Rhodohypoxis

Rhodohypoxis 'Dolores'

Rhodohypoxis is familie van de Hypoxidaceae
Populaire naam: Roodsterretje of sterretjesgras 
Bloemkleur: van wit tot rood/paars 
Bloeiperiode: mei – oktober
Plantdiepte: 2 - 3 cm - Plantafstand: 5 cm - Planthoogte: 5 - 15 cm
Toepassingen: ideaal voor potterie en rotstuin

NAAM EN HERKOMST RHODOHYPOXIS

Oorspronkelijk komt de Rhodohypoxis uit Zuid-Afrika, vooral Natal, Lesotho en de Drakensbergen op een hoogte van 1500 m tot 3000 m. Hier doorstaan ze koude maar droge winters en natte zomers. Het is een klein geslacht met 6 soorten. De Rhodohypoxis baurii is ontdekt door Leopold Baur op Mount Baziya in de Oostkaap en in 1876 door Baker als Hypoxis baurii beschreven. In 1946 heeft G. Nel het geslacht Rhodohypoxis opgericht. De naam is afgeleid van het Griekse rhodon, wat roos of rood betekent.

KLEUREN EN VORMEN RHODOHYPOXIS

Ze bloeit met sterachtige bloemen in vele kleuren van wit naar roze tot diep rood. Ze heeft kleine grasachtige bladeren en de stelen zijn 5 tot 15 cm lang. Ze bestaat uit 6 kroonbladeren die in het midden samenkomen, zodat er geen hart is.

Rhodohypoxis baurii knol Picture David Pilling

RHODOHYPOXIS KOPEN

Koop stevige, gezonde, grote knollen. Koop nooit knollen die zacht aanvoelen, beschimmeld zijn of rotte plekken hebben, met vlekken of groene uitlopers of verschrompeld zijn. Koop ook geen beschadigde knollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote knollen geven stevige lange stengels met grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

RHODOHYPOXIS PLANTEN

Plant de knollen/wortelstokken in het vroege voorjaar (januari/maart) in goed gedraineerde kalkhoudende, bemeste grond op een zonnige plek. Schep eventueel nog wat scherp zand of fijn grit door de grond. Het is belangrijk dat de grond vocht vasthoudt, maar niet drassig wordt. Ze zijn winterhard mits ze in de wintermaanden op een droge plek in de tuin staan. De overlevingskans kan worden verbeterd door ze te beschermen met een ruit of plastic folie. Ze kan het beste in een pot geplant worden: potgrond met wat turf en een kwart gruis voor de afwatering. In de winter de potten droog en vorstvrij wegzetten en in het voorjaar weer buiten plaatsen. Als de plant in de schaduw staat, is de bloei minder intens, maar de kleur dieper. Meer planttips.

VERZORGING RHODOHYPOXIS 

Tijdens de bloei voldoende water geven, maar vanaf september minderen en vanaf oktober droog houden tot het vroege voorjaar. Tijdens het groeiseizoen regelmatig voeden met vloeibare mest. Uitgebloeide bloemen verwijderen om de bloei te stimuleren. Vanaf april weer water geven. Na de bloei, de potten droog en vorstvrij wegzetten. Om de paar jaar verpotten in januari -maart. Ze is meestal niet winterhard, dus tijdens de winter droog en vorstvrij bewaren. Let tijdens de bloei ook op slakken en naaktslakken. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING RHODOHYPOXIS 

Ze vermeerdert eenvoudig via broedknolletjes. Laat de plant in de herfst verdrogen en knip alle stengels af. Zet de pot op een droge vorstvrije plaats. Eind begin maart de pot legen, de broedknolletjes eruit zoeken en deze oppotten. Op een lichte plaats opkweken en half april/begin mei weer buiten plaatsen. Vermeerderen door zaad is ook mogelijk. Onder de bloem vormt zich een zaaddoos. Als het zaad rijp is, oogsten, zaaien en vochtig houden tot de zaailingen verschijnen. De jonge planten verdelen in potten. Meervermeerderings/verwilderingstips.

RHODOHYPOXIS OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

In de rotstuin combineert dit soort mooi met Sedum, Silene hookeri en Vaccinium myrtillus, maar ook met de lage Alliums en de Pinellia ternata, de Romulea macowanii en de Scilla peruviana.

CULTIVARS RHODOHYPOXIS

Soorten met een * zijn te koop in Nederland.

Rhodohypoxis baurii var platypetala Picture Mary Sue Ittner
Rhodohypoxis 'Dream'

Rhodohypoxis baurii*: is de meest geteelde soort, wordt 3-5 cm hoog en heeft roze, witte of rode bloemetjes. Enkele soorten: ‘Alba’ (wit), ‘Ruth’ (roze) Foto Ittner.
Rhodohypoxis baurii var. baurii*: bloeit meestal in rood, op 1100 – 2700 m hoog en wordt 5 – 10 cm hoog. 
Rhodohyoxis baurii var. platypetala*: bloeit meestal wit, soms roze.
Rhodohypoxis baurii var. confecta*: heeft roze, witte of rode bloemetjes en wordt 3-5 cm hoog.
Deze soort is genoemd naar dominee Leopold Baur, apotheker, missionaris en plantenverzamelaar die in de jaren 1800 naar de Kaap kwam en eerst de soort verzamelde. De variëteit confecta is vernoemd naar de gelijkenis van vellen van deze veelkleurige vorm met verspreide confetti (Hilliard & Burtt 1978) en var. platypetala betekent brede, platte bloembladen hebbend.

Rhodohypoxis deflexa: heeft licht tot donker roze bloemetjes.
Rhodohypoxis incompta: een zeldzame specie van 1-5 cm met grote bloemen.
Rhodohypoxis milloides*: bloeit in donker roze en rood en heeft glanzende bladeren, is het meest winterhard. De soort ‘Drakenberg Snow’ bloeit wit.
Rhodohypoxis rubella: bloeit donker roze.
Rhodohypoxis thodiana: heeft korte dolkachtige bladeren, draagt kuifharen aan zowel de boven- als onderkant. De bloemen zijn opmerkelijk groot voor de grootte van de kleine bollen en zijn wit die vervagen naar roze als ze volwassen worden. Ze heeft een uitgesproken en heerlijke geur.

Daarnaast zijn er veel cultivars te koop. Diverse cultivars Rhodohypoxis kunnen besteld worden bij bollenkweker Jaap Duijs via zijn website www.jaapbol.nl.

x Rhodoxis 'Little Pink Pet' Picture Andre Ekkelboom, Kwekerij Kingfisher

CULTIVARS X RHODOXIS

Een natuurlijk voorkomende hybride Rhodohypoxis baurii and Hypoxis argentea is x Rhodoxis, ook wel rapsterretje genoemd. Een andere hybride is Rhodoxis hybrida, een kruising tussen Hypoxis parvula en Rhodohypoxis baurii.

Rhodoxis ‘Fairy Kisses’, bloeit in roze en wit.
Rhodoxis ‘Irene’, bloeit in crème wit met iets roze.