Nieuws

Tulpendag 201810-01-2018 Programma Tulpendag 2018 bekend

Tulpendag wordt dit jaar in het hele land én in de buurlanden gevierd. Op de Dam in Amsterdam opent actrice Anneke Sluiters de pluktuin, waarbij zij wordt bijgestaan door het nieuwe Tulpenmeisje 2018 Lisa Smit. In Antwerpen viert België de start van het tulpenseizoen met een pluktuin.

Het thema van de pluktuin in Amsterdam is Romantiek. Dit thema is onder andere vertaald in het ontwerp van de tuin. De tuin wordt officieel geopend door een van de hoofdrolspeelsters van de romantische tulpenfilm Tulipani: Anneke Sluiters. Zij speelt de geliefde van tulpenboer Gauke, die na de Watersnoodramp in 1953 naar Italië vertrekt met een zak tulpenbollen. Anneke Sluiters opent zaterdag 20 januari om 13.00 uur officieel de pluktuin op de Dam. Het Tulpenmeisje Lisa Smit (19), tulpendochter uit Spierdijk, leidt haar én de aanwezige journalisten en bloggers rond in de pluktuin.

In samenwerking met de VLAM (België) krijgt Tulpendag op 20 januari een doorvertaling in België. Op het Koningin Astridplein in Antwerpen verschijnt een heuse pluktuin. In samenwerking met Keukenhof, NBTC, Noordwijk Marketing en Novasol vinden komende weken diverse tulpenactiviteiten plaats: als start zijn journalisten uit Duitsland aanwezig op de Dam in Amsterdam.

Voor meer informatie: Tulpen Promotie Nederland www.tulpenpromotie.nl


Hyacintenactie voor AYA8-01-2018 Hyacintenkwekers en dertien ziekenhuizen in actie voor jongvolwassenen met kanker

Voor de vierde keer op rij organiseert het Nationaal AYA (Adolescents & Young Adults) ‘Jong & Kanker’ Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers op vrijdag 12 januari een HAYAcintenactie in dertien ziekenhuizen. Door hyacinten te verkopen, wil de organisatie zoveel mogelijk geld ophalen voor jongvolwassen ’in ‘de bloei’ van hun leven met kanker. Dat op de jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt, is relatief onbekend. De actie heeft als doel om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren.

HAYAcinten
In 2015 hebben de hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland zich verbonden aan het Nationaal AYA ‘jong & Kanker’ Platform. Hyacintenkwekers stellen ook in 2018 belangeloos ruim 5.000 bossen hyacinten ter beschikking voor de verkoop. Ook Royal FloraHolland, van der Slot transport, Broekhof, Twinpack (verpakkingen) en Holbox (promotie) supporten belangeloos dit initiatief. Vrijwilligers van Roche NL helpen samen met AYA’s en zorgprofessionals bij de verkoop.

De dag begint op de bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg met de verkoop van de eerste kar hyacinten. Daarna nemen dertien ziekenhuizen verbonden aan het Nationaal AYA ‘ Jong & Kanker’ Platform het over en start 09.30 uur de verkoop op vijftien locaties: AMC, Antoni van Leeuwenhoek en VUmc in Amsterdam , Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar en Den Helder, LUMC in Leiden, MUMC in Maastricht , ETZ locatie Elisabeth en Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg, UMCG Groningen, UMC Utrecht, Jeroen Bosch Ziekenhuis ‘s-Hertogenbosch, Rijnstate Arnhem, HMC Den Haag en het Radboudumc in Nijmegen.

(H)erkenning van AYA
Per jaar horen gemiddeld 2.700 jongvolwassenen (AYA’s) in de leeftijd tussen de 18-35 jaar dat zij kanker hebben. AYA’s hebben leeftijdsspecifieke behandeling en (na)zorg nodig die de medisch-technische zorg en behandeling laat samenvallen met psychosociale zorg vanaf de diagnose tot ver daarna. Het AYA ‘Jong & Kanker’ Platform is een netwerk van zorgprofessionals die samen met jongvolwassenen met kanker werken aan de allerbeste AYA zorg. Sophia Sleeman (24 jaar): “Toen ik 18 was, kreeg ik kanker en stond mijn wereld op zijn kop. Ik was op zoek naar een plek in het ziekenhuis waar ik terecht kon met vragen over seksualiteit, vruchtbaarheid, studie en relaties. Allemaal thema’s waar je tegenaan kunt lopen als je jong bent en kanker krijgt. Daarom zet ik mij nu in voor het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform.” Inmiddels zijn er vier AYA-poli’s actief: in het Radboudumc, UMCU, Erasmus MC en LUMC. Einddoel is om AYA zorg overal in Nederland beschikbaar te hebben. 
bron: Royal FloraHolland


Westerkoggeflora 20183-01-2018 Camping La Flora tijdens de Westerkoggeflora

De winter is geen seizoen om te kamperen, maar tijdens de 37-ste editie van De Westerkoggeflora is het allemaal mogelijk. In het weekend van 26 t/m 28 januari 2018 opent camping ‘la Flora’ haar poorten in sporthal ‘De Koggenhal’ in de Goorn. Ruim 30 tulpenkwekers zullen dit weekend de beste tulpen tentoonstellen en de competitie aangaan voor ‘de beste tulp’.

Camping ‘la Flora’
Tussen de duizenden tulpen zijn bijzondere kampeervoertuigen te bewonderen uit de tijden van weleer. De oude KIP-caravan heeft een staanplaats op Camping ‘la Flora’, maar ook een vintage VW-kampeerbusje is er te zien. En her en der staan tenten uit de jaren ’70 en ’80 opgeslagen.
Het hele weekend zijn er heerlijke campingrituelen te zien en te horen. Mensen die lekker ontspannen bij hun tentje, met een gitaartje in de hand en heerlijke akoestische geluiden. Zondagmiddag wordt de show gevuld met Ierse muziek door band De Blauwe Lotus. En laten we de Bingo niet vergeten, dat elke zomer nieuw leven wordt ingeblazen op de vele campings.

Competitie met tulp ‘Milkshake’
Tulpen hebben de voornaamste plek binnen deze bloemententoonstelling, maar ook decoraties van lelies, alstroëmeria’s, rozen, chrysanten en diverse andere bloemensoorten zijn te bewonderen. Tulpensoort ‘Milkshake’ heeft een aparte plek op deze show; bloembollenkwekers uit de regio doen met deze tulp mee aan een competitie voor ‘De Beste Tulp’.
Midden in de winter en alvast plannen maken voor de zomervakantie? Dat kan tijdens de Westerkoggeflora in het weekend van 26 t/m 28 januari. De Westerkoggeflora is elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Entree bedraagt €4,- voor volwassenen.

Kijk voor meer informatie op www.westerkoggeflora.nl.


boek-sandpoort18-12-2017 Bollengeschiedenis Santpoort beschreven

De Stichting Santpoort heeft de meest recente uitgave van hun tijdschrift Zantpoort voor een belangrijk deel gewijd aan de bloembollenteelt in deze plaats. De Stichting Santpoort houdt zich bezig met het behoud van landschap, cultuurhistorische waarden en het dorpskarakter van Santpoort. In een flink aantal artikelen gaan redacteuren in op de diverse aspecten van de teelt, zoals de beginjaren, de periode tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en de diverse bedrijven die in Santpoort actief zijn of zijn geweest. Daaronder ook de diverse leden van familie Nijssen. Deze uitgave Zandpoort nr. 31 ‘Bloeiend Zandpoort’ kost 10,50 euro en is te bestellen bij Bredero Boeken.


Tulpen wodka13-12-2017 Leidenaar stookt wodka van tulpenbollen

Joris Putman ving vier jaar geleden aan met een bijzonder project: wodka stoken uit tulpenbollen. Want, zo was zijn idee, wat heb je nou eigenlijk helemaal nodig? Naast de apparatuur vooral veel zetmeel, waar men normaal gesproken aardappelen of graan voor gebruikt, maar waar je evengoed tulpenbollen voor kunt nemen. Hierop begon een zoektocht naar de juiste bollen en ruim 2,5 jaar later kwamen de eerste flessen tulpenwodka uit de keuken. Dutch Tulip Pure heet het, “een fles wodka met een alcoholpercentage van 40 procent en gegarandeerd als enige ingrediënten biologische tulpenbollen en water.” Overigens, zelf benieuwd hoe het smaakt, of iemand verrassen? Een fles – er zijn twee varianten – is online te bestellen. Meer info http://www.vodk.nl/dutch-tulip-vodka

 


Narcis Thailand7-12-2017 Zeer speciale band tussen Voorhoutse kweker en Thaise koningshuis

Het paleis van de Thaise koning staat vanaf deze week in bloei met Nederlandse trompetnarcissen. Dit ter gelegenheid van de verjaardag van de onlangs overleden Thaise koning Bhumibol (5 december). Deze dag valt ook nog eens precies samen met de viering van Vaderdag in dit land, waarbij traditiegetrouw narcissen aan elkaar worden overhandigd. De narcissen aan de royal familie zijn geleverd door W.F. Leenen & ZN. uit Voorhout, in samenwerking met de Thaise partner New Fashion Flowers en de Nederlandse ambassade. W.F. Leenen & ZN onderhoudt een speciale band met het Thaise koningshuis. Voor de crematieplechtigheid van koning Bhumibol afgelopen oktober leverde de Voorhoutse kweker al tweehonderdduizend narcissen. Overal ter wereld, New York, Japan en Sydney, worden de narcissenbloemen van W.F. Leenen & Zn. verkocht. Het zeer gespecialiseerde veredelingsproces is nog steeds puur handwerk en zeer ambachtelijk. Maar tegelijkertijd geldt de firma Leenen nationaal én internationaal als een van de meest innovatieve bloemenbedrijven. Zij startte als eerste met de duurzame teelt van bloemen op Noordzeeschelpen. Daarnaast onderzoekt en handelt het bedrijf de farmaceutische gebruikswaarde van de bloembol van met name galantamine. Dit is een medicijn, dat zeer effectief is tegen Alzheimer. Al in 2002 verdiende het bedrijf de nationale titel ‘Agrarisch Ondernemer van het Jaar’.


28-11-nieuws-tulpenkoningin-tulpenprinses

28-11-2017 Noordoostpolder zoekt tulpenkoningin en -prinses 2018

De commissie Tulpenfestival van StEP Noordoostpolder zoekt net als voorgaande jaren een Tulpenkoningin en Tulpenprinses. Zij mogen een jaar lang, als ambassadeurs, de Noordoostpolder promoten. De Tulpenkoningin vertegenwoordigt de Noordoostpolder bij allerlei promotionele activiteiten. Zij verzorgt met haar prinses diverse openingen zoals die van de Bloembollen Vakdagen Flevoland in Creil. En uiteraard zijn de koningin en prinses aanwezig bij alle activiteiten die tijdens het Tulpenfestival, van 21 april tot en met 6 mei 2018. Ben je ouder dan 16 jaar en woon je in of ben je afkomstig uit de Noordoostpolder? Ben je beschikbaar tijdens de weekenden van het Tulpenfestival en lijkt het je leuk om te doen? Stuur dan je aanmelding met motivatie en recente foto voor 9 december 2017 naar info@stepnop.nl.


24-11-17-mh17-03-1x24-11-2017 170.714 bollen voor Nationaal Monument MH17

Precies 170.714 bloembollen zijn 24 november geplant op het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. De bloembollen van het gewas Chionodoxa (Nederlandse naam sneeuwroem) zullen in het voorjaar het Monument een paarsblauwe gloed geven. Het aantal verwijst naar 17 juli 2014, de datum van de ramp met vlucht MH17 toen 298 mensen het leven lieten in het luchtruim van Oekraïne. De bloembollen zijn een donatie van Nederlandse handelsbedrijven in bloembollen verenigd in iBulb, die op deze wijze hun betrokkenheid willen tonen bij de slachtoffers en hiermee het Monument een extra dimensie willen geven. Het Nationaal Monument MH17 is een verhoogd grondlichaam in de vorm van een reusachtig herdenkingslint waarop 298 bomen zijn geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers. In het gras onder deze bomen worden de bloembollen geplant. Dit geschiedt grotendeels machinaal. Op plaatsen waar de machines niet kunnen komen, planten vrijwilligers, verenigd in de Vrienden van het Monument MH17, de resterende bolletjes. Er is gekozen voor sneeuwroem omdat deze bolletjes goed geschikt zijn voor de grondsoort en daardoor verwilderen.
Het Nationaal Monument MH17 is op 17 juli 2017 door ZKH Willem Alexander in gebruik gesteld. De bomen zijn zodanig gekozen dat er in ieder jaargetijde iets bijzonders is te zien of te beleven. Op dit moment bieden de grote hoeveelheden sierappels een bijzondere aanblik.


21-11-17-tulpenmeisje-tpn24-11-2017 TPN zoekt Tulpenmeisje 2018

Tulpenpromotie Nederland is op zoek naar het Tulpenmeisje van 2018. Zij wordt het gezicht van Tulpendag 2018 dat op 20 januari wordt gehouden. Elk jaar organiseert Tulpen Promotie Nederland op Nationale Tulpendag een tulpenpluktuin op de Dam in Amsterdam. Dit is de start van het (snij)tulpenseizoen. Voordat de tulpenpluktuin open gaat voor het publiek maken fotografen uit binnen- én buitenland tussen 12.00 en 13.00 uur foto’s die de wereld over gaan. Om hun foto’s mooier te maken, en omdat fotografen graag mensen op de foto zetten, zoekt TPN een Tulpenmeisje. Het Tulpenmeisje moet ouder zijn dan zestien jaar en krijgt een tulpenjurk en reiskostenvergoeding. Belangstellenden kunnen een foto, persoonsgegevens (contactgegevens en geboortedatum) en een korte motivatie sturen naar info@tulpenpromotie.nl. Het bestuur van Tulpen Promotie Nederland kijkt naar alle inzendingen en kiest het Tulpenmeisje 2018. De winnaar wordt medio december 2017 bekend gemaakt.


Ambassadeur De Bourbon de Parme plant de eerste koninklijke tulpen in de Vaticaanse Tuinen © KRO/Lidy Peters21-11-2017 Nederlandse tulpenbollen in tuin van de paus

Prins Jaime de Bourbon de Parme, de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel heeft Nederlandse tulpenbollen geplant in de tuin van het Vaticaan. De tulpenbollen werden in juni door koning Willem-Alexander tijdens zijn officiële bezoek aan Vaticaanstad aan paus Franciscus geschonken. De bollen hebben een plaats gekregen in een perk op 170 meter ten noordwesten van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek, vlakbij een standbeeld van de heilige apostel Petrus. De tulpen hebben kleuren die zowel de pauselijke staat als het Nederlandse koningshuis representeren: geel, wit en oranje. Volgens de Nederlandse ambassadeur drukken zij de positieve waardering uit voor de samenwerking van Nederland en het Vaticaan. Het planten van de 8.000 bloembollen gebeurde onder het toeziende oog van de Argentijnse hovenier Rafael Tornini, die sinds 2015 verantwoordelijk is voor het onderhoud van de Vaticaanse Tuinen. Bron: kro.nl12-11-2017Hoe groeien en bloeien bloembollen eigenlijk? En hoe worden nieuwe tulpen gemaakt?

Deze vragen – en meer – komen voorbij in de filmpjes ‘Hoe zit dat eigenlijk?’ die de Bollenacademie heeft gelanceerd. Met deze filmpjes wil de Bollenacademie leerlingen van basisscholen op een leuke manier kennis laten maken met alle facetten van bloembollen.
De filmpjes zijn gemaakt door een journalist van het tv-programma Het Klokhuis, zodat ze goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen tussen 8-12 jaar. Alle vier de afleveringen van ‘Hoe zit dat eigenlijk?’ zijn te vinden op het YouTube kanaal (https://www.youtube.com/user/TheKAVB) van de KAVB, de ketenorganisatie voor de bloembollensector.


afdekken bloembollenvelden7-11-2017 Warme deken voor bollenvelden

Nu de kans op nachtvorst steeds groter wordt, zijn bollenkwekers in De Zilk bij Noordwijk koortsachtig bezig met het aanbrengen van een laag tarwestro op pas ingeplante percelen met tulpen, hyacinten en narcissen. Dat is nodig om de bloembollen te beschermen tegen vorstschade. Ook voorkomt de laag stro in de herfst- en wintermaanden dat het zand van de bollenvelden wegstuift. Kieviten en eenden bouwen in het warme strodek graag hun nestje en hazen vinden er in de wintermaanden een droog onderkomen. Bij bollenkweker Hulsebosch in De Zilk gaat het om 45 hectare bloembollen. In totaal wordt op zijn percelen zo’n half miljoen kilo stro gebruikt dat afkomstig is van akkerbouwers uit de buurt. De tulpen en narcissen groeien in het voorjaar dwars door de strolaag heen. Verwacht wordt dat de bloeiende bollenvelden komend voorjaar meer dan 1,5 miljoen toeristen aantrekken. Die zijn goed voor een bijdrage van minimaal 200 miljoen euro aan de Nederlandse economie.


reumafonds_jpg19-10-2017 Reumafonds lanceert tulpenplantcampagne

Het Reumafonds is een campagne gestart om meer begrip te kweken voor mensen met reuma. De tulp speelt hierin een centrale rol. Nederlanders worden in de campagne opgeroepen om (digitaal) een tulpenbol te planten en zo symbolisch begrip te kweken voor mensen met reuma. Want begrip verzacht de pijn van reuma, zo is het idee achter de campagne ‘Kweek begrip, plant een bol’.
De campagne is 12 oktober, op WereldReumaDag, van start gegaan. Wanneer bezoekers op de website een tulpenbol planten op het online bollenveld, worden zij tot aan het moment dat de tulpen in bloei staan (eind maart), geïnformeerd over reuma. Doel is om zo de kennis over de ziekte te vergroten. Alle bollenplanters worden tijdens het groeiproces van de eigen tulp door persoonlijke verhalen, feiten en cijfers meegenomen in de wereld van mensen met reuma.


Bollen planten machinaal+13-10-2017 Bloembollen planten

Het wordt dit weekend prachtig weer om lekker in de tuin te werken. Koop wat bloembollen en ga aan de slag. Tips voor het kopen en planten van bloembollen vind je op www.allesoverbloembollen.nl. De kwekers zijn ook druk met planten, die daarvoor natuurlijk grote machines gebruiken. Maar zo te zien moeten de handjes af en toe ook nog helpen. Veel plezier dit weekend.

 

 


Bloembollen planten Almere

12-10-2017 Komende lente barst Almere van de tulpen

Lente in Almere. Vrijwel alle woonwijken van de stad krijgen een eigen tulpenveldje. Dit najaar gaan in totaal 200.000 tulpenbollen de Almeerse grond in. Samen met leerlingen van de Columbusschool planten wethouder Tjeerd Herrema en tulpenkweker Wim Klink uit Zeewolde de eerste bollen in het Cascadepark.  Leerlingen van basisschool Bommelstein en de Loofhut zetten zich op dezelfde dag ook in voor een bloeiend Almere. Samen met gebiedsmanager Mylan Derkink en wethouder Frits Huis planten zij tulpenbollen in 6 verschillende kleuren naar eigen ontwerp aan de Springendallaan en op de Vrijmark. De overige velden zijn machinaal beplant. Met het planten van bollen van tulpenkwekers uit de Flevopolder wil de gemeente Almere de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 ook in de woonwijken zichtbaar maken. In het voorjaar van 2018 komen alle tulpen tot bloei.


Bloembollenmarkt Keukenhof6-10-2017 De Keukenhof bloembollenmarkt

De Keukenhof bloembollenmarkt is vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober 2017. Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben in het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. De bloembollenmarkt is geopend op 6 en 7 oktober van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang en het parkeren zijn gratis. De Keukenhof tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. De bezoeker ontvangt nuttige tips en adviezen. De bloembollenmarkt is niet alleen dé markt voor de liefhebber van de bijzondere bolbloemen, ook is er aandacht besteed voor het educatieve aspect.
Keukenhof is geopend van 22 maart t/m 13 mei 2018.


Keukenhof planten mozaiek 201825-9-2017 Keukenhof legt laatste hand aan bloembollenmozaïek van 50.000 bollen

Donderdag 5 oktober leggen de 40 tuinmannen van Keukenhof de laatste hand aan het bloembollenmozaïek Romantiek in bloemen. Het mozaïek wordt geplant met 50.000 bloembollen. In het voorjaar 2018 zal het in zijn vrolijke kleurenpracht tot bloei komen. Keukenhof staat in 2018 in het teken van Romantiek in Bloemen. Romantiek en bloemen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het mooiste lentepark ter wereld met een zee van bloemen brengt u in een romantische lentesfeer. Het historische park is midden in de Romantiek ontworpen (1857) als siertuin voor Kasteel Keukenhof. In de sfeervolle tuin rondom de vijver met mooie doorkijkjes en eeuwenoude beukenbomen, bloeien sinds 1950 een miljoen tulpen. Vele generaties beleefden hier hun geluksmoment.


Bloembollen planten21-9-2017 Nieuwe blog: Plant nu bloembollen voor een kleurig voorjaar

Om te kunnen genieten van een kleurige tuin in het vroege voorjaar kun je nu bloembollen planten. Bloembollen moeten in het najaar worden geplant, voordat de vorst in de grond zit. De winterkou zorgt ervoor dat ze gaan groeien en bloeien. Komend weekend wordt het mooi weer, dus koop wat bloembollen en ga lekker aan de slag. Lees verder: http://bit.ly/2fdzBN3

 


Lili wil groeien grootouderdag12-9-2017 Grootouderdag bij St(r)andplaats Nederzandt

“Wat zouden we zonder opa’s & oma’s moeten? Ze zijn de liefste oppassers voor de kleinkinderen, ze zitten vol goede adviezen en je mag ze altijd bellen. Grootouders zijn bijzonder en dat mag gevierd worden! In Vrijstaat Nederzandt is er sinds 2016 zelfs een officiële feestdag om alle opa’s en oma’s in het zonnetje te zetten: Grootouderdag!”, vertelt Maartje Abrahams van St(r)andplaats Nederzandt. Grootouderdag vindt plaats op zondag 1 oktober van 12.00 tot 16.00 uur.

Boekpresentatie Lili wil bloeien
Tijdens Grootouderdag wordt om 13.00 uur het gloednieuwe ‘bloeiboek’ Lili wil bloeien gepresenteerd. Sanne Boswinkel, nieuwslezer bij RTL Nieuws, leest het boek voor tijdens de boekpresentatie. Lili wil Bloeien is een educatief boekje waarin kinderen op een speels manier leren over verschillende bloemsoorten.

Meer informatie op: http://nederzandt.nl/nieuws/


Gladiolenfestival 201710-8-2017 Gladiolenfestival twee weekenden lang te bezoeken

De open dagen van Challa Gladiolen zijn 12, 13, 19 en 20 augustus 2017. Bezoekers kunnen het sortiment bekijken en ook kinderen kunnen mee naar het gladiolenfestival. Tijdens de open dagen is het veredelingsveld opengesteld, zijn er tal van activiteiten voor kinderen, worden er lezingen gegeven en gaat grafisch kunstenaar Henri van Nuenen bloemen tekenen in de kas.
Bezoekers mogen zelf gladiolen plukken en boeketten samenstellen. Nieuw dit jaar is een pluktuin met diverse bloemensoorten. Voor belangstellenden worden er rondleidingen gehouden door het gladiolenveld. Meer over de activiteiten en het programma is te vinden op de websiteHet Gladiolenfestijn is te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur aan de Jut van Breukelerwaardlaan 6 in Laag Soeren.


Piet Panthus dagen4-8-2017 Piet Panthus dagen

Wilt u alles te weten komen over de Agapanthus, kom dan naar de Piet Panthus dagen. Op 5 en 6 augustus a.s. heet Piet Panthus u van harte welkom op zijn bedrijf. De schuur van de kwekerij is voor deze open dagen gezellig aangekleed. Piet Panthus geeft doorlopend een lezing/presentatie over de Agapanthus. Het team van specialisten staat voor u klaar om al uw vragen persoonlijk te beantwoorden en u eventueel te helpen bij het maken van uw keuze. Openingstijden: van 11.00 tot 16.00 uur. Het parkeren & de entree zijn gratis! Meer informatie op: http://www.agapanthus.nl/wie-zijn-wij/piet-panthus-dagen.


Varend Corso 201728-7-2017 Varend Kindercorso: voor en door kinderen en tieners 4, 5 en 6 augustus

Niet alleen Varend Corso Westland viert een jubileum, ook het Kindercorso, speciaal voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Dit jaar is er zelfs een speciale ‘tiener’-boot voor tieners van 12 tot en met 18 jaar. De boten van het Kindercorso varen voor het vijfde jaar op rij voor het corso uit en zijn helemaal ontworpen en opgemaakt door kinderen.

Kindercorso
De 8 boten van het kindercorso is een verrijking voor het corso waarmee ook de jongere deelnemers van 8 tot 14 jaar een eigen plekje hebben te midden van de overige boten. Dit jaar zal voor het eerst een speciale ‘tienerboot’ voor 12 t/m 18 jarigen meevaren met het corso. De vletten voor het kindercorso worden door de scouting ter beschikking gesteld. De kinderen bedenken zelf het ontwerp en versieren ook zelf hun boot.

Feest op het water én de wal
Het thema van Varend Corso Westland is dit jaar ‘Be Happy!’, dus blijdschap, feest en vrolijkheid gegarandeerd. Voor de jubileum editie dit jaar heeft niemand minder dan Dennie Christian een heuse Varend Corsosong gemaakt. Dennie is tijdens het corso vanzelfsprekend te zien en te horen met zijn corsosong.
Varend Corso Westland is een familie-uitje voor jong en oud, dat bovendien ook nog eens gratis te bezoeken is! Vorig jaar waren er meer dan een half miljoen bezoekers die de boten en hun prachtige versiering kwamen bewonderen tijdens het driedaagse spektakel op het water en op de kade. Het corsoweekend is in de loop der jaren uitgegroeid tot meer dan alleen een feest op het water, want ook op de wal worden jaarlijks tal van activiteiten georganiseerd. Traditiegetrouw zijn voor deze editie ook weer fiets- en boottochten naar het corso uitgezet. Verder wordt op verschillende plaatsen een vlootschouw georganiseerd waar bezoekers de boten van zeer dichtbij kunnen bekijken. Alle informatie over de route, locaties en doorkomsttijden zijn terug te vinden op varendcorso.nl.


Lelie met 70 bloemen21-7-2017 Lelie met 70 bloemen

Een vrouw in Maryland (VS) heeft een lelie in de tuin met meer dan 70 (!) bloemen. Lees artikel in de Frederick News Post: http://bit.ly/2gPA2Rt

 

 

 


Open dagen bollenstreek18-7-2017 Agrarische open dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’

De open dag Bollenstreek in Bedrijf wordt gehouden op zaterdag 12 augustus in Noordwijkerhout. Er zijn dit jaar acht deelnemers. Voor de 26e keer zetten agrarische bedrijven in de Bollenstreek weer hun deuren open voor het publiek. Bezoekers kunnen van 10.00 tot 16.00 uur kennismaken met de geheimen van de teelt en verwerking van snijbloemen en vaste planten, zoals Zantedeschia, Alchemilla (vrouwenmantel) en Eryngium (distel). De route langs de bedrijven is ongeveer 2 kilometer lang. Fietsen en auto’s zijn te parkeren bij de bedrijven. Er rijdt een tractortreintje langs de route tussen de bedrijven. Meer informatie over de open dag en welke bedrijven meedoen, zie: http://bit.ly/2tB1ofc 


Piet Panthus dagen5-7-2017 Piet Panthus dagen

Op 5 en 6 augustus a.s. heet Piet Panthus u van harte welkom op zijn bedrijf. De schuur van de kwekerij is voor deze open dagen gezellig aangekleed. Piet Panthus geeft doorlopend een lezing/presentatie over de Agapanthus. Het team van specialisten staat voor u klaar om al uw vragen persoonlijk te beantwoorden en u eventueel te helpen bij het maken van uw keuze. Openingstijden: van 11.00 tot 16.00 uur. Het parkeren & de entree zijn gratis! Meer informatie op: http://www.agapanthus.nl/wie-zijn-wij/piet-panthus-dagen .

 


Bloembollenmarkt Keukenhof30-6-2017 Bloembollenmarkt 6 en 7 oktober 2017

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober vindt in de Keukenhof de Bloembollenmarkt plaats. Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben op het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. Wie in zijn eigen tuin bollen wil planten en op zoek is naar unieke bolgewassen kan terecht op de Keukenhof Bloembollenmarkt. De Bloembollenmarkt is geopend op 6 en 7 oktober van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang en het parkeren zijn gratis. De Keukenhof tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. De bezoeker ontvangt nuttige tips en adviezen. Tijdens de bloembollenmarkt wordt het mozaïek in bollen gepresenteerd voor het Keukenhof thema van 2018. Het thema voor volgend seizoen is Romantiek. 


2016-12-08 Dirk Warmoestraat23-06-2017 Eigen tulp voor jarige Dirk

Een rood logo op de winkelpui, een rode tas vol boodschappen en nu ook een rode tulp in je tuin! Dirk bestaat dit jaar 75 jaar en dat wordt flink gevierd. Als aftrap van de festiviteiten is er een, uiteraard, rode tulp gedoopt tot Dirk tulp. Samen met Simon Pennings van bloembollenbedrijf WAM Pennings uit Noordwijkerhout heeft directeur Marcel Huizing de tulp gedoopt. “Hollandser kan het toch niet?” zegt Marcel Huizing. “Dirk is een oer-Hollands bedrijf en daar past een oer-Hollandse rode tulp bij. De tulp zal zeker een rol gaan vervullen tijdens het vieren van het jubileum. Vanaf medio september zijn de tulpenbollen van de Dirk tulp in onze winkels verkrijgbaar.” Op foto Marcel Huizing (L)  (Directeur Dirk van den Broek) en Simon Pennings (r)  (Directeur WAM Pennings).


Tulp Suomi 100

17-5-2017 Tulp ‘Suomi 100′ gedoopt ter ere van eeuwfeest Finland

In Helsinki in het presidentiële paleis is maandag 15 mei de tulp ‘Suomi 100’ gedoopt. De First Lady van Finland, Mrs Jenni Haukio, had die eer. Met de doop van deze tulp wordt de viering van het eeuwfeest van de onafhankelijke Republiek Finland extra luister bijgezet. Honderd jaar geleden werd de republiek uitgeroepen. Suomi is de naam van Finland in het Fins. Op initiatief van de Fins-Nederlandse kamer van koophandel werd in samenwerking met Maveridge International uit Sint Maarten en handelsbedrijf C.S. Weijers Bloembollen uit Hillegom het plan gemaakt om voor dit eeuwfeest een speciale tulp te introduceren. Uit waardering voor Finland is de tulp ‘Suomi 100’ aangeboden aan de First Lady.


Heel veel tulpen op Goeree Overflakkee

Bij tulpenvelden denkt men vooral aan Noord-Holland, maar ook elders in het land zijn momenteel kleurrijke landerijen te zien zoals op Goeree-Overflakkee, alwaar Arjon Groeneweg ze, in opdracht van iGO.nl (nieuwswebsite van het eiland), mooi in beeld heeft gebracht. Wie het zien wil, moet haast maken, want eenmaal in kleur worden de bloemen weer snel gesneden. Normaal gesproken, vertelt tulpenboer Arie Wesdorp uit Sommelsdijk, valt de kleurenpracht in de week voorafgaand aan Koningsdag. Maar een beetje meer kou in het voorjaar en het valt later of een beetje warmer en meer zon en het is al gebeurd. Hoe dan ook, een stukje Neerlands trots. bron: iGO

https://youtu.be/5oBwGXDDz3A


tulpenroute bij nacht 201725-4-2017 Tulpenpracht bij nacht

Na het succes van vorig jaar organiseren de Drentse bloembollentelers ook dit jaar weer het evenement Tulpenprachtbijnacht. U kunt op vrijdag 28 april en zaterdag 29 april tussen 21:00 uur en 23:30 uur genieten van prachtige verlichte bloembollenvelden. 
U kunt per auto deze route rijden en de route bedraagt ongeveer 40 kilometer. U zult onderweg tulpenvelden en een narcissenveld kunnen bekijken die verlicht worden. En wilt u graag ook een bos tulpen voor bij u thuis op de vaas, dan kunt u tijdens de route uw eigen bos tulpen plukken in de Tulpenpluktuin Drenthe waar de route eindigt.
Klik hier voor meer informatie over de nachtelijke tulpenroute.


Camperroute18-4-2017 Camperroute uitgezet door bloembollenkwekers

Vier bloembollenkwekers hebben een camperroute uitgezet in de regio Holland Boven Amsterdam. Hiermee hebben camperaars de mogelijkheid om een midweek of week te overnachten tussen de bloeiende velden. De camperroute start bij Camping de Gouwe stek in Bovenkarspel, waar pioenrozen en agapanthussen worden geteeld. Vervolgens voert de route naar de Wieringermeerpolder waar kan worden overnacht bij Camperplaats de Tulpentuin op het terrein van tulpenkweker Siem Munster. Daarna gaat de route naar Camping Duinzoomhoeve van de familie Romar die ook hyacinten, narcissen, krokussen, tulpen en anemonen teelt. De route eindigt in Castricum bij Boerencamping DeKei, waar veehouderij wordt gecombineerd met bollenteelt. De camperplaatsen in de bloembollenroute zijn van half april tot 1 november open, en in sommige gevallen jaarrond. Tijdens het verblijf bij de bollenkwekers zullen de gasten ontdekken dat elk jaargetijde anders is. In het voorjaar de bloeiende bollenvelden, in de zomer de oogstperiode en in het najaar het planten van de bollen op het veld. De bollenkwekers leven met de seizoenen en nemen hun gasten hier graag in mee.


keukenhof viert oud hollands weekend30-3-2017 Keukenhof viert Oud-Hollands Weekend

Oud-Hollandse ambachten krijgen komend weekend speciale aandacht op Keukenhof. Van 31 maart tot en met 2 april wordt het jaarlijkse Oud-Hollands Weekend gehouden op het park.

Tijdens dit weekend verhuist de kaasmarkt van Alkmaar drie dagen lang naar Keukenhof. Kaas en tulpen vormen een goede combinatie, merkt het park. “Jaarlijks komen honderdduizenden internationale bezoekers naar Nederland voor bijzondere Hollandse iconen: molens, grachten, tulpen en kaas. Deze iconen vertellen het verhaal van Nederland en leveren verrassend mooie plaatjes op.” Naast de uitgestalde kaasmarkt op Keukenhof, zijn er levende standbeelden van oud-Hollandse figuren, dans- en muziekoptredens van klederdrachtgroepen en typisch Hollandse nostalgische fietsen. Ook wordt er paling gerookt, breit een visser visnetten, demonstreert de kuiper tonnen maken en komt er een historisch beurtschip naar het park. 
Met de start van het Oud-Hollands weekend start ook het kaasmarktseizoen in Alkmaar.


Wendy van Dijk doopt eigen tulp29-3-2017 Wendy van Dijk doopt eigen tulp

​Te midden van bloeiende tulpen en krokussen heeft Wendy van Dijk gisteren op Keukenhof haar eigen tulp gedoopt. Wendy van Dijk is onder meer hoofdredacteur van het tijdschrift WENDY magazine, dat in 2015 startte en inmiddels een oplage van meer dan 100.000 stuks kent. De tulp die Van Dijk doopt, is afkomstig van Maveridge International. De gele snijtulp is geschikt voor de vroege broei en is het resultaat van de kruising ‘Monte Carlo’ x ‘Purple Prince’.

 


 Kleurrijke bloemententoonstelling op kasteel Groot-Bijgaarden23-3-2017 Kleurrijke bloemententoonstelling op kasteel Groot-Bijgaarden 

Voor de jaarlijkse lentebloemententoonstelling Floralia Brussels zijn door de medewerkers van het kasteel van Groot-Bijgaarden miljoenen bollen geplant.

Tulpen, hyacinten, narcissen en nog meer bloemen
Tijdens deze veertiende editie zijn er meer dan vijfhonderd verschillende tulpen te zien. Daarnaast zijn er vele variëteiten te zien van andere gewassen, zoals hyacinten en narcissen. De internationale lentebloemententoonstelling is in het park van het kasteel van Groot-Bijgaarden. De Floralia Brussels is van 7 april tot 7 mei 2017.

Openingstijden en adresgegevens
Het park aan de Isidoor van Beverenstraat 5, 1702 te Groot-Bijgaarden (België) is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website.


Opening Keukenhof 201722-3-2017 68ste editie van Keukenhof is officieel geopend

De 68ste editie van Keukenhof is officieel geopend. De opening stond in het teken van Dutch Design én het nieuwe entreegebouw. In het park bloeien nu al meer dan honderd soorten tulpen. Het Keukenhof thema voor 2017 is “Dutch Design”. Christien Meindertsma, Dutch Design Award winnares heeft een belangrijke rol vervuld tijdens de officiële opening van Keukenhof. Hollandse ontwerpers worden wereldwijd gewaardeerd om hun ideeën op het gebied van mode, grafische vormgeving, gebouw- en meubelontwerp. Zij zijn de inspiratiebron voor het thema van dit Keukenhof seizoen. Dutch Design is verwerkt in het bloembollenmozaïek, een van de hoogtepunten in het themajaar.
Daarnaast zijn de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen geheel in het teken van Dutch Design. Ook is een van de inspiratietuinen aan het thema gewijd en wordt er met mode- en meubelontwerp invulling gegeven aan de orchideeën en anthuriumtentoonstelling in het Beatrix Paviljoen.


Doop Golden Dragon16-3-2017 Commissaris van de Koning doopt tulp Golden Dragon

Bij Haakman Flowerbulbs werd gisteren het Tulip Trade Event afgetrapt. Bijzondere gast was Johan Remkes, Commissaris van de Koning van Noord-Holland, die samen met directeur van het bedrijf Dirk-Jan Haakman een nieuwe tulp ‘Golden Dragon’ doopte. Dit om banden met China te benadrukken.  Het Tulip Trade Event is twee jaar geleden ontstaan uit een samenwerking van acht exporteurs van hoofdzakelijk tulpenbollen om gezamenlijk de deuren te open voor het internationale publiek. Relaties uit heel de wereld zijn ook voor deze editie weer uitgenodigd. Bezoekers krijgen tijdens het Tulip Trade Event inzicht in het beschikbare assortiment, de vele noviteiten en natuurlijk een update van de nieuwste technieken. De focus van het event ligt ruimer dan de Aziatische markt, alhoewel dit een belangrijke markt in ontwikkeling is.
Symboliek in samenwerking
Bij de doop van de tulp is bewust gekozen voor de naam Golden Dragon. In China staat de draak symbool voor geluk en voorspoed. De kleur goud staat voor welvaart. Een symboliek die staat voor de tulpensector, de wereldwijde samenwerking en het Tulip Trade Event.


hulp voor hulp14-3-2017 Tulp voor Hulp brengt €189.123 op voor Rode Kruis

In totaal zijn er 189.123 bossen tulpen verkocht bij de Albert Heijn filialen. Voor elke verkochte bos ging €1,- naar Het Rode Kruis. Waardoor het rode kruis €189.123,- heeft opgehaald! Het opgehaalde geld wordt besteed aan noodhulp in Nederland.

Het Rode Kruis is blij met de opbrengst. “We kunnen het geld goed gebruiken. We zijn voortdurend bezig met het verbeteren van onze opleidingen, onder andere ter voorbereiding op ernstige calamiteiten in ons land,” aldus directeur Gijs de Vries van het Rode Kruis.


Opening Lentetuin 20172-3-2017 Lentetuin geopend door gedeputeerde Jaap Bond

De Lentetuin Breezand is woensdag 1 maart geopend door de Volendammer Jaap Bond. De bloemenmeisjes van de Lentetuin zorgden voor een klinkende bel, die refereert aan de beroemde klokkenpaal van Volendam, terwijl Bond de tuin officieel opende. Ceremoniemeester Nick Broersen begon de opening van de Lentetuin, waarna de speeches van de voorzitters Frank van den Hoek (Bolbloemenshow) en Jarno Leijen (Expo) ten gehore werden gebracht. Banden aanhalen op de Lentetuin stond centraal in deze woorden, naast het bedanken van alle vrijwilligers die een steentje hebben bijgedragen aan deze 37e editie.

De Lentetuin Breezand is nog tot en met maandag 6 maart 2017 te bezoeken www.lentetuin.nl.


Tulp voor hulp1-3-2017 Tulp voor Hulp

Nog tot en met 5 maart kan men bij supermarkt Albert Heijn de Tulp voor Hulp kopen. Bij aanschaf van een bosje Tulp voor Hulp gaat 1 euro naar de nationale hulpverlening van het Rode Kruis.

Met de Tulp voor Hulp actie vraagt het Rode Kruis aandacht voor de hulp bij noodsituaties in Nederland. Acute situaties waarin iedereen terecht kan komen en waarbij vaak vrijwilligers worden ingeschakeld om de professionele hulpdiensten te ondersteunen. Het geld dat met de Tulp voor Hulp actie opgehaald wordt, zal worden besteed aan het opleiden en uitrusten van deze vrijwilligers.

 


Lentetuin timmerploeg 2017

17-2-2017 Veel werk voor timmerploeg Lentetuin Breezand

De timmermannen zijn 9 januari 2017 begonnen met het timmerwerk voor de Lentetuin Breezand. Er moet nog veel gebeuren, maar de sfeer zit er goed in en het is nog nooit gebeurd dat het werk niet op tijd klaar was voor de Lentetuin. Dat het werk niet af is, laten de timmermannen zeker niet gebeuren. Voor de volle honderd procent zijn vijftien mannen hard aan de slag om Volendam van hout te bouwen. En dat lukt heel goed. Wie de bouwstukken voor het eerst ziet, zal zeker onder de indruk zijn.

Volendam wordt nagebouwd, inclusief boot
Een bijzonder bouwstuk dit jaar is de boot. “Die nog kan varen ook.” Volgens timmerman Jan Berbee was de boot wel een hele klus, en lastig. Maar nu die bijna klaar is, kunnen er nog meer Volendamse huisjes gebouwd worden. “Er komen heel veel huisjes op de show. De mooiste en bekendste uit Volendam is hotel Spaander”, vertelt Berbee. Niet alleen de timmermannen werken hard in de schuur van Van Lierop aan de Wijdenes Spaansweg, ook de verfkwasten liggen niet stil. 


sneeuwklokjesfeest 20179-2-2017 Sneeuwklokjesfeest van 9 – 11 februari

Voor de fans van prille voorjaarsbloeiers breken weer gouden tijden aan: van donderdag tot zaterdag vindt het jaarlijks terugkerende sneeuwklokjesfeest plaats bij kwekerij De Boschhoeve in het Gelderse Wolfheze. Kwekers uit Nederland en België nemen hun mooiste en meest bijzondere sneeuwklokjes mee. In de schuur staan kramen met ‘galanthofilia’, zoals botanische tekeningen, sneeuwklokjeskaarten, vazen, glaswerk, kleding en tafellinnen. En maak de kofferbak maar leeg, want het aanbod aan voorjaarsbloeiende planten, stinzenplanten, voorjaarsbloeiende heesters en zomerbollen is ronduit verleidelijk. Meer info.
Wanneer? 9-11 februari, 10.00-17.00 uur. Waar? Kwekerij/tuin De Boschhoeve, Boshoeve 3, Wolfheze, 026 4821231, boschhoeve.nl, toegang: €4.
Tip!
Op 18, 19, 25 en 26 februari zijn de Sneeuwklokjesweekenden bij De Boschhoeve: genieten van veel verschillende soorten sneeuwklokjes in de tuinen. Open: 10.00-17.00 uur. De toegang is gratis.


Hyacint, heerlijk geurend de pot op8-2-2017 Hyacint, heerlijk geurend de pot op (nieuw blog)

Je hebt ze vast wel bij het tuincentrum en de supermarkt zien staan: voorjaarsbollen op pot. Hyacinten, narcissen en blauwe druifjes. Ook ik kon de verleiding niet weerstaan en heb een aantal potjes gekocht. Ik heb de potjes bij ons in het houthok gezet, zodat ik ze kan zien staan als ik de tuin in kijk. Nog even en dan staan ze mooi in bloei. Lees verder……

 


3-2-2017 Tulpenkoningin en -prinses gekroond

Tijdens de Bloembollen Vakdagen Flevoland in Creil zijn de zussen Zoë en Kim Glastra uit Emmeloord gekroond als Tulpenkoningin en -prinses. Zij vertegenwoordigen de Noordoostpolder tijdens het Profytodsd Tulpenfestival 2017. Zij zijn onder andere aanwezig bij de spectaculaire opening op het tulpenbelevingsveld, de koetsentocht langs de tulpen en de Level One Steptocht.

Sam van Egmond, directeur bemiddelen van Hobaho, hing Tulpenkoningin Zoë Glastra de sjerp om. “Trots dat de tulpenkoningin ons op deze manier vertegenwoordigt gedurende het tulpenseizoen in de Noordoostpolder” was zijn reactie.


O'G3ne tulp1-2-2017 Eigen tulp voor meidengroep O’G3NE

Naast genieten van de muziek van O’G3NE, is het nu ook mogelijk om te genieten van de oranje tulp ‘OG3NE’. De zingende zussen, Lisa, Amy en Shelley, vormen samen de meidengroep O’G3NE. Met zijn drieën hebben ze Tulipa ‘OG3NE’ gedoopt. Bij de doopceremonie liet de meidengroep eerst hun zangkunsten horen. Dit deden ze door een stukje van hun hit ‘Magic’ te zingen. Daarna werd de tulp met champagne gedoopt. De doopplechtigheid vond plaats bij tulpenkwekerij Wesselman Flowers in Roelofarendsveen. De zussen hebben de oranje gefranjerde tulp persoonlijk geselecteerd. “We wisten meteen dat deze tulp het zou worden. De kleur staat symbool voor onze deelname aan het Eurovisie Songfestival en de gefranjerde bloemblaadjes zijn uniek en bijzonder. We zijn ontzettend trots op onze eigen tulp!,” aldus O’G3NE in koor.
De nieuwe tulp wordt aangeboden door het radiostation 100% NL en de Nederlandse tulpenkwekers. DJ Koen Hansen van 100% NL: “Met een eigen tulp wensen we O’G3NE veel succes toe. Niet alleen vertegenwoordigen ze ons land straks in Kiev, maar volgende week maken ze ook kans op een 100% NL Award, de publieksprijs voor de Nederlandse popmuziek.” De nieuwe tulp is veredeld door Remarkable Tulips uit Lisse. Het veredelingsproces van deze tulp duurde negentien jaar. De O’G3NE-tulp is vanaf volgend jaar mondjesmaat verkrijgbaar.


17-01-2017 De Tulp van bol tot bloem

In deze bedrijfsfilm van Bloemengroothandel L&M uit Rijnsburg wordt duidelijk hoe een tulpenbol een tulpenbloem wordt. Waar komen alle bollen vandaan, wat gaat er aan de bol en bloem vooraf, hoe worden miljoenen bollen geproduceerd en waarom duurt het anderhalf jaar voordat de tulp bij de consument op tafel staat.


tulpen-in-koninklijk-paleis10-1-2107 Tulpen in Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis haakt aan bij de Nationale Tulpendag op zaterdag 21 januari. Bezoekers kunnen het gratis plukken van een bos tulpen in de pluktuin op De Dam combineren met een bezoek aan het paleis. Het Koninklijk Paleis is op 21 januari geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur loop je onder leiding van een gids mee met de zogenoemde Gallery Talks. Zo kom je alles te weten over de betekenis van de tulp in de zeventiende eeuw, dezelfde periode waarin het paleis – het toenmalige stadhuis – is gebouwd. Daarbij wordt ook ingegaan op de rol van burgemeester Tulp bij de bouw. De reguliere entreeprijs bedraagt 10 euro per persoon. Museumkaarthouders en kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Pluktuin met 200.000 tulpen
Op De Dam voor het Koninklijk Paleis wordt dezelfde dag een pluktuin gerealiseerd met zo’n 200.000 tulpen. Vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis een bosje plukken. Naar verwachting is de tuin rond 16.30 uur helemaal ‘leeggeplukt’. Het evenement geldt als officiële aftrap van het nieuwe snijtulpenseizoen en is een initiatief van Nederlandse tulpenkwekers.


boloppot-201706-01-2017 Bollen-op-pot-seizoen van start

Wat zijn dat eigenlijk, bollen-op-pot? Het zijn dezelfde bloembollen die je in het najaar in de winkel kunt kopen. Alleen zijn deze bloembollen in potten opgekweekt zodat er al wortels en een steel aan zijn gegroeid. Ze zijn vanaf januari te koop. Dat betekent dat wanneer je vergeten bent in het najaar bloembollen te planten, je met bollen-op-pot toch van de eerste kleur in de tuin kunt genieten. Tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes zijn, in allerlei kleuren, als bol-op-pot verkrijgbaar. Dat geldt ook voor hyacinten, dwergirisjes en ranonkels.

Over het algemeen verzorgt men bollen-op-pot het best door: ze op een lichte plaats neer te zetten – ervoor te zorgen dat dat de grond vochtig blijft – ze, als het gaat dooien, in de tuin te zetten.


Nationale Tulpendag 201703-01-2017 Gratis tulpen plukken in Amsterdam

In Amsterdam wordt elk jaar in januari tijdens de Nationale Tulpendag de officiële aftrap gegeven voor het tulpenseizoen. Iedereen mag gratis op de Dam tulpen plukken in een speciaal aangelegde pluktuin. Dit jaar vindt het evenement plaats op 21 januari. Nederlandse tulpenkwekers creëren op de Dam een reusachtige tuin met zo’n 200.000 tulpen. Meer dan 10.000 mensen komen hier op af om gratis tulpen te plukken.

 


westerkoggeflora21-12-2016 Westerkoggeflora

In het weekend van 27 t/m 29 januari 2017 wordt de 36-ste editie van bloemententoonstelling de Westerkoggeflora georganiseerd in de sporthal De Koggenhal te De Goorn (NH). Ruim 30 tulpenkwekers uit Koggenland stellen hun beste tulpen tentoon en laten deze beoordelen door een vakjury. Ook is de ‘Tuin van de Toekomst’ te zien met inzendingen van bloembollenkwekers tot 21 jaar. Naast tulpen zijn ook decoraties van lelies, alstroëmeria´s, rozen, chrysanten en diverse andere bloemensoorten te bewonderen.

 


bloembollen-planten-10-antwoorden8-12-2016 Bloembollen planten, 10 antwoorden

Het kan nog, bloembollen planten. Weet je niet zo goed hoe dat moet, lees dan mijn blog waarin antwoorden worden gegeven op de 10 meest gestelde vragen. Lees hier.

 

 


tulpenkoningin7-12-2016 STEP Noordoostpolder zoekt tulpenkoningin en – prinses 2017

De Tulpenkoningin en haar prinses mogen een jaar lang, als ambassadeurs, Noordoostpolder promoten. Wie volgen Tulpenkoningin Tessa Persoon en -prinses Gwenda Heeringa op? De Tulpenkoningin vertegenwoordigt de Noordoostpolder bij allerlei promotionele activiteiten. Zij is met haar prinses bij diverse openingen zoals die van de Bloembollen Vakdagen Flevoland in Creil aanwezig. En uiteraard zijn ze allebei aanwezig bij alle activiteiten, die tijdens het Profytodsd Tulpenfestival 2017 van 21 april t/m 7 mei plaatsvinden, zoals bij de spectaculaire opening op het tulpenbelevingsveld, de koetsentocht langs de tulpen en de Level One Steptocht. Ben je ouder dan 16 jaar en woon je in Noordoostpolder? Ben je beschikbaar tijdens het Tulpenfestival en lijkt het je leuk om te doen? Stuur dan jullie aanmelding met motivatie en recente foto voor 21 december 2016 naar info@stepnop.nl.


2-12-2016 Hoe worden lelies geoogst?

Een filmpje gemaakt door Nieuwe oogst laat het allemaal zien.


tulp-voor-minister-schultz28-11-2016 – Eigen tulp voor Minister Schultz

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft haar eigen tulp gekregen. De oranjekleurige voorjaarsbloeier draagt de naam ‘Mrs Schultz van Haegen’.
De bewindsvrouw werd gisteren tijdens het jaarcongres van Transport en Logistiek Nederland in Wernhout verrast met haar eigen tulp. Het is een vroeg afscheidscadeau van de brancheorganisatie om haar te bedanken voor de bereikbaarheid in Nederland en de inzet voor de sector. Schultz heeft afgelopen voorjaar aangegeven geen nieuwe termijn als minister te ambiëren. De tulp is gekweekt door bollenboer J. Ligthart. De tulp is direct na de presentatie gedoopt door de bewindsvrouw.


driebanflora-201725-11-2016 Thema DriebanFlora Venhuizen: ‘Tijd Vliegt’

De 31e editie van de DriebanFlora heeft als thema: ‘Tijd Vliegt’. De tentoonstelling zal van woensdag 8 tot en met zondag 12 februari 2017 te bezoeken zijn in Café De Roode Leeuw in Venhuizen. De show heeft twee nieuwe arrangeurs. Atie Boon zal samen met haar collega Verona Boon ervoor zorgen dat de DriebanFlora weer een plaatje wordt.

 


lentetuin-201723-11-2016 Lentetuin in teken van palingsound

De Lentetuin in Breezand staat komend jaar in het teken van de palingsound. Van 2 tot en met 6 maart 2017 is een stukje Volendam op de bolbloemenshow in Breezand te vinden. De organisatie van de Lentetuin brengt twee toeristische trekpleisters bij elkaar. Op de show kunnen bezoekers genieten van de vissersboten, oude visnetten, de visafslag, de dijk, de klederdracht, hotel Spaander, Volendamse huizen en paling. ‘Volendam’ komt tot leven tussen duizenden tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten, calla’s, lelies en vele andere bijzondere bolgewassen.
Naast de bloemenshow is er ook een uitgebreide Voorjaarsbeurs met een breed scala aan artikelen voor eigen huis en tuin. Voor het vakpubliek is een speciale Agri Vakbeurs opgezet. Bekende, maar ook nieuwe standhouders zorgen voor een gevarieerd aanbod. Deze jaarlijkse voorjaarsshow is te zien in het ZAP-complex in Breezand. Meer info: www.lentetuin.nl.
Op de foto: het bestuur van de Lentetuin is al in Volendamse sferen.


tulp-festival-201717-11-2016 00.000 tulpen in bloei tijdens derde editie Tulp Festival Amsterdam

Voor het derde achtereenvolgende jaar hult Amsterdam zich komend voorjaar in een uitzinnige kleurenpracht. Tijdens het Tulp Festival van 1 april tot en met 14 mei 2017 zullen op ruim 60 locaties in de hoofdstad meer dan 500.000 tulpen te bewonderen zijn. Honderden soorten tulpen in alle kleurschakeringen domineren straten, pleinen en groenstroken in de verschillende stadsdelen. Hotels en musea stellen hun speciaal ontworpen tulpentuinen open voor bezoekers. Een informatiegids met routekaarten geeft alle details over deelnemers, locaties en tulpensoorten. De gids is verkrijgbaar bij deelnemende organisaties.

Rode tulpenloper
Beeldbepalend tijdens Tulp Festival 2017 zal de ‘rode tulpenloper’ zijn die vanaf het Centraal Station wordt uitgerold. Tienduizenden tulpen zullen vanaf 1 april wandelaars en fietsers begeleiden op hun route vanaf het Stationsplein, langs het Damrak, de Dam, het Rokin tot aan de Munt.

Een tulp voor iedere Amsterdammer
Aangetrokken door het motto van het Tulp Festival ‘voor iedere Amsterdammer een tulp’ zijn in april 2017 op verschillende nieuwe locaties tulpen te bewonderen. Het gaat onder andere om het Rembrandtplein, IJburg, de Corn. Schuytstraat, winkelcentrum Gelderlandplein, verschillende havenlocaties en metrostations en hotellocaties als Amstel Hotel, Pulitzer en Tropenhotel.

Volg het nieuws en actuele gegevens over de bloeiperiodes gedurende het festival via de website.


planten-bloembollen-professioneel08-11-2016 Nieuwe blog: Iedereen kan bloembollen planten

Bij ons in de streek zijn de bloembollentelers begonnen met het planten van de voorjaarsbloeiers (tulp, hyacinth, narcis). Dat gaat met grote machines. Maar ook voor jou en mij is het nu de tijd om bloembollen te kopen en te planten. Ze zijn nu volop te koop in de tuincentra en omdat de bloem al in de bol aanwezig is, heb je geen ‘groene vingers’ nodig. Voordat je naar de winkel gaat, kijk dan eerst even naar het assortiment dat verkrijgbaar is. Lees meer….

 


bloemenplantdag-bulbs4kids01-11-2016 Wethouder opent bloembollenplantdag Enkhuizen

Wethouder Gerrit Wijnne plantte samen met leerlingen uit Enkhuizen bloembollen in de kleuren van de vlag van Enkhuizen. Dit was het startsein van de bloembollenplantdag voor de honderdvijftig kinderen van zes verschillende basisscholen. Voor de opening nodigde Wijnne uit iedere klas één leerling uit om samen met hem een bloembollenmozaïek te maken in de kleuren van de vlag van Enkhuizen. Samen plantten ze daarna, uit naam van Bulbs4Kids, zes bloembollentapijten van duizenden bloembollen in het Wilhelminaplantsoen. Bij elk bloembollentapijt staat een bord met daarop de informatie wie het heeft geplant. Zo weet iedere voorbijganger in het voorjaar hoe de bloembollentapijten zijn ontstaan.

De bloembollenplantdag is een initiatief van Bulbs4Kids, MEC De Witte Schuur, en de Gemeente Enkhuizen.


tulpen-plantdag27-10-2016 Schoolkinderen planten bloembollen in Vondelpark
Als startschot van het plantseizoen hebben tientallen kinderen van de Nicolaas Maesschool woensdag 26 oktober bollen geplant in het Vondelpark in Amsterdam. De ‘Tulpen plantdag’ is een initiatief van het Tulp Festival en Bulbs4Kids en werd voor de tweede keer georganiseerd. In totaal gaan 30.000 bloembollen de grond in bij het Vondelmonument in Amsterdam.
De groepjes kinderen, die elk een vak van het tulpentapijt beplantten, droegen hesjes in de kleuren van de tulpen die komend voorjaar bloeien. De vrijwilligers van de Vrienden van het Vondelpark zullen de komende weken de overige bloembollen planten.


Bloembollen planten

Nu het weer kouder wordt, wordt het tijd om bloembollen te planten. De voorjaarsbloeiende bolgewassen koop en plant je namelijk in de herfst. Er zijn veel verschillende soorten. Voor meer informatie daarover klik je hier. In het plant en bloeischema zie je precies wanneer je welk soort kunt planten en wanneer die dan bloeien. Plant en bloei kalender. Het planten van bollen is eenvoudig: maak een gat in de aarde van anderhalf keer de hoogte van de bol, leg de bol met de wortels omlaag in het gat en maak dicht. Heb je toch nog tips nodig, kijk dan hier eens.


dutch-design-keukenhofDutch Design in bloemenmozaïek in Keukenhof

De tuinmannen van Keukenhof hebben de eerste bollen geplant van een bloemenmozaïek Dutch Design, het Keukenhof thema voor 2017. Met dit bloemenmozaïek is een start gemaakt met het planten van zeven miljoen bloembollen in Keukenhof. Het bloemenmozaïek toont een op Mondriaan gebaseerd schilderij gecombineerd met design stoelen. Het mozaïek is in twee lagen geplant voor een langere bloei in het voorjaar. Het mozaïek heeft een oppervlakte van 250m2. Er zijn 80.000 bloembollen gebruikt: tulp, muscari en crocus.

Keukenhof is in 2017 geopend van 23 maart t/m 21 mei.


Bloembollen geplant in AlzheimertuinBloembollen geplant in eerste Alzheimertuin van Nederland

Bewoners van zorgcentrum Rietveld in Alphen aan de Rijn hebben dinsdag, samen met mantelzorgers en leerlingen van groep 5 van basisschool Het Mozaïek, de eerste Alzheimertuin van Nederland beplant. Dat deden zij met diverse soorten bloembollen die de stof galantamine bevatten. Het gaat daarbij om narcissen, sneeuwklokjes, sterhyacinten en zomerklokjes. Van galantamine uit bloembollen worden medicijnen geproduceerd die de effecten van Alzheimer afzwakken. Om de bewoners te trakteren op een vrolijke en kleurrijke voorjaarstuin werden tevens krokussen, tulpen en hyacinten geplant.


pennings-plant-narcissenNarcissen alweer de grond in bij Rik Pennings

Miljoenen narcissenbollen gaan machinaal de grond in bij Rik Pennings in Noordwijkerhout. Pennings is een van de eerste kwekers in de bollenstreek die start met planten. Narcissen zijn traditioneel de eerste bloembollen die in de herfst de grond in gaan. Het plantseizoen van lentebloeiers als narcissen, hyacinten en tulpen loopt tot december.
De Nederlandse narcissen worden wereldwijd geëxporteerd. Antarctica is het enige continent waar ze niet naar toe gaan.
Pennings is gespecialiseerd in narcissen en teelt zo’n 100 verschillende soorten. De narcissenteelt in Nederland, in totaal 1.500 hectare, concentreert zich rond Lisse en de kop van Noord-Holland. Elk voorjaar trekken de bloeiende bollenvelden honderdduizenden buitenlandse toeristen. Dit najaar wordt in Nederland ruim 15.000 hectare met bloembollen beplant.


allium-bloembol-van-het-jaarAllium / Sierui is bloembol van het jaar

De sierui groeit in Europa, Azië en het Midden-Oosten, vrij in de natuur. De botanische naam van sierui is Allium, waarvan de letterlijke betekenis ‘scherpte’ is, net als de smaak die het geeft in gerechten. De naam Allium heeft door de eeuwen heen verschillende betekenissen gekregen. Volgens de Victoriaanse geschiedenis brengen ze geluk en voorspoed. Oude Egyptenaren zagen de ‘rokken’ van de ui als symbool voor eeuwigheid en beeldden ze daarom af op graven. En de Romeinen gaven Allium de betekenis ‘ui’ of ‘prei’.
De familie van de sierui is groot. Er zijn honderden soorten, waaronder eetbare varianten als de ui, sjalot, knoflook, daslook en prei. Naast de eetbare sieruien is er een nog veel grotere groep die de show steelt in de tuin. Vlinders en bijen zijn dol op de bloemen en veel soorten verwilderen. Dat betekent dat ze ieder jaar terugkomen en zichzelf vermeerderen. Kijk hier voor de verschillende soorten.

Hoe plant je sieruien?
Sieruien plant je van half september tot half december. Het beste moment is als de temperatuur onder de 10 graden is. Zorg er wel voor dat het niet vriest; de bloembollen moeten voor de vorst in de grond zitten. Planttips vind je hier.


simply-design-callaDeense Calla’s met een “gothic” tintje

Sabrina Pagh heeft een kleine bloemenwinkel in het centrum van Kopenhagen. Zij heeft een sterke passie en fascinatie voor bloemen, kunst, fashion en visualiteit. Vooral de bijzondere vorm maakt de Calla tot haar lievelingsbloem. In de nieuwste Simply Design File toont deze jonge ondernemende vakvrouw een collectie van bijzondere Calla boeketten voorzien van haar eigen onderscheidende Nordic touch.
Bekijk haar online inspiratie file op: www.simplycalla.com

 


monets-passieMonets passie voor bloembollen

Het is 1886 als er een bijzondere liefde ontstaat. De toen nog onbekende Franse schilder Claude Monet wordt tijdens zijn bezoek aan Nederland door zijn gastheer uitgenodigd voor een tochtje naar de bloembollenvelden. Claude Monet noemt het in een woord ‘schitterend’. Het is hét moment dat zijn passie voor bloembollen ontluikt en zich uitleeft in zijn eigen tuin.Het feilloze kleurgevoel van Monet zorgt voor een spetterend kleurenpalet. In het voorjaar spat de kleur af van de grote hoeveelheden bloeiende bloembollen als tulpen, narcissen en irissen. Zijn liefde voor bloembollen is ook duidelijk terug te zien in zijn schilderwerk.

Zelf bloembollen planten
Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf ook met bloembollen aan de slag? Maak dan je eigen ‘Monet-tuin’. Kies hiervoor bloembollen die jij mooi vindt en combineer kleuren en vormen die jou blij maken Er is slechts één regel: alles kan en niets moet. Het bloembollenassortiment is te vinden op www.allesoverbloembollen.nl. Bloembollen planten doe je zo:
• Graaf een gat in de grond dat ongeveer 3 x zo diep is als de dikte van de bol/knol (tip: lees ook altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking).
• Stop de bloembol in het gat met de punt omhoog en het ‘baardje’ naar beneden.
• Doe de uitgegraven aarde weer op de bloembol.


prinsjesdag319-9-2016 Dahlia’s en gladiolen in Ridderzaal op Prinsjesdag

De Scheveningse bloemist Ton Verzijl inspecteert de kwaliteit van de dahlia’s van kweker Marius Koppert in het Zuid-Hollandse Valkenburg. Het zonnige, warme weer van de laatste weken zorgt voor ideale groeicondities van de seizoensbloemen, die gebruikt worden voor de bloemdecoraties in de Ridderzaal op Prinsjesdag. De fleurige arrangementen staan onder meer pal naast de troon, bij de entree en langs de balustrade van de zaal. Dit jaar zijn de hoofdkleuren rood, roze en lila. De kleurcombinatie wordt elk jaar bepaald door de Staten Generaal. In totaal worden ruim 3.000 dahlia’s, asters en gladiolen verwerkt in de koninklijke decoraties, geleverd door diverse geselecteerde kwekers van seizoensbloemen. Na afloop van Prinsjesdag gaan de bloemen naar diverse verzorgings- en verpleeghuizen in de regio Den Haag. Verzijl verzorgt voor het vierde jaar op rij de bloemversiering in de Ridderzaal.


kindercorso-zundert14-9-2016 Kindercorso Zundert kweekvijver voor grote corso

Zundertenaren weten wel dat het kindercorso echt het grootste corso van de wereld is. Zondag 18 september trekt het weer door de Zundertse straten. Voor veel Zundertse kinderen is het Kindercorso hun allereerste ervaring met het zelf werken aan een corsowagen. Het wordt dan ook gezien als de kweekvijver voor het echte corso. En dat het met de toekomst van dat evenement wel goed zit bewijzen de honderden kinderen die met meer dan 150 wagentjes zullen deelnemen aan het kindercorso van 2016.
Het kindercorso begint om 13.30 uur en vanaf 14.45 uur zullen de wagentjes langs de Markt trekken waar de omroepers de optocht van deskundig commentaar zullen voorzien. Op de route zijn er verschillende omroeppunten en, net als bij het grote corso, zijn er ook programmaboekjes te krijgen langs het parcours.Meer informatie: www.corsozundert.nl/kindercorso/algemeen


tentoonstelling-bollenschuren12-09-2016 Tentoonstelling ‘Bollenschuren, Iconen van de Bollenstreek’

In Museum De Zwarte Tulp is vanaf 10 september een nieuwe tentoonstelling te zien: ‘Bollenschuren. Iconen van de Bollenstreek’. Daarin staan de architectuur, de betekenis voor het landschap en het hergebruik van bollenschuren centraal. Bollenschuren zijn sinds het eind van de 19de eeuw gebouwd voor de opslag en bewerking van bloembollen. De ontwikkelingen in techniek en logistiek in het bollenvak zijn bepalend geweest voor de architectuur van bollenschuren. Dit industrieel-agrarisch erfgoed vertelt het verhaal van de bloembollencultuur.
Bollenschuren zijn zo karakteristiek voor de Bollenstreek dat ze als iconen van het landschap worden beschouwd. Daarom staan steeds meer bollenschuren op de monumentenlijst en krijgen ze ook steeds vaker een nieuwe functie. De tentoonstelling laat zien hoe bijzonder het is om in een bollenschuur te wonen en te werken. Museum De Zwarte Tulp is overigens zelf ook gevestigd in een voormalige bollenschuur in Lisse.

De tentoonstelling ‘Bollenschuren, Iconen van de Bollenstreek’ is te zien van 10 september 2016 tot en met 19 februari 2017. Museum De Zwarte Tulp, Grachtweg 2A, 2161 HN Lisse.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Maandag is het museum gesloten.


Bollenstreek in bedrijf 10-8-2016 Agrarische open dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’

Agrarische bedrijven in de Bollenstreek zetten zaterdag 13 augustus voor de 25e keer hun deuren open voor het publiek. Tijdens de open dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’ kunnen belangstellenden een kijkje nemen bij zeven bedrijven aan de Veenenburgerlaan en Hyacinthenlaan in Hillegom en de Loosterweg Noord in Lisse.

Aan Bollenstreek in Bedrijf 2016 doen de volgende bedrijven mee:
Bloembollenkwekerij Wed. A. van Haaster, Loosterweg Noord 7, Lisse
Dahliakwekerij Fa. H.A. van Eeuwijk, Loosterweg Noord 7 Lisse
Veehouderij W.J. van Graven, Loosterweg Noord 16, Lisse
Bloembollenbedrijf Meko-Hulsebosch, Veenenburgerlaan 73, Hillegom
Agapanthuskwekerij Piet Zonneveld, Veenenburgerlaan 118a, Hillegom
Koel- en preparatiebedrijf Via Roma, Hyacinthenlaan 16, Hillegom
Schelpendecoraties John Warmerdam, Hyacinthenlaan 25, Hillegom
De route langs de zeven bedrijven is ongeveer 2 km lang. Fietsen en auto’s kunnen geparkeerd worden bij de bedrijven.

Extra activiteiten
Op bijna alle bedrijven worden extra activiteiten georganiseerd die te maken hebben met natuur en landschap. De Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond presenteert haar activiteiten. De historische verenigingen van Hillegom en Lisse geven informatie over de geschiedenis van het gebied. De imker geeft uitleg over het houden van bijen. Voor kinderen zijn er workshops, een prijsvraag en andere activiteiten. De folder met het hele programma is te vinden op de Facebook-pagina.


varend corso 20168-8-2016 Uitgebreide fotoreportage Varend Corso 2016

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage van het Varend Corso 2016. De foto’s zijn vrijdag gemaakt vanuit Vlaardingen door fotograaf Michel Dalmeijer.

 

 

 


Open dag bloembollenbedrijven ‘t Zand5-8-2016 Open dag bloembollenbedrijven ‘t Zand

Twee bloembollenbedrijven in ’t Zand openen morgen, zaterdag 6 augustus 2016, hun deuren: M.A. van den Berg & Zn. en G.P. Burger Bloembollen bv.  De jaarlijkse open dag ‘Bloembollen in bedrijf’ is een initiatief van de KAVB en LTO Noord, kring Noordelijk Zandgebied. Doel is om de afstand tussen de bollensector en burgers te verkleinen en de sector in een positief daglicht te zetten. Bezoekers krijgen bij M.A. van den Berg aan de Bosweg 18 in ’t Zand een beeld van de lelieteelt, waarbij zaken als het assortiment, weefselkweek en de verwerking aan de orde komen. Bij G.P. Burger aan de Groteweg 31 in ’t Zand staat alles in het teken van de teelt, oogst en verwerking van de voorjaarsgewassen. Op beide bedrijven zijn er ook diverse activiteiten voor kinderen. 
Bloembollen in bedrijf is van 10.00 tot 16.00 uur.


Bloemenfestival Noordwijk3-8-2016 Bloemenfestival Noordwijk: 150 jaar badplaats

In Noordwijk zal ook dit jaar een prachtig bloemenfestival plaatsvinden. In de NH Kapel zullen, met grote verscheidenheid, duizenden kleur- en geurrijke bloemen en planten prachtig worden tentoongesteld. Een bezoek aan dit festival is zeker de moeite waard. De unieke combinatie van de rozen, calla’s, Aziatische, Afrikaanse en normale Lelies, Lisianthus, Celosia, Anthurium, Ereprijs, Gladiolen en nog meer zomerbloemen maken er een mooi plaatje van. Van woensdag 5 augustus tot en met zondag 9 augustus is deze zee van artistieke bloemarrangementen te bewonderen, gemaakt door Jessica Keet en haar team. Het bloemenfestival is te bewonderen van woensdag 10 augustus van 12.00 tot 21.00 uur, donderdag 11 t/m zaterdag 13 augustus van 10.00 tot 21.00 uur en zondag 14 augustus van 12.00 tot 17.00. het adres van de NH Kapel is Hoofdstraat 96, 2207 EZ Noordwijk. Toegang is gratis.


bloementapijt Brussel27-07-2016 Bloementapijt van 12 tot 15 augustus 2016 Grote Markt Brussel

Om de twee jaar biedt het Bloementapijt de ideale reden om over de Grote Markt te flaneren, te genieten van de gotische architectuur, de begoniageur op te snuiven en de details te bewonderen. Sluit dit uitzonderlijke spektakel af met een bezoekje aan het balkon van het Stadhuis, met een prachtig overzicht op het meesterwerk. Er wordt voor elke editie een muzikaal thema geselecteerd. Elke avond vindt er een concert plaats op de Grote Markt, vergezeld van een fantastisch licht- en geluidsspektakel.

Het Bloementapijt is 75 meter lang en 24 meter breed. 1.800 m2 begonia’s, goed voor ongeveer 300 snijbloemen per vierkante meter! Een honderdtal vrijwilligers leggen het volledige tapijt in slechts vier uur tijd. Het Bloementapijt van Brussel wordt sinds 1986 om de twee jaar op de Grote Markt geïnstalleerd. De eerste editie vond plaats in 1971. Meer info op http://www.flowercarpet.be/nl 


Bloembollenmarkt Keukenhof oktober20-07-2016 Bloembollenmarkt Keukenhof in oktober

De Keukenhof Bloembollenmarkt vindt vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober 2016 plaats. Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben in het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. De Bloembollenmarkt is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang en het parkeren zijn gratis. De Keukenhof-tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. De bezoeker ontvangt nuttige tips en adviezen. Tijdens de bloembollenmarkt wordt het mozaïek in bollen gepresenteerd voor het Keukenhof-thema van 2017. Het thema voor volgend seizoen is Dutch Design.

Keukenhof is geopend van 23 maart tot en met 21 mei 2017.


Volop gladiolen voor Vierdaagse14-7-2016 Volop gladiolen voor Vierdaagse

Medewerkers van kweker Theo Theunissen uit Heumen zijn woensdag gestart met de oogst van gladiolen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Het grootste wandelevenement ter wereld begint aanstaande dinsdag met zo’n 48.000 deelnemers. In totaal levert Theunissen 300.000 gladiolen in zes verschillende kleuren. Die worden traditioneel op de slotdag uitgereikt op Via Gladiola.

De gladiool staat symbool voor overwinning, bewondering, trots en kracht. Het zomerbolgewas is daarmee onlosmakelijk verbonden met de Nijmeegse Vierdaagse. Door de overvloedige regenval van de afgelopen maanden was het nog maar de vraag of er wel voldoende gladiolen beschikbaar zouden zijn. Dat valt, evenals de prijs, alles mee.


Vierdaagse gladiool8-7-2016 Nieuwe gladiool ‘The Walk of the World’

De gladiool die in 1983 met de naam ‘Vierdaagse’ gedoopt werd, wordt dit jaar ter gelegenheid van de 100eNijmeegse Vierdaagse vervangen. Gladiolenkweker Theo Theunissen en veredelaar Hermien Challa hebben de eerste exemplaren van de nieuwe gladiool ten overstaan van Vierdaagsevoorzitter Johan Willemstein ten doop gehouden onder de naam ‘The Walk of the World’. De nieuwe Vierdaagsebloem is korter en lichter dan zijn voorganger. De overwinningsgladiool is daarom makkelijker hanteerbaar voor de wandelaars. Traditioneel worden zij tijdens de intocht over de Via Gladiola op de vierde dag van de Vierdaagse met de bloem overstelpt.


Gladiolen 4 daagse op tijd6-7-2016 Gladiolen op tijd voor Nijmeegse Vierdaagse?

De regen van afgelopen weken heeft ook in de gladiolen voor ongemakken gezorgd. (Te) natte grond heeft bij verschillende kwekers tot schade geleid, of, zoals bij Theo Teunissen uit Malden, de teelt flink vertraagd. De bloemen lopen twee weken achter op schema en waar ze het vorig jaar met 12 man stelden kunnen ze het er nu met 8 man af. Tegelijkertijd leidt de beperkte aanbod weer wel tot hogere prijzen, wat voor kwekers dan natuurlijk weer positief is. at vertelt Theo in gesprek met een verslaggever van Omroep Gelderland, dat hier is terug te luisteren. 

Nijmeegse Vierdaagse
Het absolute piekmoment in gladiolenland is al jaren de Nijmeegse vierdaagse, die dit jaar van 16 t/m 22 juli wordt gehouden. Deelnemers die de eindstreep halen worden traditioneel onthaald op gladiolen – een idee dat, zo wil de legende, gestolen is van de Romeinen (een gladiator kon dikwijls ‘de dood of de gladiolen’ krijgen).


Zuid-Afrikaansebloembollendag201629-06-2016 Dag van de Zuid-Afrikaanse bloembollen

De jaarlijkse Zuid-Afrikaanse bloembollendag is zaterdag 9 juli van 10.00 tot 17.00 uur bij Kwekerij Jaap Duijs in Otterlo.

Er staan uitgebreide collecties aan van oorsprong Zuid-Afrikaanse bloembollen op de pot in bloei. Naast de potten met de ‘Sterretjes’ staan er ook Tulbaghia, Oxalis, Nerine, Eucomis, Crinum, Albuca en Ornithogalum op de pot. Er is uitleg over de verzorging en het gebruik van zomerbollen op terras en in de tuin. De toegang is gratis. Locatie: Kwekerij Jaap Duijs, Haarweg 2 in Otterlo.


Prenten zomerbloeiers zwarte tulp Ingrid Elias - Lelie23-6-2016 Prenten met zomerbloeiende bolbloemen in De Zwarte Tulp

Museum De Zwarte Tulp in Lisse heeft een permanente tentoonstelling van streekgebonden erfgoed en van kunst georiënteerd op voorjaars- en zomerbloeiende bolgewassen. Nu zijn de zomerbloeiende bolbloemen zijn aan de beurt. De botanisch kunstenaars van de VBKN stellen tot en met 21 augustus hun tekeningen en aquarellen van lelies, pleiones, dahlia’s en vele andere tentoon. Er zijn ruim dertig nieuwe prenten en dertig nieuwe tekeningen te zien. Ook de werken van de Collectie Nieuwenhuis, te bewonderen in het prentenkabinet, zullen worden verwisseld voor prenten met zomerbloeiers.

 


Corso Zundert 201616-6-2016 Optochtvolgorde Corso Zundert bekend

Op 4 en 5 september aanstaande vindt het Corso in Zundert plaats. In Zundert strijden twintig buurtschappen jaarlijks met elkaar om de ereprijs voor de mooiste corsowagen. Het corso is niet-commercieel en het organiseren van het evenement, het bouwen van de wagens en het kweken van de dahlia’s is allemaal vrijwilligerswerk. Het corso bestaat sinds 1936 en heeft een rijke geschiedenis, vol folklore en sterke verhalen. Meer informatie over het corso: www.corsozundert.nl.

 


Bulbs4Kids Uitreiking Gouden Bloembol07-6-2016 Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Bloembol 2016 uit

Basisschool Rennevoirt uit Berkel-Enschot wint de wedstrijd om de Gouden Bloembol van Bulbs4Kids. Presentator Lodewijk Hoekstra zette de basisschool vrijdag 27 mei in het zonnetje, omdat de leerlingen de mooiste schooltuin maakten met de bloembollen uit het Bulbs4Kids-pakket. Jenaplanschool Rennevoirt ontvangt deze prijs, omdat ze zich vorig jaar september, samen met 799 andere klassen uit heel Nederland, inschreven voor de bloembollencampagne Bulbs4Kids. Aan deelname zat een foto- en videowedstrijd verbonden om het planten van de bollen nog spannender te maken.

“Het was moeilijk om een keuze te maken tussen zoveel leuke inzendingen”, vertelt Lodewijk. “De videocompilatie waarin te zien is dat de hele school samenwerkt aan het planten van bloembollen in combinatie met het in bloembollen geschreven ‘I♥Rennevoirt’, was de doorslag om Basisschool Rennevoirt de wedstrijd om de Gouden Bloembol te laten winnen.”


31-5-2016 Tulpen Tulpen koppenkoppen

Een klus die jaarlijks terugkomt is het koppen van de tulpen. Na de kleurige velden vol met bloeiende tulpen, is er nu weinig kleur meer te bekennen. Dat komt omdat de tulpen gekopt worden: de bloem wordt machinaal verwijderd. Dat is nodig om de bol te laten groeien. Na de machine helpen vele handen mee bij het nakoppen van de tulpen.

 

 


Bulbs4Kids25-5-2016 Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met de natuur. Er zijn 600 pakketten beschikbaar voor Nederlandse basisscholen.

Groen is gezond
Steeds meer onderzoeken bevestigen de positieve invloed van natuur op de gezondheid. Spelen in en met een natuurlijke omgeving draagt bij aan een evenwichtige en gezonde ontwikkeling van kinderen. Het maakt kinderen creatiever, slimmer én fitter. Alleen is de afstand tussen mens en natuur door de verstedelijking nog nooit zo groot geweest als nu. Voor Bulbs4Kids is dit de reden om 600 gratis Bulbs4Kids-pakketten aan te bieden aan basisscholen, om samen met de klas bloembollen te ontdekken.

Hoe werkt het?
Met het Bulbs4Kids-bloembollenpakket maakt de klas kennis met bloembollen. Het pakket heeft alle ingrediënten om op een educatieve manier kinderen te laten zien en ervaren hoe bloembollen uitgroeien tot kleurrijke bloemen. In het pakket zitten verschillende soorten bloembollen, schepjes, plantenstekers, werkboekjes en lesondersteuning voor de docent. Aan Bulbs4Kids is ook een leuke foto- en videowedstrijd verbonden. Dat maakt het planten van de bollen nóg spannender! De hoofdprijs is de Gouden Bloembol 2017 én een leuke les over bloembollen.

Inschrijven
Deelnemen aan Bulbs4Kids is eenvoudig. Meesters en juffen schrijven hun klas in op www.bulbs4kids.com voor een gratis bloembollenpakket. Zij krijgen hier een bevestiging van en ontvangen in het najaar, als het plantseizoen begint, het Bulbs4Kids-bloembollenpakket. Let wel op, want aan deelname zijn voorwaarden verbonden; de bloembollenpakketten zijn geschikt voor kinderen van 6-12 jaar (groep 3 t/m 8), de bloembollenpakketten worden alleen weggegeven aan basisscholen in Nederland, er wordt 1 pakket per basisschool weggegeven, en op is op.


bloementapijt Brussel11-05-2016 Bloementapijt in Brussel viert 150 jaar Belgisch-Japanse vriendschap

De 20ste editie van het bloementapijt op de Grote Markt staat in het teken van 150 jaar Belgisch-Japanse vriendschap. Het ontwerp werd in het Brusselse stadhuis voorgesteld door burgemeester Ivan Mayeur en de Japanse ambassadeur Masafumi Ishii. Van 12 tot en met 15 augustus zullen 1.800 m2 of 600.000 begonia’s een tijdelijk tapijt vormen, geïnspireerd op alles wat er zo typisch is aan Japan. “Het bloementapijt voor 2016 is een ode aan de natuur in de Japanse traditie met de talrijke talisman-geluksbrengers. De bloemen, vogels en de wind staan symbool voor de natuurlijke schoonheid, de koi vertegenwoordigen kracht en groei, de naaldbomen en bamboes staan voor goede voortekenen en natuurlijk zullen ook de kersenbloesems niet ontbreken”, zegt de ambassadeur van Japan in België, Masafumi Ishii.

De 20ste editie van het bloementapijt wordt op 12 augustus om 21.30 uur feestelijk ingehuldigd met een klank -en lichtspel. Het bloementapijt is open voor het publiek op 12 augustus van 13.30 uur tot 17.30 uur en van 13 tot en met 15 augustus van 10 uur tot 22 uur.

Tip om het Tapijt in al zijn schoonheid te kunnen bewonderen: panoramisch uitzicht vanop het balkon van het Stadhuis: bezoek mogelijk van 10u tot 22u. (Laatste toegang om 21u30) Toegangsprijs: 5 euro. Gratis toegang voor kinderen jonger dan 10 jaar. (Belga)


0Energy4all tulp2-05-2016 Jochem van Gelder doopt Energy4All tulp

Kwekersvereniging Remarkable Tulips uit Lisse heeft een nieuwe rood/witte tulp ontwikkeld genaamd Energy4All. Zaterdag 30 april doopte tv-presentator Jochem van Gelder deze tulp in de Noordoostpolder. Jochem van Gelder is ambassadeur van Energy4All, een stichting die zich inzet voor onderzoek naar energiestofwisselingsziekten. Vooral kinderen zijn slachtoffer van deze ziekte en worden meestal niet oud. Energy4All bestaat 10 jaar en daarom wil Van Gelder met de doop van de tulp aandacht vragen voor deze stichting. Het Tulpenfestival is hiervoor een mooie gelegenheid. De Tulpenkoningin, de Tulpenprinses en een aantal kinderen met energiestofwisselingsziekten waren getuige van de doop.


Sesamstraat tulp28-04-2016 Arjan Smit doopt Sesamstraattulp

Omringd door tientallen kinderen en de bekende figuren Elmo, Tommie, Bert en Ernie heeft Arjan Smit van Sesamstraat vanmorgen een tulp gedoopt die de naam van het televisieprogramma krijgt. De tulpendoop vond plaats op Keukenhof ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het programma. De tulp is zachtgeel van kleur en is afkomstig van JUB uit Noordwijkerhout. 
Programmamaker Ajé Boschhuizen vond het een mooi gebaar dat Sesamstraat zijn eigen tulp krijgt. “Zoals de tulp bij Nederland hoort, zo hoort Sesamstraat ook bij Nederland. En zoals de tulp in de hele wereld bekend is, zo is de hele wereld terug te vinden in Sesamstraat.”


26-04-2016 Impressie Bloemencorso Bollenstreek 2016

Ondanks dat het weer niet echt geweldig was, was het corso dat wel.

Flowers in fashion


19-04-2016 Expositie Flowers IN Fashion voorafgaand aan Bloemencorso

In de aanloop van het Bloemencorso 2016 wordt de Witte Kerk in Noordwijkerhout van woensdag 20 april t/m zaterdag 23 april omgetoverd tot een bloemenzee met een expositie van (bol)bloemen van kwekers uit Noordwijkerhout en De Zilk. Sandra Balk van Creatizz en Tineke Geerlings van Typisch Tien Bloemwerken laten zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn en geven flower power een eigen invulling met Flowers IN Fashion. Bloemen zijn in de kunst een universele inspiratiebron. Zeker ook voor de mode en is daarom een terugkerend element op de catwalk bij menig fashiondesigner. Dat zorgt voor een ontmoeting tussen twee kleurrijke werelden. Sandra en Tineke laten zien hoe verrassend lentebloemen in de mode kunnen worden toegepast.

Burgemeester Goedhart opent de expositie op woensdag 20 april om 10.00 uur met de eerste mozaïeksteek. Verder is de expositie gratis te bewonderen op woensdag 20 en donderdag 21 april van 10.00 uur tot 16.00 uur, op vrijdag 22 april van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag 23 april van 10.00 uur tot 14.00 uur. Op woensdag en donderdag organiseert Sandra masterclasses Bloemmozaïeken voor meer dan 100 schoolkinderen. Iedereen die wil, kan aanschuiven.


15-04-2016 Video: de internationale activiteiten van de Nederlandse bloembollensector

De KAVB heeft een nieuwe video gemaakt over de internationale activiteiten van de Nederlandse bloembollensector. Deze sector bedient de hele wereld. In de video maken we kennis met twee ondernemers die actief zijn in het buitenland: Mark Heemskerk met de productie van tulpen in China en Erik van Dam met de teelt van bloembollen in Nieuw-Zeeland. Deze portretten geven een inkijkje in de internationale activiteiten van de bloembollensector. 


Tulpenfestival 201614-04-2016 Belevingsveld nieuw item Tulpenfestival Noordoostpolder

Het Tulpenfestival Noordoostpolder wordt gehouden van 15 april tot en met 8 mei 2016. Nieuw dit jaar is het Belevingsveld. Het Belevingsveld bevindt zich bij Firma Van Meer. Dit is in het leven geroepen om jonge gezinnen aan te trekken. Op 23 en 24 april vindt het Belevingsveld Culinair plaats en op 30 april en 1 mei het Belevingsveld Cultureel. Op en rond het Belevingsveld zijn er tal van activiteiten die met dit thema te maken hebben. Ook is het mogelijk om een helikoptervlucht te maken. Bezoekers kunnen zelf foto’s en selfies maken van de tulpenvelden of een fotoshoot boeken. Daarnaast is er onder andere een proeftuin. Meer informatie is te vinden op de website: http://www.tulpenfestival.nl/

 


Schiphol Tulp13-04-2016 Tulp voor honderdjarig bestaan Schiphol

Bart Siemerink, directeur Keukenhof, en Jos Nijhuis, president en CEO van Schiphol Group, hebben maandag 11 april de tulp ‘Schiphol’ gedoopt. De doopceremonie vond plaats op het panoramaterras op Schiphol. De tulp is afkomstig van G. Lubbe en Zoon uit Lisse en is speciaal geteeld voor het honderdjarig bestaan van Schiphol. Tulipa ‘Schiphol’ is een oranje Triumph-tulp die 40 cm hoog wordt en bloeit in april. Dit jaar zijn de eerste tienduizend bollen volgroeid. Een beperkte aantal zal dit jaar op diverse evenementen als relatiegeschenk worden weggegeven. De komende jaren zullen er jaarlijks ongeveer vijfduizend bollen bijkomen. Vanaf 2017 zal de Schiphol-tulp te koop zijn, onder andere op Schiphol Plaza.


Narcissen kust12-04-2016 25.000 potjes narcissen sieren de kust

Bij St(r)andplaats Nederzandt aan de Langevelderslag in Noordwijk staan momenteel meer dan 25.000 potjes narcissen in volle bloei. Afgelopen zondag 10 april werd hier Bloemenhof aan Zee geopend. Wim van Meerveld, voormalig marketingmanager van Keukenhof, verrichtte de feestelijke opening samen met Leo van der Zon, voorzitter van het Bloemencorso van de Bollenstreek.

Sandra Balk, initiatiefneemster van dit project, wil met haar bedrijf Creatizz laten zien welke positieve impuls bloemen geven. Samen met een Noordwijkerhoutse kweker en Nederzandt is dit project tot stand gekomen. “Het geeft een fantastisch aanzicht en een mooie promotie voor de streek.”


11-04-2016 Zeeuwse zonuren zorgen voor vroege tulpen

Zeeuwse tulpenDe vroegste Nederlandse tulpen van het seizoen komen niet uit de bollenstreek, maar uit de Zeeuwse grond. Omdat hier meer zonuren zijn, liggen de Zeeuwse tulpen als eerste in de winkel. De bollentelers zitten vooral in de omgeving van Hulst. Daar staan momenteel een aantal tulpenvelden in bloei. Het gaat dan om de percelen waar de bollen onder plastic worden gekweekt. Die tulpen komen als eerste boven. Over ongeveer een week zullen waarschijnlijk ook de tulpen bloeien die niet met plastic zijn afgedekt. De tulpen die nu te zien zijn gaan niet direct naar de winkel. De telers halen de kop van de bloemen er zelfs zo snel mogelijk af, zodat de bol goed verder kan doorgroeien. De bollen worden omstreeks juni uit de grond gehaald en verkocht aan telers in de bollenstreek.

 


Tulp Van der Laan06-04-2016 Eberhard van der Laan-tulp gedoopt

De rode tulp ‘Eberhard van der Laan’ is 5 april met champagne gedoopt door burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. De doopceremonie vond plaats voor het hotel The Grand aan de Oudezijds Voorburgwal, een van de deelnemers van het Amsterdamse Tulp Festival. Veredelaar Jan Ligthart van Ligthart Bloembollen uit Den Helder heeft de rode tulp geleverd. De tulp is een ‘Strong Gold’-kruising en is te zien op het binnenplein van The Grand. Ligthart zorgt gedurende het Tulp Festival voor de aankleding van het hotel. “Er staan vier bedden (slaapbedden) op het binnenplein gevuld met bakken tulpen. Per bed staan twee verschillende cultivars. Sinds gisteren staat ‘Eberhard van der Laan’ er ook tussen.” De doop is te zien bij AT5.

De hele maand april is het Tulp Festival te bezoeken. Er zijn op zestig locaties in de stad in totaal 500.000 tulpen te bewonderen, in meer dan 400 verschillende soorten.


Hortus Bulborum04-04-2016 ‘Mini-Keukenhof’ de Hortus Bulborum is weer open

De Hortus in Limmen is weer geopend voor publiek tot en met 16 mei. De tuin staat er momenteel weer in volle pracht bij met 2.500 verschillende historische tulpensoorten. Behalve tulpen telt de tuin ook nog 1.150 historische soorten narcissen en enkele honderden soorten aan krokussen, hyacinten en fritillaria. Je zou kunnen zeggen dat de tuin een Keukenhof in ‘t klein is en toch is dat maar half waar. Qua grootte en beplanting kan de Hortus uiteraard niet in de schaduw staan van z’n grote broer in de Zuid. Qua leeftijd is de Hortus met z’n 88 jaar echter 22 jaar ouder en qua aantal verschillende soorten overtreft het de Keukenhof royaal. Van die kant bestaat ook veel waardering voor al het vrijwilligerswerk dat de Hortus verricht. Op de Keukenhof is een extra, ommuurde plek ingeruimd, waar een kleine selectie uit de Hortus elk jaar weer bloeit.

De Hortus bevindt zich aan de Zuidkerkenlaan 23A in Limmen, naast het PKN Kerkje. Toegang: euro 5,00 p.p., 65+ euro 3,50, kinderen onder begeleiding tot 12 jaar gratis. Voor groepen bestaat de mogelijkheid tot een rondleiding op afspraak. Inlichtingen www.hortus-bulborum.nl.


War Child tulp31-03-2016 Victor Reinier doopt War Child Tulp

War Child biedt oorlogskinderen in twaalf landen een combinatie van psychosociale hulp, onderwijs en bescherming waardoor ze weer vertrouwen, een toekomst en veiligheid vinden. Sinds woensdagochtend 30 maart is Victor Reinier de nieuwe actie-ambassadeur van War Child. Zijn eerste activiteit was de doop van de speciale War Child tulp. Victor: “Wat mij erg aanspreekt bij War Child, is de focus op creatieve methodes als sport, spel en toneel. Als ervaren acteur en regisseur hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen. War Child zet toneel succesvol in om kinderen te leren omgaan met hun ervaringen. Ik ben zelf vader van drie kinderen en ik krijg die continue stroom van vreselijke beelden van kinderen in oorlogsgebied maar niet uit mijn hoofd. Niets doen is geen optie. Ik wil War Child helpen te blijven groeien.”


Oud Hollands weekend Keukenhof29-03-2016 Oud-Hollands Weekend in Keukenhof van 1 tot en met 3 april

Met miljoenen bloembollen, een draaiorgel, een poffertjesrestaurant en een molen heeft Keukenhof al een echte Hollandse uitstraling. Maar in het weekend van 1 tot en met 3 april kan het nóg Hollandser. Het Oud-Hollands Weekend in Keukenhof is het bewijs.

Ambachten
Palingroker, nettenbreier en kuiper. De ambachtslieden demonstreren tijdens het Oud-Hollands Weekend hun Oudhollandse ambacht te midden van de bloemenpracht van Keukenhof. Met twee uitgestalde kaasmarkten, levende standbeelden van Oudhollandse figuren, dans- en muziekoptredens van klederdrachtgroepen, shantykoren en typisch Hollandse nostalgische fietsen leren bezoekers tijdens dit evenement het echte Holland van vroeger kennen. In samenwerking met het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen wordt er in Keukenhof die dagen paling gerookt, een visser breit visnetten, de kuiper demonstreert tonnen maken en komt er een historisch beurtschip naar het park. 


Opening Keukenhof23-3-2016 Keukenhof opent haar poorten

Vandaag opent De Keukenhof haar poorten voor het grote publiek. De bloemententoonstelling rekent op zo’n 800.000 bezoekers, “maar die schatting is aan de conservatieve kant”, zegt de directeur. Dit jaar vindt de 67e editie plaats, met als thema de Gouden Eeuw. Aan positieve media-aandacht geen gebrek: een groot reismagazine noemt de tuin dit jaar als beste uitje in Nederland, de Keukenhof wordt genoemd in talloze lijstjes en een Nieuw-Zeelandse krant doet er nog een schepje bovenop door het ‘de mooiste lentetuin ter wereld’ te noemen.

De geschiedenis van de tuin leest als een sprookje voor elke ondernemer. Lees daarover meer op http://www.rtlz.nl/business/bedrijven/keukenhof-beleeft-al-decennia-gouden-jaren 


Koe en Tulpie lespakket21-3-2016 Bloembollensector presenteert gratis lespakket ‘Koe en Tulpie’

De bloembollensector heeft een nieuw lespakket voor de groepen 1 tot en met 3 van het basisonderwijs. Dit lespakket is gekoppeld aan het leesboekje ‘Koe en Tulpie’ en leert de jeugd hoe een bol groeit tot bloem. Het behandelt de verschillende groeistadia van de tulp, door de seizoenen heen. Het lespakket voorziet in een handleiding voor de docent, werkbladen, knutselopdrachten, taal- en rekenspelletjes en liedjes. Het lespakket wordt door de bollensector aangeboden en is gratis verkrijgbaar voor leerkrachten, kinderdagverblijven en bijvoorbeeld gastouders via de website. Hier vinden leerkrachten ook ondersteunende materialen zoals het prentenboekje van ‘Koe en Tulpie’ en een bloembollenpakket om in de schooltuin mee aan de slag te gaan.


Theater Carré eigen tulp18-3-2016 Koninklijk Theater Carré heeft eigen tulp

Madeleine van der Zwaan, directeur van Koninklijk Theater Carré, heeft woensdag 16 maart de tulipa ‘Carré’ gedoopt. De founder van de lila/paarse tulp, de firma Nic. Van Schagen & Zn. B.V. uit Bergen, heeft voor deze naam gekozen ‘omdat de tulp de grandeur heeft van het beroemde theater in Amsterdam’. De doop vond plaats in het theater. De Tulipa Carré is de komende dagen in de foyer van het theater te bewonderen. De eerste bloembollen van Carré worden in juli gerooid. Van de tulp zijn de eerste commerciële aantallen als bol in 2016/2017 verhandelbaar. De bloemen zijn vanaf 2017 beschikbaar.

Het werd tijd dat het beroemde theater aan de Amstel haar eigen tulp kreeg vond Cornel van Schagen, directeur van Nic. Van Schagen & Zn. B.V.: “Het prachtige theater, waar zoveel Nationale en Internationale artiesten optreden en dat zoveel publiek trekt, verdiende het geëerd te worden door een tulp die bij haar past. Tulipa ‘Carré’ is net zo gracieus als het theater. Beide hebben stijl en zijn onderscheidend qua vorm”.


Hayacintenactie cheque16-3-2016 Hyacintenkwekers geven ruim 16.000 euro aan AYA Platform

In januari 2016 werd voor de tweede keer de HAYAcintenactie voor AYA georganiseerd. In 9 ziekenhuizen in Nederland werden er hyacinten verkocht. Op locatie Rijnsburg werd ‘s morgens vroeg een kar Hyacinten geveild. Dit jaar werd hiermee een bedrag van 16.360 euro opgehaald.

De HAYAcintenactie is een initiatief van het Nationaal AYA Platform en de Nederlandse hyacintenkwekers met de belangeloze support van bloemenveiling Royal FloraHolland, Twinpack en transporteurs GreenLines en Broekhof. De cheque van ruim 16.000 euro gaat naar SPACE 4 AYA dat door wetenschappelijk onderzoek, kennis en kunde de zorg voor mensen met kanker in de leeftijd van 18-35 jaar wil verbeteren.


tuinbouwbattle14-3-2016 Tuinbouwbattle weer van start

Voor de derde keer dit schooljaar doen vijf klassen uit de bovenbouw mee aan de Noord-Hollandse tuinbouwbattle: Groep 7-8 van de Jules Verne School, Groep 5 en groep 8 van de Troubadour en groep 7 van De Klipper uit Hoorn en groep 7 van de Keerkring uit Schagen. Doel is om in zes weken tijd alles te weten te komen over tulpen en om zelf tulpen te telen, te oogsten en te verkopen. De opbrengst gaat naar een goed doel. De karren met duurzame tulpenbollen zijn deze week samen met een lespakket voor zes weken op de scholen afgeleverd. Tijdens deze projectperiode worden de leerlingen bijgestaan door tulpenexpert Piet Arie Rustenburg. Ook gaan ze binnenkort op bezoek bij een tulpenbedrijf in de buurt om te zien of datgene wat ze geleerd hebben ook aansluit op de praktijk.
Voor meer informatie: AgriTechCampus van de GreenPort NHN, E communicatie@greenportnhn.nl, www.greenportnhn.nl


Tulpenfestival Amsterdam 20169-3-2016 Tweede editie Tulp Festival Amsterdam

Voor het tweede achtereenvolgende jaar hult Amsterdam zich in de maand april in een kleurenpracht. Tijdens het Tulp Festival 2016 zullen op zestig locaties in de hoofdstad meer dan 500.000 tulpen te bewonderen zijn. In totaal zijn er in oktober en november van afgelopen jaar meer dan 430.000 tulpenbollen geplant in de volle grond op de verschillende locaties. Voor andere locaties zijn tulpencomposities in potten ontworpen. Daarmee zijn nog eens ruim 70.000 tulpen gemoeid. De tulpen in de potten zullen zeker rond 1 april bloeien, de startdatum van het Tulp Festival Amsterdam.

Er zijn zes routes uitgezet om wandelend of fietsend te volgen. Een informatiegids met routekaarten geeft alle details over deelnemers, de zestig locaties, cultivars en benamingen. De gids is verkrijgbaar bij de deelnemende organisaties. Volg het nieuws en actuele gegevens over de bloeiperiodes gedurende het festival via de website.

Initiatiefnemer van het Tulp Festival is Saskia Albrecht, tuinontwerper en samen met Museum Van Loon organisator van de Open Tuinen Dagen in Amsterdam. Het Tulp Festival Amsterdam is vanaf 1 april tot zolang de tulpen bloeien.


Opening Lentetuin3-3-2016 Sprookjesachtige opening van 36e Lentetuin

De Lentetuin Breezand is woensdag 2 maart geopend door Zandprinses Rosa van der Vijver door het tekenen van diverse Sprookjes in het zand. Sprookjes als Roodkapje, de Kikkerkoning, de rattenvanger van Hamelen, Jaap en de bonenstaak, Rapunzel en de wolf en de zeven geitjes kwamen voorbij. In het zand verklaarde de Zandprinses de 36e editie van de Lentetuin officieel geopend, wat gevolgd werd door luid getrompetter vanuit het kasteel.

De Lentetuin Breezand is nog geopend tot en met maandag 7 maart. Meer informatie is te vinden op de website.


Rode kruis tulpenactie29-02-2016 Tulp te koop voor noodhulp Rode Kruis

Van 29 februari tot en met 6 maart 2016 is de Tulp voor Hulp te koop bij Albert Heijn ter ondersteuning van de Rode Kruis-noodhulp in Nederland. Van elke verkochte bos tulpen gaat € 1,- naar de nationale hulpverlening van het Rode Kruis.​

Noodhulp
Met de Tulp voor Hulp-actie vraagt het Rode Kruis aandacht voor de hulp bij noodsituaties in Nederland: kettingbotsing, plotseling noodweer tijdens een festival, grote brand of een ongeluk bij een sportevenement. De Tulp voor Hulp-bos is in het schap bij Albert Heijn te herkennen aan het Rode Kruis-logo op het cellofaan. Voor meer informatie:www.rodekruis.nl


Botanisch Kunstenaars25-02-2-16 Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland bestaat 10 jaar

In 2016 viert de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland haar 10-jarig bestaan onder het motto ‘Plantenwereld onder de Loep’.

Jubileumexpositie in Museum De Zwarte Tulp in Lisse
Museum De Zwarte Tulp presenteert vanaf 4 maart t/m 21 augustus 2016 de tentoonstelling ‘Bolbloemen onder de Loep’ met aquarellen en tekeningen van werkende- en aspirant werkende leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN). Halverwege deze periode vindt er een wisseling plaats van de tentoon gestelde werken. Van 4 maart tot 29 mei zijn er werken te zien van bloeiende voorjaarsbollen en -knollen. Na de wisseling worden van 31 mei tot 21 augustus, bloeiende zomerbollen en knollen ten toon gesteld. In beide perioden zijn circa zestig aquarellen en zwart/wit tekeningen van tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen en andere bijzondere bol- en knolgewassen te bezichtigen. Gedurende de tentoonstelling worden wekelijks activiteiten, lezingen en workshops georganiseerd voor jong en oud. Meer informatie hierover kunt u vinden in de agenda van Museum De Zwarte Tulp: www.museumdezwartetulp.nl.


 Hortus hyacint24-02-2016 Hyacinten sieren Leidse Hortus van 1 maart tot 1 mei 2016

De Leidse Hortus botanicus organiseert vanaf 1 maart een kleine tentoonstelling over hyacinten. Rond 1560 kwamen de eerste hyacinten vanuit Klein-Azië naar Nederland. Het verhaal van de tulp is overbekend, maar ook de hyacint kende periodes van grote populariteit en was zeer belangrijk voor de handel. Rond 1560, dertig jaar voor de stichting van de Leidse Hortus, kwamen de eerste bolletjes van Hyacinthus orientalis vanuit Klein-Azië naar Nederland. De wilde Hyacinthus orientalis bloeit blauw, maar al bij de introductie in Nederland waren er een witte en een roze variant bekend. Carolus Clusius, de eerste directeur van de Hortus, was een van de eersten die met succes tulpen en hyacinten wist te kweken. In de Hortus zijn vorig najaar extra veel bollen aangeplant van Hyacinthus orientalis en z’n vele verwanten; een aantal in kruiwagens zodat bezoekers deze gemakkelijk kunnen ruiken en fotograferen. Bovendien groeien onder de monumentale Hortusbomen allerlei bolbloemen, waaronder veel hyacinten. Zondag 13 maart is er de lezing Historische en hedendaagse hyacinten.


Tulpen Noordoostpolder naar Utrecht19-02-2016 13.000 tulpen uit Noordoostpolder naar Utrecht

De commissie Tulpenfestival van StEP Noordoostpolder richt tijdens de Fiets- en Wandelbeurs op zaterdag 20 en zondag 21 februari in de Jaarbeurs in Utrecht in hal 4 een tulpenbelevingsplein met 13.000 tulpen in.De tulpen zijn beschikbaar gesteld door de Firma Van Meer uit Creil. Lees meer…

 

 


hyacintenveld15-02-2016 Nieuwe blog: Een kleurrijk bosje hyacinten

Een bloem die meer is dan een bloem. Bekijk de hyacint eens goed en ontdek dat de bloem eigenlijk uit heel veel bloemetjes bestaat. Geen wonder dat de hyacint zo sterk geurt!

Productie van de hyacint (Hyacinthus)
Bij Nederland denkt u misschien aan tulpen, maar de hyacint is met 46 miljoen planten per jaar een van de belangrijkste in Nederland geteelde bolgewassen. De bollen op pot komen uit de koelcel en bloeien vervolgens snel bij voldoende warmte en licht. Lees meer….


Bloemencorso Bollenstreek12-02-2016 Voorbereidingen voor bloemencorso in volle gang

De voorbereidingen van het Bloemencorso in de Bollenstreek gaan weer van start. Wat velen niet weten, is dat er al in 2015 begonnen is met het vaststellen van een thema waaraan iedere deelnemer zich moet houden. Het thema dit jaar is “Flowers and Fashion”. Voordat de praalwagens, in al hun pracht, aan hun rit kunnen beginnen moet er veel werk verzet worden. Eerst wordt er een stalen geraamte van de corso wagen gemaakt en daarna wordt de wagen zo gemaakt dat de bloemen gestoken kunnen worden en de kale wagen  opgetuigd kan worden tot een prachtige praalwagen. Het bloemencorso is een mega-happening. Op 23 april staan er in de bollenstreek bij slecht weer 1.000.000 mensen en bij mooi weer maar liefst 1.500.000 mensen langs de weg van Noordwijk tot Haarlem. Meer informatie www.bloemencorsobollenstreek.nl.


Drieban-Flora10-02-2016 Drieban Flora 2016: “Passie voor bloemen!”

Van 10 tot en met 14 februari a.s. vindt voor de 30ste keer deze tentoonstelling in Venhuizen plaats. De bloemen worden Op een uitdagende manier gearrangeerd door Erna Wittenberg en Petra Helsloot. De deelnemende kwekers laten hun passie voor bloemen zien door de beste kwaliteit te showen. Op de zaterdag is er een tulpen pluktuin waar iedere bezoeker zijn eigen bosje tulpen kan plukken. Op zondag geeft de bekende Hoornse meesterbinder Pascal Stroet van “Blooms bloemen en planten” diverse inspirerende bloemstyling demonstraties. Meer informatie via www.driebanflora.nl.


lenteflora04-02-2016 Lenteflora 2016: Huisbroei door de jaren heen

De Lenteflora is een jaarlijkse huisbroei- en bloemententoonstelling van voorjaarsbloeiers in Lisse. De Lenteflora bestaat sinds 1933 en is daarmee de oudste bloemententoonstelling van Nederland. De insteek is op een plezierige, interactieve manier het onder de aandacht brengen en houden van de bloembollencultuur. De Lenteflora is niet commercieel en wordt georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers en is voor bezoekers gratis toegankelijk. De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen: de huisbroei, de vrije inzendingen en de scholierenbroei.De tentoonstelling duurt van vrijdag 19 februari tot en met maandag 22 februari en wordt gehouden in het gebouw van Hobaho in Lisse. Voor meer informatie: www.lenteflora.nl.


19-01-2016 Video: impressie Tulpendag 2016

De vijfde editie van de Nationale Tulpendag heeft enorm veel aandacht getrokken van nationale en internationale media. Naar schatting hebben 17.000 mensen zaterdag 16 januari gratis tulpen geplukt op De Dam in Amsterdam. De Nationale Tulpendag luidt traditiegetrouw het tulpenseizoen in. De pluktuin op De Dam met 200.000 tulpen stond dit jaar in het teken van Europa en beeldde het logo uit van het Nederlands voorzitterschap van Europese Unie in de eerste helft van 2016. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders opende het evenement van Tulpen Promotie Nederland (TPN). “Tulpen zijn een symbool voor Nederland en laat waarden EU zien”, zei hij in zijn toespraak.

Speciaal voor online en social media heeft stichting Tulpen Promotie Nederland (TPN) een video geproduceerd met een impressie van de Nationale Tulpendag 2016. 


 Gratis tulpen in Amsterdam13-01-2016 Minister Koenders opent pluktuin op de Dam

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders opent op zaterdag 16 januari om 13.00 uur de Nationale Tulpendag 2016 op de Dam in Amsterdam. Tulpenkwekers leggen hier een pluktuin aan met ruim 200.000 tulpen als startsein voor een nieuw tulpenseizoen.

Omdat Nederland in 2016 voorzitter van de EU is, staat de Nationale Tulpendag in het teken van ‘Europa’. Voorafgaand aan de opening doopt Minister Koenders samen met locoburgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren een nieuwe tulp. Na de opening mag iedereen gratis tulpen plukken. Naar verwachting zal de tuin rond 16.30 uur helemaal ‘leeggeplukt’ zijn.

De Nationale Tulpendag wordt voor het vijfde jaar op rij gehouden. Het is een initiatief van de Nederlandse tulpenkwekers. Kijk voor meer informatie over Tulpendag 2016 op mooiwatbloemendoen.nl.


Bosje tulpen06-01-2016 Bosje Tulpen

De tulp is verkrijgbaar in veel kleuren en ook qua vorm is er genoeg te kiezen. Zo zijn er tulpen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en de elegante lelietulp. Ook zij er nog de pioentulpen en de Franse tulpen die een lange steel hebben met grote bloemen.

Verzorgingstips
Hanteer de volgende verzorgingstips en je bos tulpen blijft 5 tot 12 dagen staan:
• Kies een schone vaas die hoog genoeg is: tulpen groeien nog een aantal centimeters door.
• Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
• Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht.
• Gebruik kraanwater op kamertemperatuur.
• Snij de stengels schuin af met een schoon en scherp mes of een snoeischaar.
• Zet de vaas op een koele, niet-zonnige standplaats uit de buurt van de fruitschaal.
• Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Symboliek
Geef je tulpen, dan geef je soms ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

Bloembollen voor in de tuin
Tulpen bloembollen voor in de tuin kunnen weer in het najaar gekocht worden om te planten. De tulpenbollen bloeien dan in het voorjaar van het volgende jaar. 


Hyacintenkwekers in actie voor jonge kankerpatienten29-12-2015 Hyacintenkwekers weer in actie voor jonge kankerpatiënten

Hyacintenkwekers komen vrijdag 8 januari in actie voor jonge mensen met kanker. Net als vorig jaar stellen zij gratis hyacinten, ruim 3.500 bossen, ter beschikking voor de zogenaamde HAYAcintenactie. Bij elf ziekenhuizen die zijn aangesloten bij het Nationaal AYA Platform, verkopen vrijwilligers de hyacinten aan bezoekers en medewerkers. De volledige opbrengst komt ten bate van jongvolwassen kankerpatiënten. In 2015 werd er bijna 10.000 euro opgehaald. Het vervoer van de kwekerijen naar de ziekenhuizen wordt kosteloos verzorgd door GreenLines.
Meer informatie over de HAYAcintenactie.


Tentoonstelling ZwaagdijkTentoonstelling bij Proeftuin Zwaagdijk

Tijdens deze tentoonstelling zijn de tulpen op zaterdag en zondag (20 en 21 februari 2016) te bekijken voor iedereen die van tulpen houdt. De toegang is gratis en ook het parkeren kan gratis voor de deur. Er is catering aanwezig voor een bakje koffie. In de bedrijfsgebouwen van Proeftuin Zwaagdijk in Zwaag vindt van 18 tot en met 21 februari 2016 de derde editie van de Vaktentoonstelling plaats. 

Openingstijden
Zaterdag: 13.00 tot 16.00 uur (alleen bloemenshow, voor iedereen)
Zondag: 10.00 tot 16.00 uur (alleen bloemenshow, voor iedereen)

Locatie
Tolweg 13, Zwaagdijk-Oost (vrij entree)


Bloembollen op balkonBloeiende bloembollen op balkon of terras

Ook op een balkon kun je genieten van bloembollen. Plant in het najaar bloembollen in verschillende potten.

Kracht van bloembollen
Hoe klein of groot je balkon of terras ook is, met bloembollen is er altijd iets gezelligs van te maken. Je kunt groots uitpakken met grote potten en grote bloembollen. Maar een paar kleine bloembolletjes in kleine potten kunnen net zo goed het verschil betekenen tussen ongezellig en gezellig.

Creatief met weinig vierkante meters
Als je niet zoveel vierkante meters hebt kun je ook de hoogte ingaan. Dat kan door bijvoorbeeld een oude trap neer te zetten met daarop allerlei verschillende potten met bloembollen. Een andere oplossing is gebruik maken van muren. Je kunt mooie plantenbakken bevestigen aan muren. En natuurlijk blijft er genoeg ruimte over op de vloer.

Stap voor stap
Kies bij het planten van de bloembollen voor potten met een gat aan de onderkant zodat teveel water weg kan lopen. Vul de pot voor twee derde met potgrond. Het beste is om zanderige potgrond te gebruiken. De bloembollen mogen zo dicht op elkaar worden geplant dat ze elkaar net niet raken. Daarna kunnen de bloembollen bedekt worden met potgrond. Zorg ervoor dat de bloembollen driemaal hun eigen hoogte onder de grond zitten. Extra voeding is niet nodig omdat bloembollen hun eigen reserves bij zich dragen. Het is belangrijk dat de grond niet droog komt te staan, maar geef niet te veel water. Als alles klaar is kun je de potten op plekjes zetten die vanuit huis goed zichtbaar zijn. Dan geniet je iedere dag van de ‘lente in wording’.


Tuinidee201611-12-15 TuinIdee 2016: groen en culinair

TuinIdee 2016 vindt van 25 tot en met 28 februari plaats in de Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch. De 23e editie van het grootste tuinevent van Nederland kent twee uitbreidingen: TuinIdee Culinair en TuinIdee Exclusief.

De 23e editie van TuinIdee telt ruim veertig voorbeeldtuinen en 250 exposanten, presentaties, demonstraties en exposities. Studio LANDLAB ontwerpt de inspiratietuinen die extra groen zijn met volop tuinbloeiers, planten, heesters en bomen.

Nieuw in 2016 is TuinIdee Culinair: van zaaien, oogsten, bereiden tot tafelen. Er zijn demonstraties en proeverijen. Ook nieuw is TuinIdee Exclusief voor liefhebbers van design en extra luxe in de tuin. Tot slot is er de ‘Kamer van verwondering’. Deze expositie toont een unieke collectie van tuinproducten en zeldzame tuinplanten.


Giro d'Italia Roze tulpen09-12-15 Hernen plant 5.000 roze tulpen voor Giro d’Italia

Hernen is het eerste dorp in de regio dat roze kleurt in aanloop naar de doorkomst van de wielerronde Giro d’Italia. Inwoners poten zaterdag 5.000 roze tulpen. Verschillende werkgroepen in Gelderland houden zich al weken bezig met de Giro die volgend jaar de regio Nijmegen aandoet. Er bestaan veel ideeën, zoals een grote wielertocht tussen Hernen en Rozendaal en Nijmeegse ‘wielrenpraatavonden’ à la De Avondetappe. Hernen komt als eerste nu ook al in actie. Langs de Dreef stopt Hans van Kerkhof, eigenaar van het Hernense hoveniersbedrijf Meulenhof, zaterdag samen met dorpsgenoten 5.000 tulpenbollen in de grond. Allemaal in de kleur van de Giro: roze.

De Giro start 6 mei in Apeldoorn. In de 2 dagen daarna rijden de renners door Arnhem en Nijmegen. Op 7 mei komen ze ook door het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen.


Lentetuin Breezand7-12-2015 Lentetuin 2016 wordt sprookjesachtig

​​De Lentetuin in Breezand staat dit jaar in het teken van sprookjes. De organisatie heeft de samenwerking gezocht met Sprookjeswonderland uit Enkhuizen. Daardoor komen van 3 tot en met 7 maart sprookjes tot leven tussen de bloemenpracht. Deze jaarlijkse voorjaarsshow is te zien in de kop van Noord-Holland op het ZAP-complex in Breezand. Sprookjes als Roodkapje, Hans en Grietje, Doornroosje en anderen schitteren tussen duizenden tulpen, lelies, narcissen, krokussen, hyacinten, calla’s en andere bijzondere bolgewassen. Het thema is dan ook ‘Sprookjes bestaan dit jaar op de Lentetuin!’
Op de aangrenzende Voorjaarsbeurs Expo en Agri Vakbeurs is van alles te vinden voor eigen huis en tuin. Met het brede scala aan artikelen is er volop keuze voor het winkelend publiek. Ook voor de agrariërs is voldoende aanbod. Tevens is er op de Lentetuin een restaurant en er is sprookjesachtig entertainment voor de kinderen.


Blauwe bloembollenTop 10 blauwe bloembollen

Wanneer bloembollen tussen september en december worden geplant, brengen ze in het vroege voorjaar de eerste kleur in de tuin. Plant ze op een leuk plekje onder struiken of tussen vaste planten waar de bloembollen kunnen groeien en bloeien. Er is een verscheidenheid aan kleuren te krijgen: roze, witte, paarse, gele of blauwe varianten Om in de stemming te komen zijn de 10 leukste blauwe bloembollen op een rij gezet in de Top 10 blauwe bloembollen.

Tulp (Tulipa)
Boshyacint (Hyacinthoides)
Anemone
Triteleia
Prairie-lelie (Camassia)
Iris
Sierui (Allium)
Sneeuwroem (Chionodoxa)
Kievietsbloem (Fritillaria)
Hyacint (Hyacinthus)


Sint brengt bloembollen19-11-15 Sint brengt lente in parkbos Natuurmonumenten

Kinderen van groep 5 en 6 van de Sint Bonifatiusschool uit Haarzuilens planten de eerste 3.000 van in totaal 180.000 bloembollen, die in het nieuwe Parkbos de Haar zijn uitgestrooid. Daarbij krijgen ze praktische aanwijzingen en hulp van Sinterklaas die sinds afgelopen weekend weer in het land is. Eerder op de ochtend hebben de kinderen ook een bloembollenles gehad op school. De bloembollen zijn door de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) aangeboden aan Natuurmonumenten die het parkbos ontwikkelt.

Heembollen
Speciaal voor het nieuwe parkbos is gekozen voor een mengsel van zogenoemde heembollen waaronder boshyacinten, sneeuwklokjes, boerenkrokussen, dichtersnarcissen en bostulpen. De heembollen komen elk voorjaar automatisch weer tot bloei. Doordat de gemengde bloembollenmix willekeurig is uitgestrooid, ontstaat er vanaf het vroege voorjaar een kleurrijk tapijt van lentebloeiers. 


Gemeente Leeuwarden     13-11-15 Bollenplantactie aftrap naar Bloemrijk Leeuwarden in 2018

Door het project Bloemrijk Leeuwarden staat de stad volgend voorjaar vol bloemen en planten. Woensdag 11 november was de aftrap met een bloembollenplantactie. Studenten van het Nordwin College, de opleiding Natuur en Recreatie, hebben bloembollen geplant in het talud aan de Johannes Brandsmaweg. De bolbloemen vormen straks samen het logo van Culturele Hoofdstad. Bloemrijk Leeuwarden verbindt schoolkinderen, bloemenhandelaren, tuincentra en verenigingen van de gemeenten rondom Leeuwarden met elkaar. Dit project is tevens de eerste uitvoering van een grote reeks beplantingsplannen. De bloemen zijn vanaf het voorjaar 2016 niet te missen voor een ieder die via de westkant Leeuwarden binnenkomt. De biologische bloembollen zijn door Jac. Uittenbogaard& Zonen ter beschikking gesteld.


lasagna10-11-15 Tijd om bloembollen te planten 5

Van Gogh-beplanting
Maak brede kuilen, waarin de mix van bollen door elkaar maar wel op de juiste plantdiepte door steeds de uitgegraven aarde terug te leggen, worden geplaatst. Deze mix kan natuurlijk ook worden toegepast in plantbedden, maar het effect komt dan wat “ingelijst” over.

Lasagne beplanting
Lasagne beplanting zorgt voor een langere bloeiperiode. Dit komt doordat bollen met achtereenvolgende bloeiperiodes in lagen worden geplant. De laatst bloeiende bloembollen worden het diepst geplant en de allereerste voorjaarsbloeiers komen in de bovenste laag. Deze methode kan zowel in de grond als in bakken en potten worden toegepast. Klik op het plaatje voor een filmpje.


eenvoudig bloembollen planten06-11-15 Tijd om bloembollen te planten 4

Eenvoudig bloembollen planten
De meest eenvoudige manier is de bloembollen uit te strooien en te planten daar waar ze vallen.
Het planten kan in de grond maar ook in het gras. Per groepje moet dan een stuk grasmat worden uitgestoken. Na het planten van de bollen wordt het plantgat hiermee weer afgedekt. Daarna nog even goed aanstampen.

Ook een makkelijke manier van bloembollen planten, maar meer volgens een planning, gaat als volgt:
• maak een gaatje in de grond, 2x zo diep als de dikte van de bol
• stop de bol er in, punt omhoog, ‘baardje’ naar beneden
• aarde erop, gemiddeld 2x de dikte van de bol

Bloembollen planten in een plantbed
Ook dit is een makkelijke manier van bloembollen planten. Leg de bollen uit op het plantbed en dek ze af met een laag van zo’n tien tot vijftien centimeter grond. Hark het plantbed na het planten gelijkmatig aan en breng eventueel een afdeklaag van organisch materiaal aan van zo’n twee tot drie centimeter. Dat voorkomt bevriezing, uitdroging en dichtslaan van de grond.


Bloembollen planten 303-11-15 Tijd om bloembollen te planten 3

Hoe bloembollen planten?
Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot december worden geplant, voordat de vorst zijn intrede doet. Bloembollen kunnen op allerlei manieren geplant worden, op een eenvoudige manier, in een (verhoogd) plantbed op soort in vakken en door elkaar of via lasagnebeplanting, dus boven elkaar. Op de verpakking staan niet alleen de afbeeldingen van de bolbloem, maar ook de plantgegevens. Maar de tuinier is de schilder die met een palet aan kleuren zijn eigen creatie maakt en dan zelf bepaalt wat de onderlinge plantafstand is en hoe die kleuren combineert. Het bollenschepje wordt dan een paletmes waarmee in het voorjaar een eigen Van Gogh uit de grond komt!

Bloembollen op het juiste moment planten
Voor een optimaal bloeiresultaat is het belangrijk om de bollen op het juiste moment te planten. Voor bloembollen die vroeg bloeien – van januari tot en met maart – is de periode van september tot en met oktober het aangewezen tijdstip om te planten. Bloembollen die bloeien van maart tot en met mei kunnen het beste van oktober tot en met november worden geplant. In de plantkalender staat wanneer de bloembollen geplant moeten worden en wanneer ze bloeien.

Tips
Markeer de plek waar je bloembollen hebt geplant met bijvoorbeeld een stokje, dan vergeet je niet waar je ze hebt geplant. Ook handig, wanneer je later nog winterviolen of vaste planten gaat plaatsen. Hoe jammer is het dan een bollengroep omver te spitten en ze te beschadigen.
Vergeet niet bloembollen in potten en bakken te planten bij het entree van uw huis of plaatsen op het terras die vanaf uw favoriete stoel binnenshuis te zien zijn: variëren in bloeihoogte geeft schitterende effecten! Zet ook bloembollen bij winterbloeiers zoals Skimmia, winterheide, Viburnum, Helleborus, winterjasmijn en toverhazelaar en stem bij de keuze kleur en bloeiperiode op elkaar af.


Nieuw boek Bollenstreek30-10-15 Nieuw boek over landschap en erfgoed van de Bollenstreek

‘De Bollenstreek, landschap en erfgoed van de bloembollencultuur’. Dat is de titel van het nieuwe boek dat op 16 november wordt gepresenteerd aan de regiogemeenten. Een dag later is het verkrijgbaar in de boekhandels en toeristencentra. Het boek vertelt het verhaal van de Bollenstreek en van de mensen die hun stempel op dit gebied hebben gedrukt. Wie waren deze mensen en welke ontwikkelingen in de bollenteelt, techniek en handel hebben hun handelen bepaald? Dat wordt duidelijk in portretten van vijf bollenfamilies, die een indruk geven van de mens in het bollenvak. Zo wordt een link gelegd tussen het landschap en het gebouwde erfgoed en de sociaal-economische ontwikkelingen van het gebied. De auteurs van het boek zijn Marca Bultink, Piet Goemans, Peter Nijhof, Jos Warmenhoven en Joop Zwetsloot, allen actief in de Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap (CHG) Duin- en Bollenstreek. Het boek telt 192 pagina’s en bevat 450 foto’s, kaarten en andere illustraties. Het is vanaf 17 november verkrijgbaar bij boekhandels en toeristencentra in de Bollenstreek en via bollenerfgoed.nl. De winkelprijs bedraagt € 25,-.


Bloembollen planten in Vondelpark27-10-15 Plantactie in Vondelpark voor Tulp Festival

Leerlingen van groep 5 van de Nicolaas Maesschool helpen aanstaande woensdag 28 oktober plaats mee om zo’n 30.000 tulpenbollen te planten rond het beeld van Vondel in het Vondelpark in Amsterdam. De plantactie is een initiatief van het Tulp Festival Amsterdam, Bulbs4Kids en de Vereniging Vrienden van het Vondelpark. Tijdens het Tulp Festival in april 2016 zal een veelkleurig tulpentapijt te zien zijn. Het Vondelpark is een van de locaties van het Tulp Festival. Het motto van het festival is ‘een tulp voor iedere Amsterdammer’, op bijzondere locaties in de openbare ruimte, in verschillende stadsdelen en in en rond voor publiek toegankelijke tuinen van musea en hotels.Bij de eerste editie, afgelopen april, waren op zo’n vijftig locaties al meer dan 550.000 tulpen te bewonderen gedurende de maand april. Het streven is komend jaar op meer locaties en met meer tulpen zichtbaar te zijn voor Amsterdammers en bezoekers van de hoofdstad.


Bulbs4Kids van start in Leiden14-10-15 Campagne Bulbs4Kids van start in Leiden

Met een bloembollenplantochtend in de Hortus botanicus Leiden is de campagne Bulbs4Kids dinsdag 13 oktober van start gegaan. Kinderen van groep 5/6 van de Pacellischool te Leiden hebben tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes geplant op de plaats waar 425 jaar geleden de geschiedenis van de tulp begon.

Gewapend met een plantensteker, stiften en een schepje zijn de 25 kinderen aan de slag gegaan; honderden bollen verdeeld over vijf kruiwagens. “Het is ontzettend leerzaam voor de kinderen om met eigen handen bloembollen te planten. Zo begrijpen ze dat de bloemen hieruit groeien”, aldus juf Tessa. De versierde plantstekers zijn achtergebleven als stille getuige van de leuke ochtend.

Bulbs4Kids is een campagne voor basisschoolkinderen met als doel hen op een laagdrempelige, spannende manier kennis te laten maken met de natuur. De afgelopen maanden hebben basisscholen zich kunnen inschrijven. Maar liefst 800 klassen in Nederland en 350 klassen in Duitsland ontvangen in oktober een educatief bloembollenpakket. Dit betekent dat er dit najaar bijna 600.000 bloembollen worden geplant.


 13-10-15 Allesoverbloembollen nu op  twitter

Sinds vandaag is allesoverbloembollen ook te vinden op twitter #allesoverbollen. Volg ons en blijf op de hoogte van alles dat te maken heeft met bloembollen!


Bloembollen kopen12-10-15 Tijd om bloembollen te planten 2

Waar koop je bloembollen?
Momenteel zijn bloembollen ruim verkrijgbaar in tuincentra, supermarkten en bouwmarkten. Maar ook via internet zijn ze te bestellen: op www.bloembollen.startpagina.nl onder het kopje ‘postorder’ staan links naar verschillende webwinkels die een wat ruimer aanbod in variëteiten aanbieden. Een blik op deze sites doen de vingers jeuken: aan de slag!

Check je aankoop
Onthoud: groter is over het algemeen beter. Grotere bollen krijgen grotere bloemen. Koop geen zachte, papperige, beschimmelde en beschadigde bollen. Bloembollen hebben een dun velletje als jas (net als een ui) dat los of gescheurd mag zijn. Dit is niet nadelig voor de bol, hij gaat hierdoor juist sneller groeien.
Wat kleinere bollen kunnen echter ook worden toegepast in grote parktuinen waarbij het meer gaat om het vullen van zeer grote vlakken dan het spelen met kleine kleurnuances.

Juiste aankoopmoment
Koop bloembollen altijd in het juiste seizoen, dus voor bloemen die in het voorjaar bloeien koop je de bollen in de herfst. Laat je dus niet verlokken nu al bollen te kopen voor zomerbloeiers. Voor dat aanbod wacht je tot het vroege voorjaar om ze dan pas te kopen en te planten. Dit wordt nog weleens verzwegen door aanbieders en de kans dat je bollen koopt die niet opkomen is dan erg groot!


8-10-15 Tuinlieden planten bollen in mozaïek Keukenhof

Alle tuinlieden van Keukenhof hebben vanmorgen samen met directeur Bart Siemerink de eerste bollen geplant in het mozaïek op het park. Het ontwerp stelt een schip voor dat naar Amsterdam vaart en is gemaakt door ontwerper Martin Elling. In totaal gaan er 100.000 bollen in het ontwerp, voor een belangrijk deel blauwe en witte Muscari. Nieuw dit keer is dat het mozaïek twee keer gaat bloeien door naast Muscari en tulpen ook een laag met krokussen te planten. Het officiële plantmoment is tevens de start voor het Nationale Bloembollenweekend op Keukenhof. Morgen en overmorgen is in het Oranje Nassaupaviljoen de jaarlijkse Bollenmarkt, waar een flinke groep bedrijven een zeer gevarieerd sortiment bloembollen te koop aanbiedt. Klik op het plaatje voor een filmpje van Hillegom TV die aanwezig was.


bloembollen planten05-10-15 TIJD OM BLOEMBOLLEN TE PLANTEN 1

Herfst is allang niet meer het afscheid van de zomer, maar de aangename pauze in de seizoenencyclus om plannen te maken voor het komende voorjaar. Juist voordat de winter invalt willen we weer aan de slag! Om in het voorjaar van prachtige kleuren in tuin, op terras of balkon te genieten, is het nu tijd bloembollen te planten. Een uitdagende activiteit bij het “winterklaar” maken van ons buitenleven. De zomerbloeiers gaan uit de potten en bakken, de oude aarde wordt na te zijn gecontroleerd op keverlarven gemengd met nieuwe grond. De herfstbladeren worden aan de kant geharkt en deels bewaard voor winterbescherming van kwetsbare gewassen zodat die niet bevriezen door uitdroging van de winterwind. Sommige heesters en bomen kunnen nu al worden gesnoeid. Kwetsbare planten kunnen worden ingepakt zodat ze de vorst overleven. En dan …

Lente bloembollen
Om tuin, terras en balkon na de donkere maanden weer op te fleuren, maken we nu een keuze uit het ruime aanbod aan bloembollen die in het voorjaar bloeien o.a. sneeuwklokjes (Galanthus), krokussen (Crocus), narcissen (Narcissus), tulpen (Tulipa) en hyacinten (Hyacinthus) . Voor veel meer bloembollen die in het voorjaar bloeien, kijk dan op de pagina voorjaarsbloeiende bolgewassen

Wanneer bloeien welke bloembollen?
Wil je maandenlang plezier hebben van de bloembollenpracht, plant dan soorten die na elkaar bloeien, naast elkaar of boven elkaar. In de Plant en bloei kalender is precies te zien wanneer welke bloembol bloeit. 


Bloembollenmarkt-Keukenhof01-10-15 Bloembollenmarkt in Keukenhof

De jaarlijkse Keukenhof Bloembollenmarkt vindt plaats op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober in het Oranje Nassau Paviljoen op Keukenhof. Tientallen kwekers die zich hebben toegelegd op het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. De kleur van het voorjaar maakt plaats voor een markt waar gerenommeerde kwekers hun bloembollen tonen. Wie in zijn eigen tuin bollen wil planten en op zoek is naar unieke bolgewassen kan terecht op de Keukenhof Bloembollenmarkt. De Bloembollenmarkt is geopend op 9 en 10 oktober van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang en het parkeren zijn gratis. De Keukenhof tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. De bezoeker ontvangt nuttige tips en adviezen.
T
ijdens de bloembollenmarkt wordt het mozaïek in bollen gepresenteerd voor het thema van 2016. Het thema voor volgend seizoen is De Gouden Eeuw. Het park is geopend van 24 maart t/m 16 mei 2016.


herfstmarkt groei en bloei28-9-2015 Groei & Bloei herfstmarkt 3 oktober

Groei & Bloei afdeling Noordoostpolder organiseert op zaterdag 3 oktober voor de elfde keer haar herfstmarkt met ruim 50 kramen met bollen en knollen, bloemen, planten, heesters, bomen, bloemsierkunst en gedroogde hortensia bloemen, maar ook kunst en proeverijen en demonstraties. Ook de kinderen worden niet vergeten: Staatsbosbeheer gaat met deze ‘groei en bloei’ liefhebbers van de toekomst vogelnestkastjes en insectenhotels timmeren en er is een dierenknuffelhoek.Kom een dagje met uw tuinclub, familie, vrienden, buren, kennissen naar Het Groenhorst aan: De Balkan 16 te Emmeloord, om te kijken, te snuffelen, te proeven en………. U bent van harte welkom van 10.00 – 17.00 uur.
Groei & Bloei leden hebben gratis toegang op vertoon van hun ledenpas. Kinderen tot 12 jaar gratis. Niet-leden betalen € 3,50. Meer info: www.herfstmarktnop.nl of www.noordoostpolder.groei.nl. 


Corso Bollenstreek21-9-15 Corsothema Bollenstreek: Flowers & Fashion

Flowers & Fashion is het thema van het 69ste Bloemencorso van de Bollenstreek dat op zaterdag 23 april 2016 van Noordwijk naar Haarlem zal rijden en de avond ervoor door Noordwijkerhout. Alle praalwagens zullen geïnspireerd zijn op dit kleurrijke thema.“Flowers staat voor het grootste exportproduct van Nederland en symbool voor de Bollenstreek. Fashion staat voor vernieuwing en trends. Kleur is hun gemeenschappelijke deler. Zoveel verschillende invalshoeken zullen ongelofelijk inspireren bij het invullen van de praalwagentitels”, zo verklaart corsovoorzitter Leo van der Zon.

 


Peter Knippels18-9-15 Boek De Wereldbol verschenen

Het boek De Wereldbol van Peter Knippels is op 12 september verschenen. Knippels overhandigde het eerste exemplaar aan oud-hortulana Carla Teune van de Hortus Botanicus in Leiden. Het boek bevat vijftig verhalen uit de sinds 2009 lopende serie De Wereldbol die elke maand in BloembollenVisie is te lezen. In deze serie belicht Peter Knippels allerlei facetten van bol- en knolgewassen. Hij gaat op zoek naar de verhalen achter de bloembol. Dat levert verhalen op over landen als Zuid-Afrika en Noord-Amerika, elementen als vuur en water en bedrijven als Krelage en Van Tubergen.
Het boek kost 38,75 euro en is te bestellen? via bol.com

 


Logo Keukenhof16-9-15 Keukenhof gaat 7 miljoen bollen planten

De komende maanden worden er in Keukenhof ongeveer 7 miljoen bollen geplant. Voor het seizoen 2016 is het thema: De Gouden Eeuw. Van Gouden Eeuw naar Gouden Toekomst, de periode waarin Nederland een bloeiperiode doormaakte op het gebied van handel, wetenschap en kunst.

Hoogtepunt wordt een bloemenmozaïek in het thema van De Gouden Eeuw.

 

 


Doop  dahlia cantiflora14-9-15 Dahlia Cantiflora gedoopt op Kasteel Keukenhof

Zang en bloemen komen samen in de nieuwe paarse snijdahlia ‘Cantiflora’. De dahlia is op 12 september gedoopt op Kasteel Keukenhof in Lisse en vernoemd naar het koor Cantiflora uit de Bollenstreek. De doop is verricht door Jeanette Voorn, echtgenote van dirigent Frederic Voorn van het koor. De doop vond enerzijds plaats ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Cantiflora en anderzijds om Kasteel Keukenhof tijdens de Monumentendag (op 12 september) muzikaal en floraal in het zonnetje te zetten. De naam Cantiflora is een samentrekking van cantare, Latijn voor zingen, en flora.

 


Rob Verlinden bezoekt bollenkweker10-09-15 Rob Verlinden op bezoek bij bollenkweker

Op zaterdag 3 oktober besteedt het tv-programma Robs Grote Tuinverbouwing uitgebreid aandacht aan de Nederlandse bloembollensector. In de uitzending brengt Rob Verlinden een bezoek aan bloembollenkwekerij W. van Lierop & Zn uit Anna Paulowna. Er is extra aandacht voor innovatie en verduurzaming van de bloembollenteelt. Zo maken tv-kijkers onder meer kennis met gezond bodembeheer door middel van inundatie, het onder water zetten van land. Daarnaast komt de verwerking van bloembollen in beeld en is er aandacht voor de planttijd van bloembollen inclusief diverse tips voor de consument.

De uitzending van Robs Grote Tuinverbouwing met daarin aandacht voor de Nederlandse bloembollensector is te zien op zaterdag 3 oktober 2015 om 17.00 uur op SBS6. Op zondag 4 oktober wordt de uitzending om 9.45 uur herhaald.


Dahlia miracle princess gedoopt08-09-15 Dahlia ‘Miracle Princess’ gedoopt

De Dahlia ‘Miracle Princess’ is vrijdag 4 september gedoopt bij CNB Lisse. De bloem is afkomstig van kweker is Hubert Weijers (H.M. Weijers) uit Noordwijkerhout.‘Miracle Princess’ is een vroege rijkbloeiende dahlia met prima snijkwaliteit en veredeld door Arie Koot.Het bedenken van een naam voor deze nieuwe dahlia was niet moeilijk voor Weijers. Zijn nichtje heeft de prachtige naam Miracle. Zij is bovendien dol op roze en verkleedt zich graag als prinses. Miracle mocht de Dahlia dan ook officieel dopen.

 

 


Narcis Thalia07-09-15 100 jaar de Narcis Thalia

Als zij volgend voorjaar bij u in de tuin staat te bloeien, is het exact 100 jaar geleden dat deze populaire tuinnarcis haar loopbaan begon. De bloem werd vernoemd naar een van de dochters van de oppergod Zeus uit de Griekse mythologie, Thalia; de godin van de bloei en de jeugdigheid. Sinds de introductie is de tulp onafgebroken een van de populairste tuin narcissen geweest.

 

 

 


Vliegende zee04-09-15 Video: een vliegende zee van bloemen

Een paar bloemen aan een touwtje, zult u misschien denken, maar dat is geenszins het geval. De tuin van het Japanse kunst collectief TeamLab is, in de woorden van Eye Spired, “een modern wonder en duidelijk geïnspireerd door de hangende tuinen van Babylon”. In de zwevende tuin vindt de bezoeker 2.300 levende, groeiende bloemen. Wanneer je de tuin inloopt, wijken de bloemen als vanzelf en stijgen zij omhoog. Loop je vervolgens verder, dan sluit achter je het bloemengordijn en aldus waan je je letterlijk in een zee van bloemen.

 

 


Grote markt Leuven31-08-15 120.000 begonia’s op de Grote Markt in Leuven

Van 5 tot 7 september aanstaande is op de Grote Markt in Leuven het begoniatapijt te bewonderen dat Boerenbond aan de stad Leuven schenkt naar aanleiding van zijn 125e verjaardag. De 120.000 begonia’s die de siertelers van het AVBS in het tapijt verwerken, komen uit Lochristi en omliggende gemeenten.

 

 

 


Corso Zundert25-08-15 Corso Zundert 6 en 7 september 2015

De corsowagens leggen een 5.1 km lange route af door de Zundertse straten, te herkennen aan vlaggen aan de lantaarnpalen. Er wordt tweemaal gebruik gemaakt van de Molenstraat, de centrale straat dwars door Zundert. Ter hoogte van de Markt staan de hoofdtribunes opgesteld. De corsowagens passeren deze plaats twee maal. Tijdens de eerste doorkomst worden ze beoordeeld door de jury, en tijdens de tweede doorkomst krijgen ze al te horen wat de uitslag is. De winnende wagen is de enige wagen die mag stoppen. Duwers, bouwers en buurtgenoten komen van alle hoeken van de straat naar elkaar gerend om de prijs in uitzinnige feestvreugde in ontvangst te nemen. Deze ‘Zundertse jubel’ is ieder jaar het hoogtepunt van het corso. Meer informatie op www.corsozundert.nl 

 


Zwarte tulpDramaserie Zwarte Tulp toch gewoon op tv
De Zwarte Tulp is binnenkort toch gewoon op televisie te zien. In eerste instantie was de dramaserie alleen te bekijken via de betaalde dienst Videoland Unlimited, maar dat leverde niet voldoende kijkers op. De Zwarte Tulp gaat over twee families uit de Bollenstreek die vanwege een mysterieus ongeluk in het verleden aartsvijanden zijn geworden. Hun jarenlange vete wordt versterkt en in stand gehouden door de race om de eerste zwarte tulp te kweken. Een half jaar na de start van de Zwarte Tulp op internet komt de serie, die naar verluid miljoenen euro’s heeft gekost, nu dus ook gewoon op tv. Daarmee komt de serie gratis voor een groot publiek beschikbaar. Zwarte Tulp zal vanaf 6 september wekelijks te zien zijn om 21.30 uur op RTL4.

 


varendcorsoPubliek kiest mooiste boot Varend Corso
Volgende week vrijdag, 31 juli, gaat het Varend Corso weer van start. Drie dagen lang zal de fleurige stoet door o.a. de Westlandse wateren varen. Dit jaar krijgt het publiek van het Varend Corso voor het eerst de kans om te stemmen op zijn favoriete boot. JEMid, die de website www.varendcorso.nl beheert, heeft ervoor gezorgd dat bezoekers drie dagen lang op hun favoriete boot kunnen stemmen. Zondag aan het einde van de dag wordt bekend gemaakt welke boot zich de winnaar van de Publieksprijs 2015 mag noemen.

 

 


Gladiolen 4 daagse

Gladiolen net op tijd voor Nijmeegse vierdaagse
De derde week van juli is traditioneel de week van de Nijmeegse Vierdaagse. Eveneens traditioneel is het bosje gladiolen dat deelnemers bij de intocht overhandigd krijgen. Deze gladiolen zijn van gladiolenkweker Theo Theunissen uit Heumen. In deze video, gemaakt door Omroep Gelderland, vertelt hij over de kweek. Elk jaar moet hij een ander veld huren, omdat gladiolen niet twee jaar achteren op dezelfde grond gekweekt kunnen worden. Omdat het voorjaar koud en nat was kan er nu pas geplukt worden, maar naar eigen zeggen zullen de bloemen op tijd bij de finish geleverd kunnen worden. Dat komt ook, vertelt hij, door een trouw team Poolse werknemers die hem elk jaar weer met de oogst komen helpen. (Bron: Omroep Gelderland)

 


Corso70e Flower Parade Rijnsburg ´Sound of Flowers´
Op zaterdag 8 augustus 2015 rijdt Flower Parade Rijnsburg voor de 70e keer door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Wat in 1946 begon als een bescheiden bloemengroet naar de Rijnsburgse bevolking, is uitgegroeid tot een bloemenparade van formaat. Niet voor niets maakte het ´Rijnsburgs Bloemencorso´ ooit uitstapjes naar Leiden, Den Haag, Rotterdam en nog verder naar Siegen, Berlijn, Hamburg en Rain am Lech. Steeds als promotor van de sierteeltsector en altijd voor honderdduizenden toeschouwers. Meer informatie: www.rijnsburgscorso.nl.

 

 


fresh tulips usaNederlandse tulpen uit Virginia
De Nederlandse tulp geniet een wereldwijde bekendheid – en populariteit. Ook in de Verenigde Staten. De meerderheid van de tulpen die er in het land verkocht worden komen uit Nederland, maar er is een ontwikkeling gaande de tulpen ook steeds meer in eigen land te telen. Een voorbeeld daarvan is Fresh Tulips USA, een 46ha groot kassencomplex in Virginia dat al meer dan 100 jaar door de uit Nederland afkomstige familie Varnaster wordt gerund. 

 

 


Burgemeesters heropenen Zwarte Tulp29-6 Openingzwartetulp
Met het leegwerpen van een glas prosecco hebben vijf burgemeesters en een loco-burgemeester van de Bloembollenstreek afgelopen vrijdag Museum De Zwarte Tulp in Lisse heropend. Het museum was negen maanden dicht vanwege een ingrijpende verbouwing. In die periode is de vaste opstelling flink aangepast en is er ruimte gemaakt voor drie collecties die het museum permanent mag tentoonstellen. Nieuw is dat de Lissese VVV ingetrokken is bij het museum. Meer dan in het verleden zal Museum De Zwarte Tulp de plaats zijn waar streek, sector en cultuur elkaar ontmoeten, zo benadrukte directeur Sabine Huls bij de heropening.

 


Eigen tulp voor Paul McCartneypaul-mccartney-tulipofficial-photov215c63c.3148df
Vlak voor zijn eerste concert in de Ziggo Dome doopt Paul McCartney zijn eigen tulp: een rode met opvallende witte rand. Kwekersvereniging Remarkable Tulips heeft de enkelbloemige tulp aangeboden vanwege de grote bijdrage van McCartney aan de wereldwijde muziekgeschiedenis. De Britse artiest was zichtbaar vereerd met zijn tulp. 
Het veredelingsproces van de nieuwe tulp door de kwekersvereniging Remarkable Tulips uit Lisse duurde bijna twintig jaar. Naar verwachting zal de Paul McCartney-tulp over drie jaar goed verkrijgbaar zijn.
Op foto: Paul McCartney met Jaap Uittenbogaard (namens Remarkable Tulips) met Rose van Teylingen, initiator en organisator van het project. 


Van woensdag 29 april t/m zondag 31 mei 2015 TULPMANIA is een grootschalig muziektheaterproject over de betoverende schoonheid van een bloem en de hebzucht die Tulpmaniadaaruit voort kan komen. Vijfentwintig bijzondere voorstellingen in mei 2015 met diner, muziek, theater en verrassende sprekers op locatie in Voorhout in het hart van de bollenstreek. TULPMANIA is te zien in de hallen van Moolenaar, één van de grootste bloembollenexporteurs van de wereld. Meer informatie: http://veenfabriek.nl/nl/veenfabriek-producties/tulpmania.html