Nectaroscordum

Nectaroscordum Picture www.agapanthus.nl

Nectaroscordum is familie van de Amaryllidaceae en een synoniem van Allium.

Populaire naam: Bulgaarse sierui, Honinglook

Bloemkleur: crème met bruine strook en groene bellen - Bloeiperiode: mei – juni

Plantdiepte: 15 - 20 cm - Plantafstand: 15 - 20 cm - Planthoogte: tot 100 cm

Toepassingen: borders, vaste planten tuinen, bloemsierkunst, potterie 

NAAM EN HERKOMST NECTAROSCORDUM

Nectaroscordum is een klein geslacht uit Centraal-Azië. Ze werd beschouwd als een afzonderlijk geslacht, maar DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat ze behoort tot de Allium. In de handel wordt echter nog de naam Nectaroscordum gebruikt. De geslachtsnaam ‘Nectaroscordum’ is samengesteld uit het Latijnse ‘nectar’ en ‘scordium’, dat is afgeleid van het Griekse ‘skorodon’ of ‘knoflook’, omdat de plant naar knoflook ruikt. De Engelsen noemen de plant daarom ‘honey garlic’. Een andere naam is ‘Siciliaanse Honingknoflook’, een verwijzing naar de geur van gekneusde bollen en het bezoek van hommels en bijen vanwege de nectar.

KLEUREN EN VORMEN NECTAROSCORDUM

Ze bloeit met een tros van hangende, klokvormige bloemen die groenwit zijn met een karmijnrode, roze tot paarse streep. Na de bloei verschijnen rechtopstaande decoratieve zaaddozen.  Het blauwgrijze loof is driehoekig van doorsnede en sterk draaiend over de lengte van de opgaande bladeren. Na de bloei sterven de planten af. Als de plant gesneden wordt, komt een doordringende geur vrij. Er wordt gezegd dat herten en knaagdieren deze bol niet eten. 

NECTAROSCORDUM KOPEN

Koop in het najaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips, 

NECTAROSCORDUM PLANTEN

Plant haar van september tot november op een plek in halfschaduw tot volle zon. Ze groeit op veel grondsoorten maar dien in kleiachtige grond zand en grit toe voor een goede drainage. Als ze geplant wordt in zand, verrijk het plantgat dan met bladaarde (of compost) en kleimineralen. Ze kan ook in potten geplant worden. Zorg ook hier voor een goede afwatering door een laagje grit op de bodem van de pot te leggen. Meer planttips. 

NECTAROSCORDUM VERZORGING

Ze is een redelijke groeier maar woekert niet. Het is niet noodzakelijk de plant extra te bemesten, ze kan met weinig voeding toe. Meer verzorgingstips. 

VERMEERDERING NECTAROSCORDUM

Na de bloei kan de bol gewoon in de grond blijven zitten en meestal bloeit hij het voorjaar erop opnieuw. In het najaar kunnen de jonge broedbollen worden opgegraven en geplant. Deze bloeien binnen drie jaar. Ze vermeerdert snel door zaad, maar bloeit dan pas vanaf het vijfde jaar. Wil je uitzaaiing voorkomen, verwijder dan de bloem zodra die is uitgebloeid. Op die manier gaat de energie niet naar het aanmaken van zaad, maar naar de energieopslag in de bol. Het volgende jaar zal de plant beter bloeien. Meer vermeerderingstips.

NECTAROSCORDUM OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

In de tuin combineren ze mooi tussen vaste planten zoals ooievaarsbek (Geranium), korenbloemen (Centaurea), salie (Salvia), siergrassen en lampenpoetser, maar ook met late tulpen zoals ´Blue Parrot´ en ´Queen of Night´.

BLOEMSIERKUNST NECTAROSCORDUM

Ze is prima geschikt als snijbloem en vooral als droogbloem. Met deze tips geniet je langer van je bloemen:

  • Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid.
  • Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding. Een klein beetje bleekwater in het water helpt bacteriegroei te beheersen en het water helder te houden.
  • Twee eetlepels suiker, 1 theelepel baking soda, appelazijn of een cent in de vaas houden de bloemen langer vers.
  • Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
  • Zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit.
  • Zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

Enkele mogelijkheden om bloemen te drogen:
Drogen in de lucht: Kies mooi gekleurde bloemen, verwijder overtollig bad, bindt de bloemen met een elastiek bij elkaar en hang ze ondersteboven op een goed geventileerde plaats. Het duurt tussen de 1 en 8 weken voordat de bloemen goed droog zijn. Soorten met een houtige steel kunnen rechtop in een vaas drogen.
Drogen met silicagel: Silicagel koop je in de hobbywinkel en is herbruikbaar. Ideaal voor tere bloemen. Vul een bak die luchtdicht af te sluiten is. Vul met een laag silicagel van ongeveer 5 cm. Prik de bloemen in de gel en bedek de bloemen voorzichtig met de kristallen. Sluit de bak en tape de rand af zodat er geen lucht in kan komen. Na een paar dagen alles verwijderen en controleren of de bloemen goed zijn. 
Drogen met glycerine: Op deze manier kunnen bloemen langer bewaard worden. Glycerine koop je in de hobbywinkel. Meng een deel Glycerine met twee delen kokend water, roer door en giet in vaas. Laat afkoelen. Bloemen laten volzuigen met water, uiteinden scherp afsnijden en in vaas zetten, max. 15 cm diep. Vaas op koele plek zetten en eventueel bijvullen. Na 1 tot 8 weken zijn de bloemen gedroogd.

CULTIVARS NECTAROSCORDUM

Soorten met een * zijn te koop in Nederland.

Nectaroscordum siculum Picture www.agapanthus.nl

Allium siculum* (syn. Nectaroscordum siculum): heeft grote, wasachtige, klokvormige groen purperen bloemen die aan lange steeltjes hangen en wordt tot 100 cm hoog. Ssp. dioscoridis (syn. N. siculum subsp. bulgaricum, N. meliophilum, N. dioscoridis en N. bulgaricum): ze wordt ook wel de Bulgaarse ui genoemd en werd voor het eerst beschreven door de Hongaarse botanist en legerofficier Victory de Janka. Ze komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, Noord-Irak, Zuidoost-Turkije en West-Iran. De soortnaam ‘siculum’, afkomstig van het Griekse ‘Sikelia’ of ‘Sicilië’ betekent ‘afkomstig uit Sicilië’. Ze wordt tot 60 cm hoog en de buitenkant van de bloemblaadjes is donkerbruin-olijf roze met witte uitlopende uiteinden.

Nectaroscordum tripedale Picture Kathleen Sayce

Allium tripedale* (syn. Nectaroscordum tripedale en Nectaroscodum persicum): komt oorspronkelijk uit Armenië. Ze heeft satijn roze klokvormige bloemen in een tros van wel 30 bloemen op een stevige steel van 100-130 cm hoog.  Ze geeft praktisch geen broedbollen en moet dus vermeerderd worden uit zaad.