Keukenhof: 75 jaar bloemenpracht

Gisteren was ik voor het eerst weer in Keukenhof, dat mij blijft fascineren. Dit jaar bestaat het park 75 jaar, maar hoe is Keukenhof eigenlijk ontstaan?

Van jachtgebied tot bloemententoonstelling
Het gebied waar Keukenhof nu ligt, was rond 1400 bekend als de Keukenduin en diende als jachtgebied voor slot Teylingen. In 1638 kocht Adriaen Block, commandeur van de Oost-Indische Compagnie, de grond van Gerard van de Laen en liet er een woonhuis bouwen genaamd Keukenhof.

Een rijke historie
Het kasteel kende diverse eigenaren, maar in de 19e eeuw dreigde sloop. Johan Steengracht van Oostkapelle redde Keukenhof in 1809 en verfraaide de tuinen, terwijl hij het landgoed uitbreidde.

Bloemenpracht in de Bollenstreek
Begin 19e eeuw bloeide de bloembollenindustrie in de Bollenstreek. Om de regio te promoten en reclame te maken voor hun producten, besloten bloembollenkwekers en -handelaren Keukenhof te gebruiken als tentoonstellingsruimte. In 1949 werden de eerste bloembollen geplant en op 23 maart 1950, ter ere van het 50-jarig jubileum van de Bond van Bloembollenhandelaren, werd de Keukenhof door burgemeester Lambooij geopend voor het publiek.

Van 20.000 naar 1,4 miljoen bezoekers
Het eerste jaar trok Keukenhof 20.000 bezoekers. Tegenwoordig komen jaarlijks meer dan 1,4 miljoen mensen uit de hele wereld naar Lisse om te genieten van de spectaculaire bloemenpracht.

Een bloeiend succes
Keukenhof is uitgegroeid tot een icoon van de Nederlandse bloembollencultuur en een toeristische trekpleister van wereldformaat. De 75e editie in 2024 belooft een extra feestelijk evenement te worden met tal van speciale activiteiten.

Ik heb deze keer in het Oranje Nassau paviljoen de tulpen, hyacinten en narcissen show bezocht. Ook ben ik nog even door het Willem Alexander paviljoen gelopen en uiteraard het park zelf. Nog niet alles staat in bloei, maar binnenkort ga ik weer. Jullie  kunnen dan meer foto’s verwachten.

Meer informatie: www.keukenhof.nl