Bloemen vanaf Keukenhof onderweg naar Sint-Pietersplein

Na maanden van voorbereiding vertrok gisteren het transport met bloemen naar het Sint-Pietersplein in Rome. Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, kwam naar Keukenhof om de bloemen te zegenen voor het vertrek.

Sinds 1985 vormt de paasviering op het Sint-Pietersplein een prachtig decor voor bloemen en planten van Nederlandse kwekers en handelaren. Tijdens het uitspreken van het Urbi et Orbi, de zegen over stad en wereld, door paus Franciscus ervaren kijkers over de hele wereld de pracht en kracht van bloemen en planten.

Bloemsierkunstenaar Piet van der Burg uit Berkel en Rodenrijs is voor het tweede jaar arrangeur van dit bijzondere project. Samen met een team van tientallen vrijwilligers en Nederlandse kwekers verzorgt hij het design van de bloemenpracht. “Het nieuwe leven van Pasen begint in Rome met bloemen uit Nederland. In twee dagen tijd schikken we zo’n 450 meter aan bolbloemen en 7.000 Avalanche rozen tot een bloemenzee. De Avalanche roos is gekozen als hoofdbloem en is niet alleen in de specifieke roomwitte kleur te zien, maar ook in vier andere kleuren. Rondom het hoofdaltaar is een grote rozentuin te zien. Daarnaast wordt er dit jaar ook gebruikgemaakt van diverse groentes als eyecatchers in het bloemwerk. We gebruiken de groentes in plaats van hortensia’s, deze staan door de vroege Pasen nog niet in bloei”, aldus Van der Burg. 

Aan deze jaarlijkse reis richting Rome gaat veel voorbereiding vooraf. Koninklijke Van der Slot Transport verzorgt het vervoer van de bloemen vanuit Keukenhof naar Vaticaanstad. Het is een zorgvuldig afgestemd proces, zodat alle bloemen en benodigde materialen op tijd beschikbaar zijn voor de bloemenzee op het Sint-Pietersplein.

De Nederlandse tuinbouwsector zorgt weer voor een prachtig kleurenpallet als decor van de Paasvieringen in Rome 2023.

bron: Keukenhof