Hyacint-mania

hyacintenDe naam van deze bloembol komt uit de Griekse mythologie. Hyacinthus was een mooie atleet die werd aanbeden door Apollo. Tot Apollo’s verslagenheid werd Hyacinthus dodelijk verwond tijdens een wedstrijd bij het discus werpen. Uit het bloed van Hyacinthus bloeide een bloem die later de hyacint werd genoemd.

De tulp was niet de enige bloem met massa hysterie, ook de hyacint deed hieraan mee, al was het in mindere mate. In het begin van de 17e eeuw werden tulpenbollen voor absurd hoge prijzen verkocht. ‘Tulpomanie’ steeg op een gegeven moment tot zo’n hoogte dat een gehele gracht met grachtenpanden in Amsterdam werd verkocht voor maar één bol!

Wat er gebeurde met de hyacint was niet minder spectaculair, alleen minder bekend. In het midden van de 18e eeuw besloot Madame de Pompadour, de maîtresse van de Franse Koning Louis XV, dat de tuinen van Versailles moesten worden verfraaid met Nederlandse hyacinten. Natuurlijk kon de Franse elite niet achterblijven, en ‘hyacint-mania’ was geboren. Deze manie liep echter niet zo uit de hand als bij de tulp.

Eén reactie

  1. Pingback: Mijn hyacinten – TUINBLOG

Reacties zijn gesloten.