Bloembolleninfo - Tulpenveld

Voor de vijfde keer samenaankoop biologische bloembollen

Je omgeving opfleuren en tegelijk de biodiversiteit een boost geven? Dan moet je meedoen met de samenaankoop biologische bloembollen van Velt, Vereniging voor Ecologisch leven en tuinieren. De campagne loopt van 15 maart tot en met 20 mei. “Vorig jaar werden er 700.000 bloembollen besteld. Hopelijk kunnen we dat mooie aantal nu evenaren”, aldus Velt-medewerkster ecotuinen Yacine Ryckebusch.

Het is dit jaar de vijfde keer dat Velt een samenaankoop biologische bloembollen op poten zet. En dat blijft nodig, klinkt het. “Voorjaarsbloemen geven ons een vrolijk en fleurig lentegevoel. Ze zijn niet alleen mooi, ze bieden ook heel wat insecten hun eerste krachtvoer. Maar bloembollen uit de gangbare teelt worden gedurende het volledige teelt- en bewaarproces behandeld met heel wat pesticiden. Dat heeft schadelijke gevolgen: voor de insecten, de natuur en de biodiversiteit.”

Positieve alternatief
Om die reden kiest Velt resoluut voor biologische bloembollen. Maar die zijn momenteel op niet veel plaatsen verkrijgbaar. “Met deze samenaankoop maken we het dus mogelijk en gemakkelijk om te kiezen voor het positieve alternatief”, zegt Yacine.

Een ander pluspunt is dat Velt met de samenaankoop telers en verdelers van biologische bloembollen meer kansen geeft. “Momenteel bedraagt het areaal bio-bollen minder dan 0,3 procent in Nederland. Door de vraag te vergroten krijgen biologische telers en verdelers de kans om te investeren en te professionaliseren.”

Korting
Dus wil jij je tuin of terras opfleuren en de biodiversiteit in je omgeving bevorderen? Doe dan nu mee met de samenaankoop. “Iedereen kan deelnemen”, aldus Yacine. “Als lid van Velt krijg je maar liefst 20 procent korting. Scholen, gemeenten, organisaties en bedrijven worden ook van harte uitgenodigd mee te doen.”

Vorig jaar was de samenaankoop een groot succes. Toen werden er 700.000 bloembollen besteld. “Hopelijk kunnen we dat mooie aantal nu evenaren”, zegt Yacine. Meer informatie over de samenaankoop vind je via deze pagina. Deze actie is onderdeel van de Velt-campagne Doe het zonder. Het doel is om je te leren hoe je pesticiden kunt vermijden in huis, tuin en keuken. 

Voor meer informatie: www.velt.nu