Bessera is familie van de Asparagaceae
Populaire naam: Koraaldruppel
Bloemkleur: karmijnrood, rozeachtig tot lila, scharlakenrood of licht rood tot magenta, fuchsia of violet, donkerpaars - Bloeiperiode: juli – september
Plantdiepte: 8 cm - Plantafstand: 10 cm - Planthoogte: 60 - 70 cm
Toepassingen: border, potterie, bloemsierkunst, rotstuin, kamerplant
NAAM EN HERKOMST BESSERA
Bessera is een knolgewas met een groot verspreidingsgebied in Mexico langs de Sierra Madre Occidental, de Trans Mexicaanse Vulkanische Gordel, het Balsas Basin, de Sierra Madre del Sur, en de Pacifische Laagvlakte. De Nederlandse naam van deze plant is koraaldruppel als verwijzing naar de kleur en vorm van de bloem.
Bessera had 2 soorten: Bessera elegans en Bessera tuitensis. In 1953 publiceerde Moore een overzicht van Bessera elegans en identificeerde 3 groepen op basis van het aantal bloemen per scherm, de lengte van de steel, de lengte van het bloemdek en de kleur. In 2021 heeft een groep onderzoekers (Etelvina Gándara, Juan Pablo Ortiz-Brunel, Arturo Castro-Castro en Eduardo Ruiz-Sanchez) wederom onderzoek uitgevoerd. Zij concludeerden uiteindelijk dat er 4 soorten zijn (zie bij cultivars) die alle zijn erkend.
Deze kunnen onderling herkend worden aan de hand van de volgende kenmerken:
1. | Bloemblaadjes rozeachtig tot licht lila; bloembuis 1-2 mm lang; endemisch in de Sierra de El Cuale, Jalisco | B. tuitensis |
Bloemblaadjes karmijn, scharlakenrood, lichtrood, violet, paarsachtig of fuchsia; bloembuis 7,5-17 mm lang; wijd verspreid | 2 | |
2. | Meeldraadbuis donkerpaars, kegelvormig; meeldraden donkerpaars, spits toelopend en afgeplat | B. ramirezii |
Meeldraadbuis wit, witachtig of violet, cilindrisch; meeldraden scharlakenrood, violet of paars, cirkelvormige doorsnee of half kegelvormig | 3 | |
3. | Bloemblaadjes karmijn, robijn of rood; meeldraadbuis wit of witachtig, 7,48-16,56 mm lang (gemiddelde = 11,96 mm lang); meeldraden karmijn, robijn, rood of violet, cirkelvormige doorsnee, 7,8-21,7 mm lang (gemiddelde = 13,8 mm lang); uit het Balsas Basin, de Chihuahuan Desert, de Sierra Madre Occidental, de Sierra Madre del Sur en de Transmexican Volcanic Belt | B. elegans |
Bloemblaadjes lichtrood, scharlakenrood, violet, magenta of fuchsia; meeldraadbuis witachtig of violet, 7,5-13,2 mm lang (gemiddelde = 10 mm lang); meeldraden violet of paars, half kegelvormig, 5,3-10,2 mm lang (gemiddelde = 7,7 mm lang); de Pacific Lowlands | B. elegantissima |
KLEUREN EN VORMEN BESSERA
Aan de hoge slanke stengels bloeien bovenaan 9 hangende bloemen in karmijnrood, rozeachtig tot lila, scharlaken rood of licht rood tot magenta, fuchsia of violet en donkerpaars. De binnenkant van de bloem is crème. Ze lijkt op de bloem van fuchsia splendens. Het blad ziet er grasachtig uit en heeft een blauwgroene kleur.
BESSERA KOPEN
Koop vanaf februari stevige, gezonde, grote knollen. Koop nooit knollen die zacht aanvoelen, beschimmeld zijn of rotte plekken hebben, met vlekken of groene uitlopers of verschrompeld zijn. Koop ook geen beschadigde knollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote knollen geven stevige lange stengels met grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.
BESSERA PLANTEN
Plant haar in maart zodra de kans op vorst is verdwenen in losse, goed gedraineerde, humusrijke grond op een warm plekje in de volle zon. Een zanderige grond heeft de voorkeur, maar op lichte klei/zavel zal ze goed groeien en bloeien Ze is niet winterhard. Ze kan ook prima in een pot worden geplant. Gebruik dan gewone potgrond, eventueel vermengd met wat grof zand, en dek de potgrond af met split of kleine kiezels. Meer planttips.
VERZORGING BESSERA
Geef na het planten direct water om de wortelgroei te stimuleren. Geef daarna regelmatig water, de kluit mag niet uitdrogen. Knip de uitgebloeide bloemen regelmatig weg om herbloei te bevorderen. Ze is niet winterhard. Haal de knollen voor de eerste nachtvorst uit de grond, knip de stelen 15 cm boven de knol af, schud de aarde van de knol en plaats haar in een kistje met turfmolm of scherp zand. Bewaar in een vorstvrije ruimte. Is ze in een pot geplant, zet dan de pot op een vorstvrije plaats. In het voorjaar kan de pot weer naar buiten. Hou haar tijdens de winterrust droog, want koude temperaturen en vocht staan gelijk aan rotting. Ze heeft warme temperaturen nodig om te groeien, dus in koele klimaten komt ze laat op gang. Meer verzorgingstips.
VERMEERDERING BESSERA
Ze vermeerdert zich via broedknollen. Meer verwilderingstips.
BESSARA OP DE CATWALK EN HET TUINPALET
De prachtige tinten van de Bessera combineren goed met Portulaca (Umbraticola 'Cinderella') en Chinese lantaarnbloem (Sandersonia aurantiaca). Ze komt ook mooi tot haar recht tussen siergrassen.
BLOEMSIERKUNST BESSERA
Geniet langer van de bloemen met deze tips:
- Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid.
- Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding. Een klein beetje bleekwater in het water helpt bacteriegroei te beheersen en het water helder te houden.
- Twee eetlepels suiker, 1 theelepel baking soda, appelazijn of een cent in de vaas houden de bloemen langer vers.
- Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
- Zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit.
- Zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.
CULTIVARS BESSERA
Soorten met een * zijn te koop in Nederland.
Bessera elegans*: groeit in het zuidwesten van Mexico, van Sinaloa en Durango in de Sierra Madre Occidental, het zuidelijke deel van de Chihuahuan-woestijn en over de Transmexicaanse vulkanische gordel tot de Sierra Madre del Sur in Oaxaca en het Balsas-bekken, voornamelijk in eikenbossen. Het is een sierlijke plant met pezige stengels van 50 cm of hoger met schermen van 8 tot 10 hangende parasolvormige bloemen in karmozijnrood. De binnenste witte tekening is altijd interessant gedessineerd en gestreept. De meeldraden steken ver uit de knikkende bloempjes. Bloeit laat in de zomer/vroeg in de herfst, zone 10-11.
Bessera elegantissima: verschilt in bloemgrootte en -kleur van Bessera elegans, tuitensis en ramirezii. Ze groeit van bijna zeeniveau (10 m boven zeeniveau) tot 1100 m boven zeeniveau, in savanneachtige vegetatie, subtropisch- en droog tropisch bos, langs de laaglanden van de Stille Oceaan en de Balsas Basin provincies, van Sinaloa tot Oaxaca. Ze bloeit in een breed scala aan bloemkleuren; van lichtrood, scharlakenrood en violet tot magenta of fuchsia met een opvallende middennerf en twee witte strepen aan de binnenkant. De meeldraadbuis is wit of violet.
Bessera tuitensis: is endemisch in de Sierra de El Cuale, Jalisco in het noordelijke deel van de Sierra Madre del Sur. De populaties groeien in eiken-pijnbossen en savanne-achtige vegetatie, van 700 tot 900 m boven zeeniveau. Ze heeft slanke bladeren en stelen, met tot wel 30 rozeachtig tot lila bloemen per bloemscherm.
Bessera ramirezii: groeit van 430 tot 1700 m boven zeeniveau, voornamelijk in tropisch droog bos of in het gebied tussen eikenbos en tropisch droog bos in de staten Colima en Jalisco in de provincies Sierra Madre del Sur en de laagvlakte van de Stille Oceaan. Waar ze groeit is de bodem kalkhoudend. Ze verschilt van B. elegans en B. elegantissima in die zin dat het bloemdek donkerpaars is en de meeldraadbuis paars, conisch en afgeplat is met ribbelachtige meeldraden. Ze bloeit in een scherm van 4 tot 29 donkerpaarse bloemen met een gegolfde rand.