Friese dorpen planten bollen voor bijen

De Friese dorpen Buitenpost en Kollum planten dit najaar 55.000 bollen om bijen in het vroege voorjaar van voedsel te voorzien. De bollen worden geplant op vijftien locaties in het openbaar groen.

Het is de bedoeling de bollen te laten verwilderen. Het gaat om de volgende twaalf soorten: Tulp turkestanica, narcis ‘Jetfire’, krokus ‘Flower Record’, Crocus tommasinianus ‘Ruby Giant’, Anemone blanda, Camassia leichtlinii ‘Caerulea, Fritillaria meleagris, Fritillaria uva vulpis, Hyacinthoides hispanica ‘Blue’, Leucojum ‘Gravetye Giant’, Muscari latifolium en Scilla siberica. Vrijwilligers planten de bollen van 26 oktober tot en met 1 november.

Project Bloeiende Bollen

De plantactie is onderdeel van het project Bloeiende Bollen voor Bijen en Burgers in Buitenpost en Kollum van Stichting Wrâldfrucht (Wâldpyk). Doel is voedsel te bieden aan bijen en andere insecten in het vroege voorjaar en de biodiversiteit te vergroten. Daarnaast biedt het natuurbeleving aan burgers en dient het ter educatie van scholieren van de deelnemende scholen aan het project.

Meer informatie is te vinden op de website van Streekkeurmerk Wâldpyk.