Hyacinthella

Hyacinthella nervosa Picture Oron Peri

Hyacinthella is familie van de Asparagaceae  

Bloeiperiode: februari – mei - Bloeikleur: licht- en donkerblauw, roze, violet 

Plantdiepte: 8 cm - Plantafstand: 10 - 12 cm - Planthoogte: 5 - 25 cm

Toepassing: borders, vaste planten tuinen, potterie 

NAAM EN HERKOMST HYACINTHELLA

Hyacinthella komt oorspronkelijk uit Oost- en Zuidoost-Europa, voornamelijk Turkije, waar ze groeit op rotsachtige hellingen, warm en droog in de zomer. Er zijn 17 soorten erkend. Ze is vergelijkbaar met Muscari en Bellevalia en nauw verwant aan Hyacint. Hyacinthella betekent kleine hyacint, de vrouwelijke vorm van Hyacinthus. 

KLEUREN EN VORMEN HYACINTHELLA

Ze heeft twee of drie basale bladeren en losse trossen van buis- of klokjesvormige bleke tot diepblauwe of violette bloemen met donkerblauwe helmknoppen die net binnen de opening van de buis zitten. 

HYACINTHELLA KOPEN

Koop in het voorjaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips. 

PLANTEN HYACINTHELLA

Plant ze van oktober tot eind november in goed doorlatende zandige grond en geef een beetje water. Ze heeft weinig voedsel of water nodig en doet het goed op een zonnige plek maar ook in halfschaduw. Omdat ze niet zo groot is, is ze niet geschikt voor iedere tuin. Ze kan ook in een pot geplant worden. De pot moet goed waterdoorlatend zijn, dus met gaatjes in de onderkant zodat overtollig water kan weglopen. Ze is volkomen winterhard. Meer planttips. 

VERZORGING HYACINTHELLA

Ze heeft niet veel verzorging nodig. De bol bevat genoeg voeding voor de plant om te overleven. Meer verzorgingstips. 

VERWILDERING HYACINTHELLA

De bollen vermenigvuldigen zich en in de loop van de tijd komen er steeds meer bloemetjes in de tuin. Ze wordt vaak gebruikt tussen struiken. Meer verwilderingstips.

HYACINTHELLA OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

Ze combineert mooi met vaste planten en andere voorjaarsbloeiende bloembollen.

CULTIVARS HYACINTHELLA

Soorten met een * zijn te koop in Nederland.

Hyacinthella acutiloba Picture Ettrig CC BY-SA 4.0

Hyacinthella acutiloba: heeft een korte harige stengel en bloemen in een heldere lichtblauwe kleur. Omdat ze zo klein is, is ze niet geschikt voor iedere tuin, maar het is een prima kamerplant. Ze is winterhard.

Hyacinthella atropatana: is een bedreigde soort in Armenië, maar niet opgenomen in de CITES lijst. Ze heeft witte, lichtblauwe of bleek violette klokvormige bloemen met rode of donker violette helmknoppen. Ze bloeit in februari-maart.

Hyacinthella dalmatica Picture Saxifraga-Jasenka Topic

Hyacinthella campanulate: heeft bladeren van slechts 6-12 mm breed en een losse tros mooie, heldere, lichtblauwe klokvormige bloemen. Ze is in 1981 beschreven 1981 en komt uit het centrale Turkse plateau. 

Hyacinthella dalmatica*: (betekent uit Dalmatië) groeit in het noordwesten van de Balkan.  Ze heeft heldere kobaltblauwe bloemen in een korte aar van 10-20 bloemen. Iedere bloem heeft de vorm van een kleine bel, met wijd uitlopende bloembladranden, die de donkerblauw-zwarte helmknoppen onthullen. Een winterharde miniatuur die bloeit in februari - april en 10-20 cm hoog wordt.

Hyacinthella glabrescens, Picture John Lonsdale, Edgewood gardens

Hyacinthella glabrescens: heeft grijsachtig groene bladeren en diep violetblauwe buisvormige bloemen op lange steeltjes. Ze is inheems in Turkije, vooral het Taurusgebergte. 

Hyacinthella heldreichii: een weinig bekende soort uit Zuid-Anatolië in Turkije. Ze heeft diepe indigoblauwe belvormige bloemen in een losse aar. 

Hyacinthella hispida: komt oorspronkelijk uit Turkije, in het gebied boven Ulukisla waar ze groeit op steile, kalkstenen hellingen op ongeveer 1500 m. Deze zogenaamde ‘borstelige hyacint’ heeft harige bladeren en een tros van 30 blauw-violette bloemen. Ze bloeit in april-mei.

Hyacinthella leucophaea Picture Xulescu g CC BY-SA 4.0

Hyacinthella lazuline: komt oorspronkelijk uit Gulnar in Icel, Turkije waar ze groeit in rotsachtige velden boven kalksteen. De diepblauwe bloemen groeien in een aar van 10-15 cm lang. Ze heeft glaucous bladeren.   

Hyacinthella leucophaea*: een grootbloemige soort met 15-30 lichtblauwe tot vrijwel witte bloemen in een korte aar. Ze wordt 15 cm hoog en bloeit in april/mei. Oorspronkelijk komt ze uit Roemenië, Zuid-Rusland en Klein Azië.

Hyacinthella millingenii Picture Oron Perri

Hyacinthella lineata:  is inheems in West-Turkije. Ze heeft diepblauwe of violette bloemen op verschillende steeltjes in een losse tros en harige blaadjes. 

Hyacinthella millingenii: komt oorspronkelijk uit de bergen van Cyprus en is waarschijnlijk een kruising tussen micrantha en heldreichii. Het is een kleine soort met kleine bladeren en diepblauwe bloemen in korte, dichte aren. Ze bloeit vroeg vanaf januari.

Hyacinthella nervosa pink Picture Oron Perri

Hyacinthella nervosa: is een droge halfwoestijn/ woestijnsoort uit het zuiden van Turkije tot Jordanië. Ze bloeit in januari-februari. Ze heeft dichte trossen van 20 stengelloze lichtblauwe bloemen met een paarse tint. De kronkelende bladeren met golvende randen krullen tijdens de bloei op de grond. In Zuid-Jordanië zijn enkele populaties die roze bloeien. 

Hyacinthella venusta: een kleine soort, slechts 10 cm hoog met compacte aren met diepblauwe bloemen.

Meer soorten: Hyacinthella micrantha, Hyacinthella pallasiana, Hyacinthella persica, Hyacinthella siirtensis.