Een kleurrijk bosje hyacinten

Een bloem die meer is dan een bloem. Bekijk de hyacint eens goed en ontdek dat de bloem eigenlijk uit heel veel bloemetjes bestaat. Geen wonder dat de hyacint zo sterk geurt!

Productie van de hyacint (Hyacinthus)

Bij Nederland denk je misschien aan tulpen, maar de hyacint is met 46 miljoen planten per jaar een van de belangrijkste in Nederland geteelde bolgewassen. De bollen op pot komen uit de koelcel en bloeien vervolgens snel bij voldoende warmte en licht.
De Hyacinthus staat symbool voor vrede en macht en komt oorspronkelijk uit West-Azië; Turkije, Syrië en Libanon. Omstreeks 1560 werd de plant in Oostenrijk in cultuur genomen. In de 17e en 18e eeuw was de Hyacint alleen bij welgestelde bloemenliefhebbers te vinden; gelukkig is de plant er nu voor iedereen.

hyacith

Van bol tot bloem

De bollen die bestemd zijn voor de verkoop aan de consument, groeien buiten. Dit wordt in de sector de droogverkoop genoemd. De hyacint is eenvoorjaarsbloeier en dient dus in het najaar in de tuin geplant te worden. Ben je afgelopen herfst vergeten bloembollen te planten, ga naar het tuincentrum of een bloemenwinkel en koop bloembollen-op-pot. Op die manier kun je je tuin snel opfleuren. Het groeiproces van de snijhyacinten vindt binnen plaats en dat wordt de ‘broeierij’ genoemd. De bollen worden in bakken met potgrond geplant. De bakken worden opgestapeld en gaan voor een periode van 14 weken een koude en donkere ruimte in. Hier is het maximaal 9°C. Door het nabootsen van de winter gaan de wortels groeien en ontwikkelt zich een bloem in de bollen. Na de koude periode worden de bakken weer afgestapeld en verhuizen ze naar de warme schuur waar de bloemen echt gaan groeien. Na twee weken in een warme schuur zijn de hyacinten klaar om geoogst te worden.

Weetjes

De naam Hyacinthus is afgeleid van Hyakinthos, een figuur uit de Griekse mythologie. Hyakinthos werd door Apollo bemind en per ongeluk gedood. Uit het bloed liet Apollo een bloem bloeien, die hij de naam van zijn geliefde gaf. Wil je het hele verhaal lezen, kijk dan hier:http://www.beleven.org/verhaal/waarom_de_hyacint_maar_zo_kort_bloeit. Met een blauwe hyacint zeg je ‘vergeef me alsjeblieft’, terwijl de witte hyacint symbool staat voor ‘schoonheid’. In Europa staat de Hyacint symbool voor vrede en macht, maar in het Oosten ziet men de hyacint daarentegen als symbool van eenvoud.

Hyacintassortiment

Hyacinten worden meestal op kleur verkocht en minder op cultivarnaam. De meest voorkomende kleuren in het hyacinten-op-pot assortiment zijn wit, roze en blauw. Daarnaast komen er steeds meer andere kleuren voor als lila, zalm, dieppaars, zachtgeel en rood. Qua bloemvorm zijn er enkelbloemige en gevuldbloemige soorten verkrijgbaar. Een bijzondere verschijning is de Multiflora, waarbij meerdere bloemstelen uit één bol komen.

Geur

Hyacinten hebben een heerlijke geur – een karakteristiek dat bepalend is voor het succes als tuin- en huisplant. Deze geur wordt beschreven als rijk of zwaar. Keizerskroon, blauwe druiven, Iris reticulata, boshyacinten en een aantal tulpen (bijv. de gele ‘Belladona’) hebben geuren waar men niet van gaat niezen. De sterkte van de geur is bij hyacinten afhankelijk van het ras. Blauw bloeiende hyacinten geuren meestal het sterkst. De heerlijke geur die de hyacint verspreidt zal binnenshuis zeker effect scoren, bijvoorbeeld bij uw visite, maar natuurlijk ook bij uzelf. Thuiskomen in een huis dat naar het voorjaar geurt, hoe heerlijk is dat? De diepe, bloemige geur is ook erg geliefd als ingrediënt voor parfums. De geur van de hyacint gaat goed samen met jasmijn, neroli, viool, lelietje-van-dalen en ylang ylang. Vandaar ook dat deze geuren veel samen worden gebruikt in parfums. De geurcombinatie met onder andere hyacint komt veel voor in parfums als Anaïs Anaïs van Cacharel en Beyond Paradise van Estée Lauder.

Verkrijgbaarheid en verzorging

Hyacintbloemen zijn te koop van november tot en met mei. Voordat de hyacint de vaas ingaat met schoonwater en snijbloemenvoedsel, snij je een stukje van de steel. Vul het water regelmatig bij. Zet de vaas niet op een te warme plek, hoe koeler ze staan, hoe langer ze mooi blijven. Meer weten over de verzorging van bol-op-pot, lees dan mijn eerdere blog: Haal de lente nu al in huis met bloembollen op pot!
Tip van de kweker: door de bolbodem (het witte gedeelte onderaan de steel) eraan te laten, behoudt de hyacint zijn voedingsstoffen en bloeit hij mooier en langer.

Bloemencorso Bollenstreek

In de drie dagen voorafgaand aan het corso worden de corsowagens ‘gestoken’, dat wil zeggen met bolbloemen bedekken van de corsowagens. Vele honderden vrijwilligers zijn dagen bezig met het steken van de praalwagens met honderden hyacinten, tulpen en narcissen. Meer informatiewww.bloemencorsobollenstreek.nl.

corso