Hortus Bulborum levert narcissen af

Voor de vrijwilligers van de historische bollentuin Hortus Bulborum in Limmen is het afleverseizoen van de handelscollectie in volle gang. Deze week worden de narcissen klaargemaakt, de tulpen volgen daarna.  

De Hortus Bulborum is behalve een tuin met historische bloembollenrassen ook een leverancier van bijzondere, oude soorten voor tuinen en parken in binnen- en buitenland. De inkomsten uit de verkoop van de handelscollectie zijn een welkome aanvulling voor de kas. Leo Pennings, Peter Kapitein, Mathé Spruit en Cor Brakenhoff (vlnr op de foto) zoeken de narcissen uit en maken de bestellingen klaar in de schuur naast de tuin.

Ver van huis

De verwerking van de kleine partijen zorgt niet voor stress bij de vrijwilligers. Het gaat om 100 narcissen, 300 tulpen en 40 stuks frittellaria, die met de grootste zorg worden verzonden. De hortus levert al circa zestig jaar bollen aan paleis ’t Loo en aan tuinen ‘ver weg’. “Liefst verkopen we onze handelscollectie aan klanten zo ver mogelijk van Limmen”, zegt Anton Nijssen, verantwoordelijk voor de verkoop. “Zo worden die bollen geen concurrent van de hortus, want we willen graag bezoekers houden.”   

Bezoekers misgelopen

In het geval van de narcissen gaat die vlieger niet op, want die worden straks in Castricummer perken opgeplant. De bollen blijven dicht bij huis, want verkoop is vaak gekoppeld aan een bezoek aan de tuin. Dat bezoek viel in de coronaperiode nagenoeg stil. Nijssen: “De handelscollectie bestaat echt uit snoepjes, die meer opbrengen dan de gemiddelde bol. Toch hebben we ook de inkomsten van de bezoekers nodig. Wat dat betreft kunnen we nog wel wat sponsors gebruiken.”

Versterking bestuur

Overigens kan het bestuur van de Hortus Bulborum ook versterking gebruiken. Voorzitter Piet Apeldoorn: “Dit is een leuke club mensen uit het bollenvak, maar wel allemaal wat op leeftijd.” Er is vooral behoefte aan een penningmeester of een bestuurslid met PR-kennis.