Hyacint, heerlijk geurend de pot op

Je hebt ze vast wel bij het tuincentrum en de supermarkt zien staan: voorjaarsbollen op pot. Hyacinten, narcissen en blauwe druifjes. Ook ik kon de verleiding niet weerstaan en heb een aantal potjes gekocht. Ik heb de potjes bij ons in het houthok gezet, zodat ik ze kan zien staan als ik de tuin in kijk. Nog even en dan staan ze mooi in bloei. Voorjaarsbollen stellen weinig eisen, ze kunnen zowel in de schaduw als in de zon staan. Zelfs bij temperaturen rond het vriespunt doen de bol-op-pot producten het heel goed. Je kunt de potjes trouwens ook in huis neerzetten. Doe dat dan wel op een zo koel mogelijke plek, voor extra lang bloeiplezier. Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, maar maak de bollen ook niet te nat want dan kunnen ze gaan rotten. Voeding is eigenlijk niet nodig, de meeste voeding zit al in de bol.

Hyacint op pot

De hyacint (Hyacinthus ) is er in roze, wit, blauw, purper, zalm of zachtgeel. De bloemen aan de steel worden “nagels” genoemd en ruiken heerlijk. De bollen zijn er in een groot aantal variëteitenDe hyacint komt oorspronkelijk uit het gebied dat loopt van Midden-Turkije tot Libanon. Volgens een mooie mythe is de Hyacint vernoemd naar prins Hyakinthos. Zonnegod Apollo was verliefd op deze prins, maar tijdens het discuswerpen werd Hyakinthos dodelijk getroffen. Uit zijn bloed zou een bloem, de Hyacint, zijn gegroeid.
De hyacint staat symbool voor vrede en macht en komt oorspronkelijk uit West-Azië; Turkije, Syrië en Libanon. Omstreeks 1560 werd de plant in Oostenrijk in cultuur genomen. In de 17-de en 18-de eeuw was de hyacint alleen bij welgestelde bloemenliefhebbers te vinden, gelukkig is de plant er inmiddels voor iedereen. Volgens een mythe is de hyacint vernoemd naar prins Hyakinthos. 

Hyacintweetjes:

• Er kunnen wel 40 bloemetjes aan een Hyacint groeien.
• Apollo et Hyacinthus is een opera van Mozart, de eerste opvoering was in Salzburg op 13 mei 1767.
• Hyacinten staan ook leuk in je tuin of op je balkon. De hyacinten bloeien buiten in de grond van maart tot mei. Maar je hebt er buiten zelfs al eerder plezier van! Vanaf januari kunnen de bollen op pot namelijk al op balkon of terras gezet worden.
• De Duitser Leonhardt Rauwolf verzamelde in 1573 wat hyacinten in Turkije en introduceerde de plant vervolgens in Europa.
• Hyacinten zijn verre familie van de asperges.
• In de natuur trekken hyacinten veel bijen aan door hun geurende bloemen.
• In de Victoriaanse taal der bloemen staat de hyacint symbool voor sport en spel. De blauwe hyacint staat voor oprechtheid.

Meer weten over bloembollen, het planten, het assortiment en de geschiedenis, kijk dan op www.allesoverbloembollen.nl.

bloembollen op pot