Triteleia

Triteleia laxa 'White Cloud'

 Triteleia is familie van de Asparagaceae
 Syn.: Brodiaea laxa
 Bloemkleur: blauw, paars
 Bloeiperiode: juni

 Toepassingen: bloembedden, borders, rotstuinen, als bodembedekkers en zelfs als snijbloem

bol-knol-wortelstok zon-halfschaduw-schaduw plantdiepte plantafstand groeihoogte bloemsierkunst
Knol Zon, half schaduw  5-10 cm 10 cm 45 cm Bloemsierkunst    

NAAM EN HERKOMST TRITELEIA  

Met de Triteleia is al veel geschoven wat de classificatie betreft: eens was het Brodiaea, toen Milla en nu Triteleia. De Triteleia komt oorspronkelijk uit Californië en het Zuidwesten van Oregon en er zijn 15 tot 20 soorten bekend. De knol is eetbaar en lijkt in smaak en gebruik op een aardappel. De Triteleia wordt ook wel Ithuriel’s speer genoemd, naar de engel uit het gedicht ‘Paradise Lost’ van John Milton. Het Griekse woord betekent drie en geëindigd of volmaakt. De naam zinspeelt op de drie stempels waarin de stijl eindigt.

KLEUREN EN VORMEN TRITELEIA 

De Triteleia heeft violet blauwe, witte of roze bloemen, die met sterkelkjes als een schermbloem uit een stengeltje bloeien.

TRITELEIA  KOPEN

Koop gezonde, zo groot mogelijke, stevige bollen. De perkamentachtige schillen moeten in ieder geval glad en onbeschadigd zijn. Koop nooit bollen met zachte of beschimmelde plekken. Neem ook geen bollen die uitgedroogd zijn. Meer kooptips.

TRITELEIA  PLANTEN

Plant de Triteleia direct in lichte, zandige maar vruchtbare en waterdoorlatende grond. Heeft u een vochtig terrein, vergeet het dan maar. De Triteleia moet beschermd worden tegen de winter, dus dek de plantplaatsen af met mulch en rijshout. Plant de Triteleia in groepen voor een mooi effect in de border of bloemperken. De Triteleia kan ook goed in bakken geplant worden. Meer planttips.

VERZORGING TRITELEIA 

In het voorjaar kan de winterbescherming verwijderd worden. Verrijk de grond rond de planten met compost en hoornmeel. Bij droog weer extra water geven tot de bloei.

TRITELEIA VERWILDERING/VERMEERDERING

Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemen en laat de bladeren afsterven. Graaf de bollen op in een natte zomer en bewaar de bollen op een droge plaats of plant ze in een bak. Is het een droge zomer, dan kunnen de bollen blijven staan. Vermeerdering door zaad of via uitlopers in de herfst. Meer verwilderingstips.

TRITELEIA OP DE CATWALK

Door de bloei eind voorjaar/begin zomer, is de Triteleia een mooie blikvanger, wanneer andere gewassen zijn uitgebloeid of nog in knop staan. De alliumachtige schermen combineren prachtig met irissen. Maar perken met Stachys en witte en blauwe Vinca met sierklaver kunnen ook goed worden aangevuld door de Triteleia. 

TRITELEIA BLOEMSIERKUNST

De bloemen staan aan lange stengels en kunnen dus ook als snijbloem worden gebruikt. 

  • Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding. 
  • Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat u de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
  • Zet de bloemen niet op de tocht, niet in de zon en niet boven de verwarming.
  • Vuil water met daarin veel bacteriën is dodelijk voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding.