Burgemeester Istanbul krijgt Istanbul-tulp

De Nederlandse consul-generaal Bart van Bolhuis heeft burgemeester Ekrem İmamoğlu van Istanbul de ‘Istanbul-tulp’ overhandigd. Dat gebeurde via een digitale verbinding op 6 mei. 

Aanvankelijk zou de Turkse burgervader Amsterdam bezoeken, maar dat ging niet door vanwege het coronavirus.

De tulp en Turkije vormen als sinds de 16e eeuw een hechte band. Vanuit dit land maakte de tulp zijn opwachting in het westen van Europa. De tulpenliefde in Turkije bleef tot ver in de achttiende eeuw. Tulpenboeken uit die tijd laten een bijzondere vorm zien: tulpen met lange, smalle bloembladen, die de zogenoemde Istanbul-tulp werd genoemd. Begin 19e eeuw beschreef Pierre Joseph Redouté in zijn boek Les Liliacées een tulp die sterk met dit type tulp overeenkwam. Hij noemde deze Tulipa cornuta, dat kort daarna als acuminata is geregistreerd.

Tuinen van Constantinopel

Vanuit de World Tulip Society nam Ibo Gülsen vorig jaar het initiatief om na te gaan of er een relatie bestaat tussen de ‘Istanbul tulp’ en Tulipa acuminata van Redouté. “We hebben contact gehad met deskundigen in Nederland en Turkije en zij konden bevestigen dat T. acuminata wel moet zijn ontstaan in de tuinen van Constantinopel, nu Istanbul.”

Cultureel erfgoed

Kweker Hein Meeuwissen teelt Tulipa acuminata al vele jaren. “Dit is cultureel erfgoed dan we levend moeten houden. Niet alleen als plantgoed, maar ook vanuit historisch oogpunt, zodat liefhebbers over de hele wereld ervan kunnen genieten.”

De tulpen van Meeuwissen kregen een fraaie plek in de tuinen van Paleis Het Loo, van waaruit de bloemengroet werd overgebracht naar Istanbul. De videoboodschap is te zien op Facebook.

Foto: Paleis Het Loo