Bolbloemen

Wat zijn de kenmerken van een goede snijbloem?
Sterke stengel, mooi gevormde bloemen met echte kleuren en langblijvende bloemen zijn kenmerken die de beste snijbloemen moeten hebben. Veel van de beste snijbloemen zijn bolbloemen.

Kun je je eigen snijbloemen telen?
Ja, je kunt je eigen snijbloemen telen, vooral in de zomer. Goede voorbeelden zijn: gladiool, dahlia, Agapanthus, Allium en Crocosmia. In de winter is het moeilijker om eigen bolbloemen te telen omdat je dan een kleine kas nodig hebt om ze tot bloei te krijgen in de winter.

Is het waar dat fruit de levensduur van bloemen in een vaas verkort?
Ja! De levensduur van bloemen kan worden verkort wanneer deze naast rijpend fruit staan. Dit komt omdat rijpend fruit een ethyleen gas produceert. Veel bolbloemen zijn gevoelig voor dit gas. Ethyleengas activeert het rijpingsproces van de bloem waardoor ze sneller uitgebloeid zijn.

Zijn er tips om stuifmeel uit je kleren te verwijderen?
In het hart van veel bloemen zit stuifmeel. Bijvoorbeeld lelies, deze bloemen hebben lange ‘meeldraden’ die bedekt zijn met rood, goud stuifmeel die op je kleren blijft zitten en welke je niet meer schoon krijgt. Sommige mensen knippen om deze reden de meeldraden uit de bloemen. Andere denken dat deze bloemen hierdoor onnatuurlijk er uit gaan zien en kijken liever uit met hun kleren in de omgeving van het stuifmeel. Maar als je je kleding snel en correct behandelt is stuifmeel makkelijk te verwijderen. Verwijder stuifmeel niet met de hand, olie van je huid zorgt dat de vlekken blijven zitten. Dep ook geen water op je kleren, hierdoor zullen de vlekken uitbreiden en verspreiden. Laat de stuifmeel drogen en veeg het dan voorzichtig weg met een droge zachte borstel of doek. Tape werkt ook goed; plak voorzichtig een stukje van de tape op je kleren en trek het er weer af, net zolang totdat het stuifmeel weg is. Als er wat stuifmeel overblijft na het ‘tapen’ van je kleren, hang dan het kledingstuk een paar uur in het felle zonlicht, de rest van het stuifmeel verdwijnt daarna ook.

Waarom zijn bloemen van zomerbollen alleen gedurende de zomer te koop?
De zomerbloeiende bolgewassen zijn over het algemeen alleen gedurende de zomer te koop omdat zij zich moeilijk laten misleiden door de seizoenen kunstmatig te verleggen. De voorjaarbloeiende bolgewassen (tulp, hyacint en narcis) ontwikkelen zich na een koude (winter) periode. Dit is een chemisch proces in de bol. De zomerbloeiende bolgewassen zijn niet te beïnvloeden door een koude of warme periode te geven, de bloei is van veel meer factoren afhankelijk. Enige factoren zijn: omgevingstemperatuur, daglicht lengte en conditie/temperatuur van de grond.

Mogen gladiolen, zantedeschia’s, dahlia’s en lelies samen in één vaas?
Deze bolgewassen mogen allen samen in één vaas, er zijn geen stoffen die deze bloemen afscheiden die schadelijk zouden zijn voor de houdbaarheid van andere bloemen.

Moeten snijbloemen van zomerbollen voeding in de vaas hebben?
Het is raadzaam om de snijbloemen van zomerbolgewassen voeding in de vaas te geven. Door het toevoegen van voedingstoffen zal het vaasleven van de zomerbloemen verlengd worden.

Moet een boeket bloemen van zomerbollen van het terras `s avonds naar binnen omdat ze anders lelijk worden van de frisse nacht?
Een boeket bloemen van zomerbollen hoeft `s avonds niet naar binnen gehaald te worden. Tijdens de frisse nacht zal het boeket koel staan wat juist gunstig is voor de bloemen. Alleen als er ’s nachts regen of harde wind verwacht wordt is het raadzaam het boeket binnen te halen. Het boeket zal daar anders schade door kunnen lijden.

Moet ik bloemen van zomerbollen in een ruime vaas zetten?
Het is altijd heel goed om bloemen in een ruime vaas te zetten. Het water blijft frisser en het boeket staat minder snel droog. Vooral bij zomerbollen is een ruime vaas van belang omdat deze bloemen veel water gebruiken.

Er vliegen allemaal kleine vliegjes uit mijn boeket met zomerbollen. Wat moet ik hier tegen doen?
Als er vliegen uit het boeket met zomerbollen vliegen, is dat op zich niet schadelijk voor de bloemen maar wel vervelend voor u. De vliegjes komen uit eitjes die daar eerder in gelegd zijn. Meestal zijn de eitjes binnen twee dagen allemaal uitgekomen. Eén manier om het probleem aan te pakken is het boeket in te spuiten met een mengsel van afwasmiddel, water en een scheutje spiritus, een andere manier is het boeket een paar dagen op uw tuintafel te zetten tot de vliegjes allemaal uitgevlogen zijn.