Bellevalia

Bellevallia romana

Bellevalia is familie van de Asparagaceae 

Populaire naam: Druifhyacint

Bloemkleur: crème, bruingeel, donkerpaars en verschillende tinten blauw - Bloeiperiode: maart – juni

Plantdiepte: 6 -8 cm - Plantafstand: 5 - 10 cm - Planthoogte: 15 - 40 cm

Toepassingen: in groep onder bladverliezende bomen en struiken, bloembedden, potterie 

NAAM EN HERKOMST BELLEVALIA

Er zijn 72 soorten bekend en oorspronkelijk komt ze uit de mediterrane regio van Marokko en Algerije, oostelijk tot de Kaukasus en Iran. In 1808 is ze voor het eerst beschreven door Philippe-Isidore Picot de Lapeyrouse, die haar vernoemde naar de Franse botanicus Pierre Richer de Belleval, die in de 16e eeuw de Montpelier Botanic Garden stichtte.

In Nederland groeit de Bellevalia romana zeer zeldzaam, zie : https://www.verspreidingsatlas.nl/8132

Er zijn soorten te koop in de handel, maar meestal ontvangt men Bellevalia romania of Muscari.

KLEUREN EN VORMEN BELLEVALIA

Ze heeft kleine geclusterde bloempjes aan de top van een rechte steel. Ze bloeit in crème, bruingeel, donkerpaars en verschillende tinten blauw. Ze is nauw verwant aan de Muscari, Hyacinthus en Hyacinthella, maar ze onderscheiden zich op belangrijke kenmerken.

Bellevalia: lange tros, klokjesvormige bloemen met een kort tot lang trechtervormig bloemdek en zes slippen met de meeldraden net binnen de mond van het bloemdek. Twee soorten bloemen: onvruchtbare, bij bepaalde soorten zeer kleurrijk aan de bovenkant van de bloeiwijze, en vruchtbare, meestal bleek of donker dof olijfbruin.

Hyacinthus: losse tros trechter- of buisvormige bloemen met gespreide terugkerende slippen ongeveer net zo lang als de buis. Bloemen zeer geurig. Meeldraden ingebracht in het onderste deel van de buis.

Muscari: bloemen sterk vernauwd bij de mond, omgekeerd eirond, eivormig of buisvormig. De buis is wat we meestal nemen voor de "bloem", de werkelijke bloemdek slippen lijken op kleine tandjes aan de rand van de mond.

Hyacinthella: de bollen zien er "gepoederd" uit met kristallen. Twee bladeren met prominente vezelstrengen, losse trossen, buisvormige of klokvormige bloemen. Donkerblauwe helmknoppen, net in de mond van de buis. Het bloemdek blijft tijdens de ontwikkeling van het vruchtbeginsel aan het eierstokje zitten (dit komt niet voor in Bellevalia en Muscari).

BELLEVALIA KOPEN

Koop in het najaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips

BELLEVALIA PLANTEN

Plant haar in het najaar op een zonnige plek in voedselrijke, vochtige, goed doorlatende grond. Ze kan ook goed in een pot worden geplant. Meer planttips.

VERZORGING BELLEVALIA

Hou haar vochtig in de winter en het voorjaar. Ze is niet volledig winterhard, dus dek goed af in de winter. Meer verzorgingstips.

VERWILDERING BELLEVALIA 

Verwildert, zoals de Muscari, prima via zaad of broedbolletjes. Meer verwilderingstips.

BELLEVALIA OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

Ze komt in de tuin mooi tot haar recht in combinatie met tulpen, Epimedium (Elfenbloem) en Primula.

CULTIVARS BELLEVALIA

Soorten met een * zijn in Nederland te koop.

Bellevalia chrisii Picture Hasan Yildirim

Bellevalia chrisii: is een nieuw soort uit Turkije, in maart 2014 beschreven door Hasan Yildirim en bloeit paars.

Bellevalia ciliate: (betekent gewimperd) heeft lancetvormig bladeren, iets kleiner dan de stengel en aan de randen gewimperd. De bloemen vormen een losse tros van 30-80 bleekblauwe bloemen. Ze bloeit in april-mei, wordt 20-40 cm hoog en komt voor van Zuid-Europa tot Rusland.

Bellevalia ciliate Picture Wendy Copage‎

Bellevalia crassa: is een zeldzaam soort uit Turkije waar ze groeit op steile puinhellingen. De bloemtros is kort en compact tussen 2 brede korte bladeren. De bovenste bloemen zijn steriel, wit met purperen blos, de fertiele bloemen zijn groenig wit. Ze wordt 15 cm hoog en bloeit in mei – juni.

Bellevalia cyanopoda: is een zeldzame en vroegbloeiende soort uit Syrië waar ze groeit op dolomiet. Ze is een compacte plant met zilvergrijs blad. De slanke klokvormige bloemetjes zijn helder violetblauw. Geschikt voor een koel, maar licht plekje. 

Bellevalia densiflora ex Lebanon Picture Oron Peri

Bellevalia densiflora: is een onbekende soort uit het noordoosten van Libanon en het noordwesten van Syrië. Ze heeft crèmekleurige bloemen en gele helmknoppen en lange bladeren. De 1-5 bloemaren verschijnen met tussenpozen. 

Bellevalia desertorum: groeit vanaf begin februari in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Ze bloeit in licht blauw.

Bellevalia dubia Picture Marcus Mulder

Bellevalia dubia: (betekent twijfelachtig) heeft lijnvormige bladeren en ze bloeit in een los gevormde tros van 10-30 blauwe bloempjes. Ze komt uit Portugal, Italië en de Balkan, bloeit in april-mei en wordt 20-40 cm hoog. 

Bellevalia flexuosa: groeit in de winter in het Midden-Oosten en Noord-Afrika in mediterrane bossen en struikgewassen. Ze wordt 10 cm hoog en bloeit van januari – maart. Ze heeft roomwitte bloemen met paarsblauwe meeldraden. Als ze op de juiste plek in de tuin staat, kan ze gaan woekeren. Ze is onderzocht op cytotoxische verbindingen tegen bepaalde kankers.

Bellevalia hermonis Picture Gideon Pisanty

Bellevalia hermonis: komt oorspronkelijk uit Israël en bloeit in licht blauw.

Bellevalia hyacinthoides: komt oorspronkelijk uit Griekenland en groeit in zacht lila. 

Bellevalia longipes: komt uit Turkije, Syrië, Iran en Irak en bloeit halverwege de lente. Ze heeft bruinachtige lavendelkleurige bloemen op lange steeltjes.

Bellevalia longistyla Picture Oron Peri

Bellevalia longistyla: komt oorspronkelijk uit Oost-Turkije, Iran en de Kaukasus waar ze groeit in de bergen en op steppen. Ze bloeit paars.

Bellevalia malatyaensis: is een nieuwe soort uit Oost-Anatolia waar ze alleen groeit in Erkenek (Malatya) – Gölbasi (Adiyaman) op open gebieden in bossen. Ze heeft buisachtige, klokvormige bloemen in wit tot groen in knop en later licht blauw.

Bellevallia romana

Bellevalia paradoxa*: wordt ook wel druif hyacinth genoemd en verhandeld als pycnantha. Ze is zeer geschikt voor verwildering. Ze bloeit donker paarsblauw in mei en wordt 30 cm hoog. Oorspronkelijk komt ze uit Oost-Turkije, Noordwest-Iran en Noord-Irak waar ze groeit in vochtige weiden.

Bellevalia romana*:  (betekent Romeins) is zeer geschikt voor verwildering, bloeit in april-mei en wordt 30 cm hoog. De klokvormige bloemen zijn crème wit en verkleuren naar bruin, dof violet of bruinachtig groen. Ze heeft blauwzwarte helmknoppen. Ze komt uit het zuidwesten van Frankrijk tot in Turkije en is in 1596 voor het eerst beschreven.

Bellevalia sitiaca Picture Oron Peri

Bellevalia sitiaca: een uiterst zeldzame soort uit Oost-Kreta waar ze groeit op rotsen en in spleten van hoge kliffen. Ze bloeit in wit/licht blauw in februari-maart.

Bellevalia speciosa: is een relatief zeldzame, grote soort uit Oost-Europa via Turkije tot Iran en Irak, waar ze groeit op open met gras begroeide heuvels en open plekken in struikachtige gebieden. Ze bloeit van april – juni in crème.

Bellevalia turkestanica Picture Oron Peri

Bellavalia spicata: (betekent aarvormig) oorspronkelijk komt ze uit Griekenland en wordt 10 cm hoog. Aan de bloemstengel groeit een 5-10 bloemige tros van klokvormige donkerblauwe bloemen.

Bellevalia trifoliata: oorspronkelijk komt ze uit Zuid-Frankrijk, Italië, Griekenland en Israël. Ze bloeit paars.

Bellevalia turkestanica: heeft diep paarsblauwe bloemen. Oorspronkelijk groeit ze in het Pamir-gebergte en Afghanistan op met gras begroeide hellingen en af ​​en toe op rotsachtige plekken.

Bellevalia mauritanica Picture Oron Peri

Meer soorten: Bellevalia anatolica, Bellevalia assadii, Bellevalia aucheri, Bellevalia behcetii, Bellevalia brevipedicellata, Bellevalia clusiana, Bellevalia cyrenaica, Bellevalia decolorans, Bellevalia douinii, Bellevalia edirnensis, Bellevalia eigii, Bellevalia feinbruniae, Bellevalia fominii, Bellevalia galitensis, Bellevalia glauca, Bellevalia gracilis, Bellevalia heweri, Bellevalia juliana, Bellevalia koeiei, Bellevalia koyuncui, Bellevalia kurdistanica, Bellevalia leucantha, Bellevalia lipskyi, Bellevalia macrobotrys, Bellevalia mathewii, Bellevalia mauritanica, Bellevalia modesta, Bellevalia montana, Bellevalia mosheovii, Bellevalia multicolor, Bellevalia nivalis, Bellevalia olivieri, Bellevalia palmyrensis, Bellevalia parva, Bellevalia pseudofominii, Bellevalia pseudolongipes, Bellevalia rixii, Bellevalia salah-eidii, Bellevalia saviczii, Bellevalia sessiliflora, Bellevalia shiraziana, Bellevalia stepporum, Bellevalia tabriziana, Bellevalia tauri, Bellevalia tristis, Bellevalia undulatifolia,  Bellevalia validicarpa, Bellevalia vuralii, Bellevalia warburgii, Bellevalia webbiana, Bellevalia wendelboi, Bellevalia zoharyi