Nieuws

Bloembollenteler John Huiberts geeft tekst en uitleg aan tafel. © foto Marc Moussault13-11-2018 Diner met biologische bloembollen en tulpenbollenwodka

Het 3e ‘Aan de boerentafel’-diner werd op 7 november jl. gehouden in de stal van biologische bollenkweker John Huiberts in Sint Maartensvlotbrug. Onder het genot een biologisch diner – inclusief gekookte biologische bloembollen en tulpenbollenwodka – werd gesproken over de vraag: Hoe zorg je ervoor dat de afzet van biologische producten, en dan specifiek biologische bloembollen, vergroot wordt? John Huiberts teelt sinds 2013 biologische bollen: “De bodem begon uitgeput te raken. Daarom wilde ik op een andere manier bollen gaan telen en zo beter voor de grond zorgen. Dat houdt in niet ploegen, geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, verschillende soorten bollen. Het duurt 3 jaar voordat je je dan biologisch mag noemen. Maar dan heb je ook bollen waar je blij van wordt.” Verder besteedt Huiberts veel aandacht aan bloeiende akkerranden, waar bijen, vlinders, insecten en vogels zich thuis voelen. Hij is dan ook recentelijk gekozen tot Vogelvriendelijkste agrariër 2018 door de Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden.
‘Aan de boerentafel’ is een initiatief van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland in samenwerking met Noord-Hollandse Boerenorganisaties, mogelijk gemaakt door Groen Kapitaal en de provincie Noord-Holland. © foto Marc Moussault


Bulbs4kids 2018

9-11-2018 2285 klassen planten 1 miljoen bloembollen

Het is weer tijd om bloembollen te planten. Dit najaar leren tienduizenden kinderen, verspreid over Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Canada, hoe en wanneer ze dit moeten doen via een bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Jong geleerd is immers oud gedaan. In de week van 5 november ontvangen maar liefst 2285 klassen een Bulbs4Kids-pakket. Met de 600 bloembollen die in elk pakket zitten, betekent dit dat er ruim een miljoen bloembollen in schooltuinen worden geplant. En nog belangrijker: al deze klassen leren dankzij het Bulbs4Kids-lesmateriaal op een leuke en educatieve manier bloembollen kennen. Met het Bulbs4Kids-bloembollenpakket maken de deelnemende klassen kennis met bloembollen. Het pakket bevat alle ingrediënten om op een educatieve manier kinderen te laten zien en ervaren hoe bloembollen uitgroeien tot kleurrijke bloemen. In het pakket zitten verschillende soorten bloembollen, schepjes, plantenstekers, werkboekjes en lesondersteuning voor de docent. Aan Bulbs4Kids is ook een leuke foto- en videowedstrijd verbonden. Dat maakt het planten van de bollen nóg spannender! De hoofdprijs is de Gouden Bloembol 2019. Meer informatie:www.bulbs4kids.com.


Beplanting Vondelpark 2018

2-11-2018 Tulpenplantdag in Amsterdam

Woensdagochtend 31 oktober werd voor de derde keer een ‘Tulpenplantdag’ georganiseerd door Bulbs4Kids, het Tulp Festival en Vrienden van het Vondelpark. Als startschot van het plantseizoen van bloembollen maakten tientallen kinderen van de Nicolaas Maesschool een begin met het planten van 30.000 tulpenbollen bij het Vondelmonument in Amsterdam. De 30.000 tulpen werden, naar een vooraf gemaakt ontwerp, geplant. Dit ontwerp bestaat uit kleurvlakken die geometrisch met elkaar verbonden zijn. De groepjes kinderen plantten de juiste kleur in de vakken. Tientallen vrijwilligers van de Vrienden van het Vondelpark maken de beplanting de komende weken af. In het voorjaar omringt het kleurrijke tulpentapijt het Vondelmonument.


Lenteflora 2019

31-10-2018 Bestuur Lenteflora plant 900 potten met bollen

Zaterdag 27 oktober heeft het bestuur van de tentoonstelling Lenteflora in Lisse bijna negenhonderd potten met bollen geplant. De tachtig deelnemers krijgen eind januari elk elf potten om thuis af te broeien en te laten beoordelen tijdens de show. Geplant zijn de narcissen ‘Exception’ en ‘Signor’, de hyacinten ‘Golfe de Gascogne’, ‘Ibis’ en ‘Purple Voice’, de tulpen ‘Time-Out’, ‘Seadov’ en ‘Calgary Flames’ en de bijzondere bolgewassen Muscari, Scilla mischtschenkoana en Fritillaria michailovskyi. Deze zijn door diverse bedrijven uit de regio beschikbaar gesteld. De Lenteflora is van 22 tot met 25 februari bij de Hobaho. bron: Greenity


Papier uit tulpenbollen

18-10-2018 Papier en karton van tulpenbollen overschot

Een primeur in bloembollenland. CNB lanceert, in samenwerking met kweker Tinus Teeuwen van de firma Teeuwen en ZN Bv en Bert Lankhoorn, papier en karton gemaakt van tulpenbollen overschot.
‘‘CNB heeft een groot bereik en staat midden in de sector, daarom leek CNB mij de perfecte partij voor deze samenwerking”, aldus Tinus Teeuwen. Tinus gaf aan dat hij af en toe een overschot aan bollen heeft. Samen met Bert Lankhoorn zat hij aan de keukentafel en daar werd het idee geboren. Kunnen we hier geen papier van maken? De mannen hebben letterlijk tulpenbollen in de blender gedaan en een mix gemaakt. Deze mix hebben zij naar Schut Papier gebracht en toen is het proces in gang gezet. De ingrediënten voor het papier zijn simpelweg tulpenbollen, gecertificeerde FSC/PEFC cellulose, lijm en overige hulpstoffen. Wat het bloembollenpapier uniek maakt is dat de stukjes bol nog zichtbaar zijn. In eerste instantie is er een beperkte oplage geproduceerd. Bron: CNB. CNB ging op bezoek bij Schut Papier voor de eerste productie en maakte er een leuk videoverslag van: https://youtu.be/oeiMLjgdipM 


Keizerlijke lente Kasteel Amerongen

11-10-2018 Voorbereidingen voor Keizerlijke lente getroffen rond Kasteel Amerongen

De officiële start van het nationale bloembollenplantseizoen heeft dit jaar een keizerlijk tintje. ‘Keizer Wilhelm II’ plant samen met kinderen van de Wilhelminaschool en De Regenboog uit Amerongen bloembollen waaronder de historische tulp ‘Keizerskroon’ uit 1750. Er worden 75.000 lentebloeiers geplant in de tuinen van Kasteel Amerongen. Een groot gedeelte van de lentebloeiers worden door bloembollenleverancier Lubbe uit Lisse machinaal onder de grasmat geplant en tuinvrijwilligers maken komende week de najaarsklus af. Vanaf dit moment kan iedereen weer voorjaarsbloeiende bloembollen planten in de eigen tuin. Het plantseizoen loopt tot medio december. Vanaf het vroege voorjaar komen de eerste bloembollen tot bloei. Het kasteel heeft dit jaar als thema ‘Help, de keizer komt’. Het is 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd en de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen arriveerde.
Bij de bloembollenkeuze voor Kasteel Amerongen is rekening gehouden met de historische omgeving, een gespreide bloeiperiode en meerjarige bloei. Passend bij de klassieke stijl worden diverse historische tulpen toegepast waaronder Tulipa ‘Keizerskroon’ (1750), ‘Marjoletti’ (1894) en de gevlamde Rembrandttulp ‘Insulinde’ (1915). Tevens wordt in de kasteeltuin een exclusieve Muscari-collectie geplant: blauwe maar ook witte, roze en crèmekleurige druifjes. In het gazon tussen het koetshuis en het kasteel worden twee stroken met nectarrijke bloembollen geplant waaronder boerenkrokussen, wilde narcissen, bostulpen en sneeuwroem. Ze bieden bijenvolken en andere bestuivers volop voeding en leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. De verschillende soorten zorgen voor een gespreide bloei van februari tot medio mei.
Fotocredit: KAVB/VidiPhoto


Tulpendag 2019

9-10-2018 19 januari 2019: Tulpenpluktuin in Amsterdam en Antwerpen

Voor het achtste jaar op rij organiseert Tulpen Promotie Nederland (TPN) de Nationale Tulpendag. Op de Dam in Amsterdam leggen tulpenbroeiers op 19 januari 2019 wederom een gigantische pluktuin aan. Heel Nederland wordt uitgenodigd om langs te komen en gratis een bosje tulpen te plukken. Het thema van Nationale Tulpendag is ‘Flowerpower’. Om 13.00 uur zal een bijzondere gast de tuin officieel openen en daarna mag het publiek naar binnen om een bosje van 20 tulpen te plukken. Naar verwachting is de pluktuin tot 17.00 uur geopend (op=op). Kijk voor meer informatie op www.NationaleTulpendag.nl

Voor de tweede keer organiseert VLAM samen met de Vlaamse siertelers een tulpenplukactie op het Koningin Astridplein in Antwerpen van 13 tot 16.30u.


Bloemen mozaiek Keukenhof 2018

5-10-2018 Mozaïek in Flower Power-stijl voor 70e Keukenhof

Ruim dertig tuinmedewerkers van de Keukenhof hebben 4 oktober de laatste van de 15.000 bollen geplant die het themamozaïek vormen. Omdat het lentepark volgend jaar voor de zeventigste keer plaatsvindt, is gekozen voor het thema Flower Power.

Directeur Bart Siemerink deelde mee dat er rond dit thema meer te zien en te beleven zal zijn tussen 21 maart en 19 mei 2019. In ieder geval zal in een aantal inspiratietuinen iets van dit thema terug te zien zijn. Net als vorig jaar is het mozaïek in meer lagen geplant, zodat het over een langere periode volop kleur laat zien.


de-doop-van-princess-erika Foto Peter Komen

3-10-2018 Doop dahlia’s Peter Komen

Onlangs zijn de door dahliaveredelaar Peter Komen van Dahliakwekerij M.J. Komen-Kruiswijk geselecteerde dahlia’s ‘Milena Fleur’ en ‘Princess Erika’ gedoopt.
Commercieel manager Milena Fleur van Eye Media Group gaf haar naam aan een meerkleurige selectie, waarbij de kleuren rozerood en goud overheersen. Kenmerkend voor ‘Milena Fleur’ is verder dat de steel extreem sterk is en daardoor zeer goed is bestand tegen harde wind.
In Parijs werd door de Franse zangeres en actrice Princess Erika een dahlia gedoopt die haar naam krijgt. Deze doop was geregeld door Verver Export. ‘Princess Erika’ heeft een zalmroze kleur met gele accenten in het hart van de bloem. Beide dahlia’s horen tot de groep decoratieven.
Foto: Peter Komen


Bollenmarkt Keukenhof

27-9-2018 ‘Plant de lente’ in de Keukenhof

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober vindt de Keukenhof Bloembollenmarkt plaats. Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben op het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. De kleur van het voorjaar maakt plaats voor een markt waar zij hun bloembollen tonen. De Bloembollenmarkt is geopend op 5 en 6 oktober van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang en het parkeren zijn gratis. De Keukenhof tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. De bezoeker ontvangt nuttige tips en adviezen.
Tijdens de bloembollenmarkt wordt het mozaïek in bollen gepresenteerd voor het Keukenhof thema van 2019. Het thema is Flower Power. Keukenhof is geopend van 21 maart t/m 19 mei 2019. Voor meer informatie: www.keukenhof.nl


Applaus voor de dahlia

20-9-2018 Applaus voor de dahlia

Dit boek, waarin de dahlia centraal staat, is niet alleen een boek met tekst maar zit daarnaast boordevol illustraties en informatie voor iedereen die de dahlia een warm hart toedraagt. Van studies tot uitgewerkte schetsen. Van knol, stekje, knop en volwassen bloem tot oude stengels, dorre blaadjes en uitvallende bloemen. Maar ze heeft ook haar eigen visie op de dahlia in dit boek verbeeld en ze ‘Mijn dahliadames’genoemd. De dahlia heeft immers zoveel verschillende vormen, bloemblaadjes, kleuren en lengtes dat ze daar vrouwen in zag met evenzoveel verschillende karakters.

Een leuk boekje van 64 pagina’s met een heerlijk zachte kaft. De verkoopprijs is € 19.95 incl. btw en excl. € 3,32 verzendkosten. Interesse? Stuur een email naar mariedessins@gmail.com


Canna's in Wenen

19-9-2018 80.000 Cannova’s

De inwoners en bezoekers van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn al weken aan het genieten van 80.000 kleurrijke Cannova ‘s die vele perken, rotondes en parken doen opfleuren. Na het succes van vorig jaar, toen er 80.000 Cannova Orange Shades de stad sierden, is er dit jaar gekozen voor de variëteit Cannova Bronze Scarlet. De prachtige rode bloemen bloeien al vroeg in het seizoen en blijven vervolgens bloeien tot aan de eerste vorst. Cannova heeft dus een hoge én een lange sierwaarde en wordt door steeds meer landschapsarchitecten en hoveniers gekozen om (openbare) tuinen, parken en perken op te fleuren.

 


14-9-2018 Calla in Ridderzaal op Prinsjesdag

De calla wordt dit jaar met Prinsjesdag dé hoofdbloem in de bloemdecoraties in de Ridderzaal. De Calla’s worden gecombineerd met verschillende soorten herfstbloemen. Veredelingsbedrijf Dümmen Orange verzorgt het grootste gedeelte van de bloemen. De arrangementen komen pal naast de troon te staan, bij de entree van de Ridderzaal en langs de balustrade. Ton Verzijl verzorgt voor het zesde jaar op rij de bloemdecoratie in de Ridderzaal. In een bollenperceel in Voorhout selecteerde de Haagse arrangeur samen met bloemiste Rowan Slobbe uit Lisse, de verschillende soorten Calla’s. Door de warme en droge zomer wordt voor Calla een topoogst verwacht van excellente kwaliteit. In totaal zullen meer dan 5.000 bloemen van Nederlandse bodem verwerkt worden in de exclusieve bloemdecoraties in de Ridderzaal voor Prinsjesdag. Na Prinsjesdag worden de ‘koninklijke’ bloemarrangementen bij diverse verzorgings- en verpleeghuizen in de regio Den Haag aangeboden. Fotocredit: VidiPhoto


Corso Zundert

31-8-2018 Corso Zundert met duizenden dahlia’s

Op 1 en 2 september is het weer zover: Corso Zundert, voor de 78e keer. Er worden alleen maar dahlia’s gebruikt. Er zijn heel veel verschillende soorten dahlia’s, zoals: enkelvoudige (mignon), anemoonbloemige, halskraagdahlia, waterleliedahlia, decoratieve dahlia, pompondahlia, cactusdahlia en semi-cactusdahlia. Binnen deze groepen zijn er weer veel verschillende kleuren. Er zijn wel meer dan twintigduizend verschillende dahlia’s op de markt in allerlei vormen, maten en kleuren. Voor meer informatie over dahlia’s kijk HIER. Meer informatie over het corso: https://corsozundert.nl/ .


Holland Dahlia Event

28-8-2018 Holland Dahlia Event drukbezocht

Het Holland Dahlia Event vond plaats van 22 tot en met 24 augustus in de Keukenhof. Ook de tweede editie werd drukbezocht door zowel vakspecialisten als consumenten en particuliere geïnteresseerden. Journalisten uit heel Europa en ook de internationale bezoekers wisten hun weg te vinden naar de 11 showtuinen die tijdens het Holland Dahlia Event te bezoeken waren. Het commerciële assortiment van de knollenexporteurs was opgeplant en stond gedurende het dahlia event prachtig in bloei. Hierdoor konden bloeistadia, planteigenschappen en diverse andere onderdelen aan den lijve worden ondervonden. Geïnteresseerden die niet in de gelegenheid zijn geweest om het Holland Dahlia Event te bezoeken, kunnen nog steeds hun hart ophalen in de siertuin van Kasteel Keukenhof. De dahliapracht is daar nog enige tijd te bewonderen. 


Keukenhof dahlia dagen

22-8-2018 Keukenhof Dahlia Dagen

Zomerbloeiers op Landgoed Keukenhof! Deze zomer kunnen bezoekers van Kasteel Keukenhof genieten van een prachtige dahliatuin en vele zomerbloemen. In de voortuin van het kasteel zijn zo’n 150 verschillende soorten dahlia’s geplant.
Om de bloei van de zomerbollen te vieren verzorgt Corso Zundert een prachtig in dahlia’s gestoken kunstwerk in de voortuin van het kasteel. De Keukenhof Dahlia Dagen zijn van 22 tot en met 26 augustus.

 


Bloementapijt Brussel Bron: VTM

17-8-2018 Groots bloementapijt wederom uitgerold op Grote Markt Brussel

Komt allen dit weekend naar de Grote Markt in Brussel. Aldaar is wederom het jaarlijkse bloementapijt aangelegd, een happening die op flink wat landelijke media-aandacht mag rekenen. Niet minder dan een half miljoen bloemen zijn ervoor gebruikt (het tapijt beslaat 1.800 vierkante meter), in hoofdzaak begonia’s.Thema dit jaar is Guanajuato, een regio in Mexico waar traditioneel veel bloemen gekweekt worden. De uiteindelijke uitvoering verschilt enigszins van het ontwerp, omdat door de droogte niet alle bloemen geoogst zijn. Het tapijt bestaat dit jaar daarom voor ‘maar’ 60 procent uit begonia’s, de resterende 40 procent is opgevuld met dahlia’s. Klik hier voor een video van de opbouw.

 


Tulpenlikeur14-8-2018 Tulpenlikeur

Naast tulpenwodka, is er nu ook een tulpenlikeur. De tulpen zijn in 2016 gekweekt op een stuk braakliggend terrein op de Zuidas in Amsterdam. In 2017 werd er geoogst en de 6000 tulpen werden vervolgens verwerkt tot twee verschillende batches tulpenlikeur. De ene likeur werd wat zoet en de andere kreeg een meer citrusachtige smaak. Achter het concept staat Merel Ligtelijn, afstammeling van een van de uitbaters van de slijterij Van Zuylekom, Levert & Co. “Dit najaar komen we ook met een tulpengin”, zegt initiatiefneemster Merel Ligtelijn. Meer informatie op https://www.primeurzuidas.nl/.


Open dagen Bollenstreek

9-8-2018 Bloembollen uitstapjes komend weekend

Tijdens de Agrarische Open Dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’ in Voorhout op zaterdag 11 augustus kunnen van 10.00 – 16.00 uur vier bedrijven uit de bollensector worden bezocht. De andere drie deelnemers aan deze open dag zijn een kookstudio, een melkveehouder en toeleverancier van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. De bedrijven zitten allemaal aan de Jacoba van Beierenweg in Voorhout. De route is ongeveer 1,5 kilometer lang. Langs de bedrijven rijdt een tractortrein. Kijk voor meer informatie op https://www.facebook.com/bollenstreekinbedrijf/

Op 11 augustus rijdt de Flower Parade Rijnsburg met het thema Around the World door Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Met twaalf praalwagens, twee muziekwagens, dertig andere met bloemen versierde voertuigen is deze parade een van de mooiste in Nederland. De honderden muzikanten en figuranten maken van Flower Parade Rijnsburg tot een rijdend theater. Tip: bezoek op vrijdag 10 augustus de gratis toegankelijke Flower Parade Show in Bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg. Vanaf 19.00 uur is er een sfeervolle avond vol muziek en bloemen. Op zondag 12 augustus zijn de praalwagens de hele dag nog te bewonderen op de Kon. Wilhelmina Boulevard in Noordwijk. Kijk voor meer informatie op www.rijnsburgscorso.nl.


Dahlia

4-8-2018 Dahlia in de spotlight

Dit weekend kunt u op diverse plekken genieten van bloeiende dahlia’s
Festina Lente tuin, Katwijk, www.festinalentetuin.nl
Kwekerij De Kleine Plantage, Eenrum, www.dekleineplantage.nl
Kwekerij/Tuin De Boschhoeve, Wolfheze, www.boschhoeve.nl


Varend corso 2018

2-8-2018 Helemaal Hollands! Varend Corso Westland 3, 4 en 5 augustus

Tijdens het eerste weekend van augustus kleurt de route door de Zuid-Hollandse wateren weer door de stoet van het Varend Corso. De historische schuiten zijn helemaal versierd met bloemen, planten, groente en fruit uit de Westlandse kassen. Elke schuit met hun eigen onderwerp, allemaal passend binnen het overkoepelende thema “Helemaal Hollands”. Ook dit jaar zal het Kindercorso voor het Varend Corso uit varen. Het is het zesde jaar op rij dat het Kindercorso mee vaart. De boten zijn volledig ontworpen en opgemaakt door kinderen en gebaseerd op het thema van dit jaar. De 7 boten van het kindercorso is een verrijking voor het corso waarmee ook de jongere deelnemers van 8 tot 14 jaar een eigen plekje hebben te midden van de overige boten. Ook zal er minimaal één speciale ‘tienerboot’ voor 12 t/m 18 jarigen meevaren met het corso. De vletten voor het kindercorso worden door de scouting ter beschikking gesteld. Het corsoweekend is in de loop der jaren uitgegroeid tot meer dan alleen een feest op het water, want ook op de wal worden jaarlijks tal van activiteiten georganiseerd. Traditiegetrouw zijn voor deze editie ook weer fiets- en boottochten naar het corso uitgezet. Verder wordt op verschillende plaatsen een vlootschouw georganiseerd waar bezoekers de boten van zeer dichtbij kunnen bekijken. In historische stad Delft is het corso op zondagmiddag te bewonderen in de haven.
Meer informatie : https://varendcorso.nl/. Hier is ook de bonte stoet live via de webcam volgen.


tulpenfotos van foto Tom Hegen

25-7-2018 Duizelingwekkende tulpenfoto’s van fotograaf Tom Hegen

“Nederlandse tulpenkwekers telen zo’n 2 miljard tulpen per jaar”, weet de Duitse fotograaf Tom Hegen. “In april en mei heb je een week of drie, vier, waarin alles in bloei staat. In 2015 werden op de veilingen 926 verschillende variëteiten aangeboden en 77% van alle tulpenbollen op de wereldwijde markt komen uit Nederland.” Deze informatie inspireerde de fotograaf om met een drone over de velden te vliegen en er een gave fotoserie van te maken. Deze is hier te zien.

 


17-7-2018 Rooien en verwerken tulpenbollen bij JUB Holland in beeld

Bij JUB Holland is Renee de Ridder druk bezig met het rooien van de bollen. Het allround bollenbedrijf plaatste onderstaande video online, waarin mooi te zien is hoe dit gebeurt. Renee: “Eerst wordt de grond van de bollen gescheiden. Vervolgens worden ze gedroogd en zijn ze pelrijp. Dan gaan ze over de verwerkingslijn, alwaar ze van de buitenste laag ontdaan worden, en dan worden de grote van de kleine bollen gescheiden. De grote worden verpakt voor de verkoop, de kleintjes gaan terug de bewaarcel in. Die krijgen een temperatuurbehandeling en dan, wanneer het oktober is en de bollen gezaaid moeten worden, gaan ze weer de grond in en is het cirkeltje rond.”


Bloembollenveld

11-7-2018 “Wonen naast bollenveld goed voor de gezondheid”

“Over het algemeen vinden we geen duidelijke verbanden tussen gezondheid en de nabijheid van landbouwpercelen. Mensen, die dichter bij landbouwpercelen wonen, leken over het algemeen zelfs wat gezonder te zijn dan mensen die daar verder vandaan wonen.” Tot deze opvallende conclusie komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een jarenlang onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op omwonenden. Aanleiding voor het onderzoek waren (met enige regelmaat het landelijk nieuws halende) klachten en protesten van mensen die, wegens de nabijheid van een landbouwperceel en/of bollenveld, vreesden voor hun gezondheid.Dat lijkt dus, als we de RIVM mogen geloven, wel mee te vallen.
Benieuwd naar het onderzoek? Het is hier in te zien.


Lampagione-bitterknol-venusknol

9-7-2018 Nieuwe blog: Kun je bloembollen eten?

Afgelopen weekend surfde ik wat rond op internet en op een Italiaanse website kwam ik een recept tegen voor de wilde kuifhyacint (Muscari comosum). In Italië wordt deze bol Lampascioni genoemd en is op de markten in Puglia te koop. Zelfs het beste restaurant van de wereld, Osteria Francescana in Modena, verwerkt de lampascioni in de tagiatella. Lees verder.

 

 


Allium

4-7-2018 Allium, stevige stengels met status

Het zijn joekels van bloemen en je ziet ze echt niet bij de Jumbo en ook hebben ze eigenlijk niets van doen met uien. Je kunt de bol wel plat stampen, vertelt teler Martijn Jong, maar daar krijg je geen tranende ogen van. Het Noordhollands Dagblad ging langs bij de teler uit Lutjebroek en maakte er een mooi verhaal over de teelt van de sierui, oftewel Allium. Het verhaal is hier te lezen.

 


Lilium OT 'Zambesi'

28-6-2018 Lily League: ‘Zambesi’ nieuwe nummer één

De cultivar ‘Zambesi is door bezoekers van de Dutch Lily Days (begin juni) en andere belangstellenden voor het eerst verkozen tot de meest gewaardeerde lelie ter wereld.De bijna vierhonderd uitgebrachte stemmen en de betrokkenheid van de bezoekers bewijzen het succes van de formule van de Lily League, een initiatief van Onings Holland. De Lily League is een lijst met de mooiste en meest gewaardeerde leliecultivars van het moment. Na het verwerken van alle inzendingen bleek de top drie te worden gevormd door ‘Zambesi’, ‘Tabledance’ en ‘Touchstone’. De top vijftig is te zien op de website van Lily League

 


Wandelen Kasteel Keukenhof

20-6-2018 Wandelen op Kasteel Keukenhof

Landgoed Keukenhof ligt in het hart van de Bollenstreek en heeft een oppervlakte van 238 hectare. Een oase van rust en groen in een gevarieerd duin- en bosgebied. Door de grote afwisseling van hakhoutbossen, beukenbossen en weilanden is Landgoed Keukenhof een prachtige plek voor een heerlijke wandeling. Je wandelt langs de houtvijver, de kwekerij en de bijenkasten of je kiest voor het wat ruigere Laarzenpad. Onderweg ontdek je de grote diversiteit aan bomen, planten en dieren op de landerijen van Keukenhof. Rondom het kasteel kun je genieten van de idyllische kasteeltuinen, hofjes, beelden en mooie doorkijkjes. Met een hapje en een drankje bij restaurant Hofboerderij maak je de dag compleet.

Op diverse plekken rondom het kasteel zijn zomerbollen geplant. Deze zomer kunnen bezoekers van Landgoed Keukenhof genieten van een prachtige dahliatuin en vele zomerbloemen. 


14-6-2018 2,4 miljoen kilo afgedankte bloembollen krijgen tweede leven

Ieder jaar gooit de Nederlandse bollensector een kleine 2,4 miljoen kilo bloembollen weg. Bollen, die bedoeld zijn voor de verkoop, voor bij u en mij in de tuin. En dat is, voor alles, doodzonde. Maar, wil het cliché, problemen zijn ook kansen, en vanuit die gedachte bedachten Frank en Sophie Berbee een oplossing. Zij richtten goed twee jaar geleden het bedrijf BloemenStorm op en zijn, vaak letterlijk, de boer op gegaan om de overgebleven bollen op te kopen. BloemenStorm stopt deze bollen in bloembakken, die bedrijven kunnen leasen. In de bloembak zitten meerdere lagen bollen en zelf komt het bedrijf drie keer per jaar langs om ze te verversen. Klanten nemen een abonnement en daarmee een heel jaar kleur voor de deur. Meer informatie: www.bloemenstorm.nl.


11-6-18-doop-agapanthus-herman-boerhaave

12-6-2018 Agapanthus ‘Herman Boerhaave’ gedoopt

Burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen heeft zondag 10 juni de Agapanthus ‘Herman Boerhaave’ gedoopt. Ze deed dat bij het geboortehuis van Herman Boerhaave (1668-1738) in Voorhout ter gelegenheid van de start van het Boerhaavejaar. De wetenschapper Herman Boerhaave werd op 31 december 1668 in Voorhout geboren als zoon van dominee Jacob Boerhaave en diens echtgenote Hagar Daalder. Ter gelegenheid van zijn 350e geboortedag is een fietsroute samengesteld langs plaatsen waar Boerhaave woonde en werkte, allemaal gelegen in Leiden en omgeving. Ook deze fietsroute werd 10 juni gepresenteerd. Agapanthus ‘Herman Boerhaave’ is een aanwinst van veredelaar Jan Zwetsloot uit Voorhout.


Flower Parade Rijnsburg

8-6-2018 Wie bedenkt het thema van de Flower Parade 2019?

Het bestuur van de Flower Parade Rijnsburg is op zoek naar een passend thema voor het bloemencorso van volgend jaar. Corsoliefhebbers die een idee hebben voor het nieuwe thema kunnen dat tot 30 juni mailen naar flowerparade@outlook.com. Het nieuwe thema moet niet teveel lijken op één van de thema’s van de afgelopen jaren: Around the world, Spreekwoorden en Gezegden, The best of Holland, Back to… en The sound of flowers. Binnen het thema moeten minimaal 12 subthema’s bedacht kunnen worden voor de praalwagens en de muziekwagens.Het winnende thema wordt bekend gemaakt tijdens de Flower Parade 2018. Dat rijdt op zaterdag 11 augustus van Rijnsburg via Katwijk naar Noordwijk. Bron: Bollenstreek omroep


Tulipa

4-6-2018 Theatervoorstelling over de tulp

Een theatrale ode aan de Tulp als bron van schoonheid, arbeid, rijkdom en waanzin. TgLAVA zet deze ogenschijnlijk simpele bloem in het licht. Tulipa speelt zich af in de kas, waar de drie zussen Appel aan de vooravond staan van de faillissementsverkoop van het familiebedrijf, Appel, Tulpen & Bollen. De voorstelling wordt een mozaïek van verschillende momenten uit de geschiedenis van de Tulp en de mensen die daar een belangrijke rol speelden. Tulipa gaat in première op 8 juni om 20:00 uur en is tot en met 7 juli te zien op Land van Fluwel. Dit is de derde productie van tg. Lava, een theaterinitiatief van Marije Scheerder, Jiske Gunkel en Liesbeth Rood. Eerder maakten zij Baden en de familievoorstelling Sneeuw op de Vensterbank) Tg.LAVA maakt tragikomisch locatietheater, gebaseerd op nieuw, Nederlands repertoire. Klik hier voor meer informatie.


Kasteel Keukenhof

1-6-2018 De zomer in bij Kasteel Keukenhof

Rondom het kasteel zijn op diverse plekken zomerbollen geplant. Deze zomer kunnen bezoekers van Landgoed Keukenhof genieten van een prachtige dahliatuin en vele zomerbloemen. De schapen zijn geschoren en de dieren van het lentepark zijn verhuisd naar de kinderboerderij bij Kasteel Keukenhof. Om de toegankelijkheid van het landgoed rondom het kasteel te verbeteren, zijn de paden vernieuwd. Ze hebben hun oorspronkelijke uitstraling behouden, maar zijn nu met naaldhakken, kinderwagens en rollators makkelijker begaanbaar. Ook het plein voor restaurant Hofboerderij is aangepakt.


Bloemencorso Bollenstreek

22-5-2018 Thema Bloemencorso Bollenstreek 2019: World on the Move

Tijdens de jaarlijkse medewerkersbijeenkomst van het Bloemencorso van de Bollenstreek, zaterdag 19 mei in Hotels Van der Valk Sassenheim-Leiden in Teylingen, werden de corsoprijzen uitgereikt. Ook werd door vicevoorzitter Gerrit Rutgrink kort teruggeblikt op de 71ste corso editie die meer dan een miljoen bezoekers heeft getrokken. Het corsothema luidde Cultuur.
De 72ste editie van het Bloemencorso van de Bloembollenstreek rijdt volgend jaar op zaterdag 13 april van Noordwijk naar Haarlem. Het nieuwe corsothema is dan “World on the Move” oftewel “Wereld in beweging”, waarbij gedacht kan worden aan de snelle veranderingen in de wereld.


17-5-2018 Bio-hyacinten in kunstwerk ‘Wedding Chapel’

Zaterdag 19 mei a.s. trouwt Prins Harry met Meghan Markle. Tijdens de Bloemendagen in het Noord-Hollandse Limmen (5 tot en met 11 mei) won de ‘Wedding Chapel’ de tweede prijs in de categorie ‘Mozaïek/Prikstuk/Werkstuk groter dan 4 m2’. De bloemen die voor dit kunstwerk gebruikt zijn, zijn de biologische hyacinten van V.O.F. de Driehoek in Akersloot. 

 


Keukenhof

15-5-2018 Keukenhof trekt bijna 1,4 miljoen bezoekers

Seizoen 2018 sluit de internationale bloemententoonstelling de Keukenhof af met bijna 1,4 miljoen bezoekers, zo deelde directeur Bart Siemerink vandaag (14 mei) mee tijdens een persconferentie. Hoewel dit vrijwel evenveel is als vorig jaar, is toch sprake van een groei in het aantal bezoekers. Immers, vorig jaar was het park zestig dagen open, terwijl dat er dit jaar 53 waren. Lag vorig jaar het gemiddeld aantal bezoekers op 23.500 per dag, dit jaar waren dat er 26.500.Ondanks een start met koel weer kwam het bezoek massaal naar het park. Dit jaar in 14.000 touringcars en 164.000 auto’s. De bezoekers toonden zich zeer tevreden. “Ons waarderingscijfer is opnieuw hoger dan vorig jaar: 9,0. Daar zijn we vooral erg trots op.” Volgend jaar is het park weer langer open: van 21 maart tot en met 19 mei. Het dan 70-jarige park staat in het teken van Flower Power.


Pernille La Lau Foto van Facebook Koffietijd RTL

8-5-2018 Telers haken in op Internationale Irisdag 2018

Dinsdag 8 mei is Internationale Irisdag, de dag waarop de Irisbloem centraal staat. Voor het eerst haken Nederlandse Iristelers in op deze bijzondere dag en brengen de bolbloem onder de aandacht van consumenten. De Iris wordt vaak toegepast in gemengde boeketten, maar kan ook in de tuin geplant worden. Samen met Iristelers nam de KAVB dit jaar het initiatief om met twee opvallende Facebookacties met Radio Veronica en RTL Koffietijd de bloem extra in het zonnetje te zetten. DJ Giel Beelen en tv-presentatrice Pernille La Lau toonden op dinsdag een prachtig Irisboeket en feliciteerden alle Irissen in Nederland met deze feestelijke dag. Iedere ‘Hollandse Iris’ die zich bij Veronica of Koffietijd meldde (of werd getagd) maakte kans op kleurrijk Irisboeket.


Crocus vernus

4-5-2018 Krokussen brengen Dodendraad tot leven

Dit najaar planten 26 gemeenten langs de Belgisch-Nederlandse grens een lint van witte krokussen. Hiermee wordt de Dodendraad herdacht. Dit najaar is het honderd jaar geleden dat de Dodendraad werd afgebroken. Dit was een elektrische grensversperring van 350 kilometer lang, waar 2.000 volt op stond. De Duitse bezetter plaatste deze om te voorkomen dat vrijwilligers zich aansloten bij het Belgische leger. Ook probeerden de Duitsers zo spionnen en smokkelaars tegen te houden. Langs de hele Nederlands-Belgische grens vielen bij de draad zo’n duizend doden. Om de doden te herdenken en dit verhaal levend te houden, planten duizenden vrijwilligers dit najaar witte krokussen langs het voormalige traject van de Dodendraad. De witte krokussen lijken qua vorm op de witte isolatoren van de elektrische draad.
De Nederlandse gemeenten die krokussen gaan planten zijn: Hulst, Terneuzen, Baarle-Nassau, Reusel-de Mierden, Cranendonck, Weert, Leudal, Maasgouw, Stein en Gulpen-Wittem. In België zijn dat: Damme, Maldegem, Sint-Laureins, Assenede, Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint Gillis-Waas, Beveren, Ravels, Neerpelt, Hamont-Achel, Bocholt, Kinrooi en Maasmechelen.


Bloemendagen 20184-5-2018 Bloemendagen Limmen 5 mei t/m 11 mei 2018

Zaterdag 5 mei vanaf 10 uur zijn de mozaïeken, werkstukken, vrije categorieën, straatversiering en bloemsierkunst te bewonderen. De route voert u langs alle mozaïeken en kan het beste per fiets of per auto gereden worden en is ± 10 km lang. Routeboekjes zijn verkrijgbaar gedurende het weekend aan het begin van de route aan de Zuidkerkenlaan (zuidkant van Limmen) en gedurende alle dagen liggen ze bij verschillende mozaïeken. Meer informatie: http://www.bloemendagenlimmen.nl/.

 

 


Borsato lelie 20183-5-2018 Bruidsmodekoningin Mary Borsato doopt eigen lelie

Bruidsmodespecialist Mary Borsato doopte samen met haar bruidsmodellen haar eigen lelie. Zij deed dit ter gelegenheid van de opening van de lelieshow in Keukenhof. Lelie “Mary’s Romance” is beschikbaar gesteld door Roselily. Deze roze lelie is bijzonder geschikt voor bruidswerk. De lelie geurt niet en geeft geen stuifmeel. In de laatste twee openingsweken van Keukenhof vormt de grootste lelietentoonstelling ter wereld de romantische finale van de bloemenshows. Ruim 15.000 lelies in circa 300 rassen sieren op imposante wijze het Willem-Alexander Paviljoen.Tot op de laatste dag op 13 mei staat de agenda van Keukenhof bol van de kleurrijke bloemenshows. Keukenhof blijft haar bezoekers verrassen en inspireren met bloemen. Naast de bolbloemen in het park, zorgen 500 bloemenkwekers voor nieuwe producten van topkwaliteit in de paviljoens. De bloemenshows onderstrepen het thema van 2018 “Romantiek in Bloemen” en werken toe naar een wel heel romantisch slotstuk: de grootste lelieshow ter wereld.


2-5-18-victor-bloemendagen2-5-2018 Illusionist Victor Mids bezoekt Bloemendagen

Een van de vele bloemenmozaïeken die gemaakt zijn voor de Bloemendagen Anna Paulowna, is een portret van illusionist Victor Mids. Mids is bekend van het tv-programma Mindf*ck. De illusionist kwam dinsdag 1 mei zelf langs om zijn portret te bewonderen. Prikploeg Lieve’s Hoeve heeft het portret van Mids gemaakt en behaalde met het kunstwerk een derde plek. Mids was vereerd dat er een mozaïek van hem was gemaakt. Hij vond het erg leuk en mooi. Met zijn familie die hij had meegenomen, is hij op bezoek geweest bij de prikploeg. Voor alle voorbijgangers die toevallig langskwamen nam hij ook de tijd om met hen op de foto te gaan. Foto: Bloemendagen

 


Foto: Keukenhof1-5-2018 Sprookjesachtige bruidsmodeshows tijdens Blooming Romance festival Keukenhof 3 t/m 6 mei

Tijdens het Blooming Romance festival van 3 t/m 6 mei staat Keukenhof in het teken van bruidsmode. Op de catwalk komen trouwjurken en bloemen tot leven tijdens verschillende modeshows. Waan je in de jaren 50, 60, 70 en 80 bij de tentoonstelling van prachtige vintage trouwjurken (van onder andere Frans) Molenaar en accessoires. Laat je meeslepen in romantische sferen in een kleurrijk Keukenhof.

 

 


 Keukenhof uit de lucht 227-4-2018 Keukenhof vanuit de lucht

Keukenhof is niet vies van een beetje reclame en vertelt graag aan iedereen die het horen wil wat er nu weer op stapel staat. Zodoende stuurden zij ook een aantal foto’s uit, gemaakt vanuit het Dakota vliegtuig PH -PBA. Daarop zijn de Keukenhof zelf en de omliggende bollenvelden in volle bloei te zien.

 

 


Bloemendagen 201826-4-2018 Bloemendagen by night

Dit jaar is tijdens de Bloemendagen in Anna Paulowna voor de eerste keer Bloemendagen by night. Op maandag 30 april tussen 21.00 en 23.30 uur kan iedereen genieten van verlichte bloembollenvelden. Van 28 april tot en met 2 mei staat Anna Paulowna in het teken van geur en kleur vanwege de 65e editie van de Bloemendagen. In de hele polder kunnen belangstellenden ruim honderd mozaïeken, bewegende werkstukken, versierde straten en bruggen bewonderen. ‘s Avonds zijn de meeste mozaïeken, bruggen en straten verlicht. Bloemendagen by night is een aanvulling hierop. De bollenkwekers in de regio zijn gevraagd om de bloeiende velden te verlichten en de deelnemers van de Bloemendagen hun stuk. Voor belangstellenden is er een route langs de werkstukken en bollenvelden. De route is per auto of fiets af te leggen en bedraagt 25 tot 30 kilometer. De route is te vinden op de websiteBloemendagen is een gratis evenement. Meer informatie is te vinden op de website.


Dokkum25-4-2018 Dokkum Tulpenstad opent tulpenseizoen

Vandaag opent Stichting Dokkum Tulpenstad het tulpenseizoen. Kinderburgemeester Aukje Miedema onthult om 15.30 uur het tulpenroutebord. Er is een route langs 2.250 m2 bloemenpracht op en nabij de bolwerken van Dokkum. Er is gekozen voor een meerjarige bollenmix met een bloeiperiode van februari tot juni. De bloemen dragen bij aan de versterking van de biodiversiteit door een grote aantrekkingskracht op bijen, vlinders en andere insecten. Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Dokkum Tulpenstad.

 


Enjoy the flowerfields24-4-2018 Jeugdjournaal filmt toeristen in tulpenvelden

Het NOS Jeugdjournaal van zondag 22 april heeft aandacht besteed aan de toeristen die door de bollenvelden lopen om foto’s te maken. Kinderen van een bollenkweker vertellen erover in een item.
In het item roepen de kinderen op om foto’s te maken vóór de tulpenvelden in plaats van erin te lopen. “Ik vind dat het niet kan, want het is van iemand anders. Het is niet jouw bezit.” In februari boden de KAVB en de Keukenhof borden te koop aan voor kwekers. Met de borden proberen de organisaties toeristen duidelijk te maken dat ze de bollenvelden niet mogen betreden. Het bord is ook te zien in de reportage. Volgens kwekersdochter Britt kijken toeristen er wel naar, maar trekken ze zich er niets van aan. Tijdens het filmen gaat een toerist ook tussen de bloemen zitten. Als de presentatrice de toerist erop aan spreekt, reageert deze dat ze weet dat het verboden is, maar het toch doet. Bekijk hier het item van het Jeugdjournaal.


bloemencorso-bollenstreek-draak-standaard-2018-rf23-4-2018 ‘Bloemencorso in de Bollenstreek beleeft drukste editie ooit’

Het Bloemencorso in de Bollenstreek van afgelopen weekend heeft nog nooit zoveel bezoekers getrokken. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie op nu.nl. Mogelijk is zelfs de grens van 1 miljoen bezoekers doorbroken. Volgens diezelfde organisatie heeft de enorme mensenmassa, waaronder ook veel toeristen, niet tot noemenswaardige (verkeers-)problemen geleid. Meer foto’s op: https://www.bloemencorso-bollenstreek.nl/nl/fotos/bloemencorso-2018/. Foto: Greenity.

 


Tulpenroute Flevoland 201820-4-2018 Zaterdag 21 april tot en met zondag 6 mei 2018: Profytodsd Tulpenfestival

In de Gemeente Noordoostpolder vindt dan het Profytodsd Tulpenfestival plaats. Vorig jaar bezochten meer dan 80.000 bezoekers het festival. Niet alleen onder de Nederlanders is het festival populair, ook buitenlandse toeristen komen speciaal naar de Noordoostpolder om de prachtige uitgestrekte velden met tulpen te bewonderen. Ook dit jaar wordt er weer van alles georganiseerd rondom de tulpenvelden. Er zijn verscheidene routes uitgestippeld; zo is er de bekende autoroute van maar liefst 120 kilometer lang, er is een 38 kilometer lange fietsroute uitgezet en er zijn wandelroutes van 7, 15 en 25 kilometer. Voor mensen zonder eigen vervoer worden er bustours georganiseerd compleet verzorgd met gids en voldoende stopmomenten om te genieten van het landschap en mooie plaatjes te schieten. Paardenliefhebbers kunnen zich aanmelden voor de populaire koetsentocht die geheel verzorgd wordt door de lokale menvereniging. Heb je geen last van hoogtevrees? Boek dan een ticket voor de tulpenvliegroute en laat je per helikopter vervoeren boven de prachtige tulpenvelden en het IJsselmeer. Doordeweeks kunnen bezoekers op het tulpenbelevingsveld aan het Creilerpad 14 te Creil genieten van de 500 soorten tulpen in de tulpenshowtuin, foto’s maken bij de selfievelden of een kopje koffie met wat lekkers op het terras van het pop-up grand-tulip-café nuttigen. Mensen die nieuwsgierig zijn naar de achtergrond van de tulpenvelden en het landschap kunnen hun hart ophalen in het tulpeninformatiecentrum aan het Wrakkenpad 2 te Creil. Onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers wordt je helemaal bijgepraat. Het tulpenbelevingsveld en het tulpeninformatiecentrum zijn dagelijks geopend en gratis toegankelijk. Meer info en routes op https://www.stepnop.nl/tulpenfestival/


Anita Witzier tulp18-4-2018 Anita Witzier ontmoet in Keukenhof eigen tulp

Anita Witzier, ambassadeur van het Reumafonds, heeft in Keukenhof haar eigen Tulipa Anita Witzier in volle bloei bewonderd. Witzier kreeg haar eigen tulp afgelopen oktober tijdens WereldReumadag voor haar inzet voor het Reumafonds. Al meer dan 16 jaar maakt zij zich buitengewoon hard om begrip te kweken voor de 2 miljoen mensen die net als zij leven met een vorm van reuma. Foto: Keukenhof

 


Booking.com - Keukenhof17-4-2018 Vanuit bed genieten van bloembollen in Keukenhof

Dit voorjaar heeft iedereen de mogelijkheid om wakker te worden aan de oever van een tulpenzee. In Keukenhof heeft Booking.com een doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de iconische tulpenvelden. Een unieke ervaring voor wie één van de drie overnachtingen weet te bemachtigen via de website van Booking.com. Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook hebben gasten toegang tot het gehele park en krijgen ze een diner aangeboden in een van de restaurants van Keukenhof, alsook het ontbijt de volgende ochtend. Voortvarendheid is geboden voor iedereen die graag een unieke slaapervaring rijker wil zijn. Drie nachten zijn beschikbaar op basis van ‘wie het eerst komt, …’ en boeken is alleen mogelijk op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur ‘s ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april. Per dag is er één nacht te boeken. De prijs van een overnachting in de luchtbel is 69 euro. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof.


Schilderen tussen de tulpen met Reik van de Bor16-4-2018 Schilderen en solex rijden tussen de tulpen

Op donderdag 26 april is Riek van de Bor van Galerie De Voorst van 10.00 – 17.00 uur aanwezig op het Tulpenbelevingsveld aan het Creilerpad 14 te Creil. Zij biedt bezoekers de mogelijkheid om zelf een tulpenschilderij te maken. Bezoekers kunnen hun eigen schildersmaterialen mee nemen of op het tulpenbelevingsveld een schilderspakket aanschaffen en aan de slag gaan. Indien gewenst is Riek beschikbaar om te begeleiden, te helpen en tips te geven. Om 14.00 uur diezelfde middag start de solextocht. Deze is nieuw in het programma van het Profytodsd Tulpenfestival. Van tevoren opgeven voor de twee uur durende tocht is verplicht en kan via tulpenbelevingsveld@gmail.com. Vanaf acht personen wordt er gestart met een tocht. Mocht de rit snel vol zijn, dan komt er een tweede tijdstip. Voor bezoekers, die individueel solex willen rijden, zijn er op 26 april de hele dag een aantal solexen beschikbaar op het tulpenbelevingsveld. Deze kunnen op de dag zelf geboekt worden op basis van beschikbaarheid. Er is altijd iemand stand-by voor het geval er iemand pech onder weg krijgt. Wanneer je met een groep op een andere dag of ander moment met de solex langs de tulpen wilt, is dat natuurlijk ook mogelijk. Vraag dan de beschikbaarheid op bij Solexnu, 06-17834111. De activiteiten op het tulpenbelevingsveld worden georganiseerd door de commissie Tulpenbelevingsveld van het Profytodsd Tulpenfestival, onderdeel van StEP Noordoostpolder. (fotocredits: commissie tulpenbelevingsveld)


Tulpenroute Flevoland 201813-4-2018 Tulpenroute Flevoland 2018

Van 14 april tot en met 5 mei 2018 is iedereen weer van harte welkom om te genieten van velden vol prachtige tulpen, zover het oog reikt. Ontdek het mooie buitengebied van Dronten, Lelystad en Zeewolde en doe mee aan de vele activiteiten langs de routes. Kom tot rust in de kleurrijke bloemenzee in de polder. Met Tulpenroute Flevoland willen we bezoekers uit binnen- en buitenland laten genieten van de prachtige kleuren van de tulpenvelden. Daarnaast willen we hen kennis laten maken met ons bijzondere buitengebied.
Op de voormalige zeebodem zijn indrukwekkende natuurgebieden ontstaan en onze landbouwgrond is het vruchtbaarst van Europa. De boeren zijn al vanaf oktober druk in de weer om Dronten, Lelystad en Zeewolde in de lente tot een waar kleurenparadijs om te toveren. Dit kost veel tijd, verzorging en vooral liefde. Het thema van Tulpenroute Flevoland 2018 is 100 jaar Zuiderzeewet. Dit jaar vieren we dat het 100 jaar geleden is dat de Zuiderzeewet is vastgesteld. De Zuiderzeewerken hebben ervoor gezorgd dat het Nederland van nu er ingrijpend anders uitziet dan het Nederland van 100 jaar geleden. De woeste Zuiderzee werd bedwongen, de Afsluitdijk en de vorming van nieuw land door de inpoldering van de Wieringermeer, de Noordoostpolder en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn hiervan zichtbare voorbeelden. Wandel, fiets en autoroutes via website www.tulpenrouteflevoland.nl


Bloemencorso 201711-4-2018 Bloemencorso: 18 wagens, weinig rood

Dankzij het warme weer van de afgelopen dagen komt het goed met de hyacinten voor het Bloemencorso, verwacht Ted Kortekaas. Hij is binnen het bestuur van de Stichting Bloemencorso Bollenstreek verantwoordelijk voor de bloemen. Tijdens de persconferentie, die gisteren plaatsvond op de Keukenhof, werd de laatste stand van zaken over het grootste bloemenevenement van de regio gegeven. Het Bloemencorso Bollenstreek rijdt vrijdag 20 april ’s avonds door Noordwijkerhout en trekt zaterdag 21 april van Noordwijk door de Bollenstreek naar Haarlem. Kortekaas: “Hopelijk blijft het droog, want in een nat gewas gaan we niet snijden.” Medewerking krijgt hij elk jaar genoeg van kwekers. “We hebben een vaste groep waar we elk jaar terecht kunnen en een groep bedrijven waar we bij toerbeurt welkom zijn.” Wat de kleuren betreft is rood het grote zorgenkind. “Voor de kleur rood gebruiken we geen hyacinten maar de dubbele tulp ‘Miranda’. Die staat nu nog niet te bloeien. Dat zal van de stekers de nodige creativiteit vragen.” Als eerbetoon aan de in januari overleden voorzitter Leo van der Zon heeft het bestuur besloten om een nieuwe prijs in te stellen: de Leo van der Zon Corsoprijs. Deze is bestemd voor die wagen die zich onderscheidt met het beste entertainment. Voorzitter Gerrit Rutgrink: “Leo was hier al een paar jaar mee bezig. Hij wilde meer doen met figuratie. Deze prijs past wat ons betreft in die inzet. Een speciaal hiervoor benoemde jury is al aan het werk om de criteria vast te stellen.” De stoet telt dit jaar achttien praalwagens. Drie ervan komen uit Azië. China komt met twee wagens: een van de Volksrepubliek China en een van de Cathay Flower Association. Thailand doet voor de tweede keer mee met een wagen. Vanaf woensdag 18 april vinden in Sassenheim bij De Leeuw de opbouwdagen plaats. Meer informatie is te vinden op de website.


Tulpenfestival Amsterdm 2018 Doop Van Eesteren10-4-2018 Tulp Festival Amsterdam

De vierde editie van Tulp Festival Amsterdam is op 28 maart geopend bij het Van Eesteren Museum. Bij deze gelegenheid werd de tulp ‘Van Eesteren’ gedoopt. Het Tulp Festival is van 31 maart tot en met 30 april. ‘Een tulp voor iedere Amsterdammer’ is het motto. Op 85 locaties zijn fleurige tulpenpresentaties te zien. Een gids met routekaarten geeft alle details over deelnemers, locaties en tulpensoorten. De gids is verkrijgbaar bij deelnemende organisaties. Deze zijn te vinden op de website van Tulp Festival. Daar is tevens te zien op welke locaties de bloemen bloeien. Foto: Tulp Festival Amsterdam


Van Haaster Tafelen tussen de Tulpen 20176-4-2018 Tafelen tussen de hyacinten

Van 12 tot en met 15 april vindt bij bloembollenbedrijf Van Haaster Vijfhuizen, Spieringweg 635 in Vijfhuizen het evenement Tafelen tussen de Hyacinten plaats. De afgelopen twee jaar organiseerde het bedrijf Tafelen tussen de Tulpen in een tulpenveld. Dit jaar komt het pop-up restaurant in een bloeiend veld hyacinten aan de Spieringweg te staan, waar restaurant ‘t Fort een lunch of diner serveert. Gasten genieten daarbij van het uitzicht over de hyacintenvelden, die dan prachtig in bloei staan. Tussen de gangen door worden de gasten bijgepraat over bloembollen en de teelt hiervan. Reserveren kan via tel. 023-55 89 010, of per e-mail info@fortrestaurant.nl. Foto: Afgelopen jaren organiseerde Van Haaster Tafelen tussen de Tulpen.


tulpenpluktuin Lisse 20185-4-2018 Tulpenpluktuin voor kinderen in Lisse

Op de eerste zaterdag van april is het weer feest voor kinderen in het centrum van Lisse. Kinderen kunnen dan namelijk gratis een bosje tulpen plukken. Het gezellige dorpsplein ‘t Vierkant (Heereweg 219) verandert voor een korte tijd in een mooie bloemenzee met meer dan 10.000 tulpen. Kinderen kunnen de tulpen plukken en thuis in een mooi vaasje zetten of natuurlijk cadeau geven. Hoewel er veel tulpen aanwezig zijn, geldt wel OP=OP.
Het pluktuin evenement in het centrum van Lisse is het ideaal om te combineren met een bezoekje aan Keukenhof. Voor kinderen is erg veel te doen in het park. Ook leuk is om met het gezin de Flower Tour fietsroute te fietsen. Deze 15 kilometer lange route brengt je langs de mooiste bloemenvelden.


hillegomse-bollenboot3-4-2018 Ontdek de bollenstreek vanaf het water met de Hillegomse Bollenboot

Vanaf woensdag 4 april is het zover, de Hillegomse Bollenboot vaart voor het eerst uit. Een mooi sloep van Olympia Charters uit Warmond is gedurende de openingsperiode van de Keukenhof beschikbaar gesteld als Bollenboot en de schippers die op vrijwillige basis zullen varen zijn gevonden. Maximaal 4 x per dag kan worden ingestapt voor een rondvaart met de Hillegomse Bollenboot. De rondvaart duurt ongeveer 1 uur en kost € 12,50 per persoon. Dankzij Boter Kaas & Olijven zijn er diverse mogelijkheden wat betreft de catering aan boord tijdens de rondvaart. Zo kunt u bijvoorbeeld een hapje en drankje meenemen aan boord, kunt u vooraf of achteraf koffie en taart eten, lunchen of heerlijk de dag afsluiten met een borrel. Er zijn diverse mogelijkheden en maatwerk is mogelijk. In de sloep is plaats voor 12 personen inclusief de schipper. Boekingen zijn mogelijk via de site van BKO https://www.bkonline.nl/hillegomse-bollenboot/.


Zegening bloemen voor Paus 201727-3-2018 Bloemen gezegend op transport naar de paus

Vandaag vertrekt het transport met duizenden bloemen van Keukenhof naar het Vaticaan in Rome. Paus Franciscus spreekt op paaszondag om 12.00 uur het traditionele urbi et orbi uit, omringd door bloemen uit Nederland. De bloemen zijn voor vertrek gezegend door de bisschop van Rotterdam, Han van der Hende. De arrangeurs hebben de beschikking over duizenden rozen, delphiniums (ridderspoor), lelies, meer dan 40.000 bolbloemen, de cymbidium en zelfs metershoge bomen. Hoofdarrangeur is zoals voorgaande jaren Paul Deckers uit het Limburgse Posterholt. Hij maakte de ontwerpen en koos de kleuren in overleg met het Vaticaan.


Keukenhof 2017 (25)22-3-2018 Keukenhof geopend

Vandaag is de Keukenhof weer open voor publiek. Van 22 maart 2018 tot en met 13 mei 2018 is de Keukenhof dagelijks geopend van 08.00 – 19.30 uur en kan de bezoeker genieten van prachtig bloeiende bloembollen. Het thema dit jaar is Romantiek in Bloemen. Die twee zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het mooiste lentepark ter wereld, met een zee van bloemen, brengt de bezoeker in een romantische lentesfeer. Het historische park is midden in de Romantiek ontworpen (1857) als siertuin voor Kasteel Keukenhof. In de sfeervolle tuin rondom de vijver, met mooie doorkijkjes en eeuwenoude beukenbomen, bloeien sinds 1950 een miljoen tulpen. Ook heeft de Keukenhof weer een prachtig tulpenmozaïek waarin 50.000 bollen zijn geplant. Het Keukenhofseizoen wordt afgesloten met Romantiek in Keukenhof, een festival met klassieke muziek in het park tussen de tulpen.


Kindertehuis Hanukkah12-3-2018 Tulpen plukken voor kindergeluk in Ghana

Zondag 18 maart a.s. van 11.00 – 17.00 uur organiseert Christine Lommerse, met meer dan vijftien vrijwilligers, de bijzondere actie ‘Pluk voor Kindergeluk’ bij Nord Lommerse aan de Nieuweweg 2. De opbrengst komt geheel ten goede aan kindertehuis Hannukkah van de Nederlandse Mariëtte Krouwel. Na afloop van het jaarlijkse Tulip Trade Event, dat Nord Lommerse Flower Bulb Group voor hun (internationale) klanten organiseert, kunnen de tulpen worden geplukt uit de tentoonstellingsbakken. In totaal zijn meer dan 100.000 tulpen te plukken. Een bos tulpen van 20 stuks kost 3 euro. Jong en oud is van harte welkom tijdens deze overdekte tulpenplukdag. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en ook de toegang is gratis. Meer info over het kindertehuis: www.mchildcare.nl.


Tulip Fever8-3-2018 Film Tulip Fever 

Tulip Fever vertelt een verhaal over ware liefde en speelt zich af tijdens de tulpenmanie in Amsterdam tijdens de 17e eeuw. Een tijd waar tulpen meer waard zijn dan goud. Het oogverblindende weesmeisje Sophia (Alicia Vikander) is vanuit het klooster waar zij opgroeide uitgehuwelijkt aan tulpenhandelaar Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz). Wanneer de jonge, talentvolle schilder Jan de Loos (Dane DeHaan) opdracht krijgt een portret van het echtpaar te schilderen, worden hij en Sophia op slag verliefd. Gedreven door passie, verzinnen de twee een list om samen een toekomst te kunnen opbouwen. Daarvoor moeten zij zich wel mengen op de riskante tulpenmarkt en alles op het spel zetten. De film is niet (meer) te zien in de bioscoop, maar wel bij enkele on-demand aanbieders zoals Ziggo.


Chinees bloemencorso7-3-2018 Chinees bloemencorso met Nederlandse roots

In Gaoming (Zuid-China) heeft in de eerste week van het Chinese Nieuwjaar een Bloemencorso gereden. Dit corso bestond uit vier grote praalwagens en zes luxewagens. Het overgrote deel van de bloemen die hiervoor gebruikt werden, waren tulpen, hyacinten, narcissen en amaryllissen. Deze bloemen waren speciaal hiervoor gebroeid. Wat afweek van het bloemencorso zoals we dat in Nederland kennen, is dat deze een week mooi moest blijven. Na de start reed de stoet iedere keer naar een andere locatie, om daar dan tentoongesteld te worden. Daar was telkens een grote groep stekers aanwezig om de wagens te herstellen en mooi te houden. Vanuit Nederland werd medewerking verleend door Pieter van Waardenburg, die vorig jaar ook voor het Nederlandse Bloemencorso tekende, en Fa. J. Heemskerk & Zn. uit De Zilk. De opdracht werd in China uitgevoerd door CBTC, eigenaar van de tulp ‘Cathay’. Foto: Mark Heemskerk


Lentetuin 20182-3-2018 Lentetuin geopend door zwemmende haai 

De 38e editie van de Lentetuin is geopend door meteoroloog Reinier van den Berg. Dit deed hij woensdag 28 februari door op een knop te drukken, waarna een haai door de onderwaterwereld zwom. ‘Duik in de onderwaterwereld’ is dit jaar het thema van de Lentetuin. De Lentetuin is nog te bezoeken tot en met 5 maart. Meer informatie: https://lentetuin.nl/

 

 


PolderPride 1 Insta27-2-2018 PolderPride Quality Tulips

Vandaag kocht ik een prachtige bos gele PolderPride Quality tulpen van het bedrijf Jac. Uittenbogaard & Zonen Kwekerij B.V. Dit bedrijf broeit 4 miljoen tulpen per jaar waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Ze gebruiken grotere bloembollen waardoor ze zwaardere tulpen broeien. Lees verder via: https://www.allesoverbloembollen.nl/PolderPride-quality-tulips/

 

 


Nieuw fotoboek tulpen22-2-2018 Nieuw fotoboek Tulips gepresenteerdEind deze maand verschijnt een nieuwe fotoboek over tulpen van de hand/lens van Peet Romijn. Het boek gaat een fraai verzorgde uitgave worden met vooral veel sfeervolle foto’s van tulpen in een natuurlijke omgeving, aangevuld met wat ondersteunende tekst in het Nederlands en Engels. Het boek krijgt een royaal formaat (25 x 30 cm), telt 160 pagina’s, is geheel fullcolour en heeft een hardcover-omslag. Leuk om te hebben, uiteraard, maar ook ideaal om cadeau te doen aan relaties of familieleden in het buitenland. De winkelprijs zal ca. €29,95 gaan bedragen, maar wie voor 1 maart a.s. gebruik maakt van de voorinschrijving, betaalt slechts €24,95 (inclusief verzendkosten en b.t.w). Reserveringen kunnen per email worden gestuurd naar peetr@hotmail.nl

 


Vaktentoonstelling Zwaagdijk 201820-2-2018 Vaktentoonstelling proeftuin voor studenten Clusius College

Studenten van de opleiding Bloem en Design van het Clusius College staan voor de uitdaging om de ruimtes van de Vaktentoonstelling aan te kleden met bloemstukken. Op woensdag 21 februari werken 15 studenten, onder begeleiding van Menno Groen van het Clusius college in totaal 70 grote en kleine bloemstukken uit.
De Vaktentoonstelling is 22 en 23 februari van 13:00-21:30 uur geopend voor bezoekers uit het bloembollenvak. Op 24 en 25 februari van 13:00-17:00 uur kan ook het publiek genieten van de bloemstukken van het Clusius College en een breed scala aan tulpen van de marktbroeishow. De Vaktentoonstelling vindt plaats in de Proeftuin Zwaagdijk. Toegang en parkeren zijn gratis. Meer informatie via: www.vaktentoonstelling.nl


Lenteflora 20189-2-2018 Lenteflora

De Lenteflora is een jaarlijkse huisbroei- en bloemententoonstelling van voorjaarsbloeiers in Lisse. De Lenteflora bestaat sinds 1933 en is daarmee de oudste bloemententoonstelling van Nederland. De insteek is op een plezierige, interactieve manier het onder de aandacht brengen en houden van de bloembollencultuur. De Lenteflora is niet commercieel en wordt georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers en is voor bezoekers gratis toegankelijk. De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen: de huisbroei, de vrije inzendingen en de scholierenbroei. De tentoonstelling van de Lenteflora wordt ook dit jaar weer opgebouwd rondom een specifiek thema. Het thema dat tijdens de tentoonstelling van 2018 centraal staat is: ‘Beleef de Lente!’. De tentoonstelling duurt van vrijdag 16 februari tot en met maandag 19 februari en is er gelegenheid om de schitterende tentoonstelling te bezoeken. De Lenteflora wordt gehouden in het gebouw van HOBAHO te Lisse. Zie hier voor meer informatie.


Tulpenkoningin en princes Bloembollen Vakdagen Flevoland 20181-2-2018 Tulpenkoningin Lotte en Tulpenprinses Heleen gekroond tijdens Bloembollen Vakdagen Flevoland

Lotte Oppenhuizen uit Creil en Heleen Bruintjes uit Espel zijn tijdens de opening van de Bloembollen Vakdagen Flevoland in Creil gekroond tot Tulpenkoningin en Tulpenprinses. Zij zetten zich in 2018 in als ambassadeurs van de tulpenteelt en het Profytodsd Tulpenfestival in de Noordoostpolder. Sam van Egmond, directeur bemiddelen van Hobaho, hing Tulpenkoningin Lotte de sjerp om. Hij is trots dat hij al voor de zesde keer de sjerp om mag hangen. ’Fantastisch dat deze jongedames ons op deze manier vertegenwoordigen gedurende het tulpenseizoen in de Noordoostpolder’. Tulpenkoningin Lotte is 18 jaar en geboren en getogen in Creil. ‘Thuis hebben wij een agrarisch bedrijf en hier help ik wel eens mee. Ik ben nu tweede jaars student podotherapie aan het Saxion in Enschede. Elke vrijdag en zaterdag ben ik op het voetbalveld te vinden en deze zomer doe ik voor het eerst mee doen aan de autocross. Ook vind ik het leuk om in de weekenden met mijn vriendinnen op stap te gaan’. Tulpenprinses Heleen is19 jaar en woont in Espel. ‘Op dit moment zit ik in het tweede jaar van de opleiding agrarisch ondernemerschap dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Naast mijn studie werk ik en houd ik mij bezig met schapendrijven, ben ik af en toe op de atletiekbaan in Emmeloord te vinden en probeer ik in het weekend de feestjes niet te missen’.
bron: Step


sneeuwklokje 230-1-2018 Sneeuwklokjesgala op 4 februari

Sneeuwklokjes staan centraal tijdens het jaarlijkse Sneeuwklokjesgala dat op zondag 4 februari bij Tuincentrum Ofman wordt gehouden. Gastspreker is Alan Street, headgardener van Avon Bulbs. Street geeft een lezing met als titel: ‘The birth of spring, a celebration of early bulbs, with snowdrops as a focal point.’ Hij geeft zijn lezing om 11.00 uur en om 13.00 uur. Het gala duurt van 10.00 – 16.00 uur. De toegangsprijs is 2,50 euro. Tuincentrum Ofman is gevestigd aan de Engewormer 19a in Wormer. Hoewel de nadruk ligt op sneeuwklokjes, zijn er ook andere voorjaarsbloeiers te koop.Meer info.

 


pluktuin BloemrijkSchagen 27011825-1-2018 Boer Tom opent pluktuin BloemrijkSchagen

De tulpenpluktuin van BloemrijkSchagen wordt dit jaar geopend door Tom Groot, bekend als Boer Tom. Zaterdagochtend 27 januari om 10.00 uur zal de opening zijn in het winkelcentrum Makado in Schagen. Tijdens BloemrijkSchagen staan er op verschillende plekken in het winkelcentrum bloembakken met voorjaarsbloemen en bloemstukken gemaakt door bloemisten uit de omliggende dorpen. Door het winkelcentrum heen komen nog diverse bloembakken te staan, gevuld met verschillende bloemen. Ook zullen er bloemisten aanwezig zijn. Daarnaast is er aan de kleintjes is gedacht. Er staan diverse leuke activiteiten op het programma. BloemrijkSchagen werd in 2014 voor het eerst gehouden. Op het middenplein in het winkelcentrum zal een grote tulpenpluktuin komen te staan. De tuin zal zaterdag 27 januari om 10.00 uur geopend worden door Boer Tom. Tot 16.00 uur is hij deze dag open. Op zondag 28 januari is de tuin open tussen 12.30 en 16.00 uur.


Tulpendag resultaat22-1-2018 Tulpendag internationaal gevierd

Met een reusachtige pluktuin vol tulpen op de Dam in Amsterdam is zaterdag 20 januari 2018 een nieuw snijtulpenseizoen van start gegaan. Tienduizenden mensen stonden in de rij om gratis een bosje tulpen te plukken. Ook België beleefde dit jaar voor het eerst de Nationale Tulpendag met een pluktuin op het Koningin Astridplein in Antwerpen. In Duitsland is het nieuwe seizoen gevierd met een tulpenfietstour door Berlijn. Arjan Smit, voorzitter van Tulpen Promotie Nederland: “Wij zijn als collectief van Nederlandse tulpenkwekers bijzonder trots dat dit jaar onze buurlanden Tulpendag met ons mee vieren.”

 


Tulpendag 201819-1-2018 Tulpendag 20 januari 2018

Op zaterdag 20 januari 2018 is het weer zover, dan wordt de Dam door kwekers omgetoverd tot een tulpenpluktuin met maar liefst 200.000 kleurrijke tulpen. Het is elk jaar weer een feest: de opening van het tulpenseizoen met de officiële aftrap op de Dam in Amsterdam.
Van 13:00 tot 16:30 is de tulpenpluktuin open. Extra leuk: dit jaar is het thema van de Nationale Tulpendag ‘romantiek’.

10-01-2018 Programma Tulpendag 2018 bekend

Tulpendag wordt dit jaar in het hele land én in de buurlanden gevierd. Op de Dam in Amsterdam opent actrice Anneke Sluiters de pluktuin, waarbij zij wordt bijgestaan door het nieuwe Tulpenmeisje 2018 Lisa Smit. In Antwerpen viert België de start van het tulpenseizoen met een pluktuin.

Het thema van de pluktuin in Amsterdam is Romantiek. Dit thema is onder andere vertaald in het ontwerp van de tuin. De tuin wordt officieel geopend door een van de hoofdrolspeelsters van de romantische tulpenfilm Tulipani: Anneke Sluiters. Zij speelt de geliefde van tulpenboer Gauke, die na de Watersnoodramp in 1953 naar Italië vertrekt met een zak tulpenbollen. Anneke Sluiters opent zaterdag 20 januari om 13.00 uur officieel de pluktuin op de Dam. Het Tulpenmeisje Lisa Smit (19), tulpendochter uit Spierdijk, leidt haar én de aanwezige journalisten en bloggers rond in de pluktuin.

In samenwerking met de VLAM (België) krijgt Tulpendag op 20 januari een doorvertaling in België. Op het Koningin Astridplein in Antwerpen verschijnt een heuse pluktuin. In samenwerking met Keukenhof, NBTC, Noordwijk Marketing en Novasol vinden komende weken diverse tulpenactiviteiten plaats: als start zijn journalisten uit Duitsland aanwezig op de Dam in Amsterdam.

Voor meer informatie: Tulpen Promotie Nederland www.tulpenpromotie.nl


Hyacintenactie voor AYA8-01-2018 Hyacintenkwekers en dertien ziekenhuizen in actie voor jongvolwassenen met kanker

Voor de vierde keer op rij organiseert het Nationaal AYA (Adolescents & Young Adults) ‘Jong & Kanker’ Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers op vrijdag 12 januari een HAYAcintenactie in dertien ziekenhuizen. Door hyacinten te verkopen, wil de organisatie zoveel mogelijk geld ophalen voor jongvolwassen ’in ‘de bloei’ van hun leven met kanker. Dat op de jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt, is relatief onbekend. De actie heeft als doel om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren.

HAYAcinten
In 2015 hebben de hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland zich verbonden aan het Nationaal AYA ‘jong & Kanker’ Platform. Hyacintenkwekers stellen ook in 2018 belangeloos ruim 5.000 bossen hyacinten ter beschikking voor de verkoop. Ook Royal FloraHolland, van der Slot transport, Broekhof, Twinpack (verpakkingen) en Holbox (promotie) supporten belangeloos dit initiatief. Vrijwilligers van Roche NL helpen samen met AYA’s en zorgprofessionals bij de verkoop.

De dag begint op de bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg met de verkoop van de eerste kar hyacinten. Daarna nemen dertien ziekenhuizen verbonden aan het Nationaal AYA ‘ Jong & Kanker’ Platform het over en start 09.30 uur de verkoop op vijftien locaties: AMC, Antoni van Leeuwenhoek en VUmc in Amsterdam , Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar en Den Helder, LUMC in Leiden, MUMC in Maastricht , ETZ locatie Elisabeth en Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg, UMCG Groningen, UMC Utrecht, Jeroen Bosch Ziekenhuis ‘s-Hertogenbosch, Rijnstate Arnhem, HMC Den Haag en het Radboudumc in Nijmegen.

(H)erkenning van AYA
Per jaar horen gemiddeld 2.700 jongvolwassenen (AYA’s) in de leeftijd tussen de 18-35 jaar dat zij kanker hebben. AYA’s hebben leeftijdsspecifieke behandeling en (na)zorg nodig die de medisch-technische zorg en behandeling laat samenvallen met psychosociale zorg vanaf de diagnose tot ver daarna. Het AYA ‘Jong & Kanker’ Platform is een netwerk van zorgprofessionals die samen met jongvolwassenen met kanker werken aan de allerbeste AYA zorg. Sophia Sleeman (24 jaar): “Toen ik 18 was, kreeg ik kanker en stond mijn wereld op zijn kop. Ik was op zoek naar een plek in het ziekenhuis waar ik terecht kon met vragen over seksualiteit, vruchtbaarheid, studie en relaties. Allemaal thema’s waar je tegenaan kunt lopen als je jong bent en kanker krijgt. Daarom zet ik mij nu in voor het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform.” Inmiddels zijn er vier AYA-poli’s actief: in het Radboudumc, UMCU, Erasmus MC en LUMC. Einddoel is om AYA zorg overal in Nederland beschikbaar te hebben. 
bron: Royal FloraHolland


Westerkoggeflora 20183-01-2018 Camping La Flora tijdens de Westerkoggeflora

De winter is geen seizoen om te kamperen, maar tijdens de 37-ste editie van De Westerkoggeflora is het allemaal mogelijk. In het weekend van 26 t/m 28 januari 2018 opent camping ‘la Flora’ haar poorten in sporthal ‘De Koggenhal’ in de Goorn. Ruim 30 tulpenkwekers zullen dit weekend de beste tulpen tentoonstellen en de competitie aangaan voor ‘de beste tulp’.

Camping ‘la Flora’
Tussen de duizenden tulpen zijn bijzondere kampeervoertuigen te bewonderen uit de tijden van weleer. De oude KIP-caravan heeft een staanplaats op Camping ‘la Flora’, maar ook een vintage VW-kampeerbusje is er te zien. En her en der staan tenten uit de jaren ’70 en ’80 opgeslagen.
Het hele weekend zijn er heerlijke campingrituelen te zien en te horen. Mensen die lekker ontspannen bij hun tentje, met een gitaartje in de hand en heerlijke akoestische geluiden. Zondagmiddag wordt de show gevuld met Ierse muziek door band De Blauwe Lotus. En laten we de Bingo niet vergeten, dat elke zomer nieuw leven wordt ingeblazen op de vele campings.

Competitie met tulp ‘Milkshake’
Tulpen hebben de voornaamste plek binnen deze bloemententoonstelling, maar ook decoraties van lelies, alstroëmeria’s, rozen, chrysanten en diverse andere bloemensoorten zijn te bewonderen. Tulpensoort ‘Milkshake’ heeft een aparte plek op deze show; bloembollenkwekers uit de regio doen met deze tulp mee aan een competitie voor ‘De Beste Tulp’.
Midden in de winter en alvast plannen maken voor de zomervakantie? Dat kan tijdens de Westerkoggeflora in het weekend van 26 t/m 28 januari. De Westerkoggeflora is elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Entree bedraagt €4,- voor volwassenen.

Kijk voor meer informatie op www.westerkoggeflora.nl.


boek-sandpoort18-12-2017 Bollengeschiedenis Santpoort beschreven

De Stichting Santpoort heeft de meest recente uitgave van hun tijdschrift Zantpoort voor een belangrijk deel gewijd aan de bloembollenteelt in deze plaats. De Stichting Santpoort houdt zich bezig met het behoud van landschap, cultuurhistorische waarden en het dorpskarakter van Santpoort. In een flink aantal artikelen gaan redacteuren in op de diverse aspecten van de teelt, zoals de beginjaren, de periode tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en de diverse bedrijven die in Santpoort actief zijn of zijn geweest. Daaronder ook de diverse leden van familie Nijssen. Deze uitgave Zandpoort nr. 31 ‘Bloeiend Zandpoort’ kost 10,50 euro en is te bestellen bij Bredero Boeken.


Tulpen wodka13-12-2017 Leidenaar stookt wodka van tulpenbollen

Joris Putman ving vier jaar geleden aan met een bijzonder project: wodka stoken uit tulpenbollen. Want, zo was zijn idee, wat heb je nou eigenlijk helemaal nodig? Naast de apparatuur vooral veel zetmeel, waar men normaal gesproken aardappelen of graan voor gebruikt, maar waar je evengoed tulpenbollen voor kunt nemen. Hierop begon een zoektocht naar de juiste bollen en ruim 2,5 jaar later kwamen de eerste flessen tulpenwodka uit de keuken. Dutch Tulip Pure heet het, “een fles wodka met een alcoholpercentage van 40 procent en gegarandeerd als enige ingrediënten biologische tulpenbollen en water.” Overigens, zelf benieuwd hoe het smaakt, of iemand verrassen? Een fles – er zijn twee varianten – is online te bestellen. Meer info http://www.vodk.nl/dutch-tulip-vodka

 


Narcis Thailand7-12-2017 Zeer speciale band tussen Voorhoutse kweker en Thaise koningshuis

Het paleis van de Thaise koning staat vanaf deze week in bloei met Nederlandse trompetnarcissen. Dit ter gelegenheid van de verjaardag van de onlangs overleden Thaise koning Bhumibol (5 december). Deze dag valt ook nog eens precies samen met de viering van Vaderdag in dit land, waarbij traditiegetrouw narcissen aan elkaar worden overhandigd. De narcissen aan de royal familie zijn geleverd door W.F. Leenen & ZN. uit Voorhout, in samenwerking met de Thaise partner New Fashion Flowers en de Nederlandse ambassade. W.F. Leenen & ZN onderhoudt een speciale band met het Thaise koningshuis. Voor de crematieplechtigheid van koning Bhumibol afgelopen oktober leverde de Voorhoutse kweker al tweehonderdduizend narcissen. Overal ter wereld, New York, Japan en Sydney, worden de narcissenbloemen van W.F. Leenen & Zn. verkocht. Het zeer gespecialiseerde veredelingsproces is nog steeds puur handwerk en zeer ambachtelijk. Maar tegelijkertijd geldt de firma Leenen nationaal én internationaal als een van de meest innovatieve bloemenbedrijven. Zij startte als eerste met de duurzame teelt van bloemen op Noordzeeschelpen. Daarnaast onderzoekt en handelt het bedrijf de farmaceutische gebruikswaarde van de bloembol van met name galantamine. Dit is een medicijn, dat zeer effectief is tegen Alzheimer. Al in 2002 verdiende het bedrijf de nationale titel ‘Agrarisch Ondernemer van het Jaar’.


28-11-nieuws-tulpenkoningin-tulpenprinses

28-11-2017 Noordoostpolder zoekt tulpenkoningin en -prinses 2018

De commissie Tulpenfestival van StEP Noordoostpolder zoekt net als voorgaande jaren een Tulpenkoningin en Tulpenprinses. Zij mogen een jaar lang, als ambassadeurs, de Noordoostpolder promoten. De Tulpenkoningin vertegenwoordigt de Noordoostpolder bij allerlei promotionele activiteiten. Zij verzorgt met haar prinses diverse openingen zoals die van de Bloembollen Vakdagen Flevoland in Creil. En uiteraard zijn de koningin en prinses aanwezig bij alle activiteiten die tijdens het Tulpenfestival, van 21 april tot en met 6 mei 2018. Ben je ouder dan 16 jaar en woon je in of ben je afkomstig uit de Noordoostpolder? Ben je beschikbaar tijdens de weekenden van het Tulpenfestival en lijkt het je leuk om te doen? Stuur dan je aanmelding met motivatie en recente foto voor 9 december 2017 naar info@stepnop.nl.


24-11-17-mh17-03-1x24-11-2017 170.714 bollen voor Nationaal Monument MH17

Precies 170.714 bloembollen zijn 24 november geplant op het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. De bloembollen van het gewas Chionodoxa (Nederlandse naam sneeuwroem) zullen in het voorjaar het Monument een paarsblauwe gloed geven. Het aantal verwijst naar 17 juli 2014, de datum van de ramp met vlucht MH17 toen 298 mensen het leven lieten in het luchtruim van Oekraïne. De bloembollen zijn een donatie van Nederlandse handelsbedrijven in bloembollen verenigd in iBulb, die op deze wijze hun betrokkenheid willen tonen bij de slachtoffers en hiermee het Monument een extra dimensie willen geven. Het Nationaal Monument MH17 is een verhoogd grondlichaam in de vorm van een reusachtig herdenkingslint waarop 298 bomen zijn geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers. In het gras onder deze bomen worden de bloembollen geplant. Dit geschiedt grotendeels machinaal. Op plaatsen waar de machines niet kunnen komen, planten vrijwilligers, verenigd in de Vrienden van het Monument MH17, de resterende bolletjes. Er is gekozen voor sneeuwroem omdat deze bolletjes goed geschikt zijn voor de grondsoort en daardoor verwilderen.
Het Nationaal Monument MH17 is op 17 juli 2017 door ZKH Willem Alexander in gebruik gesteld. De bomen zijn zodanig gekozen dat er in ieder jaargetijde iets bijzonders is te zien of te beleven. Op dit moment bieden de grote hoeveelheden sierappels een bijzondere aanblik.


21-11-17-tulpenmeisje-tpn24-11-2017 TPN zoekt Tulpenmeisje 2018

Tulpenpromotie Nederland is op zoek naar het Tulpenmeisje van 2018. Zij wordt het gezicht van Tulpendag 2018 dat op 20 januari wordt gehouden. Elk jaar organiseert Tulpen Promotie Nederland op Nationale Tulpendag een tulpenpluktuin op de Dam in Amsterdam. Dit is de start van het (snij)tulpenseizoen. Voordat de tulpenpluktuin open gaat voor het publiek maken fotografen uit binnen- én buitenland tussen 12.00 en 13.00 uur foto’s die de wereld over gaan. Om hun foto’s mooier te maken, en omdat fotografen graag mensen op de foto zetten, zoekt TPN een Tulpenmeisje. Het Tulpenmeisje moet ouder zijn dan zestien jaar en krijgt een tulpenjurk en reiskostenvergoeding. Belangstellenden kunnen een foto, persoonsgegevens (contactgegevens en geboortedatum) en een korte motivatie sturen naar info@tulpenpromotie.nl. Het bestuur van Tulpen Promotie Nederland kijkt naar alle inzendingen en kiest het Tulpenmeisje 2018. De winnaar wordt medio december 2017 bekend gemaakt.


Ambassadeur De Bourbon de Parme plant de eerste koninklijke tulpen in de Vaticaanse Tuinen © KRO/Lidy Peters21-11-2017 Nederlandse tulpenbollen in tuin van de paus

Prins Jaime de Bourbon de Parme, de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel heeft Nederlandse tulpenbollen geplant in de tuin van het Vaticaan. De tulpenbollen werden in juni door koning Willem-Alexander tijdens zijn officiële bezoek aan Vaticaanstad aan paus Franciscus geschonken. De bollen hebben een plaats gekregen in een perk op 170 meter ten noordwesten van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek, vlakbij een standbeeld van de heilige apostel Petrus. De tulpen hebben kleuren die zowel de pauselijke staat als het Nederlandse koningshuis representeren: geel, wit en oranje. Volgens de Nederlandse ambassadeur drukken zij de positieve waardering uit voor de samenwerking van Nederland en het Vaticaan. Het planten van de 8.000 bloembollen gebeurde onder het toeziende oog van de Argentijnse hovenier Rafael Tornini, die sinds 2015 verantwoordelijk is voor het onderhoud van de Vaticaanse Tuinen. Bron: kro.nl12-11-2017Hoe groeien en bloeien bloembollen eigenlijk? En hoe worden nieuwe tulpen gemaakt?

Deze vragen – en meer – komen voorbij in de filmpjes ‘Hoe zit dat eigenlijk?’ die de Bollenacademie heeft gelanceerd. Met deze filmpjes wil de Bollenacademie leerlingen van basisscholen op een leuke manier kennis laten maken met alle facetten van bloembollen.
De filmpjes zijn gemaakt door een journalist van het tv-programma Het Klokhuis, zodat ze goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen tussen 8-12 jaar. Alle vier de afleveringen van ‘Hoe zit dat eigenlijk?’ zijn te vinden op het YouTube kanaal (https://www.youtube.com/user/TheKAVB) van de KAVB, de ketenorganisatie voor de bloembollensector.


afdekken bloembollenvelden7-11-2017 Warme deken voor bollenvelden

Nu de kans op nachtvorst steeds groter wordt, zijn bollenkwekers in De Zilk bij Noordwijk koortsachtig bezig met het aanbrengen van een laag tarwestro op pas ingeplante percelen met tulpen, hyacinten en narcissen. Dat is nodig om de bloembollen te beschermen tegen vorstschade. Ook voorkomt de laag stro in de herfst- en wintermaanden dat het zand van de bollenvelden wegstuift. Kieviten en eenden bouwen in het warme strodek graag hun nestje en hazen vinden er in de wintermaanden een droog onderkomen. Bij bollenkweker Hulsebosch in De Zilk gaat het om 45 hectare bloembollen. In totaal wordt op zijn percelen zo’n half miljoen kilo stro gebruikt dat afkomstig is van akkerbouwers uit de buurt. De tulpen en narcissen groeien in het voorjaar dwars door de strolaag heen. Verwacht wordt dat de bloeiende bollenvelden komend voorjaar meer dan 1,5 miljoen toeristen aantrekken. Die zijn goed voor een bijdrage van minimaal 200 miljoen euro aan de Nederlandse economie.


reumafonds_jpg19-10-2017 Reumafonds lanceert tulpenplantcampagne

Het Reumafonds is een campagne gestart om meer begrip te kweken voor mensen met reuma. De tulp speelt hierin een centrale rol. Nederlanders worden in de campagne opgeroepen om (digitaal) een tulpenbol te planten en zo symbolisch begrip te kweken voor mensen met reuma. Want begrip verzacht de pijn van reuma, zo is het idee achter de campagne ‘Kweek begrip, plant een bol’.
De campagne is 12 oktober, op WereldReumaDag, van start gegaan. Wanneer bezoekers op de website een tulpenbol planten op het online bollenveld, worden zij tot aan het moment dat de tulpen in bloei staan (eind maart), geïnformeerd over reuma. Doel is om zo de kennis over de ziekte te vergroten. Alle bollenplanters worden tijdens het groeiproces van de eigen tulp door persoonlijke verhalen, feiten en cijfers meegenomen in de wereld van mensen met reuma.


Bollen planten machinaal+13-10-2017 Bloembollen planten

Het wordt dit weekend prachtig weer om lekker in de tuin te werken. Koop wat bloembollen en ga aan de slag. Tips voor het kopen en planten van bloembollen vind je op www.allesoverbloembollen.nl. De kwekers zijn ook druk met planten, die daarvoor natuurlijk grote machines gebruiken. Maar zo te zien moeten de handjes af en toe ook nog helpen. Veel plezier dit weekend.

 

 


Bloembollen planten Almere

12-10-2017 Komende lente barst Almere van de tulpen

Lente in Almere. Vrijwel alle woonwijken van de stad krijgen een eigen tulpenveldje. Dit najaar gaan in totaal 200.000 tulpenbollen de Almeerse grond in. Samen met leerlingen van de Columbusschool planten wethouder Tjeerd Herrema en tulpenkweker Wim Klink uit Zeewolde de eerste bollen in het Cascadepark.  Leerlingen van basisschool Bommelstein en de Loofhut zetten zich op dezelfde dag ook in voor een bloeiend Almere. Samen met gebiedsmanager Mylan Derkink en wethouder Frits Huis planten zij tulpenbollen in 6 verschillende kleuren naar eigen ontwerp aan de Springendallaan en op de Vrijmark. De overige velden zijn machinaal beplant. Met het planten van bollen van tulpenkwekers uit de Flevopolder wil de gemeente Almere de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 ook in de woonwijken zichtbaar maken. In het voorjaar van 2018 komen alle tulpen tot bloei.


Bloembollenmarkt Keukenhof6-10-2017 De Keukenhof bloembollenmarkt

De Keukenhof bloembollenmarkt is vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober 2017. Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben in het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. De bloembollenmarkt is geopend op 6 en 7 oktober van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang en het parkeren zijn gratis. De Keukenhof tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. De bezoeker ontvangt nuttige tips en adviezen. De bloembollenmarkt is niet alleen dé markt voor de liefhebber van de bijzondere bolbloemen, ook is er aandacht besteed voor het educatieve aspect.
Keukenhof is geopend van 22 maart t/m 13 mei 2018.


Keukenhof planten mozaiek 201825-9-2017 Keukenhof legt laatste hand aan bloembollenmozaïek van 50.000 bollen

Donderdag 5 oktober leggen de 40 tuinmannen van Keukenhof de laatste hand aan het bloembollenmozaïek Romantiek in bloemen. Het mozaïek wordt geplant met 50.000 bloembollen. In het voorjaar 2018 zal het in zijn vrolijke kleurenpracht tot bloei komen. Keukenhof staat in 2018 in het teken van Romantiek in Bloemen. Romantiek en bloemen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het mooiste lentepark ter wereld met een zee van bloemen brengt u in een romantische lentesfeer. Het historische park is midden in de Romantiek ontworpen (1857) als siertuin voor Kasteel Keukenhof. In de sfeervolle tuin rondom de vijver met mooie doorkijkjes en eeuwenoude beukenbomen, bloeien sinds 1950 een miljoen tulpen. Vele generaties beleefden hier hun geluksmoment.


Bloembollen planten21-9-2017 Nieuwe blog: Plant nu bloembollen voor een kleurig voorjaar

Om te kunnen genieten van een kleurige tuin in het vroege voorjaar kun je nu bloembollen planten. Bloembollen moeten in het najaar worden geplant, voordat de vorst in de grond zit. De winterkou zorgt ervoor dat ze gaan groeien en bloeien. Komend weekend wordt het mooi weer, dus koop wat bloembollen en ga lekker aan de slag. Lees verder: http://bit.ly/2fdzBN3

 


Lili wil groeien grootouderdag12-9-2017 Grootouderdag bij St(r)andplaats Nederzandt

“Wat zouden we zonder opa’s & oma’s moeten? Ze zijn de liefste oppassers voor de kleinkinderen, ze zitten vol goede adviezen en je mag ze altijd bellen. Grootouders zijn bijzonder en dat mag gevierd worden! In Vrijstaat Nederzandt is er sinds 2016 zelfs een officiële feestdag om alle opa’s en oma’s in het zonnetje te zetten: Grootouderdag!”, vertelt Maartje Abrahams van St(r)andplaats Nederzandt. Grootouderdag vindt plaats op zondag 1 oktober van 12.00 tot 16.00 uur.

Boekpresentatie Lili wil bloeien
Tijdens Grootouderdag wordt om 13.00 uur het gloednieuwe ‘bloeiboek’ Lili wil bloeien gepresenteerd. Sanne Boswinkel, nieuwslezer bij RTL Nieuws, leest het boek voor tijdens de boekpresentatie. Lili wil Bloeien is een educatief boekje waarin kinderen op een speels manier leren over verschillende bloemsoorten.

Meer informatie op: http://nederzandt.nl/nieuws/


Gladiolenfestival 201710-8-2017 Gladiolenfestival twee weekenden lang te bezoeken

De open dagen van Challa Gladiolen zijn 12, 13, 19 en 20 augustus 2017. Bezoekers kunnen het sortiment bekijken en ook kinderen kunnen mee naar het gladiolenfestival. Tijdens de open dagen is het veredelingsveld opengesteld, zijn er tal van activiteiten voor kinderen, worden er lezingen gegeven en gaat grafisch kunstenaar Henri van Nuenen bloemen tekenen in de kas.
Bezoekers mogen zelf gladiolen plukken en boeketten samenstellen. Nieuw dit jaar is een pluktuin met diverse bloemensoorten. Voor belangstellenden worden er rondleidingen gehouden door het gladiolenveld. Meer over de activiteiten en het programma is te vinden op de websiteHet Gladiolenfestijn is te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur aan de Jut van Breukelerwaardlaan 6 in Laag Soeren.


Piet Panthus dagen4-8-2017 Piet Panthus dagen

Wilt u alles te weten komen over de Agapanthus, kom dan naar de Piet Panthus dagen. Op 5 en 6 augustus a.s. heet Piet Panthus u van harte welkom op zijn bedrijf. De schuur van de kwekerij is voor deze open dagen gezellig aangekleed. Piet Panthus geeft doorlopend een lezing/presentatie over de Agapanthus. Het team van specialisten staat voor u klaar om al uw vragen persoonlijk te beantwoorden en u eventueel te helpen bij het maken van uw keuze. Openingstijden: van 11.00 tot 16.00 uur. Het parkeren & de entree zijn gratis! Meer informatie op: http://www.agapanthus.nl/wie-zijn-wij/piet-panthus-dagen.


Varend Corso 201728-7-2017 Varend Kindercorso: voor en door kinderen en tieners 4, 5 en 6 augustus

Niet alleen Varend Corso Westland viert een jubileum, ook het Kindercorso, speciaal voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Dit jaar is er zelfs een speciale ‘tiener’-boot voor tieners van 12 tot en met 18 jaar. De boten van het Kindercorso varen voor het vijfde jaar op rij voor het corso uit en zijn helemaal ontworpen en opgemaakt door kinderen.

Kindercorso
De 8 boten van het kindercorso is een verrijking voor het corso waarmee ook de jongere deelnemers van 8 tot 14 jaar een eigen plekje hebben te midden van de overige boten. Dit jaar zal voor het eerst een speciale ‘tienerboot’ voor 12 t/m 18 jarigen meevaren met het corso. De vletten voor het kindercorso worden door de scouting ter beschikking gesteld. De kinderen bedenken zelf het ontwerp en versieren ook zelf hun boot.

Feest op het water én de wal
Het thema van Varend Corso Westland is dit jaar ‘Be Happy!’, dus blijdschap, feest en vrolijkheid gegarandeerd. Voor de jubileum editie dit jaar heeft niemand minder dan Dennie Christian een heuse Varend Corsosong gemaakt. Dennie is tijdens het corso vanzelfsprekend te zien en te horen met zijn corsosong.
Varend Corso Westland is een familie-uitje voor jong en oud, dat bovendien ook nog eens gratis te bezoeken is! Vorig jaar waren er meer dan een half miljoen bezoekers die de boten en hun prachtige versiering kwamen bewonderen tijdens het driedaagse spektakel op het water en op de kade. Het corsoweekend is in de loop der jaren uitgegroeid tot meer dan alleen een feest op het water, want ook op de wal worden jaarlijks tal van activiteiten georganiseerd. Traditiegetrouw zijn voor deze editie ook weer fiets- en boottochten naar het corso uitgezet. Verder wordt op verschillende plaatsen een vlootschouw georganiseerd waar bezoekers de boten van zeer dichtbij kunnen bekijken. Alle informatie over de route, locaties en doorkomsttijden zijn terug te vinden op varendcorso.nl.


Lelie met 70 bloemen21-7-2017 Lelie met 70 bloemen

Een vrouw in Maryland (VS) heeft een lelie in de tuin met meer dan 70 (!) bloemen. Lees artikel in de Frederick News Post: http://bit.ly/2gPA2Rt

 

 

 


Open dagen bollenstreek18-7-2017 Agrarische open dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’

De open dag Bollenstreek in Bedrijf wordt gehouden op zaterdag 12 augustus in Noordwijkerhout. Er zijn dit jaar acht deelnemers. Voor de 26e keer zetten agrarische bedrijven in de Bollenstreek weer hun deuren open voor het publiek. Bezoekers kunnen van 10.00 tot 16.00 uur kennismaken met de geheimen van de teelt en verwerking van snijbloemen en vaste planten, zoals Zantedeschia, Alchemilla (vrouwenmantel) en Eryngium (distel). De route langs de bedrijven is ongeveer 2 kilometer lang. Fietsen en auto’s zijn te parkeren bij de bedrijven. Er rijdt een tractortreintje langs de route tussen de bedrijven. Meer informatie over de open dag en welke bedrijven meedoen, zie: http://bit.ly/2tB1ofc 


Piet Panthus dagen5-7-2017 Piet Panthus dagen

Op 5 en 6 augustus a.s. heet Piet Panthus u van harte welkom op zijn bedrijf. De schuur van de kwekerij is voor deze open dagen gezellig aangekleed. Piet Panthus geeft doorlopend een lezing/presentatie over de Agapanthus. Het team van specialisten staat voor u klaar om al uw vragen persoonlijk te beantwoorden en u eventueel te helpen bij het maken van uw keuze. Openingstijden: van 11.00 tot 16.00 uur. Het parkeren & de entree zijn gratis! Meer informatie op: http://www.agapanthus.nl/wie-zijn-wij/piet-panthus-dagen .

 


Bloembollenmarkt Keukenhof30-6-2017 Bloembollenmarkt 6 en 7 oktober 2017

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober vindt in de Keukenhof de Bloembollenmarkt plaats. Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben op het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. Wie in zijn eigen tuin bollen wil planten en op zoek is naar unieke bolgewassen kan terecht op de Keukenhof Bloembollenmarkt. De Bloembollenmarkt is geopend op 6 en 7 oktober van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang en het parkeren zijn gratis. De Keukenhof tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. De bezoeker ontvangt nuttige tips en adviezen. Tijdens de bloembollenmarkt wordt het mozaïek in bollen gepresenteerd voor het Keukenhof thema van 2018. Het thema voor volgend seizoen is Romantiek. 


2016-12-08 Dirk Warmoestraat23-06-2017 Eigen tulp voor jarige Dirk

Een rood logo op de winkelpui, een rode tas vol boodschappen en nu ook een rode tulp in je tuin! Dirk bestaat dit jaar 75 jaar en dat wordt flink gevierd. Als aftrap van de festiviteiten is er een, uiteraard, rode tulp gedoopt tot Dirk tulp. Samen met Simon Pennings van bloembollenbedrijf WAM Pennings uit Noordwijkerhout heeft directeur Marcel Huizing de tulp gedoopt. “Hollandser kan het toch niet?” zegt Marcel Huizing. “Dirk is een oer-Hollands bedrijf en daar past een oer-Hollandse rode tulp bij. De tulp zal zeker een rol gaan vervullen tijdens het vieren van het jubileum. Vanaf medio september zijn de tulpenbollen van de Dirk tulp in onze winkels verkrijgbaar.” Op foto Marcel Huizing (L)  (Directeur Dirk van den Broek) en Simon Pennings (r)  (Directeur WAM Pennings).


Tulp Suomi 100

17-5-2017 Tulp ‘Suomi 100’ gedoopt ter ere van eeuwfeest Finland

In Helsinki in het presidentiële paleis is maandag 15 mei de tulp ‘Suomi 100’ gedoopt. De First Lady van Finland, Mrs Jenni Haukio, had die eer. Met de doop van deze tulp wordt de viering van het eeuwfeest van de onafhankelijke Republiek Finland extra luister bijgezet. Honderd jaar geleden werd de republiek uitgeroepen. Suomi is de naam van Finland in het Fins. Op initiatief van de Fins-Nederlandse kamer van koophandel werd in samenwerking met Maveridge International uit Sint Maarten en handelsbedrijf C.S. Weijers Bloembollen uit Hillegom het plan gemaakt om voor dit eeuwfeest een speciale tulp te introduceren. Uit waardering voor Finland is de tulp ‘Suomi 100’ aangeboden aan de First Lady.


Heel veel tulpen op Goeree Overflakkee

Bij tulpenvelden denkt men vooral aan Noord-Holland, maar ook elders in het land zijn momenteel kleurrijke landerijen te zien zoals op Goeree-Overflakkee, alwaar Arjon Groeneweg ze, in opdracht van iGO.nl (nieuwswebsite van het eiland), mooi in beeld heeft gebracht. Wie het zien wil, moet haast maken, want eenmaal in kleur worden de bloemen weer snel gesneden. Normaal gesproken, vertelt tulpenboer Arie Wesdorp uit Sommelsdijk, valt de kleurenpracht in de week voorafgaand aan Koningsdag. Maar een beetje meer kou in het voorjaar en het valt later of een beetje warmer en meer zon en het is al gebeurd. Hoe dan ook, een stukje Neerlands trots. bron: iGO

https://youtu.be/5oBwGXDDz3A


tulpenroute bij nacht 201725-4-2017 Tulpenpracht bij nacht

Na het succes van vorig jaar organiseren de Drentse bloembollentelers ook dit jaar weer het evenement Tulpenprachtbijnacht. U kunt op vrijdag 28 april en zaterdag 29 april tussen 21:00 uur en 23:30 uur genieten van prachtige verlichte bloembollenvelden. 
U kunt per auto deze route rijden en de route bedraagt ongeveer 40 kilometer. U zult onderweg tulpenvelden en een narcissenveld kunnen bekijken die verlicht worden. En wilt u graag ook een bos tulpen voor bij u thuis op de vaas, dan kunt u tijdens de route uw eigen bos tulpen plukken in de Tulpenpluktuin Drenthe waar de route eindigt.
Klik hier voor meer informatie over de nachtelijke tulpenroute.


Camperroute18-4-2017 Camperroute uitgezet door bloembollenkwekers

Vier bloembollenkwekers hebben een camperroute uitgezet in de regio Holland Boven Amsterdam. Hiermee hebben camperaars de mogelijkheid om een midweek of week te overnachten tussen de bloeiende velden. De camperroute start bij Camping de Gouwe stek in Bovenkarspel, waar pioenrozen en agapanthussen worden geteeld. Vervolgens voert de route naar de Wieringermeerpolder waar kan worden overnacht bij Camperplaats de Tulpentuin op het terrein van tulpenkweker Siem Munster. Daarna gaat de route naar Camping Duinzoomhoeve van de familie Romar die ook hyacinten, narcissen, krokussen, tulpen en anemonen teelt. De route eindigt in Castricum bij Boerencamping DeKei, waar veehouderij wordt gecombineerd met bollenteelt. De camperplaatsen in de bloembollenroute zijn van half april tot 1 november open, en in sommige gevallen jaarrond. Tijdens het verblijf bij de bollenkwekers zullen de gasten ontdekken dat elk jaargetijde anders is. In het voorjaar de bloeiende bollenvelden, in de zomer de oogstperiode en in het najaar het planten van de bollen op het veld. De bollenkwekers leven met de seizoenen en nemen hun gasten hier graag in mee.


keukenhof viert oud hollands weekend30-3-2017 Keukenhof viert Oud-Hollands Weekend

Oud-Hollandse ambachten krijgen komend weekend speciale aandacht op Keukenhof. Van 31 maart tot en met 2 april wordt het jaarlijkse Oud-Hollands Weekend gehouden op het park.

Tijdens dit weekend verhuist de kaasmarkt van Alkmaar drie dagen lang naar Keukenhof. Kaas en tulpen vormen een goede combinatie, merkt het park. “Jaarlijks komen honderdduizenden internationale bezoekers naar Nederland voor bijzondere Hollandse iconen: molens, grachten, tulpen en kaas. Deze iconen vertellen het verhaal van Nederland en leveren verrassend mooie plaatjes op.” Naast de uitgestalde kaasmarkt op Keukenhof, zijn er levende standbeelden van oud-Hollandse figuren, dans- en muziekoptredens van klederdrachtgroepen en typisch Hollandse nostalgische fietsen. Ook wordt er paling gerookt, breit een visser visnetten, demonstreert de kuiper tonnen maken en komt er een historisch beurtschip naar het park. 
Met de start van het Oud-Hollands weekend start ook het kaasmarktseizoen in Alkmaar.


Wendy van Dijk doopt eigen tulp29-3-2017 Wendy van Dijk doopt eigen tulp

​Te midden van bloeiende tulpen en krokussen heeft Wendy van Dijk gisteren op Keukenhof haar eigen tulp gedoopt. Wendy van Dijk is onder meer hoofdredacteur van het tijdschrift WENDY magazine, dat in 2015 startte en inmiddels een oplage van meer dan 100.000 stuks kent. De tulp die Van Dijk doopt, is afkomstig van Maveridge International. De gele snijtulp is geschikt voor de vroege broei en is het resultaat van de kruising ‘Monte Carlo’ x ‘Purple Prince’.

 


Opening Keukenhof 201722-3-2017 68ste editie van Keukenhof is officieel geopend

De 68ste editie van Keukenhof is officieel geopend. De opening stond in het teken van Dutch Design én het nieuwe entreegebouw. In het park bloeien nu al meer dan honderd soorten tulpen. Het Keukenhof thema voor 2017 is “Dutch Design”. Christien Meindertsma, Dutch Design Award winnares heeft een belangrijke rol vervuld tijdens de officiële opening van Keukenhof. Hollandse ontwerpers worden wereldwijd gewaardeerd om hun ideeën op het gebied van mode, grafische vormgeving, gebouw- en meubelontwerp. Zij zijn de inspiratiebron voor het thema van dit Keukenhof seizoen. Dutch Design is verwerkt in het bloembollenmozaïek, een van de hoogtepunten in het themajaar.
Daarnaast zijn de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen geheel in het teken van Dutch Design. Ook is een van de inspiratietuinen aan het thema gewijd en wordt er met mode- en meubelontwerp invulling gegeven aan de orchideeën en anthuriumtentoonstelling in het Beatrix Paviljoen.


Doop Golden Dragon16-3-2017 Commissaris van de Koning doopt tulp Golden Dragon

Bij Haakman Flowerbulbs werd gisteren het Tulip Trade Event afgetrapt. Bijzondere gast was Johan Remkes, Commissaris van de Koning van Noord-Holland, die samen met directeur van het bedrijf Dirk-Jan Haakman een nieuwe tulp ‘Golden Dragon’ doopte. Dit om banden met China te benadrukken.  Het Tulip Trade Event is twee jaar geleden ontstaan uit een samenwerking van acht exporteurs van hoofdzakelijk tulpenbollen om gezamenlijk de deuren te open voor het internationale publiek. Relaties uit heel de wereld zijn ook voor deze editie weer uitgenodigd. Bezoekers krijgen tijdens het Tulip Trade Event inzicht in het beschikbare assortiment, de vele noviteiten en natuurlijk een update van de nieuwste technieken. De focus van het event ligt ruimer dan de Aziatische markt, alhoewel dit een belangrijke markt in ontwikkeling is.
Symboliek in samenwerking
Bij de doop van de tulp is bewust gekozen voor de naam Golden Dragon. In China staat de draak symbool voor geluk en voorspoed. De kleur goud staat voor welvaart. Een symboliek die staat voor de tulpensector, de wereldwijde samenwerking en het Tulip Trade Event.


hulp voor hulp14-3-2017 Tulp voor Hulp brengt €189.123 op voor Rode Kruis

In totaal zijn er 189.123 bossen tulpen verkocht bij de Albert Heijn filialen. Voor elke verkochte bos ging €1,- naar Het Rode Kruis. Waardoor het rode kruis €189.123,- heeft opgehaald! Het opgehaalde geld wordt besteed aan noodhulp in Nederland.

Het Rode Kruis is blij met de opbrengst. “We kunnen het geld goed gebruiken. We zijn voortdurend bezig met het verbeteren van onze opleidingen, onder andere ter voorbereiding op ernstige calamiteiten in ons land,” aldus directeur Gijs de Vries van het Rode Kruis.


Opening Lentetuin 20172-3-2017 Lentetuin geopend door gedeputeerde Jaap Bond

De Lentetuin Breezand is woensdag 1 maart geopend door de Volendammer Jaap Bond. De bloemenmeisjes van de Lentetuin zorgden voor een klinkende bel, die refereert aan de beroemde klokkenpaal van Volendam, terwijl Bond de tuin officieel opende. Ceremoniemeester Nick Broersen begon de opening van de Lentetuin, waarna de speeches van de voorzitters Frank van den Hoek (Bolbloemenshow) en Jarno Leijen (Expo) ten gehore werden gebracht. Banden aanhalen op de Lentetuin stond centraal in deze woorden, naast het bedanken van alle vrijwilligers die een steentje hebben bijgedragen aan deze 37e editie.

De Lentetuin Breezand is nog tot en met maandag 6 maart 2017 te bezoeken www.lentetuin.nl.


Tulp voor hulp1-3-2017 Tulp voor Hulp

Nog tot en met 5 maart kan men bij supermarkt Albert Heijn de Tulp voor Hulp kopen. Bij aanschaf van een bosje Tulp voor Hulp gaat 1 euro naar de nationale hulpverlening van het Rode Kruis.

Met de Tulp voor Hulp actie vraagt het Rode Kruis aandacht voor de hulp bij noodsituaties in Nederland. Acute situaties waarin iedereen terecht kan komen en waarbij vaak vrijwilligers worden ingeschakeld om de professionele hulpdiensten te ondersteunen. Het geld dat met de Tulp voor Hulp actie opgehaald wordt, zal worden besteed aan het opleiden en uitrusten van deze vrijwilligers.

 


Lentetuin timmerploeg 2017

17-2-2017 Veel werk voor timmerploeg Lentetuin Breezand

De timmermannen zijn 9 januari 2017 begonnen met het timmerwerk voor de Lentetuin Breezand. Er moet nog veel gebeuren, maar de sfeer zit er goed in en het is nog nooit gebeurd dat het werk niet op tijd klaar was voor de Lentetuin. Dat het werk niet af is, laten de timmermannen zeker niet gebeuren. Voor de volle honderd procent zijn vijftien mannen hard aan de slag om Volendam van hout te bouwen. En dat lukt heel goed. Wie de bouwstukken voor het eerst ziet, zal zeker onder de indruk zijn.

Volendam wordt nagebouwd, inclusief boot
Een bijzonder bouwstuk dit jaar is de boot. “Die nog kan varen ook.” Volgens timmerman Jan Berbee was de boot wel een hele klus, en lastig. Maar nu die bijna klaar is, kunnen er nog meer Volendamse huisjes gebouwd worden. “Er komen heel veel huisjes op de show. De mooiste en bekendste uit Volendam is hotel Spaander”, vertelt Berbee. Niet alleen de timmermannen werken hard in de schuur van Van Lierop aan de Wijdenes Spaansweg, ook de verfkwasten liggen niet stil. 


sneeuwklokjesfeest 20179-2-2017 Sneeuwklokjesfeest van 9 – 11 februari

Voor de fans van prille voorjaarsbloeiers breken weer gouden tijden aan: van donderdag tot zaterdag vindt het jaarlijks terugkerende sneeuwklokjesfeest plaats bij kwekerij De Boschhoeve in het Gelderse Wolfheze. Kwekers uit Nederland en België nemen hun mooiste en meest bijzondere sneeuwklokjes mee. In de schuur staan kramen met ‘galanthofilia’, zoals botanische tekeningen, sneeuwklokjeskaarten, vazen, glaswerk, kleding en tafellinnen. En maak de kofferbak maar leeg, want het aanbod aan voorjaarsbloeiende planten, stinzenplanten, voorjaarsbloeiende heesters en zomerbollen is ronduit verleidelijk. Meer info.
Wanneer? 9-11 februari, 10.00-17.00 uur. Waar? Kwekerij/tuin De Boschhoeve, Boshoeve 3, Wolfheze, 026 4821231, boschhoeve.nl, toegang: €4.
Tip!
Op 18, 19, 25 en 26 februari zijn de Sneeuwklokjesweekenden bij De Boschhoeve: genieten van veel verschillende soorten sneeuwklokjes in de tuinen. Open: 10.00-17.00 uur. De toegang is gratis.


Hyacint, heerlijk geurend de pot op8-2-2017 Hyacint, heerlijk geurend de pot op (nieuw blog)

Je hebt ze vast wel bij het tuincentrum en de supermarkt zien staan: voorjaarsbollen op pot. Hyacinten, narcissen en blauwe druifjes. Ook ik kon de verleiding niet weerstaan en heb een aantal potjes gekocht. Ik heb de potjes bij ons in het houthok gezet, zodat ik ze kan zien staan als ik de tuin in kijk. Nog even en dan staan ze mooi in bloei. Lees verder……

 


3-2-2017 Tulpenkoningin en -prinses gekroond

Tijdens de Bloembollen Vakdagen Flevoland in Creil zijn de zussen Zoë en Kim Glastra uit Emmeloord gekroond als Tulpenkoningin en -prinses. Zij vertegenwoordigen de Noordoostpolder tijdens het Profytodsd Tulpenfestival 2017. Zij zijn onder andere aanwezig bij de spectaculaire opening op het tulpenbelevingsveld, de koetsentocht langs de tulpen en de Level One Steptocht.

Sam van Egmond, directeur bemiddelen van Hobaho, hing Tulpenkoningin Zoë Glastra de sjerp om. “Trots dat de tulpenkoningin ons op deze manier vertegenwoordigt gedurende het tulpenseizoen in de Noordoostpolder” was zijn reactie.


O'G3ne tulp1-2-2017 Eigen tulp voor meidengroep O’G3NE

Naast genieten van de muziek van O’G3NE, is het nu ook mogelijk om te genieten van de oranje tulp ‘OG3NE’. De zingende zussen, Lisa, Amy en Shelley, vormen samen de meidengroep O’G3NE. Met zijn drieën hebben ze Tulipa ‘OG3NE’ gedoopt. Bij de doopceremonie liet de meidengroep eerst hun zangkunsten horen. Dit deden ze door een stukje van hun hit ‘Magic’ te zingen. Daarna werd de tulp met champagne gedoopt. De doopplechtigheid vond plaats bij tulpenkwekerij Wesselman Flowers in Roelofarendsveen. De zussen hebben de oranje gefranjerde tulp persoonlijk geselecteerd. “We wisten meteen dat deze tulp het zou worden. De kleur staat symbool voor onze deelname aan het Eurovisie Songfestival en de gefranjerde bloemblaadjes zijn uniek en bijzonder. We zijn ontzettend trots op onze eigen tulp!,” aldus O’G3NE in koor.
De nieuwe tulp wordt aangeboden door het radiostation 100% NL en de Nederlandse tulpenkwekers. DJ Koen Hansen van 100% NL: “Met een eigen tulp wensen we O’G3NE veel succes toe. Niet alleen vertegenwoordigen ze ons land straks in Kiev, maar volgende week maken ze ook kans op een 100% NL Award, de publieksprijs voor de Nederlandse popmuziek.” De nieuwe tulp is veredeld door Remarkable Tulips uit Lisse. Het veredelingsproces van deze tulp duurde negentien jaar. De O’G3NE-tulp is vanaf volgend jaar mondjesmaat verkrijgbaar.


17-01-2017 De Tulp van bol tot bloem

In deze bedrijfsfilm van Bloemengroothandel L&M uit Rijnsburg wordt duidelijk hoe een tulpenbol een tulpenbloem wordt. Waar komen alle bollen vandaan, wat gaat er aan de bol en bloem vooraf, hoe worden miljoenen bollen geproduceerd en waarom duurt het anderhalf jaar voordat de tulp bij de consument op tafel staat.


tulpen-in-koninklijk-paleis10-1-2107 Tulpen in Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis haakt aan bij de Nationale Tulpendag op zaterdag 21 januari. Bezoekers kunnen het gratis plukken van een bos tulpen in de pluktuin op De Dam combineren met een bezoek aan het paleis. Het Koninklijk Paleis is op 21 januari geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur loop je onder leiding van een gids mee met de zogenoemde Gallery Talks. Zo kom je alles te weten over de betekenis van de tulp in de zeventiende eeuw, dezelfde periode waarin het paleis – het toenmalige stadhuis – is gebouwd. Daarbij wordt ook ingegaan op de rol van burgemeester Tulp bij de bouw. De reguliere entreeprijs bedraagt 10 euro per persoon. Museumkaarthouders en kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Pluktuin met 200.000 tulpen
Op De Dam voor het Koninklijk Paleis wordt dezelfde dag een pluktuin gerealiseerd met zo’n 200.000 tulpen. Vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis een bosje plukken. Naar verwachting is de tuin rond 16.30 uur helemaal ‘leeggeplukt’. Het evenement geldt als officiële aftrap van het nieuwe snijtulpenseizoen en is een initiatief van Nederlandse tulpenkwekers.


boloppot-201706-01-2017 Bollen-op-pot-seizoen van start

Wat zijn dat eigenlijk, bollen-op-pot? Het zijn dezelfde bloembollen die je in het najaar in de winkel kunt kopen. Alleen zijn deze bloembollen in potten opgekweekt zodat er al wortels en een steel aan zijn gegroeid. Ze zijn vanaf januari te koop. Dat betekent dat wanneer je vergeten bent in het najaar bloembollen te planten, je met bollen-op-pot toch van de eerste kleur in de tuin kunt genieten. Tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes zijn, in allerlei kleuren, als bol-op-pot verkrijgbaar. Dat geldt ook voor hyacinten, dwergirisjes en ranonkels.

Over het algemeen verzorgt men bollen-op-pot het best door: ze op een lichte plaats neer te zetten – ervoor te zorgen dat dat de grond vochtig blijft – ze, als het gaat dooien, in de tuin te zetten.


Nationale Tulpendag 201703-01-2017 Gratis tulpen plukken in Amsterdam

In Amsterdam wordt elk jaar in januari tijdens de Nationale Tulpendag de officiële aftrap gegeven voor het tulpenseizoen. Iedereen mag gratis op de Dam tulpen plukken in een speciaal aangelegde pluktuin. Dit jaar vindt het evenement plaats op 21 januari. Nederlandse tulpenkwekers creëren op de Dam een reusachtige tuin met zo’n 200.000 tulpen. Meer dan 10.000 mensen komen hier op af om gratis tulpen te plukken.