Ipheion

Ipheion

Ipheion is familie van de Amaryllidaceae  

Populaire naam: Oude wijfjes, Voorjaarster  

Bloemkleur: wit, blauw, violet, roze en paars - Bloeiperiode: maart – juni  

Plantdiepte: 5 cm - Plantafstand: 5 cm - Planthoogte: 15 - 20 cm

Toepassingen: borders, rotstuin, potterie, onder rozen en struiken

NAAM EN HERKOMST IPHEION 

Ze komt oorspronkelijk uit Zuid-Brazilië, voornamelijk Argentinië en Uruguay en is nauw verwant aan de Triteleia uit Zuid Amerika, echter Ipheion heeft een bol en de echte Triteleia een knol. Over dit geslacht wordt taxonomisch veel gesproken, is het Ipheion, Nothoscordum of Tristagma? Er is een verschil in zaden, maar zonder microscoop is dat niet te zien. Ipheion soorten hebben een éénbloemige bloeiwijze, terwijl Nothoscordum en Tristagma soorten meestal veelbloemig zijn. In 1963 stelde Hamilton P. Traub voor om Ipheion over te plaatsen naar het soort Tristagma. Een aantal Ipheion is overgeplaatst naar het soort Tristagma, maar ook enkelen naar het soort Nothoscordum. Ipheion kent nog 3 cultivars. In 1832 is ze door de Schotse plantenverzamelaar James Tweedle ingevoerd. De bollen hebben geen echte huid zodat ze snel beschadigen. De naam stamt waarschijnlijk af van het Griekse iphyon, naam van een lavendel of van ipheios, sterk, machtig.

KLEUREN EN VORMEN IPHEION 

Ze bloeit in blauwachtig/wit, met mooie paarse tekening tot aan tamelijk diep en zacht lila. Aan ieder steeltje zit één bloemetje. Het blad is grasachtig en lijkt wel wat op bieslook. Als je het blad fijnwrijft komt er een uiengeur vrij, de bloemen geuren licht. Ook de bolletjes hebben een lichte uiengeur die aaltjes bij rozen op afstand zou houden. Er zijn ook soorten met solitaire gele of witte bloemen die nu in het geslacht Nothoscordum zijn geplaatst.

Ipheion bollen
IPHEION KOPEN Koop in het najaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

IPHEION PLANTEN

Plant ze in het najaar op een zonnige, licht gefilterde plek. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd natte voeten. Ze houdt van matig vruchtbare, humusrijke grond. Planten in een pot kan prima in leemachtig compost. Meer planttips.

VERZORGING IPHEION 

Ze heeft geen speciale zorg nodig, maar als de wintertemperatuur regelmatig onder de -10 °C daalt, is het verstandig de plantjes af te dekken met een beschermende mulch. Meer verzorgingstips.

VERWILDERING IPHEION 

Ze is zeer geschikt voor verwildering op droge zonnige plekken. Ze verspreidt zich vooral via zaad, maar de pollen kunnen in de zomer ook worden gedeeld. Meer verwilderingstips.

IPHEION OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

Ze combineert mooi met andere voorjaarsbloeiende bloembollen, maar ook met pioenen. Hou er rekening mee dat ze na de bloei afsterft en dus in de zomer kale plekken achterlaat in de border.

GEBRUIK IPHEION

Ze wordt geplant tussen rozenstruiken tegen het rozenaaltje.

CULTIVARS IPHEION

Ipheion sessile: een prachtige kleine plant met smalle bladeren, dicht bij de grond en bijna stengelloze kleine witte bloemen. De bloemen zijn naar boven gericht met een sterke geur en een donkere streep aan de achterkant van het bloemblad en in de knop. Omdat ze zo klein is, kan ze het best in een pot worden geplant, ook omdat ze zeer vroeg bloeit. Oorspronkelijk komt ze uit Chili en Uruguay. 

Ipheion tweedianum: komt oorspronkelijk uit Argentinië en Uruguay, is waarschijnlijk uitgestorven. Ze bloeit wit met donkere strepen. 

Ipheion uniflorum: wordt het meest geteeld. Ze komt oorspronkelijk uit Argentinië en Uruguay en bloeit lange tijd tijdens de lente. Tegenwoordig is ze in veel landen genaturaliseerd. Variëteit ‘Alberto Castillo’ bloeit in wit, ‘Charlotte Bishop’ roze, ‘Jessie’ donkerblauw en ‘Froyle Mill‘ paars.   

Ipheion uniflorum 'Tessa'
Ipheion 'Alberto Castillo'
Ipheion 'Rolf Fiedler'
Ipheion uniflorum 'Charlotte Bishop'