Geranium

Geranium is familie van de Geraniaceae

Populaire naam: ooievaarsbek

Bloemkleur: roze tot licht paars - Bloeiperiode: april - juni

Plantdiepte: 6 - 8 cm - Plantafstand: 10 cm - Planthoogte: 30 - 50 cm

Toepassingen: border, potterie, kamerplant, rotstuin, bodembedekker, kuipplant, perk- en natuurtuinen

NAAM EN HERKOMST GERANIUM

Geranium is een geslacht met ongeveer 400 soorten die in gematigde streken van de gehele wereld voorkomen. De naam Geranium betekent "kraanvogel" in het Grieks. Geraniums moeten niet worden verward met de huis-, balkon-, tuin- en keukengeranium waarvan de wetenschappelijke naam ´Pelargonium´ is.

KLEUREN EN VORMEN GERANIUM

Ze groeit in dichte pollen of breidt zich als tapijt uit met wortelstokken. Op de lange bladstelen staan ronde bladeren die meestal handvormig of diep ingesneden zijn. De schaal- of bordvormige vooral wit, roze en paarsachtige bloemen bestaan uit 5 bloembladen. Een typisch kenmerk zijn de lange snavels van de vruchten, waarmee het zaad zodra het rijp is, wordt weggeslingerd.

GERANIUM KOPEN

Koop in het najaar stevige, onbeschadigde knolachtige wortelstokken. Koop wortelstokken met tenminste 1 gezonde knoop, daaruit groeit de plant. Koop nooit zachte, uitgedroogde of verschrompelde wortelstokken. Meer kooptips

GERANIUM PLANTEN

Plant haar vanaf augustus op een zonnige tot licht beschaduwde, voedselrijke, goed gedraineerde, maar ook vochthoudende plek. Een droge plek wordt goed verdragen en ook arme zandgrond is geschikt. Naar verluidt is ze winterhard in koudere klimaten USDA-zone 8. Meer planttips.

VERZORGING GERANIUM

Knip lelijk geworden blad en uitgebloeide bloemenstengels terug tot net boven de grond om herbloei te stimuleren. Geef jaarlijks in de lente (maart, april) een handje organische mest. Meer verzorgingstips.

VERWILDERING GERANIUM

Ze verwildert via zaad en de pollen kunnen in het voorjaar worden gedeeld. Meer verwilderingstips.

GERANIUM OP DE CATWALK EN HET TUINPALET

Ze combineert mooi met hogere bolgewassen zoals de tulp, narcis, Fritillaria, boshyacinten. Maar ook in een border met tuinviooltjes, Phlox en Aubretia is ze op haar plaats.

CULTIVARS GERANIUM

Soorten met een * zijn in Nederland te koop.

Geranium tuberosum Picture stridvall.se

Geranium tuberosum*: is ook bekend als knolooievaarsbek. Tuberous betekent knolachtig verdikt. Ze is inheems in de Kaukasus en Centraal-Azië waar ze in 1596 is ontdekt. Ook in Nederland is ze te vinden, al is ze zeldzaam. Kijk in de verspreidingsatlas waar ze in Nederland in het wild voorkomt. Op een behaarde 20-25 cm hoge en rechte bloemsteel ontwikkelen zich ca. 2 cm grote bloemen die uit vijf gekerfde dieppaars/roze tot lichtpaarse/violetblauwe bloemblaadjes bestaan, elk bloemblaadje heeft een donkere nerf. Na de bloei verkleurt het blad rood voordat het afsterft en weer verschijnt in de herfst.

Geranium maculatum

Geranium maculatum*: is ook bekend als gevlekte ooievaarsbek en is inheems in het oosten van Noord-Amerika waar ze aan de bosranden groeit. Door het hoge tanninegehalte van de wortelstok gebruikten vroege kolonisten deze voor het looien van huiden. Extracten van de wortelstok worden ook gebruikt als kruidengeneesmiddel. Ze is bodembedekkend, heeft roze of lila roze bloemen in juni en juli. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm groot. Ze verdraagt een temperatuur tot -30 graden Celsius. Iedere winter sterft ze af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden.

Geranium_malviflorum_Picture Dominicus Johannes Bergsma

Geranium malviflorum*: heeft vrij grote licht tot dieppaarse bloemen met donkere aders en diep ingesneden donkergroene bladeren. Ze komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en Zuid-Spanje. Ze groeit traag en bloeit kort. Ook al is ze goed winterhard, plant haar op een beschutte, windvrije plek. Ook in Nederland is ze te vinden, al is ze zeldzaam. Kijk in de verspreidingsatlas waar ze in Nederland in het wild voorkomt.

 

Geranium_linearilobum

Geranium linearilobum: is een unieke, heldere, dieproze vorm van de normaliter bleke knolgewassen, afkomstig uit Centraal-Azië, het westen van Siberië en het noorden van China en werd oorspronkelijk gevonden in het Aktash-gebergte in Oezbekistan.

Geranium richardsonii

Geranium richardsonii*: is inheems in het westen van Noord-Amerika, van Alaska tot New Mexico, waar ze vooral groeit in open espen- en sparrenbossen. De bladeren zijn heldergroen en ze bloeit in witte met rood geaderde bloemen. De bladeren van de wilde witte geranium zijn eetbaar en kunnen worden toegevoegd aan soepen en salades. Winterhard tot zone 2, mogelijk kouder.

Geranium viscosissimum

Geranium viscosissimum: staat bekend als kleverige paarse geranium. Ze komt voor in drogere graslanden en bossen van Noord-Californië tot in Canada tot in Saskatchewan. Ze is winterhard tot ten minste zone 2 of een temperatuur tot -25 graden Celsius.