Hyacint

hyacintenFamilie: Liliaceae
Populaire naam: Hyacint
Bloemkleur: rood, roze, oranje, zalm, geel, paars, wit en blauw
Bloeiperiode: maart – april
Hoogte: 25 cm
Plantdiepte: 20 cm P
lantafstand: 15 cm
Boltype: bol
Lichtomstandigheden: volle zon tot gedeeltelijke schaduw
Toepassingen: borders, bloembedden en binnenshuis gebruik

Hyacinten zijn erg populair voor de tuin. Eén van de redenen hiervoor is het brede assortiment kleuren. Een andere reden is de fantastische geur. Om het beeld van deze perfecte bloembol af te maken, is het feit dat hyacinten zo makkelijk in bloei komen. Van oorsprong groeien hyacinten alleen in landen rondom de Middellandse Zee, vooral in Turkije. Niet verassend is dat de ‘moeder’ van alle nieuwe soorten ‘Hyacinthus oriëntalis’ wordt genoemd. De teelt van hyacinten gaat in Nederland meer dan 400 jaar terug, maar de plant was ook bekend in de Griekse en Romeinse periode. De 17e en 18e eeuw waren tijden van enorme speculaties in hyacintenbollen. Soms werd één bol voor 150 euro verkocht, wat veel geld was voor die tijd.

De voortplanting en teelt van hyacintenbollen is erg gecompliceerd. Veel kennis en goede grond is vereist om goede resultaten te behalen. De Nederlandse kwekers zijn hierin geslaagd. Het is overigens heel makkelijk om de planten binnen of in de tuin te laten bloeien. Hyacinten hebben een goed gedraineerde grond nodig voor het beste resultaat. Als ze worden geplant in zware klei, is het een goed idee om er wat scherp zand of turf door te mengen. Hyacinten houden van zonnige locaties. Veel hyacinten worden slechts voor één jaar bloei geplant, dan maakt het niet zoveel uit wat de locatie is. Een voordeel is dat bloemen in de schaduw langer bloeien dan wanneer ze in de hete zon staan.

Het aantal bloempjes (‘nagels’ genoemd) per bloem is afhankelijk van de maat van de bol. Grote bollen kunnen 60 tot 70 nagels produceren. Als tuinplant zijn deze bollen minder geschikt omdat de bloemen topzwaar zijn en makkelijk knakken. Bolmaten 15-16 en 16-17 cm zijn geschikt als tuinplanten. De grotere maten zijn goed voor gebruik binnenshuis . Hyacinten worden vaak gebruikt als éénjarige plant maar soms is het het waard om de bollen langer in de grond te laten. Wanneer ze weer gaan bloeien, zullen ze wel kleiner zijn dan het eerste bloeiseizoen. Om voor goede groeicondities te zorgen moeten planten de mogelijkheid worden gegeven om geheel af te sterven. Hyacinten worden vaak gebruikt in kleine groepen van 3 tot 5 bollen van één cultivar. In bakken en potten moeten soorten met korte, sterke stengels komen. Tulpen met lange stengels en grote narcissen knakken eerder. Hyacinten daartegen worden bijna nooit groter dan 20 tot 30 cm, en zijn dus perfect voor beplantingen in bakken. Bakken zijn er in alle maten en vormen en verkrijgbaar in alle materialen. Om verzekerd te zijn van een goede groei van de bollen is het belangrijk dat de bak minstens 30 cm diep is. Zorg er altijd voor dat de potten en bakken gaten aan de onderkant hebben, of laag aan de zijkant. Het is aan te raden om kapotte dakpannen of andere scherven in de pot te leggen. Gebruik gewone potgrond. Vul de bak tot ongeveer 15 cm onder de rand met grond en druk de bollen voorzichtig in de grond. Plaats ze zo naast elkaar dat ze elkaar bijna aanraken. Gooi daarna de rest van de grond in de bak tot ongeveer 1 cm onder de rand. Vergeet niet om de bollen water te geven als het droog weer blijft voor een lange tijd (dit natuurlijk niet wanneer het vriest). Eerder genoemd is het feit dat hyacinten schade kunnen krijgen van extreem lage temperaturen, dit is natuurlijk nog erger wanneer de hyacinten in potten staan. De koude kan dan natuurlijk van alle kanten komen. Wanneer er vorst op komst is moeten de bakken en potten binnen gezet worden. Als de bakken moeilijk te verplaatsen zijn, is het verstandig ze te bedekken met plastic. Daarnaast kan de grond worden bedekt met stro of bladeren. Om de potten langer aantrekkelijk te houden, kunnen er winterbloeiende viooltjes of vergeet-me-nietjes over de hyacinten worden geplant. Als hyacinten beginnen te verwelken kan de bloem er uit geknipt worden. Hyacinten in bakken kunnen mooi gecombineerd worden met enkel- of dubbelbloemige tulpen en kleine narcissen zoals Tête à Tête.

Geur
Hyacinten hebben een heerlijke geur – een karakteristiek dat bepalend is voor het succes als tuin en huisplant. Deze geur wordt beschreven als rijk of zwaar. Keizerskroon, blauwe druiven, Iris reticulata, boshyacinten en een aantal tulpen (bijv. de gele ‘Belladona’) hebben geuren waar men niet van gaat niezen.

Hyacinthus amethystinusHyacinthus amethystinus
Familie: Liliaceae Syn.: Brimeura amethystina
Bloeiperiode: mei – juni
Hoogte: 20 cm
Plantdiepte: 10 cm
Plantafstand: 10 cm
Boltype: bol
Toepassingen: bedden en borders, voor verwildering

Deze bloem lijkt erg op boshyacinten en heeft niet meer dan 20 kokergevormde bloemen langs één stengel. Dit soort wordt niet veel geteeld.

Hyacinthus multifloraHyacinthus multiflora
Familie: Liliaceae
Bloemkleur: rood, roze, oranje, zalm, geel, paars, wit en blauw
Bloeiperiode: maart – april
Hoogte: 25 cm
Plantdiepte: 20 cm
Plantafstand: 15 cm
Boltype: bol
Lichtomstandigheden: volle zon tot gedeeltelijke schaduw
Toepassingen: borders, bloembedden en binnenshuis gebruik

Bollen die deze naam dragen, hebben een speciale behandeling ondergaan, zodat ze niet één bloemcluster hebben maar meerdere. Elk van deze bloemstengels hebben minder bloemen, maar de plant als geheel is erg mooi.