Freesia is familie van de Iridaceae
Populaire naam: Kaaps lelietje der dalen
Bloeiperiode: juni – september - Bloemkleur: wit, geel, oranje, rood, blauw, roze, paars, twee- en meerkleurig
Plantdiepte: 5 - 8 cm - Plantafstand: 8 -10 cm - Planthoogte: 30 - 40 cm
Toepassingen: langs paden, snijbloemhoek, potterie, bloemsierkunst
NAAM EN HERKOMST FREESIA
Er bestaan 16 soorten waarvan het merendeel oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Ze werd al eind 18e eeuw door Nicolaas Burmanin in zijn Prodromus Florae Capensis beschreven onder de naam Ixia caryophyllacea (caryophyllus is de geurige kruidnagel) en in 1816 afgebeeld in het Botanical register waarbij ervan werd uitgegaan dat het gewas tot het geslacht Gladiolus of Tritonia behoorde. Botanicus Ecklon, vernoemde dit gewas begin 19e eeuw naar de Duitse medicus Freese. Maar het was de Duitse botanicus Klatt die voor het eerst de naam Fresia gebruikte (1866). In de tweede helft van de vorige eeuw groeide de populariteit van de geurige snijbloem en werden er op grotere en professionelere schaal veredelingsactiviteiten ontwikkeld. In ons land verkreeg men steeds betere kleuren en betere kwaliteit. De moderne Freesia is door een paar generaties kwekers veredeld tot een plant met een sterke rechtop gaande, slanke stengel en een goedgebouwde tros van perfecte bloemen. Ze heeft weinig meer weg van het Kaapse lelietje-der-dalen dat echter wel de genetische basis vormde. De nu geteelde zijn hybriden van onder meer de Freesia refracta, Freesia leichtlinii en Freesia corymbosa.
KLEUR EN VORM FREESIA
Met uitzondering van de Freesia grandiflora die rhizomen (wortelstokken) vormt, heeft ze een knol waaruit doorgaans zes lijnvormige bladeren komen en twee stelen die elk vijf tot tien bloemen dragen. Deze trechtervormige 6-lippige bloemknoppen staan in een groep haaks op de stengel als de tanden van een kam. Er zijn enkel-, semi-dubbel- en dubbelbloemige variëteiten. Ze is er in de kleuren wit, geel, oranje, rood, blauw, roze en paars maar kan ook tweekleurig of meerkleurig zijn.
SYMBOLIEK FREESIA
Ze staat symbool voor onschuld en onvoorwaardelijke liefde. De bloem wordt internationaal veel toegepast in bruidsboeketten en draagboeketjes van bruidsmeisjes. Er schijnt zelfs een traditie te bestaan een witte Freesia te schenken op de zevende trouwdag ter herinnering aan pure, echte liefde. De buigende stand van de steel en de bescheidenheid van de bloem geven deemoed aan wat de bloem geschikt maakt voor een boeket dat je schenkt om een ruzie bij te leggen; de zoete geur doet de rest. Die geur is een combinatie van vanille, jasmijn, lelie en citrus, zoet en fris. De kleuren dragen ook bij aan de symboliek: wit is serieus, welgemeend, geel is ondeugend, roze toont verlegenheid en rood, oranje vurigheid.
FREESIA PLANTEN
Bewaar de knollen voordat je ze plant enige dagen tot weken op hoge kamertemperatuur! Zet ze vanaf midden maart tot midden mei in de tuin op een zonnige plaats in voedselrijke grond – niet te droog – en bij voorkeur in plantmanden, zodat je ze makkelijk kunt rooien voordat de winter invalt. Geeft de omringende begroeiing onvoldoende luwte en steun, plaats dan wat plantenringen in een groep knollen. Doe dat tegelijkertijd met het planten zodat je geen knollen beschadigt met de stok. Het beste komen Freesia’s uit in potten waarin je ook andere (bol)gewassen hebt geplant waar ze een kleurig accent kunnen geven. In potten met hoge bolgewassen geeft ze een frivole, luchtige vulling aan de onderkant van de compositie. En in een natte zomer is ze in pot gemakkelijk naar een overdekt deel van een terras te verplaatsen, wat ze prettig vindt want ze haat regen op haar zomercoiffure! Meer planttips.
VERZORGING FREESIA
Sproei een bloeiende Freesia niet nat, maar houd de grond wel vochtig. Dit gewas is met uitzondering van de Freesia andersoniae niet winterhard, maar kan ook niet tegen extreme warmte. Laat haar na de bloei nog enige maanden in de grond om nieuwe energie op te doen en haal haar voor de vorst invalt uit de grond om haar droog en vorstvrij te laten overwinteren. Staat ze in een pot, plaats de pot dan ‘s winters in een ruimte die aan deze condities voldoet. Als je een pluktuin hebt aangelegd, kun je haar het beste snijden als de eerste bloemknop bijna open is. Meer verzorgingstips.
VERMEERDERING FREESIA
Na de bloei sterft het blad met de stengels af. Het onderste verdikte deel van de stengel groeit uit tot een knol, waaraan twee tot zes zijknolletjes (kralen) groeien. Soms groeien er in de oksels van de stengel ook nieuwe kralen (bladkralen). Na het rooien kunnen deze knollen en kralen na een temperatuurbehandeling van drie tot vier maanden bij 28-30 °C weer geplant worden. De knollen en kralen zijn plantrijp als er na deze temperatuurbehandeling wortelpuntjes te zien zijn. Op planten gegroeid uit kralen kan hartrot ontstaan: kleine, ronde, geelbruine of bijna witte vlekjes, die vaak omgeven zijn met een donkerbruine rand. In het afstervende weefsel zijn de sporendoosjes als zeer kleine (0,1-0,2 mm), zwarte stipjes zichtbaar. Verbranden! Freesia’s zijn in kassen – en in een zacht klimaat ook buiten – te telen maar voor de knopaanleg is een koude periode in het begin van de teelt absoluut noodzakelijk. Ze is gemakkelijk te kweken van zaad, vaak bloeiend binnen één tot twee jaar maar niet altijd met alle kenmerken van de professionele veredeling. De Freesia laxa herzaait vaak en zonder je hulp op locaties waar zij goed gedijt. Meer vermeerderingstips.
BLOEMSIERKUNST FREESIA
Dit gewas kan een aanwinst zijn voor perken en in de potterie, maar ze spant de kroon in de bloemsierkunst. Nederland is verreweg de grootste – zeg maar vrijwel de enige – producent in de wereldhandel met bijna 100 miljoen “stelen” van de Freesia (73% enkelbloemig). Met de ongeveer 80 producenten binnen onze grenzen kunnen we volop genieten van deze sierlijke en geurige bloem. Ze staat op de negende plaats van de top tien in snijbloemen. Met deze tips geniet je langer van de freesia’s:
- Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid.
- Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding. Een klein beetje bleekwater in het water helpt bacteriegroei te beheersen en het water helder te houden.
- Twee eetlepels suiker, 1 theelepel baking soda, appelazijn of een cent in de vaas houden de bloemen langer vers.
- Snij ca. 3 tot 5 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
- Zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit.
- Zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.
- Controleer geregeld, of de bloemen genoeg water hebben. Als je haar met andere snijbloemen combineert, hou er dan rekening mee dat ze nog even doorgroeit in de vaas en de vorm van het boeket dus verandert.
- Door de stevige stengel en de opgaande lijn van de bloei kan de bloem ook solitair worden geschikt: een paar kleine ranke vaasjes uit de kringloopwinkel in een groep en in elk één Freesia-steel. De eenvoudige schoonheid van het gewas kan schitterend uitkomen in een ruwe pot of tinnen drinkbeker of een vintage vaas met drie of meer stelen in één kleur, in diverse zachte tinten of juist bruisend wild in alle tinten.
- Combineer de gele variant eens met Ammi majus (witte dille), de tulp, iris, Asclepia en Statice en vul aan met wat groen, zoals ledervaren, Asparagus en Aralia.
KAMERPLANT FREESIA
In de zoektocht naar nieuwe soorten, is een Freesia gevonden die in potentie ook als kamerplant geteeld kan worden. Na enkele jaren is ze in 2016 als kamerplant geïntroduceerd: Feelgood Freesia; een directe verwijzing naar de inhoudsstof Linalool waarvan bewezen is dat die stress verlagend werkt. De plant is wat korter en heeft een mooier blad. Ze bloeit 4 tot 5 weken en komt daarbij volledig tot ontwikkeling.
PARFUMINDUSTRIE FREESIA
Ze is één van de weinige bloemen die nog hun natuurlijke geur hebben. Grote parfummerken maken steeds meer gebruik van de Freesia zoals Cacharel in Noa (1998) en Hugo Boss in Just Different (2011).
CULTIVARS FREESIA
Dit geslacht heeft een lange geschiedenis van hybridisatie en teelt in Europa. De thans gekweekte zijn hybriden van onder meer de Freesia’s refracta, leichtlinii en corymbosa en over het algemeen tetraploïde (door genoommutaties zijn in de cel van elke chromosoom vier exemplaren aanwezig). Ze zijn robuuster en groter dan hun voorouders, maar vaak niet zo geurig. Ze worden het best gekweekt in milde klimaten en zijn minder geschikt voor koude of donkere winters en gebieden met vele zomerse regenbuien. Aanvankelijk werd uitgegaan van een grove indeling met onderscheid tussen enkelbloemig, semi-dubbelbloemig en dubbelbloemig. Daarbij kwamen nog niet zo lang geleden de variëteiten die aanvankelijk bij de soort Anomathica waren ondergebracht. Om kennis te maken met de rijke Freesia-geschiedenis en verscheidenheid ontkomen we niet aan een avontuurlijke safari.
In Nederland zijn alleen de hybriden te koop.