Prachtige lelies op de Dutch Lily Days

Vandaag heb ik een bezoekje gebracht aan een aantal bedrijven die meedoen met de Dutch Lily Days. De Dutch Lily Days zijn in 2011 gestart en de formule is nog onveranderd: teeltbedrijven, veredelaars en exporteurs van lelies openen tegelijkertijd hun deuren voor bezoekers uit de hele wereld.

Nederland is nog altijd het epicentrum van de lelieteelt. Bij het veredelen wordt vooral gekeken naar nieuwe kleurencombinaties, dubbele Orientals en stuifmeelvrije varianten en de bruikbaarheid: lelies worden over steeds grotere afstanden getransporteerd en mogen niets aan sierwaarde of houdbaarheid inboeten. Voor het ontwikkelen van nieuwe lelies is een lange adem nodig, want het duurt 8 jaar voordat er een nieuwe lelie is. Meer weten over de lelie, lees hier.

Mijn eerste bezoek was aan Van Zanten Flowerbulbs B.V. in Hillegom, een bedrijf dat al 150 jaar bestaat en naast export en teelt, ook lelies zelf veredelt. Er was een speciale kas ingericht met heel veel prachtig bloeiende lelies, waaronder een aantal nieuwe dubbele Oriental lelies zonder stuifmeel. Daarna door naar GAV lelies, het veredelingsbedrijf van G.A. Verdegaal & Zn. Export B.V. in Voorhout. Dit bedrijf richt zich vooral op potlelies. Mijn laatste bezoek was aan C. Steenvoorden B.V. in Lisse. Naast lelies, richt dit bedrijf zich ook op gladiolen, tulpen en irissen.

Hieronder een foto impressie van mijn bezoek.