Bloembollen onderweg

Blijven alle bloembollen in Nederland? Nee, natuurlijk niet. Heel veel bloembollen worden verkocht naar het buitenland. Een deel daarvan in consumentenverpakkingen. Dat noem je droogverkoop. En een deel wordt verkocht aan professionele bedrijven die de bollen opkweken voor de snijbloem. Dat noem je broeierij.

ConsumentenverpakkingWaar gaan die bloembollen nu naar toe?
Heel veel worden er verkocht in het buitenland. Ze kunnen direct worden verkocht aan het bedrijf dat ze uitvoert. Maar er worden ook heel wat bollen op de veiling verkocht. De bollen worden aan bijna alle landen in de wereld verkocht, vooral daar waar het niet te warm is. Veel bloembollen worden aan tuinliefhebbers verkocht. Die kopen ze in een winkel of tuincentrum. Tegenwoordig bestellen ook vele mensen bloembollen via internet. De bollen worden in de tuin of op het balkon geplant.

 

 

BloementeeltBloementeelt
Er worden ook veel bloembollen verkocht aan bloementelers. Dat zijn mensen die bollen kopen om ze in bloei te trekken. Het gaat hierbij dus niet om de bollen, maar om de bloemen. De meeste bloembollen bloeien in het voorjaar. Maar hoe zit het dan met de tulpen die je al met Kerstmis in de winkels ziet? Dat is het werk van de bloementelers. Zij regelen de temperatuur en vochtigheid. Hierdoor bloeien de bollen eerder dan in de tuin. Een deel van de bollen wordt direct in de kas geplant. Een ander deel wordt in kistjes geplant en in een koelruimte weggezet. De bollen hebben eerst wat kou nodig. Als ze genoeg kou hebben gehad, dan worden ze in een warme kas gezet en al snel komt er een bloem uit. Wat gebeurt er met de bollen als de bloemen zijn afgesneden? Die bollen zijn niet meer te gebruiken. Door de snelle groei zijn ze teveel verzwakt. Ze worden weggegooid.

 

Bloembollen op reis Bloembollen onderweg
Een kweker kan natuurlijk niet alle soorten bloembollen op zijn velden hebben staan. Daarom kopen handelaren hun bollen bij verschillende kwekers. Zo kunnen ze toch veel soorten leveren. Veel bollen worden meestal in grote dozen en in kistjes verpakt. In de winkel zie je ze vaak in netjes en in kleine doosjes met mooie plaatjes er op. Dan weet de klant wat hij zo ongeveer kan verwachten. Met bloembollen moet je voorzichtig omgaan. ‘Behandel de bollen als eieren’, zeggen de bloembollenmensen. Een bloembol kan namelijk beschadigen. Natuurlijk mogen er ook geen zieke bollen tussen zitten. Vooral bollen die naar het buitenland gaan, worden streng gecontroleerd. Zijn ze goed, dan mogen ze verzonden worden. Tijdens de reis moeten de bollen natuurlijk ook goed blijven. Vrachtauto’s, vliegtuigen en schepen brengen de bloembollen in speciale containers over de hele wereld. Die zijn zo ingericht dat de bollen kerngezond bij de klant komen.