Doe mee met de Tuinbouw Battle en kweek tulpen in de klas

Basisscholen in de Duin- en Bollenstreek leren de groene sector kennen tijdens de 4e editie van de Tuinbouw Battle. Met een eigen moderne mobiele teeltkar vol met tulpenbollen gaan leerlingen van groepen 7/8 najaar 2023 en voorjaar 2024 weer aan de slag om de tulpenbollen te laten groeien tot verkoopbare tulpen. De opbrengst komt volledig ten goede van de leerlingen en de school.

Leerlingen van de groepen 7/8 telen tijdens deze Tuinbouw Battle zelf tulpen in de klas met de hulp van oud-kwekers en docenten. Tijdens deze battle gaan de leerlingen niet alleen kweken, maar ook ‘de strijd aan’ met andere deelnemende scholen in de regio: welke school kweekt de mooiste tulpen, maakt een goed verslag en verzint een originele manier om de tulpen te verkopen? De winnende school wordt beloond met de Tuinbouw Battle prijs!

Tulpenbollen
Er zitten ruim 400 tulpenbollen in de kratten die op de mobiele teeltinstallatie staan. De verzorging van de bollen ligt volledig in handen van de leerlingen. De bollen hebben voldoende licht nodig, ze moeten met hun wortels in het water staan en het is belangrijk dat ze op het juiste moment geoogst worden. Met speciale LED-verlichting, een tijdschakelaar en goede uitleg zijn de leerlingen verzekerd van een goede oogst.

Oogst en opbrengst
Als de tulpen zijn geoogst, bepalen de leerlingen zelf wat ze met de tulpen doen. Weggeven of verkopen? Wie zijn dan de gelukkigen en waarom? En als ze verkocht worden: tegen welke prijs doe je dit en hoeveel tulpen doe je in een bosje? Hoe ga je de tulpen verpakken? Over al deze vragen moeten de leerlingen met elkaar nadenken. Samenwerken, naar elkaar luisteren en een plan maken zijn onderdeel van de Tuinbouw Battle.

Finale tijdens Vier de Lente Onderwijsochtend
Aan het einde van het de drie rondes Tuinbouw Battle is de finale tijdens de Vier de Lente Onderwijsochtend. In 2023 was de aftrap waarbij de leerlingen die meededen met de Tuinbouw Battle waren uitgenodigd op het festivalterrein voor een speurtocht, dansen met TikTokkers en de uitreiking van de allereerste Tuinbouw Battle Award. Volgens de leerlingen ‘een ochtend om nooit te vergeten’. In 2024 vindt de Vier de Lente Onderwijsochtend plaats op vrijdag 12 april in Hillegom. 

Groen is goud
De Tuinbouw Battle is een uitdagend en inspirerend project dat techniek, tuinbouw en handel combineert en leerlingen een kijkje biedt in deze groene en innovatieve sector. Tijdens de Tuinbouw Battle kunnen de leerlingen ook een bezoek brengen aan een tuinbouwbedrijf in de regio om zelf te zien hoe het er aan toegaat op bijvoorbeeld een bollenbedrijf.

Doe gratis mee!
Meedoen aan dit gratis project kan in november 2023, januari 2024 en maart 2024. Aanmelden is vanaf nu mogelijk door een e-mail te sturen naar communicatie@greenportdb.nl met daarin de naam van de school, contactpersoon (e-mail + telefoonnummer) en aan welk startmoment u wilt deelnemen. Greenport Duin- en Bollenstreek zorgt met medewerking van de vrijwilligers en kwekers voor de rest. Kijk voor meer informatie op www.greenportdb.nl/tuinbouw-battle.