Opening Nationale Tulpendag 2023 op Museumplein door Irene Schouten

Op zaterdag 21 januari 2023 wordt een typisch Nederlands feestje gevierd: Nationale Tulpendag. Op het Museumplein in Amsterdam wordt een pluktuin met 200.000 tulpen aangelegd. Irene Schouten is eregast, doopt een nieuwe tulp en zal om 13.00 uur de opening verrichten. Daarna mag het publiek gratis tulpen plukken. Het ontwerp van de tulpentuin is samen met het Rijksmuseum gemaakt. Nationale Tulpendag is een initiatief van TPN, het collectief van Nederlandse snijtulpenkwekers.

Typical Dutch
TPN-voorzitter Arjan Smit: “Na twee jaar coronabeperkingen kunnen we eindelijk weer een Hollands lentefeest vieren en leggen we voor de tiende keer een pluktuin aan om de start van een nieuw snijtulpenseizoen te markeren. Dit jaar is ons thema ‘Typical Dutch’. Hoewel de bloem oorspronkelijk uit Turkije komt, associeert de hele wereld tulpen met Nederland. Hetzelfde geldt voor de schaatssport. Ons land domineert de internationale schaatssport. We zijn zeer trots dat drievoudig Olympisch kampioene Irene Schouten, tevens dochter van een tulpenkweker, onze eregast is. Ze zal niet alleen de pluktuin openen maar ook een bijzondere tulp dopen.”

Nieuwe tulp
De nieuwe tulp, met een parelachtige gloed, krijgt de naam ‘Dutch Pearl’ en is een verwijzing naar het iconische schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. De nieuwe tulp is tevens een aankondiging van de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum van 10 februari tot en met 4 juni 2023. Een ander werk van de Hollandse meester vormde de basis voor het ontwerp van de pluktuin. Een detail van ‘Het meisje en de dienstmeid’ is vertaald naar een kleurrijk mozaïek met ruim 200.000 tulpen. Smit: “In de pluktuin zullen onder meer rode, witte, roze, oranje, gele en paarse tulpen te zien zijn. We willen daarmee uitdragen dat iedereen ongeacht gender, geloof, leeftijd of etnische achtergrond van harte welkom is om met ons een echt Hollands feestje te vieren.”

bron: TPN