vader waren bollenkwekers, dus zodra het kon, hielp hij daar een handje mee. Via de veiling in Rijnsburg en enkele andere bloembollenbedrijven is hij uiteindelijk terecht gekomen bij het exportbedrijf Fred de Meulder Export B.V. Inmiddels is hij daar opgeklommen en is er alweer 5 jaar eigenaar. Fred de Meulder Export B.V. is gespecialiseerd in Dahlia, speciaal voor de snijbloementeelt, maar verhandelt ook andere zomerbloeiende bloembollen en ook de voorjaarsbloeiende bloembollen. Ze leveren aan landscapers, zelfstandige tuincentra, aan professionals en de consument via de webshop. Ze telen en veredelen zelf geen dahlia’s, maar hebben wel een 100-tal exclusieve soorten.

Waarom zijn jullie gestart met www.ilovedahlia.com?

Omdat de dahlia niet echt bekend is bij het grote publiek, hebben we samen met enkele andere enthousiastelingen binnen het bedrijf een promotie plan opgesteld. “Het is een prachtig product, maar er is geen etalage om die pracht te tonen. Daarom zijn we gestart met de webshop ‘I love Dahlia’ voor de consument. We verkopen ze per stuk.” De reacties op de website zijn positief en ook de consument is enthousiast over het aanbod en de kwaliteit. Er zijn nu alweer bestellingen geplaatst voor volgend jaar. “Het verpakken en versturen van de dahlia’s levert veel werk op, maar het enthousiasme van de klanten motiveert het team enorm.” Sinds kort is ook de webshop www.royalcolors.com overgenomen. Deze webshop richt zich op de verkoop van Amaryllis. “Ik denk dat de verkoop van bloembollen via webshops alleen maar gaat toenemen en op deze manier zijn wij er klaar voor.”

Op welke manieren dragen jullie ‘I Love Dahlia’ uit?

“We plaatsen veel berichten op Instagram en Facebook, maar om de consument direct kennis te laten maken met het product, organiseren we dit jaar Dahlia workshops. Via de website kan de workshop geboekt en betaald worden. Annemarie Schrama, bloemiste, vertelt over de Dahlia en onder haar professionele leiding maken de deelnemers een zelf gesneden boeket en bloemstuk.” Annemarie: “Het is heel inspirerend om met de deelnemers aan de slag te gaan. Ze leren de veelzijdigheid van de dahlia kennen. Het is een prachtige bloem voor in de vaas, maar ook in de tuin misstaat ze niet. Bovendien heb je er in de tuin lang plezier van, want ze blijft doorbloeien tot ver in oktober.”

Voor de professionals heeft dit jaar het derde Holland Dahlia Event plaatsgevonden. “Toen we bezig waren met het plannen van activiteiten, vonden we ook dat er iets voor de sectorgenoten moest worden georganiseerd. In april 2017 spraken we daarover en in augustus van dat jaar werd het eerste Holland Dahlia Event gehouden. Het is een samenwerking van een aantal export- en teeltbedrijven van dahlia’s. Gedurende een aantal dagen staan de deuren van de bedrijven open voor de klanten en sectorgenoten. Ook voor de consument zijn er enkele activiteiten gepland, zoals de workshop, een fietsroute langs dahlia mozaïeken en bloeien er prachtige dahlia’s in de tuin van Kasteel Keukenhof. We hopen dat de met al deze activiteiten de dahlia meer in de spotlight komt te staan.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Ik vind het het leukste dat je ’s ochtends nooit weet hoe de dag gaat verlopen. Buiten de vaste werkzaamheden om is er altijd wel iets wat gedurende ons werkproces opgelost moet worden. Ik pak dingen graag op en probeer altijd te verbeteren. Zo werken we sinds kort BEAM, software die met behulp van RFID (Radio-frequency identification), de geraapte orders controleert.” Hij meent dat in de bloembollensector nog grote verbeteringen doorgevoerd kunnen worden, vooral op het gebied van automatisering. “Dezelfde data wordt nog teveel keren handmatig bij de verschillende ketenschakels ingevoerd met foutieve data als gevolg. Denk daarbij aan verkeerde certificaatnummers, verkeerde classificaties, niet-standaard aantallen per fust etc.”

Wat doet Bas Reijerkerk over 5 jaar?

“Dan werk ik nog steeds met veel plezier bij Fred de Meulder Export B.V. als directeur/ eigenaar, zijn onze webshops nog belangrijker, doen we meer handel online (ook B2B) en zijn we (naast ons hele grote sortiment in alle andere gewassen) nog meer gespecialiseerd in Dahlia’s voor de snij.


Meer Bollenpraat