Ixiolirion

Ixiolirion tataricum Picture C T Johansson

Ixiolirion is familie van de Ixioliriaceae  

Populaire naam: Blauwe sterlelie, berglelie, bergamaryllis, steppenbloem en Siberische lelie  

Bloemkleur: blauwpaars - Bloeiperiode: mei – juni  

Plantdiepte: 8 cm - Plantafstand: 10 cm - Planthoogte: 40 - 50 cm

Toepassingen: borders, bloemperk, potterie, rotstuin en als snijbloem

NAAM EN HERKOMST IXIOLIRION 

Ze is een klein geslacht, 3 tot 6 soorten en komt oorspronkelijk uit Westelijk en Centraal Azië, van de Kaspische-Zee via Klein-Azië tot aan Israël en Egypte. Ze is in 1821 voor het eerst beschreven. Ixiolirion is een woord dat is afgeleid van het Griekse Ixios = vogellijm en leirion = lelie, de Ixia lelie. De bladeren lijken op die van Ixia en de bloemen lijken wat op lelies. Recent is ze geclassificeerd onder de familie van de Ixioliriaceae, terwijl dat eerder de Amaryllidaceae was.

KLEUREN EN VORMEN IXIOLIRION 

De Ixiolirion bloeit in blauwe of violet stervormige bloemen en de bladeren zien er uit als gras. Het bloemscherm bevat tien tot vijftien los ogende bloemen. De bollen hebben een stevige en bruine huid en zijn vrij klein.

IXIOLIRION KOPEN

Koop in het voorjaar stevige, Koop in het voorjaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

IXIOLIRION PLANTEN

Plant de Ixiolirion in oktober zo snel mogelijk na de koop in het najaar op een beschutte, zonnige en goed doorlatende plaats. De grond mag niet te nat zijn. Bij een zware grond of bij zeer natte zomers moet men de bollen na het verwelken van de bladeren uitgraven en tot de herfst op een droge plaats bewaren. Meer planttips.

VERZORGING IXIOLIRION 

Bescherm de bollen tegen vorst door ze te beschermen met een dikke laag bladeren (10 cm). Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING IXIOLIRION 

Na de bloei de uitgebloeide stengels verwijderen zodat alle energie naar de bol gaat. Het blad pas knippen als het geel is. De Ixiolirion vermeerdert via broedbollen en zaad. De bolletjes in de herfst opgaven en direct weer planten. Het zaad verzamelen wanneer het rijp is. Soms zaait ze zich zelf uit. Meer vermeerderingstips.

BLOEMSIERKUNST IXIOLIRION 

Met deze tips geniet je langer van je bloemen:

  • gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid. Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding;
  • snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad;
  • zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit;
  • zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

CULTIVARS IXIOLIRION

Ixiolirion tataricum Picture Gideon Pisanty

Ixiolirion tataricum (syn. I. pallasii): de meest bekende cultivar. Ze bloeit eind mei, begin juni en heeft kleinere trompetvormige blauwe of violet, wijder openstaande bloemen met lichtere strepen. In 1844 is ze ontdekt door de Duitse botanist Peter Simon Pallas. Oorspronkelijk komt ze uit West-Azië en Oost-Europa. De stengel kan tot 50 cm hoog worden en is vaak gekronkeld. Deze soort heeft 2 subspecies: I. tataricum var. Ixiolirioides en I. tataricum var. tataricum (syn. I. ledebourii) die uit Centraal-Azie stamt, helderblauwe bloemen heeft en is ontdekt door de Duitse botanicus Carl Friedrich von Ledebour.

Ixiolirion ferganicum: uit Kyrgyzstan Ixiolirion karateginum: uit Pakistan, Tajikistan, beschreven door Vladimir Ippolitovich Lipsky. Ixiolirion songaricum: uit Xinjiang