Hyacint

hyacinten Hyacint is familie van de Asparagaceae
 Latijns/wetenschappelijke naam: Hyacinthus orientalis 
 Bloemkleur: rood, roze, oranje, zalm, geel, paars, wit en blauw
 Bloeiperiode: maart – april

 Toepassingen: borders, potten, bloembedden en binnenshuis gebruik

bol-knol-wortelstok zon-halfschaduw-schaduw plantdiepte plantafstand groeihoogte geurend bloemsierkunst potterie
Bol Zon-Half schaduw 20 cm 15 cm 25 cm Geurend Bloemsierkunst Potterie

NAAM EN HERKOMST HYACINT

Rond 1560 kwam de hyacint vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa. Tijdens de 17de en 18de eeuw waren ze zo exclusief dat alleen een paar rijke liefhebbers ze konden kopen. Lees meer over Hyacint-mania. De naam van deze bloembol komt uit de Griekse mythologie. Hyacinthus was een mooie atleet die werd aanbeden door Apollo. Tot Apollo’s verslagenheid werd Hyacinthus dodelijk verwond tijdens een wedstrijd bij het discus werpen. Uit het bloed van Hyacinthus bloeide een bloem die later de hyacint werd genoemd.

KLEUREN EN VORMEN HYACINT

Ze heeft langwerpige bladeren die groeien vanuit een bladrozet aan de voet van de plant. De stengel draagt 2 tot 50 geurende stervormige bloemen. Een enkel bloempje wordt een nagel genoemd. De kleuren variëren: wit, blauw, geel, roze, rood, paars, crème- of zalmkleurig en violet. Ze geuren heerlijk, maar sommige mensen vinden de geur te zwaar.

SYMBOLIEK HYACINT

De hyacint is de bloem van zonnegod Apollo en staat symbool voor zachtheid of troost, onopvallendheid en lieflijkheid. In christelijke kerken zie je ze vaak terug in de betekenis van geluk en liefde. Verwijzend naar het verhaal van Hyacinthus in de Griekse mythologie wordt de hyacint ook als symbool van sport en spel gezien.Voor de Oosterse poëten was ze het symbool van eenvoud. De purperen is symbool van zorgen en de blauwe van standvastigheid.

HYACINT KOPEN

Koop nooit zachte of beschimmelde bollen. Koop ook nooit bollen waaruit al lange, gebogen uitlopers groeien. Meer kooptips.

PLANTEN HYACINT

Plant ze in het najaar in de zon of half schaduw in voedselrijke, doorlatende grond. Plant ze op tijd zodat de bollen voldoende tijd hebben om nog voor de vorst wortels te vormen. Ze verdragen geen natte voeten. Wordt er geplant in kleigrond, vermeng de grond dan met turf of zand. Hyacinten kunnen ook geplant worden in potten en bakken. De hyacintenbol kan ook op water in een hyacintenglas geplant worden. Dit is een vaas met een wespentaille. De bol rust op de versmalling in het glas en hangt net boven het water. Het is aan te bevelen speciaal gekweekte glashyacinten te gebruiken. Het glas wordt gevuld met water tot ongeveer twee millimeter onder de bol. Meer planttips.

VERZORGING HYACINT

Voeg vloeibare mest toe aan het gietwater en bewater de Hyacinten zodra ze zijn uitgelopen. Hyacinten voor in de vaas afsnijden voor ze volledig open zijn. Niet de bladeren afsnijden, anders bloeien ze het volgende jaar niet.

VERWILDERING HYACINT

De bloeikracht van alle hyacinten neemt met de jaren af.

BLOEMSIERKUNST HYACINT

Met deze tips blijven de bloemenwel 5 tot 12 dagen staan in de vaas:

  • Zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit;
  • Zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af dat zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen;
  • Zet ze in een schone vaas met kraanwater. Vul het water regelmatig bij en ververs het water om de 3 dagen. Voeg dan ook weer snijbloemenvoeding toe.

CULTIVARS HYACINT

 Hyacinthus amethystinusHyacinthus amethystinus

 Populaire naam: Spaanse hyacint 
 Bloeiperiode: mei – juni
 Bloemkleur: zacht tot hemelsblauw 

 De Latijnse naam is Brimeura Amethystina ofwel de Spaanse hyacint. Deze is afkomstig uit de Pyreneeën tot NO-
 Spanje en Slovenië en Kroatië. Uit de bol groeien grasachtige bladeren waaruit een lange bloemstengel groeit met
zachte tot hemelsblauwe bloemen. De klokvormige bloemen hangen met meerdere aan de stengel en zijn veel fijner dan die van de hyacint. Deze soort is geschikt voor verwildering.

Hyacinthus multiflora Hyacinthus multiflora
 Bloemkleur: rood, roze, oranje, zalm, geel, paars, wit en blauw
 Bloeiperiode: maart – april

 Deze soort produceert per bol meerdere stengels die rijk zijn aan heerlijk geurende bloempjes. Plant ze op een
 lichte plaats. 
De temperatuur voor een pot binnenshuis mag tussen de 0 en 25 graden liggen. Ze groeien sneller als
 het warm is. Buiten blijven de potten langer mooi. De potgrond mag niet volledig uitdrogen, maar tot de bloei heeft de bol niet veel water nodig. Als de bloemnagels uit elkaar gaan staan, kan de bol wat meer water gebruiken.

Hyacinthus orientalis
Populaire naam: Romeinse hyacint
Bloemkleur: blauw, paars, roze, rood, geel, zalm oranje en wit

Bloeiperiode: maart – april

Ze heeft de oorspronkelijke wilde vorm van de Hyacint; slank en luchtig. Uit één bol komen meerdere bloemen die heerlijk geuren. Ze komt oorspronkelijk uit West-Azië, Turkije, Syrië en Libanon tot een hoogte van 2000 meter.