Sneeuwklokjes (Galanthus), het eerste teken van de lente

Slechts een enkeling weet dat er meer dan 75 soorten en cultivars sneeuwklokjes zijn. Ze hebben allemaal melkwitte bloemen en bloeien vaak als eerste in het voorjaar. De naam ‘Galanthus’ betekent melkwitte bloemen. Volgens de traditie sturen scouts elkaar op de denkdag, 22 februari, een kaart en dragen ze sneeuwklokjes en klimop op hun uniform.

Sneeuwklokjes verwilderen makkelijk, vooral in natte gronden die genoeg meststoffen hebben. Ze houden van zon maar niet teveel. Sneeuwklokjes hebben hangende en belvormige bloemen, de bladeren verwelken zes weken na de bloeiperiode.

Wat weten we van Sneeuwklokjes

sneeuwklokje bolletjesDe bolletjes van sneeuwklokjes drogen snel uit. Koop ze daarom vroeg in het seizoen, augustus en plant ze  zo snel mogelijk. Sneeuwklokjes staan graag op een lichte, iets beschaduwde plek en kunnen geplant worden in het gazon, langs paden, tussen vaste planten of onder bladverliezende struiken en bomen. Als je sneeuwklokjes in het gazon plant, wacht dan met maaien tot dat het blad volledig is afgestorven. Zo wordt er voedsel voor het volgende seizoen in de bol opgeslagen. De grond moet vruchtbare, vochtige maar goed doorlatende grond zijn en kan gerust kalkachtig zijn. Als je sneeuwklokjes wilt vermeerderen, dan plant je ze het best in een 50-50% mix van potgrond en zand.

Sneeuwklokjes vermeerderen

sneeuwklokje 2Hoe krijg je meer sneeuwklokjes zonder nieuwe te kopen. Dat doe je door ze te vermeerderen. Als de sneeuwklokjes net zijn uitgebloeid en het blad begint af te sterven, kun je ze delen. Spit daarvoor de bolletjes diep uit en trek de pol voorzichtig uit elkaar. Zet de gedeelde sneeuwklokjes op hun nieuwe plek net zo diep als op de oude plek (zo’n 8 tot 10 cm). Het mooiste resultaat krijg je als je ze niet te fijn verdeelt. Maak toefjes van 3 tot 5 bolletjes en f die. Als de sneeuwklokjes te dicht op elkaar groeien, deel dan de pollen om de drie jaar. Sneeuwklokjes ‘wandelen’ zelf ook door de tuin, daar hoef je niets voor te doen. Mieren doen dit klusjes door het zaad mee door de tuin te nemen. Het duurt wel twee jaar voordat een zaadje, dat in de winter kiemt, een sneeuwklokje vormt. Spit voor het planten wat bladaarde of compost door het plantgat en geef meteen water zodat de polletjes niet uitdrogen. Voor meer verwilderingstips, klik HIER.

Sneeuwklokjesfeest en gala

Kwekerij en Tuin De Boschhoeve  in Wolfheze organiseert jaarlijks het Sneeuwklokjesfeest. Dit lentefeest is uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar natuurlijk vooral van sneeuwklokjes. In 2018 vindt het Sneeuwklokjesfeest plaats op 8, 9 en 10 februari. Kijk HIER voor meer informatie.

Op zondag 4 februari 2018 vindt het jaarlijks Sneeuwklokjesgala plaats nabij de Zaanse Schans! Dit jaar vindt het gala plaats bij Tuincentrum Ofman van 10.00 uur tot 16.00 uur. Voor meer informatie en een routebeschrijving klik HIER

Sneeuwklokjes