Olympisch kampioene Nao Kodaira ontvangt eigen lelie

Op 30 mei vond de uitreikingsceremonie van de lelie ‘Kodaira’ plaats op de Nederlandse ambassade in Japan. ‘Kodaira’ is een nieuwe leliecultivar die in oktober 2020 door de Ambassadeur is vernoemd naar de eerste Japanse Olympische gouden medaillewinnares bij het hardrijden op de schaats, Nao Kodaira. 

Ter viering van de start van de verkoop van Kodaira-lelies in Japan in mei dit jaar, had Denise Lutz, Landbouwraad, namens de Nederlandse Ambassadeur Peter van der Vliet, de eer de schaatsster, haar ouders en haar manager op de Residentie te mogen ontvangen om haar een mand met leliebollen en een boeket van de bloemen te overhandigen.

De nieuwe leliesoort is naar de Japanse topatlete vernoemd vanuit de wens dat deze helderoranje lelie een symbool van hoop zou worden. Toen het dagelijks leven als gevolg van de coronapandemie een flinke klap kreeg, staken de geweldige prestaties van Nao Kodaira, waaronder het winnen van de zilveren medaille op de 1000 meter en de gouden medaille op de 500 meter voor dames op de Olympische Spelen in PyeongChang, niet alleen de mensen van Japan een hart onder de riem, maar ook die in Nederland, waar zij twee jaar woonde en trainde onder begeleiding van coach Marianne Timmer.

Elf jaar

Kodaira zei zeer vereerd te zijn dat een lelie haar naam gaat dragen. “Ik heb gehoord dat het 11 jaar duurt voordat een nieuwe leliesoort op de markt kan worden gebracht. Het kostte mij ook veel tijd om kampioen te worden nadat ik als lid van het Japanse team het wereldtoneel had betreden. Ik hoop dat deze lelie een brug zal vormen tussen Nederland en Japan, de harten van veel mensen zal verwarmen en hen de moed zal geven om door te zetten.”