Narcis K’s Choice uit kraam Rik Pennings gedoopt bij opening Bloemencorso Bollenstreek

Voorafgaand aan de opening van Bloemencorso Bollenstreek 2023 werd vrijdagavond 21 april in de Witte Kerk in Noordwijkerhout de nieuwe narcis K’s Choice gedoopt. Een fraaie spleetkronige narcis uit de kraam van Rik Pennings van P. Pennings Bloembollenbedrijf uit Noordwijkerhout. De narcissendoop kan gezien worden als eerbetoon aan Kees van der Salm, band K’s Choice en alle mensen in Noordwijkerhout en omstreken met passie voor het mooie bloembollenvak.

De narcissendoop werd verricht door Elly van der Salm, Willem Heemskerk (voorzitter Bloemencorso Bollenstreek) en Wendy Verkleij (burgemeester gemeente Noordwijk). Elly liet daarbij weten dat haar in 2020 overleden echtgenoot Kees van der Salm van jongs af aan 120% van zijn tijd en energie in het veredelen van nieuwe narcissen soorten stak. “Ik ben vereerd dat deze spleetkronige narcis onder andere vernoemd is naar Kees. De kleuren zijn bijzonder, want K’s Choice kleurt langzaam van abrikoos naar zachtgeel en heeft een beetje groen in het keeltje.”

Naam voor de narcis
Rik Pennings vulde aan dat na acht jaar telen onder de werknaam ‘Abrikees’, de abrikoos van Kees, het tijd werd voor een echte naam. “De keuze viel op een gecombineerde naam. Naast de narcissenteelt is muziek mijn tweede passie. Ik maak muziek en luister naar muziek, waaronder de Belgische band K’s Choice. Ik nam contact op met de band en zij zouden het fantastisch vinden als er een narcis vernoemd zou worden naar de band K’s Choice, waarmee tegelijkertijd collega Kees van der Salm wordt vernoemd.“

Pareltjes
Narcissen zitten Rik Pennings in het bloed en als geen ander probeert hij zoveel mogelijk mensen voor dit prachtige product te enthousiasmeren. Rik teelt en verhandelt 183 verschillende soorten die hij verkoopt aan alle exporterende bedrijven binnen en buiten de Bollenstreek. Zo’n vijftig soorten hiervan waren tijdens de corsoweek in de Witte Kerk te zien en eveneens werden zijn narcissen gebruikt voor het steken van de praalwagens. Maar ook is Rik altijd op zoek naar nieuwe pareltjes voor zijn kraam en zo kocht hij in 2015 deze narcissen zaailing van Kees van der Salm.

KAVB-registratie
De narcissendoop vond traditiegetrouw plaats met champagne. Aansluitend werden door Elly van der Salm, Willem Heemskerk en Wendy Verkleij het certificaat en bijbehorende documenten getekend. Hiermee kan de nieuwe narcissenvariëteit officieel worden ingeschreven in de KAVB-registers (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur). Een en ander onder toeziend oog van Stan van Oers, taxonoom van de in Hillegom gezetelde KAVB.

bron: Greenport Duin- en Bollenstreek