Veltheimia

Veltheimia bracteata

Veltheimia is familie van de Asparagaceae

Populaire naam: Wintervuurpijl

Bloemkleur: diverse tinten roze, oranjebruin, groenachtig geel - Bloeiperiode: februari – april 

Plantdiepte: 5 cm - Plantafstand: 15 - 25 cm - Planthoogte: 50 cm

Toepassingen: in borders, onder bomen, potterie    

NAAM EN HERKOMST VELTHEIMIA

De Veltheimia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika waar ze groeit in bossen en kuststruikgewas. Ze is vernoemd naar August Ferdinand von Veltheim (1741–1801), een Duitse plantkundige.

KLEUREN EN VORMEN VELTHEIMIA

Het vlezige, grote blad groeit in een rozetvorm en wordt na de vorming onmiddellijk gevolgd door een stevige stengel met bovenin een tros buisvormige, neerwaarts gerichte 40 tot 50 bloemen. De kleur van de bloem kan bleekroze, donkerroze, oranjebruin of dieproze zijn en af en toe groenachtig geel. De bloemen staan rechtop als de knop nog dicht is en hangen als die open is. Elke bloem bloeit ongeveer een maand. De uiteinden van de bloemen zijn soms groen of gespikkeld met groen. De stelen zijn soms wel 60 cm hoog. De bloemen worden bestoven door vogels.

VELTHEIMIA KOPEN

Koop in het najaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

VELTHEIMIA PLANTEN

De plant is het meest geschikt als kuipplant want ze is niet winterhard. Plant de bollen in de herfst in een pot met goed drainerende grond en zet op een plek in de halfschaduw of schaduw. Veltheimia’s mogen niet aan direct zonlicht worden blootgesteld. Bij hogere temperaturen moeten ze in de schaduw staan. Op plekken waar het licht vriest, mogen ze zeker niet in de ochtendzon staan. Zomers is de bol in rust. Meer planttips.

VERZORGING VELTHEIMIA

De Veltheimia kan niet tegen vorst en mag niet aan direct zonlicht worden blootgesteld. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING VELTHEIMIA

Veltheimia’s vermeerderen door broedbollen of zaad. Eens per 2 tot 3 jaar kunnen aan het einde van de zomer deze broedbollen verwijderd worden en opnieuw geplant. Vermeerderen via zaad is mogelijk. Ze ontkiemen vrij gemakkelijk als je ze op een heldere, enigszins zonnige plaats zet. Ze bloeit na 3 tot 4 jaar. Meer vermeerderingstips.

BLOEMSIERKUNST VELTHEIMIA

Met deze tips geniet je langer van je bloemen:

  • Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid.
  • Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding. Een klein beetje bleekwater in het water helpt bacteriegroei te beheersen en het water helder te houden.
  • Twee eetlepels suiker, 1 theelepel baking soda, appelazijn of een cent in de vaas houden de bloemen langer vers.
  • Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
  • Zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit.
  • Zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

CULTIVARS VELTHEIMIA

Cultivars met een * zijn te koop in Nederland.

Veltheimia bracteata 'Lemon Flame' Picture Erna

Veltheimia bracteata*: wordt ook wel boslelie genoemd, heeft brede licht groene glanzende bladeren en bloeit in roze/purper met lichtgele vlekken in de winter. Tijdens de zomerrust verdwijnen de bladeren. In 1768 is ze voor het eerst beschreven. Oorspronkelijk komt ze uit het oosten van Zuid-Afrika. Plant deze Veltheimia op een plek in halfschaduw. Variëteit ‘Rosalba’ is in 1958 door het bedrijf Van Tubergen op de markt gebracht. Ze bloeit in wit met een roze gloed. Variëteit ‘Lemon Flame’ bloeit citroengeel.     

Veltheimia capensis 2 Picture Mary Sue Ittner

Veltheimia capensis*: wordt ook wel zandlelie genoemd, heeft smalle wat gegolfde blauwgroene bladeren en bloeit in groenachtig geel tot zacht roze. Deze soort heeft geen zomerrust nodig en behoudt haar blad. Ze komt oorspronkelijk uit West- en Zuid-Afrika en vereist volle zon om goed te bloeien. Ze is bladverliezend en bloeit in de herfst tot de vroege winter.