Acis (voorjaarsbloeiend)

Acis autumnale Picture Erna

Acis is familie van de Amaryllidaceae

Populaire naam: Narcisklokje, Sneeuwvlok

Bloeiperiode: februari – april - Bloemkleur: wit of roze

Plantdiepte: 5 cm - Plantafstand: 5 cm - Planthoogte: 15 - 20 cm

Toepassingen: borders, rotstuinen, aan de rand van houtige gewassen, potterie

NAAM EN HERKOMST ACIS

Oorspronkelijk komt ze uit het westelijk deel van het Middellandse Zeegebied. In 1807 werd ze door R.A. Salisbury (een Engelse botanist) gedefinieerd als Acis. In 1880 werd Acis samengevoegd met het geslacht Leucojum. In 2004 hebben taxonomen DNA-onderzoek uitgevoerd bij diverse soorten Leucojum en Galanthus. Zij hebben vastgesteld dat Galanthus het nauwst verwant is aan Leucojum en dat de soort die voorheen in Acis was opgenomen, naar Acis moest worden teruggeplaatst. Het gaat dan om de kleine soorten met smalle bladeren, waarvan de bloemen geen tekening hebben. Bovendien groeit de Acis in mediterrane gebieden. In 1829 werd ze in Nederland geïntroduceerd. In het latijn komt Acis van acutus dat puntig of scherp betekent, een verwijzing naar de puntige bloemblaadjes. Ze wordt ook wel narcisklokje of sneeuwvlok genoemd. Ze wordt vaak gezien als de arme neef van het sneeuwklokje (Galantus). De meeste soorten zijn beschermd omdat ze in hun natuurlijke groeigebieden bedreigd worden.

KLEUREN EN VORMEN ACIS

Ze heeft 1 tot 4 knikkende klokvormige witte bloemen met een lichtroze waas aan de basis van de bloem. Ze heeft stevige roodgroene stengels en smalle bladeren die meestal verschijnen tijdens of na de bloei. Er zijn soorten die in het voorjaar bloeien, maar ook in de herfst.

ACIS KOPEN

Koop aan het einde van de zomer of in het najaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

ACIS PLANTEN

Plant haar in het najaar (als voorjaarsbloeier) of in augustus (als herfstbloeier) op een zonnige plek of in  halfschaduw in voedselrijke goed waterdoorlatende grond. Meer planttips.

VERZORGEN ACIS

Ze heeft geen speciale verzorging nodig. Meer verzorgingstips.

VERWILDEREN ACIS

Een aantal soorten zijn winterhard en op de juiste plek in de tuin verwilderen die goed doordat ze zelf broedbollen aanmaken. Ook is ze is eenvoudig te vermeerderen via zaad. Het duurt dan wel 3 tot 4 jaar voordat ze bloeit. Meer verwilderingstips.

ACIS OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

Combineer haar met andere bloembollen zoals de Scilla (autumnalis).

CULTIVARS VOORJAARSBLOEIENDE ACIS

Soorten met een * zijn te koop in Nederland.

Acis fabrei Picture Katia Diadema

Acis fabrei: is zeldzaam en inheems in het Vaucluse-gebied van de Provence, Frankrijk. In de bossen op de zuidelijke helling van de Mont Ventoux groeit een populatie van ongeveer 5500 exemplaren. Ze wordt beschouwd als bedreigd en is strikt beschermd. Ze wordt 10-15 cm hoog en heeft slechts één witte knikkende bloem per stengel. Het grasachtige blad is donkergroen. Tijdens de bloei staat ze half rechtop, maar later ligt ze op de grond. Ze bloeit in het late voorjaar nadat de bladeren zijn verschenen. In 1880 werd ze ontdekt door J.H. Fabre en in 1990 erkent als nieuw soort.

Acis longifolium Picture Sten Porse CC BY-SA 3.0

Acis longifolia: is zeldzaam en komt uit Corsica, waar ze groeit op rotsachtige plaatsen onder de 1000 m. De slanke bladeren verschijnen voor de kleine witte bloemen. Ze wordt tot 25 cm hoog, bloeit van april – mei en heeft 3 bloemen per steel. Ze is niet winterhard en wordt ook wel het langbladige lenteklokje genoemd.

Acis nicaeensis Picture Réginald Hulhoven

Acis nicaeensis*:  is inheems in een klein gebied in het zuidoosten van Frankrijk, de Côte d’Azur waar ze Nivéole de Nice genoemd wordt. Ze wordt ook wel het Franse lenteklokje of sneeuwvlok genoemd. Ze wordt 12 cm hoog en bloeit in maart. Ze heeft zuiver witte knikkende bloemetjes en grasachtige donkere, glanzende bladeren. Ze is zeldzaam en wordt internationaal beschermd. Ze is matig winterhard.  Ze is in 1867 beschreven door Honoré Ardoino.

Acis tingitanum Picture Gustav Svensson CC BY 4.0

Acis tingitana: (verwijst naar Tanger) is zeldzaam en inheems in Marokko en Tanger. Ze bloeit van de late winter tot de lente (januari – april) met 4-5 kleine witte bloemen op lange knikkende steeltjes van 30- 45 cm. Ze heeft licht grijsgroene bladeren. Ze wordt ook wel de Marokkaanse sneeuwvlok of Tangerklokje genoemd. Ze is in 1878 beschreven door John Gilbert Baker en is niet winterhard.

Acis trichophylla Picture Alessandro Marinello

Acis trichophylla: is inheems in Spanje, Portugal, Marokko en Tanger, waar ze groeit op zandige plaatsen in open dennenbossen langs de kust. Ze wordt 10 - 20 cm hoog, bloeit van februari - april, heeft grasachtige bladeren die voor de bloei verschijnen en 1 tot 4 witte knikkende bloemen vaak met een roze blos aan de basis. Ze is niet winterhard en wordt ook wel het haarfijne klokje genoemd. Plant haar diep (15 cm), anders heeft ze de neiging zich te delen in niet bloeiende kleine bollen. Ze produceert veel broedbollen op de bovenkant van de oude bol, die na 2 jaar bloeien.

Ook benieuwd naar de herfstbloeiende Acis. Kijk HIER.