Tulpenterreur in Sint-Gillis-Waas: “Eerst platgetrapte bloemen door selfies, nu echt diefstal”

Uit een deel van het veld van tulpenkweker Sarah Dobbelaar-Suy in Meerdonk bij het Belgische Sint-Gillis-Waas zijn de bloembollen gehaald en meegenomen. Ze begrijpt het niet: “De bollen zitten in een groeifase en zullen niet meer uitkomen.”

De percelen werden eerder bezocht door toeristen die selfies maakten en de bloemen vertrapten. De percelen zijn in de regel van Nederlandse kwekers, meldt de Belgische zender VRT. De aandacht van amateurfotografen heeft al voor frustratie gezorgd bij de kwekers, net als in de Duin- en Bollenstreek. Nu is zelfs een deel van de bollen gestolen. Kweker Dobbelaar-Suy en haar man zijn verbolgen. De kweker vraagt extra patrouilles, maar de politie stelt dat geen klacht is ingediend.

Afzetten

De kwekers gaan waarschijnlijk weer over tot het afzetten van de percelen. “Het betreden van een perceel is strafbaar en daar staan boetes op”, zegt Dobbelaar-Suy. De diefstal zelf vindt ze belachelijk. “Die bollen zitten nu in een groeifase en als je die ontvreemdt, komen ze zelfs niet meer uit. De dief heeft er nu ook niks meer aan.”